Смекни!
smekni.com

Марксизм (стр. 1 из 4)

Зміст

1. Введення

2. Становлення і основні етапи розвитку марксистської філософії

3. Діалектичний матеріалізм К. Маркса Ф. Енгельса

4. Матеріалістичне розуміння історії

5. Марксизм і сучасність

Введення

Марксизм-ідеологія робочого класу, пролетаріату. Це вчення про необхідність переходу від капіталізму до соціалізму і комунізму, про пролетарську революцію. Він складається з трьох частин: філософії(діалектичного матеріалізму), економічного учення і наукового комунізму.

Марксистська філософія виникла у середині XIX століття. Вона була обумовлена промисловою революцією кінця XVIII століття, зв'язаною з використанням пари в промисловості і на транспорті; розвитком і посиленням буржуазії, появою нового класу - пролетаріату, який жорстоко експлуатувався буржуазією. У Європі пройшли буржуазні революції, але їх перемоги не поліпшили положення пролетаріату, який неодноразово виступав проти експлуатації і безправ'я. Але ці виступи були жорстоко пригнічені. Поява марксизму, як ідеології пролетаріату, була забезпечена розвитком науки: відкриття і обґрунтування закону збереження і перетворення енергії, еволюційної теорії Дарвіна, клітинної структури речовини і т.д. А також суспільних наук: англійської класичної політекономії, німецької класичної філософії і утопічного соціалізму.


Становлення і основні етапи розвитку марксистської філософії

Карл Маркс (1818-1883) народився в місті Трірі в сім'ї адвоката. Закінчив гімназію, поступив в університет в Бонні. Закінчував навчання в Берлінському університеті. Вивчав юридичні науки, історію і філософію. Закінчив навчання в 1841 році із захистом дисертації по філософії Епікура. У цей період був послідовником філософії Гегеля, примикав до кружка «лівих гегельянців».

З 1842 року стає головним редактором «Рейнської газети» в Кельне. На початку 1843 року газету закрили. У цей період виходять головні філософські роботи Людвіга Фєєрбаха, де дається критика гегелівського ідеалізму і розвиваються ідеї матеріалізму. Ліві гегельянці, Маркс зокрема, стають фєєрбахіанцямі. Робота в газеті показала, що Маркс недостатньо знайом з політекономією, і він починає її вивчати.

У вересні 1844 року в Парижі знайомиться з Ф. Енгельсоном. У 1845 році Маркс як небезпечний революціонер був висланий з Парижа і переїхав до Брюсселя.

У 1847 році Маркс і Енгельс прилучилися до таємного суспільства «Союз комуністів», за дорученням якого пишуть «Маніфест комуністичної партії». Ленін писав, що в цьому творі з геніальною ясністю і яскравістю змальовані нове світобачення, послідовний матеріалізм, що охоплює і область соціального життя, діалектика, як найбільш усестороннє і глибоке вчення про розвиток, теорія класової боротьби і всесвітньо-історичної революційної ролі пролетаріату.

У 1848 році висланий з Бельгії, переїхав до Парижа, а звідти до Німеччини, де близько року був редактором «Нової Рейнської газети». У 1849 році висланий з Німеччини, переїхав до Парижа, був висланий звідти, виїхав до Лондона, де і жив з 1849 року до самої смерті (1883 року). Тут розробляв свою матеріалістичну теорію, написав «До критики політичної економії» (1859 рік), «Капітал» (1867 рік -1 тому) і інші твори.

Основні напрями досліджень: суть людини, відношення людини до світу, взаємовідношення людей, людина і суспільство, закони розвитку суспільства.

Після смерті К. Маркса і Ф. Енгельса склалися два напрями марксизму. Провідними ідеологами першого напряму стали Е. Бернштейн (1850 - 1932 рр.) і Карл Каутський (1854 - 1938 г.г.) Провідним ідеологом другого був В.І. Ленін (1870 - 1924 роках) Послідовниками Бернштейна і Каутського є праві соціал-демократичні партії сучасності. Послідовниками Леніна - комуністичні партії. Е. Бернштейн стверджував, що марксизм застарів і пропонував повернутися до філософії Канта. Виступав з критикою всієї системи марксизму. Намагався спростувати теорію вартості і зубожіння мас. Виступав проти пролетарської революції і диктатури пролетаріату, взагалі проти насильства і катастрофізму. Стверджував, що пролетарська революція може привести до хаосу і руйнування продуктивних сил, що пролетаріат не здатний організувати виробництво. Заперечував можливість побудови соціалізму. Соціалізм, на його думку, це тільки ідеал. Відстоював програму поступових реформ і компромісів з метою поліпшення положення робочого класу під гаслом: «Рух все, кінцева мета – ніщо». Карл Каутський (1854 - 1938 роках) був дещо ближчий до марксизму, чим Бернштейн. Він, за його словами, намагався систематизувати і усучаснити філософські і соціально-політичні ідеї Маркса. Але ряд основних принципів марксизму відкидав. Не приймав більшовизм. Каутський заперечував партійність філософії. Доводив сумісність наукового соціалізму і немарксистських філософських систем. Заперечував зв'язок між пануванням монополій і політикою імперіалізму. Висував теорію «ультраімперіалізму», як перспективу розвитку нової фази капіталізму, вільної від ряду негативних сторін, властивих капіталізму сучасному. Заперечував неминучість пролетарської революції. Жовтневу революцію в Росії зустрів вороже. Був проти диктатури пролетаріату. Протиставляв їй «послідовну» демократію. Більш менш ортодоксальними послідовниками цього напряму є соціал-демократичні партії сучасності.

