Смекни!
smekni.com

Природні умови та історичні пам'ятки Греції (стр. 6 из 7)

Афіни - великий центр чорної металургії.Добуваються нікелеві і алюмінієві руди.Греція - країна з середнім розвитком машинобудування.

В Афінах зосереджені машинобудування і металообробка.Греція - країна з середнім рівнем розвитку хімічної промисловості.У Афінах - виробництво солей, лугів, кислот, кальцинованої та каустичної соди.

У Салоніках - виробництво продуктів органічної хімії та каучуку(Нафтохімія).На сході Греції вирощується бавовник.Афіни і Салоніки - центри бавовняної промисловості.Виробництво бавовняних, шовкових і вовняних тканин на душу населення - більше 30 м2.Частка сільського господарства у ВНП - 17%. Оброблювані землі - 3,96 млн. га (30% всієї території країни), розподілені в основному між невеликими господарствами (з наділами до 3,5 га).Основна галузь сільського господарства - землеробство.

Орні землі становлять близько 2,3 млн. га, з яких 0,8 млн. га - зрошувані; 1,2 млн. га припадає на виноградники, оливкові плантації і сади.Хоча врожайність основних сільськогосподарських культур в 2 рази нижче, ніж у середньому в ЄС, потреби країни в зерні, рослинних жирах, овочах і фруктах забезпечуються повністю.Тваринництво розвинене не повністю - потреби в м'ясі задоволені на 75%, у вершковому маслі - на 70%.В основному на території Греції зайнято мясошерстное пасовищне тваринництво.


Розділ III. Промисловість

Промисловість Греції (частка у ВВП 25%) сильно монополізована великим місцевим і іноземним (в основному США, ФРН, Франції та Швейцарії) капіталом (близько 200 компаній отримують більше 50% прибутків). Разом з тим у країні велике число малих підприємств. Основні галузі промисловості - харчова, легка, текстильна, хімічна, гірничодобувна, металургійна, цементна, тютюнова, паперова. Розвиваються електротехніка, деякі види машинобудування, виробництво будматеріалів.

У 1997 р. було вироблено 352 тис.т бавовняного волокна.

Серед галузей важкої промисловості розвивається видобуток бокситів (алюмінієвих руд), нікелевих руд (95% загальних запасів у Західній Європі), мармуру різних квітів, руд свинцю, міді, срібла.

Провідні галузі обробної промисловості - суднобудування (давня традиція країни), збірка автомобілів, виробництво тракторів і побутової електротехніки, металургія (особливо виробництво алюмінію, де провідна роль належить заводу компанії "Pechiney"), хімічна. Обробні галузі представлені чорної та кольорової металургією, виробництвом кислот і мінеральних добрив. Близько 2 / 3 виробничих потужностей Греції зосереджені в столиці - Афінах і практично злилося з нею порте Пірей.

Значний сектор грецької економіки займає виробництво будматеріалів, зокрема цементу. Виробництво цементу становило 31,1 млн. т в 1995 р. Будівництво швидко розвивалося з 1950-х років, особливо житлове будівництво в Афінах і Салоніках.

Промисловість країни в основному сконцентрована в районі Афін і Салонік. На частку Афінського регіону припадає близько 1 / 4 всіх підприємств обробної промисловості і майже половина всіх зайнятих у промисловості Греції. У регіоні випускається декілька більш половини (у вартісному вираженні) промислової продукції країни.

Сільськогосподарське виробництво найбільш розвинене в Македонії і окремих місцевостях Пелопоннесу. Фессалія, західний Пелопоннес і Кріт (крім Іракліону) є менш процвітаючими областями. Найбідніші райони Греції - острови Егейського та Іонічного морів, Епір, Фракія і східний Пелопоннес, де переважають натуральне рослинництво, скотарство і кустарні промисли.

Соціально-економічні реформи

Економічна політика уряду визначається прагненням прискорювати адаптацію країни до інтеграційних процесів в ЄС. Приріст ВВП у 2004 р. склав 4%. Середньорічний дохід на душу населення - близько 13 тис. євро. Безробіття охоплювала 10% економічно активного населення. Політика уряду в сфері економіки спрямована на її оздоровлення шляхом посилення ринкового регулювання, широкої приватизації нерентабельних держпідприємств, реформування фінансової та банківської систем. Робляться антиінфляційні заходи. Уряд змушений приймати непопулярні рішення (скорочення державних субсидій, заморожування зарплати), що призводить до досить болючим соціальних наслідків.

Для того, щоб згладити важкі наслідки переходу економіки країни з динарів на євро, грецький уряд оголосив про введення надзвичайних заходів. Заклик грецьких організацій захисту споживачів бойкотувати деякі види послуг на знак протесту проти зростання цін після введення євро знайшов широкий відгук серед жителів країни. У період всенародного обурення продажу продуктів харчування впали на 70 відсотків, а загальний обсяг роздрібної торгівлі - на 85 відсотків. Тим не менше, ціни залишилися на колишньому рівні.

Зовнішньоекономічні зв'язки

Довгий час Грецію відрізняв відокремлений (автаркического) характер зовнішньоекономічної політики. Афінське угоду 1962 р. з лідерами країн "малої Європи" про створення асоціації кардинально змінило ситуацію. Основою зовнішньоекономічної політики Греції став курс на участь у європейській інтеграції та створення відкритої економіки.

