Смекни!
smekni.com

Ремонт коробки передач ГАЗ-53 (стр. 1 из 4)

Зміст

1. Вступ

2. Технологічна частина

2.1. Детальна будова коробки передач ГАЗ-53

2.2. Таблиця аналізу дефектів на деталях та вузлах коробки передач

2.3. Економічне обґрунтування способу та методу ремонту

2.4. Послідовність проведення контрольних замірів та обмірів

2.5. Послідовність демонтажу та визначення дефектів

2.6. Перелік інструменту, приладів та засобів що використовувались

2.7. Післяремонтна діагностика, перевірка, обкатка

2.8. Перелік робіт, що необхідно проводити при ЩТО, ТО-, ТО-2, СТО після ремонту коробки передач ГАЗ-53

3. Техніка безпеки при виконанні ремонтних робіт

4. Використані джерела

5. Додатки

Творче завдання


Вступ

Сучасний стан проблеми. На даний час, автомобільний транспорт України оснащується сучасними конструкціями рухомого складу, які відповідають вимогам народного господарства.

Перед автомобільною промисловістю, поставлено завдання, зумовити збільшення та покращення структури виробництва автомобілів, найбільш повно відповідаючих вимогам народного господарства та економії паливно-енергетичних ресурсів.

Виконуючи заходи, з підвищення безпеки руху та зменшенню шкідливого впливу транспорту на зовнішнє середовище, з одночасним зменшенням транспортних розходів на перевезення вантажів та пасажирів, вітчизняна автомобільна промисловість випустила нові моделі автомобілів, з більш високими та кращими показниками.

Вирішення поставлених задач, у великій мірі залежить від підготовки та кваліфікації інженерних кадрів, автомобільного транспорту.

В зв'язку з чим, постійне та стрімке зростання автомобільного парку в країні потребує все більше фахівців з ремонту та обслуговуванню автомобілів. Робітники з цієї професії повинні постійно удосконалювати уміння та навички з ремонту та технічного обслуговування автівок, поглиблювати знання конструкцій автомобілів. Автослюсар повинен знати практичні основи організації та виконання ремонтних робіт, пов’язаних з автомобілями, що створює актуальність теми роботи.

Саме тому, сутність та значущість теми роботи полягає у детальному огляді транспортних засобів, зокрема автомобіля ГАЗ-53, його технічної характеристики, ремонту та обслуговування, що носить вагомий характер під час експлуатації.

У конструкціях ГАЗ-53 здійснені технічні досягнення автомобілебудування - прийнятий цілий ряд нових рішень, які забезпечують зручність роботи водія, підвищення надійності, довговічності, експлуатаційних показників, зниження трудомісткості обслуговування.

Технічна характеристика ГАЗ-53.

Вантажопідйомність, кг……………………………………………4000

Найбільша вага буксируваного причепа з вантажем, кг …………...4000

Вага автомобіля в спорядженому стані, кг…………………..……….3250

Габаритні розміри автомобіля, мм:

Довжина………………………………………………………………...6395

Ширина…………………………………………………….…………...2380

Висота (по кабіні без навантаження)…………………………………2220

База автомобіля, мм……………………………………………………3700

Колія передніх коліс (по грунту), мм…………………………………1630

задніх, мм………………………………………………………….……1690

Найбільша швидкість автомобіля з повним навантаженням без причепа, км/ч……………………………………………………………80-86

Трансмісія

Щеплення……………………………………………….Однодискове, сухе

Коробка передач…………………………Триходова, з синхронізаторами

на третій і четвертій передачах

Передавальні числа:

перша передача………………………………………………………….6,48

друга……………………………………………………………………..3,09

третя……………………………………………………………………..1,71

четверта…………………………………………………………………..1,0

задній хід…………………………………………………………………7,9

Карданна передача……………………………………….Відкритого типу,

має кардани з голчатими

підшипниками


Вигляд ГАЗ-53 (з переду, з боку, ззаду)


2. Технологічна частина

2.1 Детальна будова коробки передач ГАЗ-53

Чотириступінчаста коробка передач вантажного автомобіля має чавунний литий картер 18 (мал., а), який шпильками прикріплений до картера зчеплення. Зверху картер закритий кришкою 26, в ній розміщений механізм управління коробкою передач. З лівого боку картера на висоті, відповідній нормальному рівню масла, виконаний маслозаливное отвір. Для зливу масла служить отвір в нижній частині картера.