Провідним ідеологом іншого напряму визнаний Володимир Ілліч Ленін (1870 - 1924 рр.) Ленін - ортодоксальний марксист. Вів рішучу боротьбу проти Бернштейна, Каутського і їх послідовників. Він розвивав теорію К. Маркса і Ф. Енгельса в плані прискорення пролетарської революції і посилювання диктатури пролетаріату в умовах ворожого капіталістичного оточення. Ленін нещадно критикував ідеалізм і контрреволюцію. Розвиваючи позиції К. Маркса і Ф. Енгельса, створив теорію соціалістичної революції. Він доводив, що в нових історичних умовах почала ХХ століття соціалістична революція може перемогти і в одній окремо взятій країні, навіть якщо ця країна не належить до найбільш розвинених капіталістичних країн. Для цього, по Леніну, необхідна послідовно марксистська партія пролетаріату. Ленін створив таку партію і керував Жовтневою революцією. Ленін створив план соціалістичного будівництва в одній окремо взятій країні. Істотною позицією цього плану була розробка нової економічної політики (НЕП), в якій містилися основні положення плану сучасних реформ, на жаль не реалізованих в СРСР 20-х - 30-х років.

Послідовниками Леніна в більшій або меншій мірі є сучасні комуністичні партії.

Соціально-економічні передумови марксизму:

1. Капіталістична економіка розвивалася по висхідній лінії, відчутний економічний прогрес все частіше приймав потворні антагоністичні форми, давалася взнаки анархія виробництва, кризи перевиробництва, що переступили регіональні рамки.

2. Для соціальної сфери стала характерною значна пролетаризація населення, зникнення проміжних соціальних груп, різке загострення класових суперечностей між пролетаріатом і буржуазією. Пролетаріат що остаточно сформувався як клас, потребував вироблення основоположних світоглядних орієнтирів.

3. У політичній сфері чітко позначилося виділення пролетарського руху як самостійного загону трудящих, таких, що відстоюють свої права. Завершилося формування ряду авторитетних політичних професійних організацій пролетаріату. Класова боротьба пролетарів стала приймати все більш розвинені форми.

У цих умовах виявилася об'єктивна необхідність створення наукової ідеології робочого класу, вироблення принципово нових філософських переконань. Це завдання було вирішене Карлом Марксом і Фрідріхом Енгельсом.

Створення ними діалектико-матеріалістичній філософії спиралося і на передумови філософського, соціологічного і природничонаукового характеру.

Теоретичні джерела марксизму:

1. Німецька класична філософія і, перш за все, ідеалістична діалектика Гегеля і антропологічний матеріалізм Фейєрбаха. Ці учення були переосмислені і перероблені Марксом і Енгельсом на новому фактичному матеріалі.

2. Досягнення у вивченні суспільства на базі політичної економії(особливо англійської), що дозволили виділити закони розвитку капіталістичного способу виробництва.

3. Ідеї соціалістів-утопістів А. Сен-Симона і Ш. Фур'є, що суворо критикували пороки буржуазного суспільства і що ратували за створення прийдешнього суспільства справедливості.

Досягнення в розвитку природознавства першої половини 19 сторіччя також сприяли виникненню марксизму і розвитку його основних положень. Створення клітинної теорії будови рослин і тварин, відкриття закону збереження і перетворення енергії, створення дарвінівського еволюційного учення з'явилися переконливим свідоцтвом того, що природа розвивається по законах діалектики. Перехід природознавства і науки в цілому від вивчення окремих фактів до вивчення зв'язків між речами надав можливість для збагнення матеріальної єдності і розвитку світу.

В ході формування філософії марксизму виділяють перехідний період від ідеалістичних і революційно-демократичних поглядів Маркса і Енгельса до їх поглядів, заснованих на позиціях діалектичного і історичного матеріалізму. Датою, рубежу, в процесі цього переходу став 1844 рік, коли Маркс і Енгельс почали сумісну розробку нового філософського учення, виступаючи як однодумці.

Спільна робота Маркса і Енгельса «Маніфест комуністичної партії» і твір Маркса «Убогість філософії», створені в 1847 році, завершили процес формування марксизму. У них вперше послідовно викладені ідеї діалектико-матеріалістичного світогляду.

Серед найзначніших творів Енгельса - його роботи: «Діалектика природи», «Анти – Дюрінг», «Походження сім'ї, приватної власності і держави».

Діалектичний матеріалізм К. Маркса Ф. Енгельса

Діалектика-вчення про розвиток. Найбільш розвинене вчення про розвиток було створене Гегелем. Гегелівська діалектика була ідеалістичною. «Раціональне зерно» (перш за все ідея розвитку через суперечності), що міститься в ній, було сприйнято основоположниками марксизму, її ідеалістичні положення були ними переосмислені з матеріалістичних позицій.