Смекни!
smekni.com

Методика нарахування бюджету Генічеської районної державної адміністрації (стр. 1 из 8)

Зміст

1. Вступ .

2. Фінансове управління районної державної адміністрації .

3. Структура Фінансового відділу Генічеської РДА .

4. Передумови формування доходів та видатків бюджету Генічеської РДА .

5. Формування проекту бюджету .

6. Зведення бюджету Генічеського району .

7. Бюджетні запити .

8. Трансферти .

9. Індивідуальне завдання.

Висновок .

Використана література .


1. Вступ

Головною метою виробничої практики є закріплення на практичному досвіді і поглиблення своїх знань, аспектів функціонування організацій на базі фінансового управління Генічеської РДА.

Під час виробничої практики я ознайомилась зі структурою організації і методами роботи фахівців організації в процесі здійснення господарської діяльності. А також здобула знання у методах застосування сучасних технологій збору й обробки інформації з різних видів діяльності організації та в системі розрахунку показників бюджету.

Основними задачами практики є:

Ознайомлення зі структурою організації.

Ознайомлення з організацією роботи на робочому місці, виходячи з методичних та інструктивних матеріалів.

Краще розуміння та оптимальне застосування головних положень Бюджетного кодексу.

Застосування нових підходів, методів аналізу та оцінки показників бюджету.

Набуття практичних навичок аналізу та розрахунків показників бюджету.

Засвоєння особливостей складання місцевих бюджетів: ознайомлення з формами та процесом розробки бюджетних запитів, складання проектів.

Розгляд та затвердження місцевих бюджетів представницьким органом.

Виконання індивідуального завдання: розрахунок показників обсягу видатків загального фонду бюджетів.


2. Фінансове управління районної державної адміністрації

Фінансове управління районної державної адміністрації є місцевим органом виконавчої влади, що утворюється відповідно до чинного законодавства і підпорядковується Головному фінансовому управлінню облдержадміністрації та голові районної державної адміністрації.

Управління в своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, рішеннями голови районної державної адміністрації, наказами Міністерства фінансів України і Головного фінансового управління облдержадміністрації.

Управління:

забезпечує реалізацію державної бюджетної політики в районі;

складає проект і організує виконання районного бюджету;

готує пропозиції щодо концентрації фінансових ресурсів на пріоритетних напрямах економіки району, фінансове забезпечення державних гарантій по соціальному захисту населення;

розробляє пропозиції з удосконалення діючих форм фінансових взаємовідносин держави з підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності, методів фінансового і бюджетного планування та фінансування витрат;

здійснює контроль за дотриманням установами та організаціями законодавства щодо використання ними бюджетних коштів та котів цільових фондів.

Управління відповідно до покладених на нього завдань:

Бере участь у розробці балансу фінансових ресурсів району, аналізує і визначає тенденції розвитку його фінансової бази та враховує їх при складанні районного бюджету.

Організовує роботу, пов’язану із складанням районного бюджету за дорученням районної державної адміністрації, визначає порядок і термін подання районними управліннями матеріалів для підготовки проектів районного бюджету. Складає проект районного бюджету.

Здійснює у процесі виконання місцевих бюджетів за доходами прогнозування та проводить аналіз доходів місцевих бюджетів району

Забезпечує контроль за виконанням актів законодавства з фінансово-бюджетних питань.

Складає розпис доходів і видатків районного бюджету, забезпечує фінансування заходів, передбачених районним бюджетом, проводить в установленому порядку взаємні розрахунки районного бюджету з обласним бюджетом і з бюджетами нижчого рівня.

Веде облік виконання районного бюджету і облік змін, що вносяться в установленому порядку до затверджених призначень по доходах та видатках районного бюджету.

Контролює правильність проведення виплат і відшкодування за рахунок державного та місцевих бюджетів, передбачених чинним законодавством України.

Готує пропозиції про встановлення на території району місцевих податків, платежів і зборів.

За дорученням районної державної адміністрації, розглядає матеріали про надання відповідно до законодавчих актів окремим категоріям платників пільг по податках і платежах, які надходять до районного бюджету, готує відповідні пропозиції з цього питання.

Відповідно до рішень судових і адміністративних органів, у передбачених законом випадках, забезпечує виплату грошової компенсації реабілітованим громадянам.

На базі статистичних і бухгалтерських звітів, аналітичних і прогнозних розрахунків аналізує економічний і фінансовий стан місцевого господарства, тенденції та динаміку розвитку різних форм власності, готує пропозиції про мобілізацію додаткових фінансових ресурсів.


