Смекни!
smekni.com

Аналіз проекту інвестицій (стр. 1 из 2)

Зміст

Вступ

1. Економічний аналіз проекту

2. Загальна послідовність розробки інвестиційного проекту

3. Задача

Висновок


Вступ

Інвестиція (капітальні вкладення) - сукупність витрат матеріальних, трудових і грошових ресурсів, направлених на розширене відтворювання, основних фундацій всіх галузей народного господарства.

Інвестиції більш широке поняття. Воно охоплює і так звані реальні інвестиції, близькі за змістом до нашого терміну «капітальні вкладення», і «фінансові (портфельні) інвестиції», тобто вкладення в акції, облігації, інші цінні папери, пов'язані безпосередньо з титулом власника, що дає право на отримання доходів від власності. Фінансові інвестиції можуть стати як додатковим джерелом капітальних вкладень, так і предметом біржової гри на ринку цінних паперів. Але частина портфельних інвестицій вкладення в акції підприємств різних галузей матеріального виробництва по своїй природі нічим не відрізняються від прямих інвестицій у виробництво.

Інвестиції супроводяться зниженням ліквідності активів підприємства. Зростання можливе за рахунок розширення вкладень в чинники виробництва і більш ефективного використовування засобів. Одним з чинників відтворювання є капітал, який зростає перш за все за рахунок інвестицій.

Під чистими інвестиціями звичайно розуміють заходи, направлені на збільшення основного капіталу і створення нових основних фундацій. В сукупності з чистими, ці інвестиції утворюють валові інвестиції. Зростає частка інвестицій в приватні підприємства і потребує всемірній підтримці.

Інвестиційна діяльність в тому або іншому ступені властива будь-якому підприємству. Ухвалення інвестиційного рішення неможливе без урахування наступних чинників: вид інвестиції, вартість інвестиційного проекту, множинність доступних проектів, обмеженість фінансових ресурсів, доступних для інвестування, ризик, пов'язаний з ухваленням того або іншого рішення і ін.

Інвестиції, забезпечуючи динамічний розвиток підприємств, дозволяють вирішувати наступні задачі:

Розширення власної підприємницької діяльності за рахунок накопичення фінансових і матеріальних ресурсів;

Придбання нових підприємств;

Диверсифікація за рахунок освоєння нових областей бізнесу.

Всі інвестиції можна розділити на дві основні групи:

Портфельні інвестиції - вкладення капіталу в групу проектів, наприклад, придбання цінних паперів різних підприємств.

Реальні інвестиції - фінансові вкладення в конкретний, як правило, довгостроковий проект і звичайно пов'язаний з придбанням реальних активів.

З погляду спрямованості дій, інвестиції підрозділяються на: початкові інвестиції, інвестиції на розширення, реінвестиції - напрям вільних засобів підприємства на придбання нових основних засобів, інвестиції на заміну основних фундацій, інвестиції на диверсифікацію і ін.


1. Економічний аналіз проекту

Економічний аналіз полягає в оцінці впливу внеску проекту в збільшенні багатства держави (нації). Розглянемо приклад постановки задачі економічного аналізу. Хай компанія Із займається виробництвом якого-небудь товару за наступних умов:

· державна організація продає компанії сировину за пільговими цінами;

· комплектуючі елементи, які імпортуються, також продаються компанії державою за цінами нижче за міжнародні ринкові;

· підприємство платить своїм робітникам зарплату на рівні стандартів країни;

· в результаті підприємство продає товари державному підприємству за цінами істотно меншим, ніж можна було б продати за рубежем на вільному ринку.

Задача полягає в тому, щоб встановити вигоду держави від реалізаціїтакого проекту, порівнявши його з наступними варіантами:

· продавати компанії сировину і комплектуючі за ринковими цінами, платити робітникам за світовими стандартами і купувати потім у компанії товари за вільними цінами;

· купувати аналогічний (головним чином по показниках якості) товар за межею.

Таким чином, в процесі економічного аналізу необхідно з'ясувати прибутковість держави, а не власників компанії від реалізації цього проекту.

Якщо ринок повністю (ідеально) вільний, то ніякого економічного аналізу робити не треба, оскільки те, що вигідно власникам компанії, одночасно вигідно всім іншим. Не претендуючи на глобальність подальшого визначення, перерахуємоосновні риси вільного ринку:

· достаток покупців і продавців;

· всі виробничі чинники (праця, капітал, матеріали) мобільні;

· ціни вільно встановлюються виходячи з бажань продавця і покупця;

· немає бар'єрів для входу нових компаній в ринок.

Таку ситуацію слід визнати ідеальною навіть для передових західних країн. Реально ціни на багато товарів штучно змінюються державою (завищуються або занижуються), і дуже рідко можна оцінити економічнийвнесок проекту, якщо відомий фінансовий. Тому для крупних інвестиційнихпроектів крім оцінки їх фінансової ефективності прийнятоаналізувати економічну ефективність і економічну привабливість (тобто ступінь відповідностіпроекту національно пріоритетним задачам). Вимірювання економічної привабливості інвестиційного проекту може бути здійснено по наступній схемі.