У картері на підшипниках встановлені ведучий 23, ведений 10 і проміжний 20 валів. Осьові зусилля, що діють на вали, сприймаються кульковими підшипниками 22, 9 і 11, зовнішні обойми яких закріплені в картері. Провідний вал виконаний як одне ціле з шестернею 24, зубчастим вінцем і конусом. На веденому валу встановлені: на шліцах рухливе колесо-каретка 6 першої передачі, на бронзових втулках колесо 4 третя і колесо 5 другий передач і на шліцах маточина синхронізатора 21. Проміжний вал є блоком чотирьох зубчастих коліс. Колесо 19 знаходиться в постійному зачепленні з шестернею провідного валу, а шестерні третьої 77 і другий 16 передач - з колесами 4 і 5 веденого валу. На осі 13 встановлений блок зубчастих коліс 14 і 15 заднього ходу. Зубчасті колеса коробки передач, за винятком 6, 12, 14 і 75, мають косі зуби і знаходяться в постійному зачепленні.

Перша передача включається переміщенням зубчастого колеса-каретки 6 управо і введенням її в зачеплення з шестернею 12. Для включення другої передачі зубчасте колесо-каретку переміщають вліво, вводячи внутрішній зубчастий вінець в зачеплення із зовнішнім зубчастим вінцем колеса 5. На третій передачі синхронізатор 21 сполучає колесо 4 з веденим валом, а на четвертій передачі - ведений вал з ведучим. Задній хід включається переміщенням блоку зубчастих коліс заднього ходу вліво. При цьому входять в зачеплення зубчасті колеса 12 і 14, а шестерня 75 - з колесом-кареткою 6.

Муфта 34 (мал., би) синхронізатори може переміщатися по зубчастій маточині 39, закріпленою на веденому валу. У трьох пазах маточини розташовані сухарі 38, що входять виступами в кільцеву проточку зубів муфти під дією двох кільцевих пружин 40. По сторонах муфти встановлені бронзові блокуючі кільця 37 і 41, що мають зовнішні зубчасті вінці і внутрішню конічну поверхню з таким же кутом конусності, як в конічних поверхонь 35 відповідно провідного валу 23 і колеса 4 третіх передачі. У пази на торцях блокуючих кілець з окружним зазором, рівним половині товщини зуба зубчастих вінців, входять кінці сухарів 38.

При включенні передачі, наприклад третьої, муфту 34 вилкою 3 переміщають у бік колеса 4. На початку руху муфти сухарі зрушують блокуюче кільце 37 до зіткнення з конічною поверхнею 35 коліс 4 третіх передачі. Під дією сил тертя на конічних поверхнях блокуюче кільце 37 обертається відносно муфти, і її зуби упираються в зуби кільця 37 (мал., в), перешкоджаючи подальшому переміщенню муфти. Коли частоти обертання колеса 4 і веденого валу выравняются, зникнуть сили, що перешкоджають переміщенню зубчастої муфти 34, і вона увійде до зачеплення із зубами вінця 36.

Механізм перемикання коробки передач складається з вилок 3, 7, 8 (див. мал., а), закріплених на повзунах 27-29, важеля / перемикання, що притискується пружиною 2 до сферичної поверхні кришки 26, кулькових фіксаторів 25, що запобігають мимовільному включенню і виключенню передач, замку, що виключає одночасне включення двох передач, і пружинного запобіжника, що утрудняє включення передачі заднього ходу. Замок складається з двох сухарів 30 і 32, розміщених в горизонтальному отворі кришки між середнім і крайнім повзунами, і штифта 31, середнього повзуна, що знаходиться в отворі. При переміщенні середнього повзуна обоє сухаря виходять з його поглиблень і замикають крайні повзуни, виключаючи їх зсув. При переміщенні одного з крайніх повзунів сухар виходить з його поглиблення, замикає середній повзун і, сухар, замикає також і інший крайній повзун.

У голівці повзуна 27 заднього ходу встановлений пружинний запобіжник 33, що складається з плунжера, навантаженого пружиною, яка перешкоджає введенню в паз голівки важеля 1 і тим самим утрудняє включення передачі заднього ходу.

