Смекни!
smekni.com

Міжбюджетні фінансові відносини (стр. 2 из 3)

Встановлення заінтересованості місцевих органів влади у пошуку і мобілізації фінансових ресурсів і недопущення адміністративного вилучення доходів для бюджетів вищого рівня.

Розподіл доходів ґрунтується на встановленні загальнодержавних податків і платежів та місцевих податків і зборів.

Загальнодержавні податки та обов’язкові платежі поділяються на:

Закріплені доходи - доходи, які повністю або на основі фіксованого відсотку на постійній чи довгостроковій основі у встановленому Законом порядку, надходять до відповідного бюджету.

Перелік доходів визначається Бюджетним кодексом, Законом України “Про бюджет України на поточний рік” та Законом України “Про місцеві Ради народних депутатів”.

Характеризуються тим, що вони направляються в той чи інший бюджет в залежності від відомчого підпорядкування господарства і з урахуванням територіального признаку надходження грошових коштів.

На даний час в Україні переважають закріплені доходи. Бюджетне регулювання має досить обмежений характер.

У процесі виконання бюджетів основними є зовнішні бюджетні потоки - вхідні і вихідні. Разом з тим існують і взаємовідносини між окремими ланками бюджетної системи - внутрішніми бюджетними потоками, які відображають перерозподіл доходів і видатків між бюджетами.


3. Характер та форми взаємовідносин між бюджетами. Субсидіювання та його види: субсидії, субвенції, дотації

Форми взаємовідносин:

Субсидіювання - передача коштів з бюджету вищого рівня до бюджету нижчого рівня з метою фінансової допомоги. Існують три види субсидіювання: субсидії, субвенції, дотації.

Дотація – кошти , що передаються з ДБ до МБ або з місцевого бюджету вищого рівня до МБ нижчого рівня безповоротно для збалансування їх доходів та видатків.

Субвенція - кошти, які надаються місцевому бюджету з ДБ або з бюджету вищого рівня до бюджету нижчого рівня на фінансування цільових видатків і підлягають поверненню у випадку їх нецільового використання.

Субсидія - кошти, які надаються з ДБ місцевим бюджетам, або з місцевого бюджету вищого рівня до місцевого бюджету нижчого рівня на фінансування цільових видатків.

Вилучення коштів – явище, зворотне дотації, тобто передача коштів бюджетного надлишку з бюджетів нижчого рівня до бюджету вищого рівня.

Бюджетні позички – отримання коштів у фінансово-кредитних установах на покриття тимчасового касового розриву.(незбіг у часі фінансування видатків і надходження доходів). Бюджетним кодексом визначено, що термін отримання цієї позички до трьох місяців , але у межах поточного року. Порядок отримання позички визначає МФУ. Надання позичок з одного бюджету іншому забороняється

Бюджетні позички мають такі ознаки:

Безпроцентний характер;

Мають бути погашені до закінчення бюджетного року;

Видаються органами влади чи управління тільки безпосередньо підпорядкованим їм органам.

Взаємні розрахунки - передача коштів з одного бюджету до іншого в зв’язку з перерозподілом між ними доходів чи видатків після затвердження бюджетів. При такому перерозподілі виникає надлишок коштів в одному бюджеті і нестача (в такому ж розмірі ) в іншому.

За характером взаємовідносини між бюджетами вони можуть бути договірними чи обов’язковим.

Субсидіювання та бюджетні позички здійснюються тільки на договірній основі, а вилучення коштів та взаєморозрахунки в обов’язковому порядку.

Види бюджетів.

Сукупність всіх бюджетів, що входять до складу бюджетної системи за доходами та видатками є зведеним бюджетом.

Бюджет АР Крим об’єднує республіканський бюджет та бюджети районів і міст республіканського підпорядкування АР.

До місцевих бюджетів належать: обласні, міські, районні, районні в містах,селищні і сільські.

Бюджет області об’єднує обласний бюджет і бюджети районів і міст обласного підпорядкування.

Бюджет району об’єднує районний бюджет бюджети міст районного підпорядкування, селищні та сільські.

Селищні та сільські бюджети створюються за рішенням районних, міських Рад народних депутатів за наявності необхідної фінансової бази.

Бюджет міста , яке має районний поділ, об’єднує міський бюджет та бюджети районів, що входять до його складу.

У випадках коли міській, районній у місті Раді народних депутатів адміністративного підпорядкування інші міста, селища чи сільські населенні пункти, бюджети цих міст, селищні, сільські бюджети об’єднуються відповідно у бюджеті міста або бюджету району в місті, Радам народних депутатів яким підпорядковані зазначені населені пункти.

Районний бюджет у місті – бюджет, який складається, затверджується, виконується органами районного у місті самоврядування.(крім районів у міст. Києві та Севастополі.) У Києві та Севастополі бюджет складається і виконується відповідними держадміністраціями.

