Смекни!
smekni.com

Зброя третього покоління (стр. 1 из 3)

ТЕМА

Зброя третього покоління


Зміст

Вступ

Історія розвитку ядерної зброї

Нейтронна зброя

Супер -ЕМІ

Гіперзвукова шрапнель

Висновок

ядерний нейтронний зброя боєголовка пенетратор


Вступ

Прихильність принципом ядерного нерозповсюдження є однією з основоположних настанов російської зовнішньої політики. Відповідно до Концепції національної безпеки Росії, зміцнення режиму нерозповсюдження зброї масового знищення (ЗМЗ) та засобів її доставки відноситься до основних завдань в галузі забезпечення національної безпеки Російської Федерації, а поширення зброї масового знищення та засобів її доставки розглядається як одна з основних загроз національної безпеки. Президент Росії В.В. Путін назвав проблему нерозповсюдження ядерної зброї «найважливішим питанням сучасності». Актуальність завдань, пов'язаних з нерозповсюдженням зброї масового знищення, підтверджується щодня. Одні події йдуть, їм на зміну приходять нові, але сміливо можна стверджувати: за останні 30 років питання нерозповсюдження ЗМЗ, перш за все ядерної, а також засобів її доставки стали одними з центральних у міжнародних відносинах. Головною метою політики Російської Федерації в забезпеченні військової безпеки є запобігання воєн і збройних конфліктів, а в разі їх розв'язання - гарантований захист інтересів, суверенітету і територіальної цілісності держави та її союзників від будь-якого можливого агресора. Надійне забезпечення військової безпеки Росії може бути гарантоване тільки постійною наявністю у неї силового чинника, адекватного за характеристиками можливим загрозам. Складовою частиною такого чинника в даний час і в найближчому майбутньому має залишатися ядерну зброю. Мета даної роботи: Розглянути проблему ядерної зброї та її значення для Росії. Завдання даної роботи: визначити роль ядерної зброї в безпеці Росії.


Історія розвитку ядерної зброї

Як відомо, до ядерної зброї першого покоління, його нерідко називають атомним, відносять бойові заряди, засновані на використанні енергії поділу ядер урану-235 або плутонію-239. Перше в історії випробування такого зарядного пристрою потужністю 15 кт було проведено в США 16 липня 1945 року на полігоні Аламогордо. Вибух у серпні 1949 р. першої радянської атомної бомби надав нового поштовху в розгортанні робіт зі створення ядерної зброї другого покоління. У його основі лежить технологія використання енергії термоядерних реакцій синтезу ядер важких ізотопів водню - дейтерію і тритію. Така зброя називають термоядерним або водневим. Перше випробування термоядерного пристрою "Майк" було проведено Сполученими Штатами 1 листопада 1952 на острові Елугелаб (Маршаллові острова), потужність якого становила 5-8 мільйонів тонн. У наступному році термоядерний заряд був підірваний в СРСР.

Здійснення атомних і термоядерних реакцій відкрило широкі можливості для їх використання при створенні серії різних боєприпасів наступних поколінь. До ядерного зброї третього покоління відносять спеціальні заряди (боєприпаси), в яких за рахунок особливої ​​конструкції домагаються перерозподілу енергії вибуху на користь одного з вражаючих факторів. Інші варіанти зарядів такої зброї забезпечують створення фокусування того чи іншого уражує чинника в певному напрямку, що також призводить до значного посилення його вражаючої дії. Аналіз історії створення і вдосконалення ядерної зброї свідчить про те, що США незмінно лідирували в створенні нових його зразків. Однак проходило деякий час і СРСР ліквідував ці односторонні переваги США. Не є винятком у цьому відношенні і ядерну зброю третього покоління. Одним з найбільш відомих зразків ядерної зброї третього покоління є нейтронне зброю.


Нейтронна зброя

Що являє собою нейтронна зброя? Про нейтронну зброю широко заговорили на рубежі 60-х років. Однак згодом стало відомо, що можливість його створення обговорювалася ще задовго до цього. Колишній президент Всесвітньої федерації наукових працівників професор з Великобританії Е. Буроп згадував, що вперше він почув про це ще в 1944 році, коли у складі групи англійських вчених працював у США над "Манхеттенським проектом". Робота над створенням нейтронної зброї була ініційована необхідністю отримання потужного бойового засобу, який володіє виборчої здатністю ураження, для використання безпосередньо на полі бою.

Перший вибух нейтронного зарядного пристрою (кодовий номер W-63) був проведений в підземній штольні Невади в квітні 1963 року. Отриманий при випробуванні потік нейтронів виявився значно нижче розрахункової величини, що істотно знижувало бойові можливості нової зброї. Знадобилося ще майже 15 років для того, щоб нейтронні заряди придбали всі якості бойової зброї. На думку професора Е. Буропа, принципова відмінність пристрої нейтронного заряду від термоядерного полягає в різній швидкості виділення енергії: "У нейтронної бомби виділення енергії відбувається набагато повільніше. Це щось на зразок піропатрона уповільненої дії". За рахунок цього уповільнення і зменшується енергія, що йде на освіту ударної хвилі і світлового випромінювання і, відповідно, зростає її виділення у вигляді потоку нейтронів. У ході подальших робіт були досягнуті певні успіхи в забезпеченні фокусування нейтронного випромінювання, що дозволяло не тільки забезпечувати посилення його вражаючої дії в певному напрямі, а й знизити небезпеку при його застосуванні для своїх військ.

