Смекни!
smekni.com

Розвиток баскетболу на візках в Україні (стр. 1 из 5)

Реферат

Об'єкт дослідження – люди з обмеженими можливостями.

Мета роботи – дослідити розвиток баскетболу на візках в Україні.

Завдання роботи – у процесі вивчення наукового матеріалу з теми роботи передбачається вивчити історію розвитку баскетболу на візках, вплив баскетболу у візках на організм людей з обмеженими можливостями. Проаналізувати, які категорії неповно спроможних приймають участь у заняттях і змаганнях по баскетболу на візках. Провести дослідження з рівню розвитку адаптивного баскетболу на Україні.

Баскетбол на інвалідних візках є одним з традиційних видів Параолімпійського руху. Зараз у нього грають більш ніж в 80 країнах. Число тільки офіційно зареєстрованих гравців – близько 25 тисяч чоловік

Методи дослідження: аналітичний,описовий, порівняльний.

баскетбол візок обмежений спортсмен


Вступ

Адаптивна фізична культура – це сфера соціальної діяльності, що направлена на задоволення потреб осіб з обмеженими можливостями в руховій активності, відновленні, укріпленні та підтриманні здоров’я, особистісного розвитку, самореалізації духовних та фізичних сил з метою покращення життя, соціалізації та інтеграції у суспільство. Одним з основних видів АФК є адаптивний спорт (базовий та вищих досягнень).

Забезпечуючи розвиток рухового апарата, зміцнюючи здоров'я, підвищуючи працездатність організму, адаптивна фізична культура і спорт сприяють згладжуванню і подоланню безлічі відхилень, оскільки саме рух здійснює безпосередньо той зв'язок інваліда з навколишнім світом, що лежить в основі розвитку його психічних поглядів і організму в цілому.

Зараз адаптивний спорт розвивається в рамках найкрупніших міжнародних Спеціального Олімпійського та Параолімпійського рухів.

Зародження та розвиток параолімпійського спорту в світі стали можливими внаслідок утворення та затвердження змагань різного рівня для людей з особливими потребами.

Починаючи з 1888 року (утворення першого спортивного клубу для людей з ураженням слуху, параолімпійський спорт набув розповсюдження у всьому світі.

Впродовж періоду розвитку проходило становлення та формування інфраструктури та утворення керівних організацій за нозологіями:

GISS – Міжнародний спортивний комітет глухих;

IBSA – Міжнародна асоціація спорту сліпих;

ISOD – Міжнародна організація спорту інвалідів (спортсменів-ампутантів);

ISMWSF – Міжнародна федерація Сток-Мендевільських ігор;

CP-ISRA – Міжнародна асоціація спорту осіб з церебральним паралічем;

INAS-FID – Міжнародна організація спорту осіб з порушенням розумового розвитку.

Змагання всесвітнього масштабу проводяться сьогодні серед спортсменів з різними вадами:

Всесвітні ігри глухих (Дефлімпійські ігри, регулярно проводяться з 1924 року).

Ігри Спеціальної Олімпіади – для людей з порушенням розумового розвитку (проводяться з 1968 року);

Параолімпійські Ігри – участь в яких беруть спортсмени з порушеннями опорно-рухового апарату та з ураженням зору (проводяться з 1960 року);

Авторитетність цих змагань, соціальне значення підтверджено визнанням

Міжнародного Олімпійського Комітету, широкою географією учасників, вдосконаленням їх програм.

Так, наприклад, в Параолімпійських іграх приймають участь близько 4000 спортсменів з 130 країн світу

Одним з традиційних параолімпійських видів спорту, який було включено до програми змагань ще у 1960 році (Рим) є баскетбол. У системі змагань для спортсменів-інвалідів, баскетбол у візках, за структурою та спрямованістю, поділяють на:

- параолімпійський баскетбол – змагальна діяльність в якому регламентується міжнародними правилами, складеними та затвердженими FIBA – Міжнародною федерацією баскетболу та IWBF – Міжнародною федерацією баскетболу у візках;

- рекреаційний баскетбол – регламентація змагальної діяльності здійснюється за правилами, що ґрунтуються на міжнародних, затверджених FIBA та IWBF, але не виключають структурно-змістових змін за домовленістю учасників чи у зв’язку з необхідністю.


