Смекни!
smekni.com

Сутність державного фінансового контролю (стр. 1 из 2)

Зміст

1. Основні положення і структура Стандартів державного фінансового контролю за використанням бюджетних коштів, державного і комунального майна

2. Індивідуальний робочий план ревізора з проведення контрольних заходів на об'єкті контролю

3. Методика проведення ревізії на підприємстві

4. Схема організації ревізії на підприємстві

Література

1. Основні положення і структура Стандартів державного фінансового контролю за використанням бюджетних коштів, державного і комунального майна

Суб’єкти держфінконтролю - це міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, їх територіальні органи, які наділені повноваженнями на здійснення фінансового контролю, їх самостійні контрольно-ревізійні підрозділи або інші їхні підрозділи (особи), які наділені такими повноваженнями.

Запровадження Стандартів державного фінансового контролю за використанням бюджетних коштів, державного і комунального майна спрямовані на виконання наказу Головного контрольно-ревізійного управління України від 09.08.2002 № 168 "Про затвердження Стандартів державного фінансового контролю за використанням бюджетних коштів, державного і комунального майна", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17.09.2002 за № 756/7044, розробленого відповідно до статті 4 Указу Президента України від 25.12.2001 № 1251/2001 "Про зміцнення фінансової дисципліни та запобігання правопорушенням у бюджетній сфері", статті 1 Указу Президента України від 27.08.2000 № 1031/2000 "Про заходи щодо підвищення ефективності контрольно-ревізійної роботи", та з метою приведення контрольно-ревізійної роботи до єдиних норм і правил для створення дієвого механізму внутрішнього фінансового контролю і протидії правопорушенням і зловживанням у сфері використання бюджетних коштів, державного і комунального майна.

До цього часу було прийнято до виконання вісім Стандартів державного фінансового контролю за використанням бюджетних коштів, державного і комунального майна:

1. Терміни, які вживаються в Стандартах державного фінансового контролю. Терміни, які вживаються в Стандартах державного фінансового контролю: суб’єкти державного фінансового контролю; суб’єкти господарювання; контрольний захід; тема контрольного заходу; спільні контрольні заходи.

2. Планування державного фінансового контролю. Цей Стандарт визначає мету та основні вимоги до планування суб'єктами державного фінансового контролю заходів з контролю за використанням бюджетних коштів, державного і комунального майна.

3. Організація та виконання контрольних заходів. Цей Стандарт визначає основні засади організації та виконання суб'єктами державного фінансового контролю контрольних заходів у відповідності до повноважень, установлених законодавством

4. Документування результатів та формування матеріалів контрольних заходів, порядок їх опрацювання і використання. Цей Стандарт визначає загальні обов'язкові норми документування суб'єктами державного фінансового контролю результатів контрольних заходів, формування матеріалів контрольних заходів, їх опрацювання та використання.

5. Здійснення контрольних заходів в умовах електронного зберігання і обробки інформації, яка підлягає дослідженню. Цей Стандарт визначає загальні засади здiйснення контрольних заходiв щодо суб’єктiв господарювання, якi застосовують засоби електронного зберiгання i обробки iнформацiї у фiнансово-господарськiй дiяльностi, у веденнi бухгалтерського облiку та складаннi фiнансової звiтностi.

6. Оцінка стану внутрішнього фінансового контролю. Цей Стандарт визначає основнi критерiї оцiнки стану внутрiшнього фiнансового контролю.

7. Попередження правопорушень з боку суб’єктів державного фінансового контролю та їх службових осіб. Цей Стандарт визначає загальнi вимоги до заходiв, спрямованих на попередження порушень суб’єктами державного фiнансового контролю та їх службовими особами вимог законодавства з питань державного фiнансового контролю, прав та законних iнтересiв суб’єктiв господарювання i громадян.

8. Оприлюднення результатів державного фінансового контролю. Цей Стандарт визначає загальні норми оприлюднення результатів державного фінансового контролю.

Стандарт 9 регулює взаємовідносини суб’єктів державного фінансового контролю з правоохоронними органами в частині планування, організації та проведення контрольних заходів, документування, передачі та розгляду їх результатів, а також механізм зворотного інформування.

