Смекни!
smekni.com

Природні умови та історичні пам'ятки Греції (стр. 5 из 7)

Спарта, Корінф, Епідавр, Мікени.У південно-східного кінця Пелопоннесу знаходиться острів Кіфіра, весь у зелені; у внутрішній же частині острова вашу увагу привернуть церкви, монастирі і загадкові фортеці.На північному заході Пелопоннесу є невелике місто Олімпія, де давні елліни у дні святкувань на честь бога Зевса проводили змагання в бігу, метанні диска, боротьбі, гонках на колісницях.У дні олімпійських ігор на території Греції припинялися війни, наставало "священне перемир'я".

Пелопоннес найпівденніша область материкової Греції.Коли - то вона була островом, але геологічний процес, інтенсивно відбувався в цьому районі, двічі з'єднав і роз'єднав її з материком.Пізніше, в результаті нового відступу моря, виник Коринфський перешийок.У XIX столітті в цій смужці суші був проритий канал, який в третій раз, але вже штучним способом, перетворив Пелопоннес на острів.Рельєф його - грубий, з монолітним гірським масивом у внутрішній частині.Клімат на Пелопоннесі середземноморський вприбережних районах і помірно континентальний у центральних областях.

Багато Пелопоннесские міста, села, курорти, що мали важливе значення в давнину не втратили його, аж до сьогоднішнього дня.По трьох великим автодорожнім магістралях ви потрапите в місця багаті важливими археологічними пам'ятками, де сама земля є свідком інших епох.

Ще не доїжджаючи каналу на Корінфському перешийку, ви можете отримати перше враження про красу Пелопоннесу, побувавши в місті Лутракі; це курорт - водолікарня з безліччю готелів.За каналом - Коринф, торговий центр і автодорожній вузол.На місці археологічних розкопок стародавнього міста височіють руїни славного античного міста.

Дорога, що пролягає через оливкові гаї, поля пшениці і фруктові сади приведе вас в сучасні міста, які є ідеальним місцем для літнього відпочинку.Після Кіато наступний пункт - село Сікіона, а за неюСтімфалія.Потім слідують Ксілокастро - відоме курортне місце іДьякофото, зручне як відправна точка для незабутніх екскурсій у МегаСпілео і Монастир Святої Лаври.Парта - четвертий за величиною гордий Греції, є морським портом, що зв'язує країну з Італією і з Іонічними островами.

Одна з найцікавіших областей Греції - Кіклади.Це архіпелаг в центральній і південній частині Егейського моря.Він складається з групи островів, які утворюють кільце з центром на острові Делос.Тут народилася одна з найбільших цивілізацій Середземномор'я - так звана Кікладська культура.Можливо також, що десь в цьому районі перебував і зниклий материк Атлантида.Клімат тут сухий, здоровий, з м'якою зимою і прохолодним літом, яким Кіклади зобов'язані сезонним вітрам - "мельтемьям".

Сірос - адміністративний, торговий і культурний центр Кіклад.Столиця його розташована амфітеатром; тут ви зустрінете неокласичні будівлі, старовинні аристократичні особняки, одягнені в мармур площі і величні церкви.Різкі контрасти пейзажу створює чергування гористих пагорбів з оброблюваних земельними ділянками, полями і рівнинами.

Казкової краси пейзажі, мальовничі морські узбережжя доповнюють картину острова.

Міконос - улюблене місце туристів усього світу.Невисокі скелясті пагорби, дивовижні золоті узбережжя.Тут є багатолюдні й відокремлені пляжі.Вибілені вапном будинку розкидані тут і там.Каплиці, колоритні маленькі таверни, вузькі вулички і численні магазини: дрібні крамнички, що торгують виробами народного промислу, і поруч магазини в яких продають предмети розкоші.Острів Міконос - це сучасний курорт, з інтенсивною нічним життям і звичаями, які, зародившись тут, найчастіше стають світовою модою.Священний острів Делос весь являє собою суцільний археологічний пам'ятник.Протягом багатьох століть він був загальногрецьким релігійним центром; вважався центром Киклад і батьківщиною Аполлона і Артеміди.

Острів Патмос називають Егейським Єрусалимом через побожною атмосфери, що панує тут у великі християнські свята. Цікавий місцевий монастирІоанна Богослова, панівний високо над островом.Якщо ви любите самоту то радимо вам відвідати острова Фурне, ЛІПС і Агафонісі.ОстрівЛерос-горбистий, з глибокими зеленими бухтами, мальовничим узбережжям.Голі скелі, золоті піщані узбережжя, зелені долини - це острів Калімнос.

Тут безліч місць ідеальних для плавання, рибного лову й взагалі для відпочинку безліч вітряних млинів становлять мальовничу картину казкового островаАстіпалея.На острові Кос можна ознайомитися з рядом визначних пам'яток: будівлі римських часів, палац Лицарів, ранньохристиянські церкви.Цікаві своєю природою острова Нісірос, Тілос,Цими.На захід від Родосу знаходиться гористий острівець Халки.

Кріт - найбільший острів Греції з високими горами й ущелинами.