1. Місце баскетболу на візках у системі АФК

1.1 Історія розвитку баскетболу на візках у світі

Баскетбол на інвалідних візках з'явився в 1946 у США. Колишні баскетболісти (і не тільки баскетболісти), під час другої світової війни, які отримали серйозні поранення і каліцтва на полях битв, не захотіли розлучатися з улюбленою грою і придумали «свій» баскетбол.

Зараз у нього грають більш ніж в 80 країнах. Число тільки офіційно зареєстрованих гравців – близько 25 тисяч чоловік. Міжнародна федерація баскетболу на інвалідних візках (IWBF) проводить різні спортивні заходи: чемпіонат світу – раз на 4 роки; щорічні турніри клубних команд, зональні змагання (один-два рази на рік) і ін. Баскетбол на інвалідних візках входить в програму Параолімпійських Ігор з моменту проведення перших таких змагань серед інвалідів в Римі в 1960.

Перша спроба грати в баскетбол, сидячи на візках, була здійснена в госпіталях для ветеранів, знову ж таки не в нашій країні, а в Бостоні після Другої світової війни. Сам факт, що це сталося не в СРСР – країні-переможниці у 2-ї світової, в якій в цей період чисельність інвалідів сягала кількох мільйонів, – говорить сам за себе. Треба думати, що заходи, вжиті державою з метою якісної реабілітації цієї частини післявоєнного населення країни, були явно недостатні. У цей період країна вирішувала «куди більш важливі проблеми».

Показовим є факт, що баскетбол на візках з'явився в госпіталях для ветеранів війни США. Велика кількість ветеранів з травмами хребта, що пересуваються на візках, намагалися знайти вихід енергії, що накопичилася у ще молодих організмах. Баскетбол на візках перетнув кордон і з'явився в госпіталях Канади і Великобританії.

Не минуло і трьох років як в Америці визначилися шість команд при госпіталях для ветеранів міст Бостона, Чикаго, Мемфіса, Річмонда і Нью-Йорка! Ці команди зустрічалися, переїжджаючи з міста в місто, популяризуючи спортивний новинку. Непомітно цей вид спорту вийшов за межі лікарень і госпіталів і захопив масу зацікавлених людей. У 1948 році в США була заснована Національна асоціація з баскетболу на візках (NWBA), а в 1949-му – розроблено та затверджено правила з баскетболу на візках. Цей факт і зафіксував створення нового виду спортивної гри з м'ячем – баскетболу на візках. Спочатку лише єдиний університет в Америці, штат Іллінойс, мав програму для студентів-інвалідів. Тренер університетської команди Стен Лобановіч і його асистент Тім Нюджет продовжували активно працювати над вдосконаленням програм для студентів-інвалідів, що включають в себе баскетбол на колясках як засіб фізичної реабілітації інвалідів. В цей же час ними була розроблена система підготовки тренерів та інструкторів, яка, як і програма, що включає в себе правила проведення змагань, діє по теперішній час.

У 50-і 60-і роки в США активізується розвиток баскетболу на візках. Свої команди створені не тільки при університетах і містах, але і при професійних командах NBA міст Детройта і Далласа.

Міжнародні змагання вперше були проведені в 1954 році, в них взяли участь команди США, Канади і Старого Світу. Очевидна перевага американців у всіх міжнародних турнірах тривало до 1966 року, коли переконливу перемогу несподівано здобула команда Ізраїлю. З цього часу йде звіт популяризації баскетболу на колясках в Європі. Гра міцно утвердилася в Німеччині, Великобританії, Франції, Іспанії, Ізраїлі, Італії і так далі, до сорока європейських країн, створюючи іноді неймовірну конкуренцію на міжнародних змаганнях командам Північної Америки.