3. Структура Фінансового відділу Генічеської РДА

Генічеська районна державна адміністрація має багатогалузеву структуру. Однією з підзвітних організацій адміністрації є Фінансове управління Генічеської РДА Воно складається із трьох структурних підрозділів:

Бюджетний відділ, що займається процесом складання, розглядом та затвердженням місцевих бюджетів на основі положень Бюджетного кодексу України.

Відділ прогнозування доходів, фінансів галузей народного господарства, розрахунків за енергоносії, соціального забезпечення та захисту населення.

Відділ фінансово-господарського забезпечення та автоматизованої обробки інформації.

Начальник райфінвідділу відповідальний за формування бюджетних призначень міжбюджетних трансфертів, підготовку інформації та проекту зведеного та районного бюджетів, розподілу доходів та видатків району, а також за виконання поставлених, перед відділом задач.

До складу бюджетного відділу відносяться:

Начальник бюджетного відділу – узгоджує пропозиції проекту з розпорядниками бюджетних коштів.

Головний спеціаліст з питань прогнозування бюджету

Головний спеціаліст з питань узгодження бюджету

Головний спеціаліст з питань затвердження бюджету

До складу відділу прогнозування доходів входить:

Начальник відділу доходів

Головний спеціаліст з податкових надходжень.

Головний спеціаліст з неподаткових надходжень.

Старший інспектор.

До відділу фінансово-господарського забезпечення та автоматизованої обробки інформації відносять:

Начальник відділу-головний бухгалтер.

Головний спеціаліст відділу.

Головний спеціаліст по комп’ютерному забезпеченню та автоматизованій обробки інформації.

Секретар-друкарка.

Водій.

Прибиральниця.

4. Передумови формування доходів та видатків бюджету Генічеської РДА

Поняття та сутність бюджету визначені в Бюджетному кодексі України.

Бюджет – це план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення задач та функцій, що затверджуються органами державної влади, органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Бюджетний період для всіх бюджетів складає один календарний рік, який починається 1 січня кожного року і закінчується 31 грудня того ж року.

Бюджет складається із загального та спеціального фондів.

Загальний фонд бюджету включає:

а) всі доходи бюджету, крім тих, що призначені для зарахування до спеціального фонду;

б) всі видатки бюджету за рахунок надходжень до загального фонду бюджету;

в) фінансування загального фонду бюджету.

Спеціальний фонд бюджету включає:

а) бюджетні призначення на видатки за рахунок конкретно визначених джерел надходжень;

б) гранти або дарунки (у вартісному обрахунку), одержані розпорядниками бюджетних коштів на конкретну мету;

в) різницю між доходами і видатками спеціального фонду бюджету.

Розподіл бюджету на загальний та спеціальний фонди визначається законом про Державний бюджет України. Джерела формування спеціального фонду визначаються виключно законами України. Підставою для рішення відповідної ради про створення спеціального фонду у складі місцевого бюджету може бути виключно закон про Державний бюджет України. Передача коштів між загальним та спеціальним фондами бюджету дозволяється тільки в межах бюджетних призначень шляхом внесення змін до закону про Державний бюджет України чи рішення відповідної ради. Платежі за рахунок спеціального фонду здійснюються в межах коштів, що надійшли до цього фонду на відповідну мету. Створення позабюджетних фондів органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування та іншими бюджетними установами не допускається.

Формування проекту бюджету відбувається згідно з законодавчою базою, а саме:

Доходи бюджетів міста районного значення, сіл і селищ плануються відповідно до статей 64, 69 БкУ.

Видатки бюджетів міста районного значення, сіл і селищ плануються відповідно до статей 88, 91 БкУ.

Доходи і видатки бюджету розвитку плануються відповідно до статті 71 БкУ.

Резервний фонд бюджету формується для здійснення непередбачених видатків, що не мають постійного характеру і не могли бути передбачені при складанні проекту бюджету, не може перевищувати одного відсотка обсягу видатків загального фонду відповідного бюджету. Рішення щодо необхідності створення резервного фонду приймає відповідна рада (ст.24 БкУ).Бюджет планується в гривнях .

Згідно із статтею 72 Бюджетного кодексу України по загальному фонду місцеві бюджети можуть прийматися з дефіцитом шляхом внесення змін до рішень про місцевий бюджет за результатами річного звіту про виконання відповідного місцевого бюджету за попередній бюджетний період виключно на суму вільного залишку бюджетних коштів.