Смекни!
smekni.com

Автоматизована інформаційно-аналітична система Міністерства фінансів України (стр. 2 из 6)

Слід зазначити, що переліки функціональних підсистем і функціональних підрозділів є однаковими (наслідок розбудови системи на основі принципу розподіленого оброблення даних). Певною мірою ідентичним є й перелік функціональних підсистем на кожному з наведених рівнів АУАС МФУ. В кожному структурному підрозділі встановлюються функціональні АРМ — АРМ користувача-спеціаліста, керівника.

Взаємозв’язки наведених функціональних підсистем, між рівнями системи державного управління забезпечуються єдиною правовою базою, єдиною бюджетною класифікацією, єдиною формою бюджетної документації, єдиною інформаційною базою, погодженими принципами бюджетного процесу. Основне значення для взаємодії складових бюджетного процесу має бюджетна класифікація.

Бюджетна класифікація — єдине систематизоване групування доходів, видатків і фінансування бюджету за ознаками економічної сутності, функціональної діяльності, організаційного устрою та ін. відповідно до законодавства України та міжнародних стандартів.

Застосування єдиної бюджетної класифікації дає змогу засобами комп’ютерних технологій з використанням мереж визначати стан виконання будь-якої позиції з відповідною мірою деталізації та на заданому рівні ієрархії інформаційно-аналітичної системи управління бюджетним процесом. Комп’ютерні технології передбачають упровадження в системі багаторівневих розподілених додатків, розподіленої системи віддаленого доступу, розмежувань доступу та захист від несанкціонованого втручання, варіантності розрахунків залучення даних з усіх джерел, електронних комунікацій, звітності через Internet, електронний документообіг, електронної комерції та електронних ревізій, інтенсифікації заходів моніторингу за виконанням бюджету. Відповідно до бюджетної класифікації доходів і видатків у межах наведених раніше підсистем АІАС МФУ виділяють задачі, автоматизовані функції, технологічні процеси і процедури оброблення даних. Таке поєднання функціональної і технологічної класифікації значною мірою сприяє підвищенню рівня формалізації бюджетних процесів, прискоренню автоматизації функцій управління фінансами, моделюванню процесів розроблення проекту та контролю за виконанням бюджету, а також комплексному запровадженню комп’ютерних технологій на всіх етапах бюджетного процесу.

Згідно з концепцією розвитку автоматизованої інформаційно-аналітичної системи Міністерства фінансів України запровадження комп’ютерних технологій в бюджетний процес приведе до:

· поліпшення якості бюджету на основі варіантних розрахунків із залученням архівних даних;

· прискорення процесу складання бюджету;

· зменшення бюджетузмін у бюджеті та порушень розпорядниками бюджетних коштів порядку їх використання;

· збільшення повноти інформаційної підтримки прийняття рішень;

· підвищення оперативності оброблення аналітичних даних;

· зменшення трудомісткості опрацювання даних, зростання продуктивності праці.

Розділ 2. Організація інформаційного забезпечення органів міністерства фінансів України

Інформаційне забезпечення є важливою складовою автоматизованої інформаційної системи Міністерства фінансів України. Його основне призначення — якісне інформаційне обслуговування спеціалістів і керівників міністерства шляхом надання необхідної, достовірної та своєчасної інформації для складання і контролю за виконанням бюджетів. Організація інформаційного забезпечення залежить від особливостей предметної області, її структури, складу задач інформатизації, сукупності інформаційних потреб, вимог користувачів системи тощо. Для АІАС МФУ, беручи до уваги ієрархічну структуру та розгалуженість системи, доцільно, за теорією комп’ютерних систем, виділити зовнішнє та внутрішнє забезпечення.

Зовнішнє інформаційне забезпечення — це сукупність вхідних і вихідних інформаційних повідомлень. Входи та виходи рзглядаються по відношенню до системи Мінфіну в цілому або до її локальних, відносно самостійних елементів, таких як обласне управління фінансів, районний фінансовий відділ та ін.

До вхідних повідомлень АІАС МФУ належать: зведені кошториси витрат бюджетних організацій; контрольні показники бюджетної резолюції та Міністерства фінансів; бюджетний запит — загальний (форма 1), бюджетний запит на плановий рік — індивідуальний (форма 2); бюджетний запит на плановий рік — додатковий (форма 3); розпис доходів і видатків підпорядкованих бюджетів; мережа, штати, контингент.

Як вихідні повідомлення АІАС МФУ виступають: довідки по окремих статтях бюджету, видатки бюджету за функціональною структурою, видатки бюджету за головними розпорядниками коштів, доходи бюджету, лімітні довідки головним розпорядникам коштів, проект бюджету і проект зведеного бюджету по району, області, країні.

