Смекни!
smekni.com

Особистості та перспективи розвитку фондового ринку України (стр. 5 из 5)

Розвинений і відкритий фондовий ринок в країні характеризує сильну, і стабільну економіку, сприяє залученню інвесторів з інших країн. Нажаль, фондовий ринок України не можна характеризувати як такий.

Отже, організований ринок цінних паперів України за об'ємом свого торгового обороту продовжує значно поступатися не тільки розвиненішим біржовим ринкам Росії і Польщі, але і низці сусідніх країн, що входять до групи frontier market.

Такі індикатори українського біржового ринку акцій, як капіталізація і фондовий індекс ПФТС, унаслідок неадекватності курсових цін реальному стану підприємств-емітентів і економіки країни в цілому навряд чи можна розглядати як репрезентативні, тим більше для зіставлення із зарубіжними ринками, що розвиваються.

Оперуючи лише невеликою частиною випусків акцій ВАТ і відрізняючись украй низьким ступенем їх оборотності, біржовий ринок цінних паперів України, проте, володіє великими потенційними можливостями для швидкого не тільки кількісного, але і якісного зростання. Розвитку ринку перешкоджають недосконалість і серйозні пропуски в законодавчому і нормативному регулюванні діяльності учасників фондового ринку, перш за все акціонерних суспільств, неоптимальність інфраструктури ринку, відсутність цілісної, повноцінно функціонуючої національної депозитарної системи.

Література

1. Закон України “Про державне регулювання фондового ринку”.

2. Закон України “Про цінні папери і фондовий ринок”.

3. Бельзецкий А. Фондовиє індекси: оцінка якості. - М.: Нове знання, 2006. - 310 с.

4. Мендрул о.Г., Павленко І.а. Фондовій рінок: операції з ціннімі паперамі: Навч. посібник. 2-ге видавництво До: КНЕУ, 2000. - 156с.

5. Бельзецкий А. Качество фондових індексов//банковський вісник. - 2006. - №2. - с.19

6. О. Пашніна «Перспективи фондового ринку України»// "Акціонерний вісник - Україна" № 3, 2008. <http://vestnikao.com.ua/publ/7-1-0-51

7. http://literus.narod.ru/Bussines/Fond/1-0.htm

8. http://www.lomonosov-msu.ru/2008/27_5.pdf

9. http://news.a.ua/?id=18462&p=news_economic

10. http://www.privatbank.ua/info/index2.stm?fileName=4_6_1_4_2u.html

11. http://tables.finance.ua/ru/stock/indices/~/ua/2008/12/01

12. http://ru.wikipedia.org

13. http://news.liga.net/articles/NA080362.html