У листопаді 1976 року в Неваді були проведені чергові випробування нейтронного боєзаряду, в ході яких були отримані вельми вражаючі результати. У результаті цього в кінці 1976 року було прийнято рішення про виробництво компонентів нейтронних снарядів 203-мм калібру і боєголовок до ракети "Ланс". Пізніше, у серпні 1981 року на засіданні Групи ядерного планування Ради національної безпеки США було прийнято рішення про повномасштабне виробництво нейтронного зброї: 2000 снарядів до 203-мм гаубиці і 800 боєголовок до ракети "Ланс".

Під час вибуху нейтронної боєголовки основне поразка живим організмам наноситься потоком швидких нейтронів. За розрахунками, на кожну кілотонну потужності заряду виділяється близько 10 нейтронів, які з величезною швидкістю поширюються в навколишньому просторі. Ці нейтрони мають надзвичайно високим вражаючою дією на живі організми, набагато сильніше, ніж навіть Y-випромінювання і ударна хвиля. Для порівняння зазначимо, що при вибуху звичайного ядерного заряду потужністю 1 кілотонн відкрито розташована жива сила буде знищена ударною хвилею на відстані 500-600 м. При вибуху нейтронної боєголовки тієї ж потужності знищення живої сили буде відбуватися на відстані приблизно в три рази більше.

Утворені при вибуху нейтрони рухаються зі швидкостями кілька десятків кілометрів на секунду. Вриваючись немов снаряди в живі клітини організму, вони вибивають ядра з атомів, рвуть молекулярні зв'язки, утворюють вільні радикали, що володіють високою реакційною здатністю, що призводить до порушення основних циклів життєвих процесів. При русі нейтронів у повітрі в результаті зіткнень з ядрами атомів газів вони поступово втрачають енергію. Це призводить до того, що на відстані близько 2 км їх нищівну силу практично припиняється. Для того щоб зменшити руйнівний дію супутньої ударної хвилі потужність нейтронного заряду вибирають в межах від 1 до 10 кт, а висоту вибуху над землею - близько 150-200 метрів.

За свідченням деяких американських вчених, в Лос-Аламоської і Сандійской лабораторіях США і у Всеросійському інституті експериментальної фізики в Сарові (Арзамас-16) проводяться термоядерні експерименти, в яких поряд з дослідженнями з отримання електричної енергії вивчається можливість отримання чисто термоядерної вибухівки. Найбільш імовірним побічним результатом проведених досліджень, на їхню думку, може стати поліпшення енерго масового характеристик ядерних боєзарядів і створення нейтронної міні-бомби. За оцінками експертів, такий нейтронний боєзаряд з тротиловим еквівалентом всього в одну тонну може створити смертельну дозу випромінювання на відстанях 200-400 м.

Нейтронне зброя є потужним оборонним засобом і його найбільш ефективне застосування можливе при відбитті агресії, особливо в тому випадку, коли супротивник вторгся на територію, що захищається. Нейтронні боєприпаси є тактичною зброєю та їх застосування найбільш ймовірно в так званих "обмежених" війнах, в першу чергу в Європі. Ця зброя може набути особливого значення для Росії, оскільки в умовах ослаблення її збройних сил і зростання загрози регіональних конфліктів вона буде змушена робити більший наголос в забезпеченні своєї безпеки на ядерну зброю. Застосування нейтронного зброї може бути особливо ефективним при відображенні масованої танкової атаки. Відомо, що танкова броня на певних відстанях від епіцентру вибуху (більше 300-400 м при вибуху ядерного заряду потужністю 1 кт) забезпечує захист екіпажів від ударної хвилі і Y-випромінювання. У той же час швидкі нейтрони проникають через сталеву броню без істотного ослаблення.

Проведені розрахунки показують, що при вибуху нейтронного заряду потужністю 1 кілотонн екіпажі танків будуть миттєво виведені з ладу в радіусі 300 м від епіцентру і загинуть протягом двох діб. Екіпажі, що знаходяться на відстані 300-700 м, вийдуть з ладу через декілька хвилин і протягом 6-7 днів також загинуть; на відстанях 700-1300 м вони виявляться небоєздатними через кілька годин, а загибель більшості з них розтягнеться протягом декількох тижнів. На відстанях 1300-1500 м певна частина екіпажів отримає серйозні захворювання і поступово вийде з ладу.

Нейтронні боєзаряди можуть бути також використані в системах ПРО для боротьби з боєголовками атакуючих ракет на траєкторії. За розрахунками фахівців, швидкі нейтрони, володіючи високою проникаючою здатністю, пройдуть через обшивку боєголовок противника, викличуть поразка їх електронної апаратури. Крім того, нейтрони, взаємодіючи з ядрами урану або плутонію атомного детонатора боєголовки, викличуть їх розподіл. Така реакція буде відбуватися з великим виділенням енергії, що, в кінцевому рахунку, може призвести до нагрівання і руйнування детонатора. Це, у свою чергу, призведе до виходу з ладу всього заряду боєголовки. Це властивість нейтронного зброї було використано в системах протиракетної оборони США. Ще в середині 70-х років нейтронні боєголовки були встановлені на ракетах-перехоплювачів "Спринт" системи "Сейфгард", розгорнутої навколо авіабази "Гранд Форкс" (штат Північна Дакота). Не виключено, що в майбутній системі національної ПРО США будуть також використані нейтронні боєзаряди.