Смекни!
smekni.com

Практика пластування вязання вузлів (стр. 1 из 2)

Реферат на тему:

Практика пластування: в’язання вузлів

Це не пльки линви, вузли петлі, чи в'язання Вузол на емблемі скаутів символізує дружбу, єдність Є вузли рятівники, а є "кривавий" вузол, який в'язали, аби плітка била жорстокіше. Люди досягнули великого вміння у в'язанні вузлів-помічників. Пластунові необхідно знати, який вузол і коли використовувати Пам'ятаймо основні вимоги до п'язання

Надійність.

Легкість, простота при в'язанні, чи розв'язуванні, якщо потрібно, В'яжемо линвами, про які слід знати, коли вибираємо наступне:

Гнучкість — на гнучкій линві краще в'яжуться вузли, вона найчастіше використовується, але коло води краща менш гнучка.

Гладкість — слизька линва майже не і римас вузол, хіба що обробити її клссм чи забезпечити іншим способом.

Діаметр — відповідно до навантаження. Старе правило: при більшому в два рази діаметрі линви, аніж тої, про яку масте дані, її міцність більша в чотири рази.

Безпечне робоче навантаження — залежно від випадку, і орієнтуватись на таблицю 1 треба обережно; безпечно брати 1/4 сили на розрив.

Залишкова пам'ять — здатність линви повертатись до попередньої форми. Пружність — від вогкості линви природнього походження стискаються, нейлон розтягується.

Плавучість — поліетилен, поліпропілен, вибирають на водні лещата, і т.п.

Пам'ятайте — багато розчинників зможуть попсувати линву і. крім того, кожна линва потребує захисту від сонячного ультрафіолету.

Таблиця №1. Найбільш використовувані типи линв:

Типи і дані Пенькова Бавовна Нейлон Полієстр Полііпропілен
Поглинає ривки погано погано чудово дуже добре дуже добре
Густина г Плавуча кб.см 1.38
ні
1.54
ні
1.14
ні
1.38
ні
0.91
тяк
Розтяг %розрив 10-12% 5-12% 15-28";, 12-15% 18-22%
СТІЙКІСТЬ ДО СОНЦЯ, тертя,
поверхні/внутр
добра
- / -
-/-
добра погана добра добра д.добр чудова чудова
найкращс
-/-
посередньо добра
Cтійкість до хімії кислот Руйнується в хол чи га-ряч.розч кисл Як пенькова Стійкий до слаб. кислот Стіпюш до мінер, кислот Дуже стійкий
Сила линви d: 6.35 mm
9.5
12.7
272.1 кг 612.2 1201.7 816. 23кг 18143219.35

Тепер Ви можете вибрати те, що найбільш підходить. Підготуємо нову линву до роботи. Перше правило будь-якого в'язання—забезпечення кінців линви. Линву товсту, природнього походження, забезпечуєм добре обробленою воском ниткою, і відрізаємо кінці (мал. 1).

Кручені линви часто розкручуються. Забезпечте, як показано на мал. Якщо линва синтетична — полум'ям сірника (мал.2).

Після використання тонку линву складасмо як на мал. З, товсту як на мал.4.

1. ВУЗЛИ.

Основне правило: вузли понижують міцність линви більше ніж на 50 відсотків! Найчастіше вживаний в побуті пластовий вузол, але без забезпечення він є дуже ненадійним: на його совісті багато людських життів. Зважайте на тс, чи треба вузол швидко розв'язати, наскільки міцне мас бути в'язання, яка линва під руками, завжди вибирайте найраціональніше в'язання.

Приблизне зусилля розриву деяких найбільш вживаних вузлів:

подвійний зашморг - 75%' рятівний (булинь) - 60% рятівничий (булинь) - 60% купецький - 48% піонірський - 75% скорот - 45%

Тобто, найменше послаблює линву піонірський і подвійний зашморг.

Морський вузол. Один з найбільш вживаних вузлів. Звичайно використовується для закріплення линви до якоря чи до гілки. Складно добре зв'яза ги, якщо линва товста.

Ткацький вузол. До бриіі для'линви різної товщини, та більш ефективний при однаковій товщині. Ідеальний для різних линв, особливо мокрих і замерзлих. Не зіскочить, якщо правильно зав'язати. Професійні ткалі в'яжуть його менше ніж за секунду.