Загальна будова деталей коробки передач ГАЗ-53 включає в себе:

1 - Гайка; 2- Кільце наполегливе; 3 - Підшипник; 4 - Кільце блокуюче синхронізатора; 5 - Ролик 7х17; 6 - Пружина синхронізатора; 7 - Сухар синхронізатора; 8 - Муфта ковзає; 9 - Стопор; 10 - Втулка розпір; 11 - Втулка шестерні третьої передачі; 12 - Шестерня третьої передачі в зборі; 13 - Шайба наполеглива; 14 - Втулка шестерні другої передачі; 15 - Шестерня другої передачі в зборі; 16 - Шестерня ковзає; 17 - Вал вторинний; 18 - Підшипник; 19 - Кільце наполегливе; 20 - Шестерня; 21 - Прокладка; 22 - Кришка; 23 - Болт М10х20; 24 - Заглушка; 25 - Підшипник; 26 - Блок шестерень; 27 - Гайка стопорна; 28 - Кришка заднього підшипника вторинного валу; 29 - Сапун; 30 - Сальник; 31 - Болт М10х65; 32 - Втулка; 33 - Блок шестерень заднього ходу; 34 - Фланець вторинного валу; 35 - Шайба наполеглива; 36 - Гайка вторинного валу; 37 - Болт М10х25; 38 - Кришка; 39 - Прокладка; 40 - Шайба 10; 41 - Пластина наполеглива; 42 - Вісь блоку шестерень заднього ходу; 43 - Пробка До 1/2; 44 - Прокладка; 45 - Картер коробки передач; 46 - Прокладка; 47 - Кришка підшипника первинного валу; 48 - Скоба; 49 - Шайба 8; 50 - Болт М8х22; 51 - Маточина ковзаючої муфти; 52 - Гайка стопорна вторинного валу; 53 - Кільце стопорне; 54 - Шайба наполеглива; 55 - Вал первинний.