Острів розділяє Егейське і Лівійській моря, Європу та Африку. Клімат тут вважається одним із самих здорових і м'яких в Європі.Кріт - переважно гірський острів.Глибокі ущелини розсікають високі гори.Більше трьох тисяч маленьких і великих печер, багато хто з яких з вражаючими сталактитами і сталагнітамі.Тут безліч піщаних пляжів і узбереж, посипаних галькою.

Ви можете посидіти в тіні платанів в маленькій кав'ярні, яких тут безліч, і за склянкою доброго вина критського помилуватися старовинними критськими танцями.Стародавні міста за кріпосними стінами, з вузькими звивистими вулицями і лавками складеними з каменю, з площами, церквами і руїнами палаців.Магазини з виробами народного промислу, тканинами ручної роботи, керамічними та шкіряними виробами.

Універмаги з розкішними товарами, майстерні, гастрономи, лавки з фруктами і овочами, які надходять з родючих полів і парників.Дні тут повні сонячного світла, море з чистою смарагдовою водою.Тут повно місць, які зіграли значну роль в історії всієї Греції.Кріт - колиска однієї із самих найдавніших цивілізацій на Землі Міонійской, місце з яким пов'язана легенда про Дедала та Ікара.

В епоху розквіту Міонійской культури на Криті були побудовані палаци вКноссі, Фесті.Виверження вулкану на Санторіні в 1450 році стало причиною занепаду мінойської цивілізації.Крит - батьківщина багатьох людей літератури і мистецтва; серед них Ель Греко, Дамаскін та інші.

Господарство Греції - індустріально - аграрне із середнім рівнем розвитку.За основними економічними показниками поступається партнерам по ЄС.

Для грецької економіки характерна висока зайнятість у невиробничій сфері (св. 50% ВНП).З початку 80-х рр..переживає кризу, викликаний головним чином структурними диспропорціями, млявою інвестиційною діяльністю в базових галузях.Приріст ВВП у 1992 році оцінювався в 1,5%.Обсяг с / г виробництва зріс на 1%, промисловості - на 0,4%, сфери послуг - на 2,2%.

Середньорічний дохід на душу населення склав 7,1 тисяч доларів.

Безробіття охопила 8,7% економічно активного населення.Політика уряду в сфері економіки спрямована, головним чином, на її оздоровлення шляхом посилення ринкового регулювання, приватизації нерентабельних державних підприємств, реформування фінансової та банківської систем. Робляться антиінфляційні заходи.Особливу увагу приділяється адаптації національної економіки до процесів західноєвропейської інтеграції.У зв'язку з цим уряд змушений вживати непопулярні рішення (скорочення державних субсидій, заморожування зарплати), що призводить до досить болючим соціальних наслідків.

Відоме судження про те, що в Греції є все, можливо, скоро стане реальністю.Для Греції (член спілки з 1981 року) характерні досить низькі показники валового національного продукту на душу населення, високий рівень інфляції і безробіття.Економічний спад кінця 80-х початку 90-х років і як наслідок, помітне зниження і без того низького рівня життя призвели до різкого відтоку з країни корінних жителів.У той же час, залучені м'яким кліматом і вигідним географічним положенням Греції, на їхнє місце потягнулися емігранти з країн Східної Європи, зокрема,Албанії, а також арабських і азіатських країн.Серед греків, що відрізняються високим патріотизмом і не терплять навіть нешкідливих іронічних висловлювань від іноземця на адресу батьківщини, назрівало невдоволення, яке виливалося в прямі сутички з емігрантами, які претендують на легальні і нелегальні робочі місця.Такий поворот справи не міг не викликати занепокоєння у країні, яка відрізняється від інших європейських країн високим природним приростом населення. Греція зіткнулася з необхідністю шукати вихід із економічної ситуації, спираючись на допомогу розвинених європейських країн і розумно використовуючи власні можливості.Вихід, здається, був знайдений.Новий економічний курс, зокрема тенденція загальної ліберизації економіки в країні зв'язується з ім'ям прем'єр-міністра Греції, лідера правлячої партії "Всегрецький Соціалістичний Рух" (ПАСОК).Партія отримала підтримку більшості виборців на останніх виборах, що відбулися 22 вересня 1996 року.Значними найбільшими кроками, зробленими в Греції в останні роки з метою подолання економічної відсталості, вважаються приватизовані телекомунікаційні мережі країни і завершується в 1996 році приватизація енергосистеми країни.

Як і багато століть тому, основою благополуччя країни і джерелом основних валютних надходжень є судноплавство. Греція, як і раніше зберігає за собою статус найбільшої судноплавної держави в ЄС.

Промисловість Греції (частка у ВНП - 27%) великим місцевим і іноземним(В основному ФРН, США, Франція і Швейцарія) капіталом (близько 200 компаній отримують більше 50% прибутків).Разом з тим у країні велике число малих підприємств.Основні галузі промисловості - харчова, легка, текстильна, хімічна, гірничодобувна, металургійна.Розвиваються електротехніка та електроенергетика, деякі види машинобудування, виробництво будматеріалів.Продуктивність праці в промисловості нижче, ніж в інших країнах ЄС.У Греції видобувається буре вугілля.

Виробництво електроенергії на душу населення - 2000-5000 кВт / ч.На півночі Греції працює теплова електростанція більше 1 млн. кВт.На півночі країни видобуваються хромові руди.Виплавка сталі на душу населення - 100-500 кг.