2. Індивідуальний робочий план ревізора з проведення контрольних заходів на об'єкті контролю

Правління Сумської споживспілки

Розпорядження “1” листопада 200_р. № 6 про проведення ревізії в С-Степанівському ССТ

1. Відповідно до плану проведення ревізій на 200__р. провести комплексну ревізію з повною інвентаризацією всіх цінностей і розрахунків за період

з 1 січня 200_р. по 30 жовтня 200_р.

2. Для проведення ревізії відрядити ст. ревізора Сумської споживспілки Мілету Р.В. (ПІБ), ст. економіста Придатченко О.І. (ПІБ), ст. товарознавця Вівсюка І.С. (ПІБ).

3. Ревізію розпочати “1” листопада 200_р., закінчити “25” листопада 200_р.

4. Зобов’язати голову правління С-Степанівського ССТ Ровенського І.В. (ПІБ) для проведення інвентаризацій цінностей відрядити необхідну кількість інвентаризаторів та інших працівників.

5. Керівництво організації інвентаризацій і контроль за якістю їх проведення покласти на ст. ревізора споживспілки Мілету Р.В. (ПІБ).

6. Бригадиру-ст.ревізору Мілеті Р.В (ПІБ) акт ревізії з додатками подати начальнику КРУ споживспілки не пізніше “29” листопада 200_р.

Голова правління споживспілки Бойко_______________(підпис)

Затверджую “__”__________200_р.

Заступник голови правління _________________(прізвище)

Завдання

Ст. ревізору Мілетті Р.В. (ПІП) КРУ облспоживспілки Сумської на проведення комплексної ревізії в С_Степанівському ССТ (райпо) за період з 1 січня 200_р. по 30 жовтня 200_р.

1. Ревізію провести відповідно до “Положення про порядок проведення ревізій фінансово-господарської діяльності в організаціях, підприємствах та установах споживчої кооперації України” затвердженого постановою третіх зборів Ради Укоопспілки шістнадцятого скликання від 15.03.1995р.

2. Перевірити виконання таких задач:

2.1. Завершення розмежування кооперативної власності.

2.2. Поповнення обігових коштів.

2.3. Пошуки шляхів зменшення витрат на збут та правильності їх обліку.

3. Перевірити організацію та ведення пайового господарства.

Начальник КРУ ___Гордієнко__(підпис)

Робочий план

Ревізійної бригади Сумської ОСС в складі: ст. ревізора Мілета Р.В. та ревізора Горбаренко В.Ф. на проведення комплексної ревізії в С-Степанівському ССТ за період з “1” січня 200_р. по “30”жовтня 200_р.

Вид роботи Обсяг ревізії та порядок виконання Виконавці Термін виконання
план факт
1 2 3 4 5 6
123 Ревізія необоротних активівРевізія запасів в роздрібній торгівліРевізія коштів, розрахунків та інших активів . З 1.01.200_р. по 1.10200_р.(суцільна)з 1.01.200_р. по 1.10.200_р. (вибіркова)з 1.03.200_р. по 1.03.200_р. (вибіркова) Ст. ревізорМілета Р.В.Ст. ревізорМілета Р.В.РевізорГроборенко В.Ф. 5-10.03.200_р.11-19.03.200_р.5-10.03.200_р. 5-10.03.200_р.11-19.03.200_р.5-10.03.200_р.

Ст. ревізор ________________________ ( Мілета Р.В.)

3. Методика проведення ревізії на підприємстві

Метод контролю – це сукупність прийомів і способів дослідження розширеного відтворення суспільно-необхідного продукту й додержання вимог його законодавчого регулювання.

Інвентаризація

Економічний аналіз

Контрольний запуск сировини матеріалів у виробництво

Експертиза (лабораторний аналіз)

Контрольний обмір

Аналіз щоденної або поопераційньої зміни залишків матеріально-грошових цінностей

Перевірка виконання прийнятих рішень

Письмові пояснення МВО та посадових осіб


4. Схема організації ревізії на підприємстві

Послідовність ревізійного процесу


Підготовка до ревізії
Організація інвентаризацій грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей і розрахунків
Ознайомлення з об’єктами ревізії, їх обстеження й розробка оперативних заходів щодо усунення виявлених недоліків
Узгодження і обговорення результатів ревізії на підприємстві
Контроль за виконанням прийнятих рішень

Акт ревізії фінансово-господарської діяльності С-Степанівське ССТ “01” листопада 2007р. м. Суми