Внутрішнє інформаційне забезпечення — це сукупність баз даних, які зберігаються в пам’яті ЕОМ, на машинних носіях. Бази даних в АІАС МФУ поділяються на локальні, центральні і глобальні. У цих БД формуються нормативно-довідкова інформація (НДІ), файли оперативних даних та архівні бази БД.

До НДІ належать законодавчі та нормативні акти, державні класифікатори і відомчі довідники. Законодавчі та нормативні акти підтримуються як текстові файли, серед яких найбільш суттєве значення мають «Бюджетний кодекс України», Бюджетна резолюція на плановий рік і Закон України «Про Державний бюджет України» на поточний рік. На основі Закону України «Про Державний бюджет України» формуються структуровані файли, які є основою для наступних бюджетних розрахунків. Структурований файл «Державний бюджет» передається на всі рівні ієрархії АІАС МФУ.

Державні класифікатори створюються, як правило, в органах Державного комітету статистики на засадах методології міжнародних статистичних класифікацій з урахуванням міжнародних класифікацій. Це знаходить відображення в таких державних класифікаторах, використовуваних в АІАС МФУ: класифікатори видів економічної діяльності, класифікатор форм власності, класифікатор організаційно-правових форм господарювання, класифікатор об’єктів адміністративно-територіального устрою, класифікатор галузей народного господарства, класифікатор управлінських документів, єдиний державний реєстр підприємств і організацій України та ін.

До відомчих довідників, використовуваних в АІАС МФУ, належать: бюджетна класифікація доходів, функціональна класифікація видатків, економічна класифікація видатків бюджету, довідник банківських установ (МФО), видів податків, структурних підрозділів МФУ.

Бюджетна класифікація України як єдине систематизоване згрупування доходів, видатків і фінансування бюджету застосовується для здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, місцевого самоврядування, інших розпорядників бюджетних коштів, а також організаційних, функціональних та економічних категорій видатків, забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних показників. Складовими бюджетної класифікації є: бюджетна класифікація доходів, функціональна класифікація видатків та економічна класифікація видатків.

Доходи бюджету складаються з таких груп: податкові надходження, неподаткові надходження, доходи від операцій з капіталом, офіційні трансфери та державні цільові фонди. Групі відповідає старший розгляд (перша цифра) вісьмизначного коду класифікацій доходів бюджету, структура якого має такий вигляд:

вид бюджету (державний, обласний, міський, районний, селищний, сільський) для розщеплення платежів;

розділ, який визначає різновидність надходжень;

розділ у бюджетній класифікації;

номер підгрупи бюджетної класифікації;

група доходів бюджету

Перша група доходів бюджету — податкові надходження (код 10000000) визначається як обов’язкові безповоротні платежі органам державного управління, вони поділяються на:

· податки на доходи, податки на прибуток, податки на збільшення ринкової вартості (код 11000000);

· платежі за використання природних ресурсів (13000000);

· внутрішні податки на товари і послуги (код 14000000);

· податки на міжнародну торгівлю та зовнішні операції (код 15000000);

· інші податки (код 16000000).

Подальша класифікація здійснюється згідно з наведеною структурою коду доходів бюджету. В АІАС МФУ запроваджено в електронній формі вісьмирозрядний довідник доходів бюджету, зміст якого використовується не тільки в органах Міністерства фінансів, а й в Державному казначействі, Державній податковій адміністрації та в ряді інших державних організаціях, а також платниками податків.

Функціональна класифікація видатків дає змогу визначити не лише сам факт використання розпорядниками (міністерствами та відомствами) бюджетних коштів, а й ув’язати ці видатки з виконавцями державних функцій. Структура функціональної класифікації видатків будується відповідно до основних функцій, що виконуються державою, відповідно до функціональної структури державних органів. Виходячи з цього шестирозрядна структура коду функціональної класифікації видатків має шість розрядів, з яких два старші розряди виділено для позначення розділу функціональних видатків, а чотири молодших розряди відображують відомчу класифікацію видатків державного бюджету, — по суті, структуру відомства.

Економічна класифікації видатків бюджету відображує розмежування коштів, спрямованих на поточні або капітальні видатки. У чотирирозрядній структурі коду економічної класифікації видатків старший розряд відображує розмежування коштів (1 — поточні видатки, 2 — капітальні видатки), а три молодших розряди класифікують предметне призначення видатків (наприклад, код 1164 розшифровується так: 1 — поточні видатки, 1— видатки на товари і послуги, 6 — оплата комунальних послуг та електроенергії, 4 — оплата природного газу).