Смекни!
smekni.com

Автоматизована інформаційно-аналітична система Міністерства фінансів України (стр. 3 из 6)

Відповідно до бюджетної класифікації не тільки проводяться групування та нагромадження сум доходів, а й виділяються структурні одиниці АІАС МФУ — підсистеми, задачі, модулі, технологічні процеси автоматизованого оброблення даних.

Оперативна інформація нагромаджується в БД на основі вхідних повідомлень, а далі передається від одного структурного підрозділу до іншого по вертикалі «знизу — вгору». Спочатку дані надходять від бюджетних організацій, від банків та інших фінансових організацій на поштові сервери чи функціональні АРМ, а після попереднього оброблення заносяться в центральну БД. Оперативна інформація у формі аналітичних розрізів або у вигляді зведень передається на верхній рівень ієрархії АІАС МФУ. На верхніх, обласному і державному, рівнях оперативна інформація нагромаджується як у вигляді аналітичних показників, так і у формі зведень — електронних документів.

Архівні дані формуються на основі файлів оперативної інформації. В архів заносяться звітні дані протягом року, а після затвердження звіту про виконання бюджету в архівні бази заносяться всі необхідні для збереження дані.

Розділ 3. Методика та комп’ютерна технологія складання і виконання державного бюджету

Державний бюджет, як одна з ланок фінансової системи України, забезпечує акумуляцію коштів і їх використання для підтримки соціального становища в державі, впливу на економіку, проведення вищими органами влади національної стратегії розвитку, спрямованої певною мірою на зміцнення держави. Основні функції зі складання і виконання державного бюджету покладено на Міністерство фінансів України. Для підтримки бюджетного процесу в Мінфін запроваджено АІС «Держбюджет». Розробником цієї системи є Міжнародний центр розвитку підприємництва і менеджменту.

АІС «Держбюджет» функціонує у вигляді трирівневої клієнт-сервер архітектури, яка включає: сервер БД, сервер застосувань і набір клієнтських програмних засобів. Загальну схему архітектури АІС «Держбюджет» наведено на рис. 4.2.


Рис. 2. Загальна схема архітектури АІС «Держбюджет»

Сервер БД — це ядро всієї системи, яке є основним засобом вирішення проблем управління інформацією. Він забезпечує не тільки оброблення даних, а й вирішує задачі організації, розмежування доступу, захисту від несанкціонованого втручання та відновлення даних, забезпечує роботу з великим обсягом даних значної кількості користувачів.

Як сервер БД для АІС «Держбюджет» використовується СУБД Oracle 8.1.7, який забезпечує:

· розподілене оброблення даних, побудоване на архітектурі клієнт—сервер;

· підтримку великої кількості одночасно працюючих користувачів;

· високий рівень продуктивності системи;

· підтримку бази даних великого розміру;

· надійний механізм захисту, обмежень і управління доступом до даних;

· цілісність даних, яка задається правилами, що формулюються вимогами до даних на рівні прикладної області;

· можливість будувати розподілені системи БД, тобто об’єднує дані, фізично розміщені на різних комп’ютерах, в одну логічну БД і забезпечує доступ до неї всіх користувачів.

Сервер застосувань забезпечує взаємодію багатьох користувачів з центральною БД за рахунок використання програмного забезпечення проміжного рівня. Він бере на себе логіку управління потоком даних, дає змогу керувати запитами користувачів і результатами цих запитів, розмежуванням доступу, збереженням цілісності даних. Використання серверу застосувань уможливлює впровадження централізованої спільної для всіх клієнтів логіку та надання клієнтам інтерфейсу до стандартних функцій системи. Сервер застосувань складається з двох компонент — AsBase та Socket Server. AsBase призначений для організації централізованого приєднання клієнтів системи до серверу БД, а також для ведення системного журналу і побудови звітів. Застосовується за наявності мережі під протоколом ТСР/ІР, серверу баз даних Interbase або Oracle, клієнтської частини AsBase. Socket Server призначений для забезпечення приєднання до серверу застосувань за мережевим протоколом ТСР/ІР. Сервер застосувань виконує роботу без прямого інтерактивного управління, тому настроювання його здійснюється безпосередньо через командний рядок.

Клієнтський рівень забезпечує взаємодію кінцевого користувача з БД. Як клієнтське програмне забезпечення використовується Asbase Client. Клієнт AsBase — це елемент системи AsBase, який призначений для введення, перегляду та редагування даних, формування оперативної або аналітичної звітності та її друкування. Він дає змогу обробляти дані, які зберігаються у реляційній базі даних системи. При цьому клієнт використовує зрозумілі для непідготовленого користувача терміни документів, до яких користувач звик.