Європейським лідером за кількістю команд, структурі організації та проведення змагань з баскетболу на візках є Німеччина. В ній функціонують більше 50 команд, які змагаються у різних лігах: Вища ліга (10 команд) і дві регіональні, визначені за регіональним принципом (по 10 команд у кожному регіоні). Основним змаганням є національна першість країни з баскетболу на візках. Першість у всіх перерахованих лігах проводять окремо, як і розіграші Кубка Німеччини, коли за перемогу борються всі 30 команд. Чемпіонат країни проводять протягом півроку (жовтень – березень). Ігри проводять по суботах і неділях. Кубок розігрують за олімпійською системою, до тих пір поки не залишається 4 команди, які завершують боротьбу за Кубок країни. Подібний принцип організації національних першостей та розіграшів національних Кубків з баскетболу на колясках в інших європейських країнах. При цьому фінали змагань широко висвітлюють федеральна і регіональна преса і телебачення. У Великобританії на тижні ведуть телепередачі з трансляцією ігор національної першості з баскетболу на візках. Команди, що зайняли призові місця у внутрішньому чемпіонаті чи Кубку, отримують право представляти країну на міжнародних змаганнях – європейських кубкових турнірах. Ці турніри проходять під егідою Міжнародної федерації баскетболу на візках (WBF) і її Європейської зони. В даний час в Європі розігрується три міжнародні Кубка:

Еврокубок-1 – Кубок європейських чемпіонів, де беруть участь переможці національних першостей. Це змагання проводиться з 1976 року.

Еврокап-2 – Кубок Андре Вергуан (Кубок володарів Кубків), де беруть участь команди, які завоювали національний Кубок. Розігрується з 1988 року.

Еврокап-3 – Кубок Віллі Брінкмана, проводиться для команд, які зайняли в чемпіонатах своїх країн 3-е – 4-е місця, а також фіналістів розіграшу національного Кубка.

Структура проведення цих турнірів однакова. На першому, попередньому етапі зустрічаються 15 команд, розділених на 3 підгрупи.

Змагання проводять в одному колі. Дві кращі команди з кожної підгрупи потрапляють у фінал. У фіналі беруть участь 8 команд. До шести команд добавиться дві команди – минулорічний переможець турніру і команда-організатор турніру.

У Росії в баскетбол на колясках уперше стали грати в Москві і Санкт-Петербурзі з 1990 року. Грали на кімнатних колясках в залі без необхідних розміток і практично без правил, що більше нагадувало дитячу рухливу гру з м'ячем. Чудові зміни відбулися після візиту до Москви в жовтні 1990 року баскетболістів на візках з Бонна. Примітний той факт, що німецька команда перебувала в столиці в туристичному вояж, не бажаючи втратити спортивної форми, вона переконала наших спортивних чиновників допомогти їм організувати тренування і напросилася на товариську зустріч з москвичами. До цього часу баскетбольна команда москвичів на візках тренувалася всього лише кілька місяців. Були зіграні дві гри. Результат виявився не на користь росіян, але значимість зустрічей недооцінити не можна. У Росії нарешті дізналися на власні очі і по-справжньому, що таке сучасний баскетбол на візках. У квітні 1991 року в Московському міському фізкультурно-спортивному клубі інвалідів була створена і зареєстрована секція баскетболу на візках. З цього моменту з командою почав працювати професійний тренер, заняття стали проводити регулярно, спочатку три рази, а потім п'ять разів на тиждень. За допомогою спонсора, Російської товарно-сировинної біржі, були придбані баскетбольні коляски. У травні 1993 року відбувся візит у наших гравців до Німеччини, де команда вперше взяла участь у міжнародному турнірі, за участю чотирьох команд, три з яких команди 1-го дивізіону. В даний час в Росії баскетбол на візках розвивається в Москві, Санкт-Петербурзі, Тюмені, Челябінську, Єкатеринбургу. У Росії налічується 7 чоловічих і одна жіноча баскетбольні команди. У 1993 році в Москві відбувся перший Чемпіонат Росії з баскетболу на візках, перемогу на якому здобула команда Московського ФСК інвалідів. Треба зауважити, що ця команда перемагала і у всіх наступних чемпіонатах. На міжнародній арені збірна Росії дебютувала на чемпіонаті Європи в 1993 році в Польщі, де посіла останнє місце.