Подвійний ткацький. Більш надійний, використовується з мокрими линвами, коли вони різняться за товщиною. Використовуйте, коли натяг не є постійним.

Рибацький вузол. Практичний до з'єднання пружних матеріалів (лоза, ізоляційний дріт). Добрий для мокрих, слизьких линв. але дуже важко розв'язати. Використовуйте, коли не довіряєте пластовому чи ткацькому. Не рекомендовано для грубих та нейлонових линв!

мал. 9 Подвійгній рибацький. Сильніший варіант,' але також не рекомендовано для товстих чи нейлонових линв.

Рифовий або пластовий вузол. Найбільш знаний вузол для в'язання тонких линв. Важливо правильно зав'язати і забезпечити. Але у відповідальних роботах менше застосовується. Не підходить для линв різних діаметрів і для нейлонових линв. Добрий вузол при першій допомозі. Він добре витримує навантаження. Затягувати слід в обидві сторони, а кінці забезпечити.

Піонірський вузол. Найбільш ефективна прив'язка, коли зусилля напрямлене по перпендикуляру до горизонталі, не дуже добрий, коли зусилля напрямлене під кутом. З нього зручно починати поперечне паралельне в'язання, ним і закінчуєм. Вузол повинен бути щільний, линва до линви з вільним кінцем.

Теслярський вузол. Цей вузол використовується в основному при піонірських роботах (скісне в'язання, піднімання чи транспортування важких балок) (мал. 12).

Скорот. Цей вузол досить слабий (45%). Застосовується для скорочення линви, чи коли є небезпечне місце на линві. Ніколи не обрізуйте линву без потреби, адже невідомо, коли буде необхідна повна довжина. Обов'язково забезпечіть надійність міцними дерев'яними брусками (мал. 13).

Рятівничий вузол. Дуже важливий, швидко в'яжеться, не розв'язується під навантаженням. Використовуйте при порятунку. Петля не затягнеться; зручний для закріплення линви.

Зашморг, подвійний за шморг. Використовуйте подвійний зашморг, як сильний вузол для прив'язки до дерева, човна і т.д. Переважно скаути використовують для натягання шатра біжучий зашморг, для зручності розв'язування в'яжіть йоготак (мал. 15).

Купецький вузол. Використовуйте як вузол-стопор на кінці линви. Звичайно петля на його основі, придатна для зв'язування пакунків.

Затока на гак. Варіант завіски на і'ак для підйому грузів. Він безпечний під великим навантаженням і тому вживаний в подібних роботах.

11.2. В'ЯЗАННЯ.

Скісне в'язання. Завдання — сильно стиснути балки разом, коли вони не с під прямим кутом, або під навантаженням. Починаєм теслярським вузлом, а закінчуєм піонірським.

Поперечне в'язання. Найефективніше, коли балки знаходяться під прямим кутом. Починаємо піонірським або теслярським вузлом, При зміні напрямку в'язання (обхід линви навколобалок) старайтесь затримати якнайбільший натяг, допомагаючи бруском і молотком, При закінченні стягнути н'язання (мал 19) два рази навколо, акуратно зав'язати піонірськті нузол. ___

Паралельне в'язання. Знадобиться щоб продовжити палицю, чи зв'язати двоногу або триногу для варения'ч'жі. Починається і закінчується піонірським вузлом. Важлива його цільність і таке положення, аби він не міг прокручуватись на балках (мал 192).

ІІ.З.КОРИСНО ЗНАТИ ...

^ Прусик. Цей вузол найбільш вживаний, коли потрібно закріпитися для підйому вгору. Він буде ковзати, якщо звільниться від натягу. Використовується у верхій підв'язці, для кріплення 33. основу. Важливо навчитися в'язати одним кінцем. ,

Маючії міцний шнур <напр. парашутні корди), можна зробити Гамак. Вибирається палиця діаметром 3-5 см, на якій в'яжемо. Закріплюєм прусиком линву. Ширина гамака, який отримаєм, після в'язання. ^ 3/8 від довжини вибраних линв.

Їздона петля. Якщо на середині линви потрібно мати міцну ключку, то вона,правильно зв'язана,будьте псині, нсзрадить. Зручнов'язати на жилці для додавання повідків, якщо є досить шнура,то можна зробити драбину.