2.2 Таблиця аналізу дефектів на деталях та вузлах коробки передач

Таблиця 2.2.1

Картер коробки передач
Додаток А
№ п/п Назва дефекту Спосіб встановлення дефекту Розміри, мм Висновок
номінальний Допустимий без ремонту Допустимий для ремонту
1 Пробої і обломи на картері Огляд - - - Бракувати
2 Тріщини на картері Огляд - - Тріщини любого характеру, які не проходять через отвори підшипника та вісь блоку шестерень заднього ходу Ремонтувати. Заварка. Бракувати при наявності тріщин, які проходять через основи двох вух або через отвори підшипника та вісь блоку шестерень заднього ходу
3 Обломи вух кріплення картеру коробки передач Огляд - - Не більше одного вуха Ремонтувати. Заварка. Бракувати при обломі, який захвачує стінку картера або при обломі більше одного вуха
4 Зношення отвору під підшипник ведучого вала Замір +0,009 85 -0,026 85,040 Більше 85,040 Ремонтувати. Встановлення втулки
Картер коробки передач
Додаток А
5 Зношення отвору під підшипник веденого вала Замір +0,008 85 -0,028 80,040 Більше 80,040 Ремонтувати. Встановлення втулки електроерозійна наплавка або вібродугова наплавка.
6 Зношення отвору під роликовий підшипник блоку шестерень Замір +0,02 72 -0,01 72,05 Більше 72,05 Теж само
7 Зношення отвору під вісь блоку шестерень заднього ходу Замір +0,011 25 -0,014 25,16 Більше 25,16 Ремонтувати. Встановлення втулки із слідкуючою обробкою двох отворів
8 Зношення отвору під підшипник ведучого вала Замір +0,009 85 -0,026 85,040 Більше 85,040 Ремонтувати. Встановлення втулки
Вал ведучий коробки передач
Додаток Б
1 Облом зубів Огляд - - - Бракувати
2 Викришення робочої поверхні зубів Огляд - - - Бракувати
3 Викришення робочої поверхні отвору під роликовий підшипник або вм’ятини від ролика Огляд - Не більше 10% поверхні Більше 10 % Бракувати
4 Зношення зубів постійного зчеплення за грубиною Замір -0,05 5,92 -0,010 5,60 - Бракувати при розмірі менше 5,60 мм
5 Зношення шліців по ширині Замір -0,06 5,385 5,24 Менше 5,24 Ремонтувати. Бракувати при розмірі більше 38,570 мм.
Кришка підшипника ведучого вала
Додаток В
1 Обломи та тріщини на кришці Огляд - - - Бракувати
2 Зношення шийки під муфту виключення зчеплення Замір -0,075 44 -0,115 43,80 Менше 43,80 Ремонтувати.
3 Зношення отвору маслогонної різьби Замір +0,010 35,18 35,65 - Бракувати при розмірі більше 35,65 мм.
4 Зношення отвору під болти Замір 8,5 9,2 Більше 9,2 Ремонтувати. Заварка
5 Зношення фланцю по зовнішньому діаметру Замір -0,01 116 -0,05 115,90 Менше 115,90 Ремонтувати. Вібродугова наплавка
Блок шестерень проміжного вала коробки передач
Додаток Г
1 Злам зубів Огляд - - - Бракувати
2 Викришення робочої поверхні зубів Огляд - - - Бракувати
3 Зношення зубів шестерні 1-ї передачі Замір +1,000 22,8 -1,28 20,50 при відсутності задирок 20,50 при наявності задирок Ремонт
4 Зношення зубів шестерні 3-ї передачі Замір -0,05 5,49 -0,10 5,20 - Бракувати при розмірі менше 5,20 мм.
5 Зношення зубів шестерні 2-ї передачі за грубиною Замір -0,05 6,29 -0,10 6,0 - Бракувати при розмірі менше 6,0 мм.
6 Зношення зубів шестерні 1-ї передачі та задньої передачі Замір -0,05 5,88 -0,10 5,88 - Бракувати при розмірі менше 5,88 мм.
Шестерня 1-ї передачі і заднього ходу коробки передач
Додаток Д
1 Облом зубів Огляд - - - Бракувати
2 Викришення робочої поверхні зубів Огляд - - - Бракувати
3 Зношення паза під вилку переключення передач Замір +0,90 22 -0,38 20,60 при відсутності задирок 20,60 при наявності задирок Ремонт. Бракувати при розмірі задирок менше 20,60 мм.
4 Зношення шліцевих канавок за шириною Замір +0,20 55,31 55,70 - Бракувати при розмірі більше 55,70 мм.
Шестерня 2-ї передачі коробки передач
Додаток Д
1 Облом зубів Огляд - - - Бракувати
2 Викришення робочої поверхні зубів Огляд - - - Бракувати
3 Зношення виступу шліців за грубиною Замір 76,356- -76,414 76,20 - Бракувати при розмірі менше 76,20 мм.
4 Зношення отвору в втулці Замір +0,027 42 42,05 Більше 42,05 Ремонтувати. Заміна втулки
Шестерня 3-ї передачі коробки передач
Додаток Д
1 Облом зубів Огляд - - - Бракувати
2 Викришення робочої поверхні зубів Огляд - - - Бракувати
3 Зношення прямих зубів повного профілю Замір +0,022 84,141 84,00 - Бракувати при розмірі менше 84,00 мм.
4 Зношення отвору в втулці Замір +0,027 46 46,05 Більше 46,05 Ремонтувати. Заміна втулки
Ступиця муфти переключення 3-ї і 4-ї передачі
1 Облом зубів Огляд - - - Бракувати
2 Викришення робочої поверхні зубів Огляд - - - Бракувати
3 Зношення паза під вилку переключення передач Замір +0,90 22 -0,38 20,60 при відсутності задирок 20,60 при наявності задирок Ремонт. Бракувати при розмірі задирок менше 20,60 мм.
4 Зношення шліцевих канавок за шириною Замір +0,20 55,31 55,70 - Бракувати при розмірі більше 55,70 мм.
Синхронізатор коробки передач
1 Зношення або облом зубів Огляд - - - Бракувати
Вилка переключення передач
1 Злам або тріщина Огляд - - - Бракувати
2 Вигин вилки Огляд - - - Ремонтувати
3 Зношення кінців вилки Замір -0,2 22 -0,3 7,50 Менше 7,50 Ремонтувати. Плавка
4 Зношення отвору під повзун Замір +0,040 15 -0,016 15,10 Більше 15,10 Ремонт

2.3 Економічне обґрунтування способу та методу ремонту