Крок 1. Вибирають мету і зважують їх.

Крок 2. Для кожного з альтернативних проектів визначають чисельну мірудосягнення кожної мети. Крок 3. Вибір якнайкращого варіанту проводиться по критерію максимуму узагальненого критерію.

Вимірювання економічної ефективності проводиться з урахуванням вартості можливої закупівлі ресурсів і готової продукції, внутрішніх цін (які відрізняються від світових), і багато чого іншого, що є відмітною особливістю країни і не співпадає з світовими правилами і розцінками (наприклад, умови роботи з валютами інших країн).

Укрупнена процедура оцінки економічної ефективності може бути представлений у вигляді наступної послідовності.

1. Представити результати фінансового аналізу.

2. Зробити нову класифікацію витрат і доходів з погляду економічного аналізу.

3. Перевести фінансові значення в економічні (вони не співпадають унаслідок невідповідності цін і витрат для зовнішнього і внутрішнього ринку).

4. Оцінити вартість інших можливостей для використовування ресурсів і отримання такого ж продукту.

5. Виключити всі розрахунки по внутрішніх платежах (оскільки вони не змінюють загального багатства країни).

6. Зіставити щорічні економічні потоки засобів з початковим об'ємом інвестиції (це буде кінцевий висновок).

Ще раз підкреслимо, що економічний аналіз звичайно проводиться для крупних інвестиційних проектів, які розробляються за замовленням урядуі покликані вирішити яку-небудь національнозначущу задачу. Якщо підприємство розробляє інвестиційний проект за своєю власноюініціативою, самостійно привертаючи інвестора, воно зрештою фокусує загальний інтерес проекту на вигодах його учасників, головним чином тих фізичних і юридичних осіб, які надали фінансовіресурси для проекту. І якщо до числа цих осіб не входить держава, економічний аналіз проекту можна не проводити.


2. Загальна послідовність розробки інвестиційного проекту

Інвестування є одним з найважливіших аспектів діяльності будь-якої комерційної організації, що динамічно розвивається, керівництво якої віддає пріоритет рентабельності з позиції довгострокової, а не короткострокової перспективи. Інвестиції сприяють рішенню організаціями ряду найсерйозніших задач, серед яких можна виділити наступні:

розширення існуючої підприємницької діяльності;

придбання нових виробництв;

диверсифікація бізнесу за рахунок освоєння нових областей і напрямів.

В своїй діяльності практично всі комерційні організації в тому або іншому ступені стикаються з необхідністю інвестицій. Навіть підприємства, які із яких-небудь причин не прагнуть розширення свого бізнесу, рано чи пізно вимушені обновляти основні фундації, що також припускає інвестування.

У всіх випадках, здійснюючи інвестування, організація прагне прибутково розмістити капітал. Інвестиційний аналіз покликаний при цьому відповісти на питання: «Який з проектів капіталовкладень вигідний організації?» В той же час метою, яку ставить перед собою організація, плануючи інвестиції, не обов'язково є витягання прибутку в буквальному значенні цього слова. Інвестиційні проекти можуть бути самі по собі збитковими в економічному значенні. Вони приносять непрямий дохід за рахунок отримання стабільності в забезпеченні сировиною і напівфабрикатами, виходу на нові ринки сировини і збуту продукції, досягнення деякого соціального ефекту, зниження витрат за іншими проектами і виробництвами, поліпшення споживацьких властивостей продукції, рішення питань охорони навколишнього середовища і ін.

Етапи розробки інвестиційного проекту.

Питання про капіталовкладення є одним з найскладніших для будь-якої організації, оскільки інвестиційні витрати можуть принести дохід тільки в майбутньому. Оцінюючи економічну привабливість капіталовкладень, підприємство стикається з необхідністю прогнозування віддалених за часом подій, причому чинник невизначеності повинен бути зведений до мінімуму. Для того, щоб ухвалити рішення про доцільність втілення в життя інвестиційного проекту, підприємство повинне провести детальний розрахунок його окупності.

В основі процесу ухвалення управлінських рішень інвестиційного характеру лежать оцінка і порівняння об'єму передбачуваних інвестицій і майбутніх грошових надходжень, тобто вимагається деяким чином порівняти величину інвестицій з прогнозованими доходами. Оскільки порівнювані показники відносяться до різних моментів часу, ключовою тут є проблема їх зіставності. В кожному випадку ця проблема розв'язується індивідуально, причому повинен враховуватися ряд основних чинників, серед яких: темп інфляції; різноманітні ризики, якими супроводиться інвестиційний проект; величина періоду, на який складається прогноз і т.д.