Місцевий бюджет – сукупність бюджетів які складаються і затверджуються, виконуються відповідними органами держвлади і місцевого самоврядування.

Районний бюджет – бюджет, який складається, затверджується і виконується районними органами держвлади.

Бюджет області – сукупність доходів і видатків обласного бюджету а також бюджетів районів і міст обласного підпорядкування.

Бюджет міста з районним поділом - сукупність доходів і видатків міського бюджету та бюджетів районів у складі міста (різновид зведеного бюджету)

Із визнанням України самостійною державою, постають проблеми створення і функціонування власної бюджетної системи, що передбачає:

виділення ланок бюджетної системи;

наповнення бюджетів, розподіл податків і зборів між окремими бюджетами;

напрямки використання коштів окремих бюджетів;

питання збалансованості бюджетів;

внутрібюджетні відносини.

4. Зарубіжний досвід використання бюджетних трансфертів

Розв’язання проблем, пов’язаних із становленням в Україні системи трансфертів, потребує вивчення теперішнього зарубіжного досвіду їх використання.

Розглянемо окремі аспекти цього досвіду.

Трансферти — це узагальнюючий термін, яким у зарубіжних країнах називаються фінансові ресурси, що передаються з бюджету центрального уряду до бюджетів місцевого самоврядування, а також із бюджетів територіальних одиниць вищого адміністративного рівня до бюджетів одиниць нижчого адміністративного рівня, а також у зворотному напрямку.

За рахунок трансфертів у багатьох країнах формується домінуюча частина доходів місцевих органів влади. Так, у середині 90-х pp. за рахунок трансфертів на Мальті формувалося 98% доходів муніципальних бюджетів, у Румунії—79, у Болгарії — 78, в Угорщині — 66, у Латвії — 68, у Словенії — 67, у Великобританії — 77, у Нідерландах — 60%. До цієї групи входять як високо-розвинуті індустріальні держави, так і країни Східної Європи, котрі належали до колишньої соціалістичної системи. Є група європейських країн, де трансферти відіграють відносно незначну роль. У Швейцарії за їхній рахунок формується 18% доходів муніципальних бюджетів, у Швеції — 19, у Франції—26, у Фінляндії та Сан-Марино — 31, у Данії — 24, на Кіпрі — 30, в Австрії — 35%. У багатьох країнах цей показник не перевищує 50% .

У зарубіжних країнах сформувалася розгалужена система трансфертів. Вони є інструментом проведення державної регіональної фінансової політики. За допомогою трансфертів здійснюється фінансове вирівнювання, фінансуються так звані агентські послуги (делеговані повноваження), забезпечуються послуги місцевої влади на рівні встановлених центральною владою мінімальних соціальних стандартів. Трансферти дозволяють компенсувати втрати окремих громад через додаткові витрати на послуги, якими користуються жителі інших територіальних колективів. Є трансферти, що надаються центральним урядом органам влади регіонального та місцевого рівня. Є також трансферти, що надаються місцевій владі регіональними урядами.

У зарубіжній практиці немає однозначних підходів до організації надання трансфертів та їх класифікації. Група експертів Ради Європи під керівництвом Дж. Лотца в 1986 р. підготувала спеціальну доповідь, в якій здійснила спробу класифікації трансфертів. У доповіді замість терміна трансферти вживається поняття субсидія. Сама доповідь дістала назву "Політика субсидування органів місцевого самоврядування".

У доповіді також визначено, що субсидіями є переміщення коштів від вищих до нижчих органів влади. Поняття не включає позик, крім безвідсоткових, що надаються на строк більше десяти років. До субсидій не належать також спільно використовувані податки.

Перша група субсидій — це субсидії загального призначення. На думку авторів доповіді, вони можуть використовуватись як власні податкові надходження місцевих органів влади. Зазначена група субсидій поділяється на дві підгрупи: на поточні субсидії і на субсидії капітального характеру. До першої категорії належать також субсидії загального призначення, але пов'язані з об'єктивними критеріями. Критерієм їхнього розподілу є податкоспроможність або видаткові потреби території. До цієї групи належать і субсидії, пов'язані з обсягами власних податків місцевого органу влади. Зв'язок встановлено таким чином, що збільшення місцевим органом влади власних податків зумовлює збільшення обсягу субсидій.

Друга група субсидій — це спеціальні субсидії, тобто ті, що спрямовуються на певні потреби. Виділено кілька різновидів спеціальних субсидій. Серед них є обумовлені субсидії, розмір яких залежить від розміру видатків органу влади, якому вони надаються. Виділення їх обумовлюється певною сумою витрат місцевого органу. Автори доповіді поділяють обумовлені субсидії на кілька різновидів залежно від витрат місцевої влади.

Ще одну групу субсидій у доповіді названо дискреційними. Це субсидії, що розподіляються на розсуд уряду відповідно до різних обставин, але без жодних критеріїв.