Особливе значення для успішного впровадження АІС «Держбюджет» має використання системи швидкого проектування, розроблення та впровадження — AsBase. AsBase — це багатоцільова система оперативного аналітичного оброблення даних з асоціативно-реляційним поданням даних. Оперативність роботи AsBase полягає в тому, що бізнес-логіка системи може змінюватися у процесі експлуатації. Її складовими є:

· клієнт AsBase — призначений для перегляду документів, введення та редагування даних;

· адміністратор AsBase — призначений для перегляду документів, створення аналітичних звітів;

· сервер застосувань — призначений для організації централізованого приєднання клієнтів системи до серверу БД, а також для побудови звітів і ведення системного журналу;

· репозитарій, в якому міститься мета-опис і бізнес-логіка всіх задач. За рахунок використання активного репозитарію досягається можливість досить швидкого внесення змін у бізнес-процеси, при цьому відпадає необхідність інсталяції зміненого програмного забезпечення.

Клієнт AsBase — це елемент системи AsBase, який призначений для навігації по деревоподібній структурі документів, а також для введення, перегляду та редагування даних у цих документах. Він дає змогу обробляти дані, які зберігаються в реляційній базі даних системи. При цьому клієнт AsBase використовує зрозумілі для непідготовленого користувача терміни документів, до яких користувач звик при «паперовому» веденні справи. Крім того, клієнт AsBase дає змогу користувачеві переглядати та друкувати звіти для отримання твердих копій документів. За допомогою клієнта AsBase можна візуально пересуватися по деревоподібній структурі документів, які використовуються у документообігу без написання спеціальних запитів. Програма має типовий багатовіконний інтерфейс, який складається з головного меню, панелі інструментів, головного вікна та системи дочірніх вікон. Одне з дочірніх вікон є вікном дерева документів, яке має особливий статус, а решта дочірніх вікон являють собою документи. Крім того, до складу інтерфейсу входить система діалогових вікон і контекстні меню. Головне меню програми забезпечує доступ до всіх команд і функцій та дає змогу вибирати команди за допомогою миші й клавіш.

Панель інструментів складається з двох частин: постійної та змінної, яка залежить від типу обраного вузла у вікні дерева документів, і надає доступ до найчастіше використовуваних команд.

Адміністратор AsBase — це програма, призначена для адміністрування системи AsBase. Вона дає змогу:

· створювати, змінювати атрибути та вилучати користувачів;

· управляти правами доступу користувачів, давати користувачам необхідні права (редагування та читання) до основних об’єктів системи;

· створювати та змінювати властивості об’єктів системи — папок, документів, полів;

· засобами адміністратора аналітичних звітів будувати звіти у форматі Microsoft Exel.

Архітектура АІС «Держбюджет» включає два комплекси апаратно-програмного забезпечення: комплекс головних розпорядників коштів і комплекс центрального апарату Міністерства фінансів.

Комплекс головних розпорядників коштів виконаний у вигляді трьох незалежних програм. Кожний модуль виконаний під Borland Interbase 5.6 і формується на основі окремого файла бази даних. Оскільки для ГРК використовується програмне забезпечення, аналогічне тому, що на центральному рівні, вперше у працівників міністерств/відомств з’явилася можливість організувати колективну роботу з єдиною БД. У головних розпорядників коштів з використанням апаратно-програмних засобів розв’язуються такі основні комплекси задач: формування пропозицій для граничних обсягів видатків; складання бюджетних запитів; виконання розпису асигнувань та ін.

Комплекс для формування пропозицій до граничних обсягів видатків призначений для своєчасного та належного розроблення попередніх граничних показників видатків державного бюджету на плановий і наступні три роки та врахування пропозицій головних розпорядників щодо пріоритетів видаткової політики на плановий рік. Інформація для цього комплексу береться із аналогічного комплексу для головних розпорядників коштів. Ця інформація обробляється структурними підрозділами Міністерства фінансів, в результаті чого отримуються прогнозні показники видатків і пропозиції щодо зміни програмної класифікації.

Складання бюджетних запитів головними розпорядниками коштів здійснюється за результатами розроблення бюджету відповідного міністерства. При цьому міністерства використовують власну нормативну базу, прогнозні показники з бюджетної резолюції, фактичні дані про виконання бюджету за попередні періоди та результати аналізу впливу різноманітних факторів. Програмним комплексом передбачено інтерактивний процес формування документа, згідно з меню кожний розділ вихідного документа задається як окрема за змістом задача. До кожної операції надаються процедури формування змісту, виконання розрахунків, підготовки тексту. Програмний комплекс передбачає відповідно до методики бюджетного процесу складання трьох документів: бюджетний запит на плановий рік загальний (Ф-1), бюджетний запит на плановий рік індивідуальний (Ф-2), бюджетний запит на плановий рік додатковий (Ф-3). Ці документи надаються керівникам фінансових служб і відомств для аналізу і прийняття рішень, а після затвердження в електронній і паперових формах передаються в Управління Державного бюджету і бюджетної політики Міністерства фінансів України. Головні розпорядники бюджетних коштів несуть відповідальність за своєчасність, достовірність і зміст поданих бюджетних запитів, які мають містити всю інформацію, необхідну для проекту державного бюджету згідно з вимогами Міністерства фінансів України.