Обсяг експорту в 2004 р. склав 13,2 млрд. дол, імпорту - 44,3 млрд. дол (у 80-ті роки XX ст. Експорт - близько 10 млрд. дол, імпорт - приблизно 30 млрд. дол ). Головні статті імпорту - машини і обладнання, нафта і нафтопродукти, мінеральна сировина, споживчі товари, продовольство. На машини й устаткування припадає лише 38% обсягу імпорту, на промислові товари широкого вжитку - 25%, на продукти харчування - 13%, на сировину - 12%, на горючі і мастильні матеріали - 12%.

Основні імпортують країни: Італія (17% імпорту), ФРН (16%), США (9%), Франція (8%), Великобританія (8%), Нідерланди (6%). Експортується продукція гірничодобувної промисловості (боксити, нікель, марганець), сільського господарства (тютюн, родзинки, маслини і оливкове масло, цитрусові, бавовна), промислові вироби. Основні торговельні партнери Греції - ФРН, Італія, США, Франція, Саудівська Аравія.

Грошово-кредитна система Греції

Грошова одиниця Греції - євро. Монетарна політика визначається урядовим комітетом, до якого входять міністри координації, фінансів, торгівлі, сільського господарства і промисловості, а також керуючий Банком Греції.

У середині 1990-х рр.. була зроблена лібералізація банківського сектора. На продаж були виставлені контрольні пакети майже всіх банків, що раніше контролювалися державою, що викликало хвилю консолідації. Провідні грецькі банки мають сильний регіональний вплив.

Кредитна установа (включаючи банки) у Греції може створюватися і функціонувати тільки у формі АТ. Для установи банку потрібен дозвіл ЦБ.

ЦБ вимагає надання докладної інформації про акціонерів (юридичних і фізичних осіб) створюваного банку, якщо частка кожного з них становить 10% і більше, а також декларації про походження коштів акціонерів.


Розділ ІV. Найбільші міста країни

Великіміста Греціїстворюють інфраструктуру і визначають економіку країни. Такими в Греції є: Афіни, Салонікита Пірей.

Місто Афіни

Афіни - це столиця Греції. Місто носить це ім'я на честь богині війни, перемоги і мудрості - Афіни-паладій. Афіни є найбільшим містом країни. Населення самих Афін становить трохи більше мільйона чоловік. Разом з портом Пірей і передмістями, місто утворює Великі Афіни, з населенням у п'ять мільйонів жителів.

Кліматтиповийсередземноморський.Взимкузрідкабуваютьзаморозки,інодівипадаєсніг.

Великі Афіни дають дві третини всієї промислової продукції Греції. У цьому мегаполісі на високому рівні знаходяться: текстильна, шкірно-взуттєва, швейна і харчова промисловість. Крім цього в місті добре розвинута нафтопереробна і металургійна промисловість, машинобудування і суднобудування.

Афіни - це місто з високорозвиненою інфраструктурою. Тут є метрополітен, міжнародний аеропорт Елінікон. У місті прекрасні транспортні магістралі і дуже багато машин. Из-за них на дорогах велика загазованность і постійні пробки.

Афіни є історичним, культурним і діловим центром країни. Тут знаходяться найбільші підприємства, банки та офіси самих відомих компаній. З визначних пам'яток в Афінах самими відомими і знаменитими є: комплекс Акрополя, храм Зевса, церкви візантійської епохи. Крім цього є археологічний музей, національна галерея, бібліотека, музей Агори.

Місто Салоніки

Салоніки є другий неофіційною столицею грецької держави. Засновано місто в триста шістнадцятому році до нашої ери. Заснував його король Македонії Кассандра.

Салоніки - це велике місто-порт. Щорічний вантажообіг порту складає п'ятнадцять мільйонів тонн. Місто знаходиться на березі затоки Термаікос на північно-заході Балканського півострова на узбережжі Егейського моря. Населення міста становить трохи більше чотирьохсот п'ятдесяти тисяч жителів, без урахування передмість.

Як індустріальний центр, Салоніки займають друге місце в Греції. У Салоніках розвинена нафтохімічна, металургійна, харчова та текстильна промисловість.

Салоніки розташовані в низині і з усіх сторін оточені горами і морем. Ці умови сприятливо позначаються на розвитку туристичного бізнесу. Місто є курортом Греції, причому досить відомим.

Найбільш знаменитими визначними пам'ятками міста є Візантійські церкви. х історія сходить до четвертого століття нашої ери. У Салоніках щорічно проводяться міжнародні виставки з історії та архітектурі, античної живопису, всілякі симпозіуми.

Місто Пірей

Пірей є третім за своїм значенням портом Греції. Він був заснований у п'ятому столітті до нашої ери.

В даний час Пірей входить до складу територій, які називаються Великі Афіни. Місто населяє трохи більше півтора мільйона чоловік. Він розташований на самому узбережжі, на схилах зелених гір. Незважаючи на значні населення, Пірей виглядає компактним і затишним, а головне - дуже чистим. У наш час Пірей є одним з головних портів Середземномор'я. На спеціальних причалах порту влаштовуються на стоянку яхти, швидкохідні катери та круїзні суду. Найбільш відомими пам'ятками міста є: пагорб Кастеллі, морський і археологічний музеї. У найбільшіміста Греціїщорічно приїжджає багато гостей з інших країн. Крім туристів це бізнесмени, художники, артисти, спортсмени, історики та археологи.