Смекни!
smekni.com

Організація діяльності державної податкової інспекції Святошинського району міста Києва (стр. 15 из 16)

Всі працівники ДПІ у Святошинському районі м. Києва застраховані від нещасного випадку та професійних захворювань, оскільки ДПІ у Святошинському районі м. Києва є платником внесків до Фонду соціального страхування, отже Закон України « Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності» [25] в ДПІ виконується. Щомісячно ДПІ перераховує до Фонду соціального страхування від нещасних випадків у відповідності до Закону України 1105 внески у розмірі 0,2% від фонду оплати праці.

Страхові тарифи, диференційовані по групах галузей економіки (видах робіт) залежно від класу професійного ризику виробництва, встановлюються законом.

Розмір страхового внеску залежить від класу професійного ризику виробництва, до якого віднесено підприємство, організація або установа знижки до нього (за низькі рівні травматизму, професійної захворюваності та належний стан охорони праці) чи надбавки (за високі рівні травматизму, професійної захворюваності та неналежний стан охорони праці).

ДПІ у Святошинському районі м. Києва відноситься до першого класу ризику, для неї встановлений страховий тарифний коефіцієнт – 0,2.

Розмір зазначеної знижки чи надбавки не може перевищувати 50 % страхового тарифу, встановленого для відповідної галузі економіки (виду робіт).

18.6 Атестація робочих місць. Пільги та компенсації за умови праці, що не відповідають нормативним

Одним із засобів підтримання належного рівня охорони праці є атестація робочих місць, яка є комплексною оцінкою кожного робочого місця на його відповідність гігієнічним нормам умов праці, психофізіологічним параметрам працюючого, що дає йому можливість не тільки продуктивно виконувати свої професійні обов’язки, але й зберігати здоров’я та працездатність. Основна мета атестації полягає у регулюванні відносин між власником або уповноваженим ним органом і працівниками у галузі реалізації прав на здоровіта безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.

Проведення атестації робочих місць здійснюється згідно Постанови КМУ «Про порядок проведення атестації робочих місць»[35] .

Атестація згідно Постанови проводиться атестаційною комісією у строки передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років. В ДПІ у Святошинському районі атестація проводиться раз на 3 роки. Відповідальним за якісне та своєчасне проведення атестації є керівника організації. Атестація робочих місць предбачає: встановлення факторів і причин виникнення несприятливих умов праці, санітарно-гігієнічне дослідження факторів виробничого середовища, важкості і напруженості трудового процесу, комплексну оцінку факторів виробничого середовища і характеру праціна відповідність їхніх характеристик стандартам безпеки праці, будівельим та санітарним нормам і правилам; встановлення ступеня шкідливості й небезпеності праці та її характеру за гігієнічною класифікацією; аналіз реалізації технічних і організаційних заходів, спрямованих на оптимізацію рівня гігієни, характеру і безпеки праці.

Результати атестації використовуються при встановленні пенсій за віком на пільгових умовах, пільг і компесацій за рахунок організації та для розробки заходів щодо поліпшення умов праці та оздоровленння працюючих.

При роботі в ДПІ у Святошинському районі м. Києва найбільш небезпечними факторами є фактори, пов’язані з використанням персональних комп’ютерів. До них відносяться: іонізуюче випромінювання монітора, електромагнітне поле, негативний вплив монітору на очі, одноманітне положення тіла людини протягом тривалого часу.

Небезпечним є також розміщення в кабінетах копіювальних пристроїв, що погано впливає на здоров’я осіб, які працюють в даномих кабінетах. Таке розміщення заборонено, згідно нормативних документів копіювальні пристрої повинні знаходитися в окремій кімнаті, де відсутні працівники ДПІ.

Зменшити негативний вплив вищеперерахованих факторів можна за рахунок правильної організації робочого місця. В ДПІ у Святошинському районі м. Києва цьому питанню приділяється значна увага.

Слід відмітити, що в ДПІ здійснюється процес оновлення ПК, що підвищує безпеку користувачів, застарілі комп’ютери замінюються більш сучасними з вищим рівнем захисту. Значна кількість моніторів мають плоский екран. У ДПІ використовуються лише лазерні принтери, що є джерелом шкідливих хімічних та токсичних відходів. Крім того, ПК не оснащені приладами, які зменшують випромінювання.

Тобто умови праці податківців в ДПІ у Святошинському районі м. Києва лише частково відповідають вимогам чинного законодавства.

18.7 Виробничий травматизм і професійні захворювання. Міроприємства та заходи по запобіганню травматизму та професійним захворюванням. Звітність про умови праці та НВ та ПЗ

За останні роки, та і протягом всього існування ДПІ у Святошинському районі м. Києва не було зафіксовано жодного випадку професійного травматизму, професійних захворювань, нещасних випадків та пожеж. Це є наслідком постійної цілеспрямованої роботи осіб, відповідальних за стан охорони праці в ДПІ та дотриманням працівниками вимог безпеки. В ДПІ постійно проводиться профілактика професійних захворювань і травматизму. Однак це не звільняє від подачі звітів. Дані звіти подаються з прочерками. Але в подальшому можуть бути випадки травматизму і причиною цього може стати недостатньо ефективно налагоджена система протипожежної безпеки або ж небезпечні та шкідливі чинники (організаційні, технічні, санітарно - гігієнічні та психофізіологічні).

Для працівників податкової служби характерна висока емоційна напруженість, так як вони працюють з людьми, можуть виникати конфліктні ситуації і податківець має коректно вийти із напруженої ситуації, а це потребує значних емоційних і психологічних затрат.

У роботі працівників ДПІ дуже часто виникають ситуації, за яких вони можуть опинитися в особливих психічних станах, котрі не являються постійними якостями особистості, але виникаючи спонтанно або під впливом зовнішніх факторів, призводять до небезпечних ситуацій. До таких станів відносяться тривога, страх, переляк, паніка. Зустрічаються також випадки захворювань, які пов'язані з систематичною паперовою роботою та роботою на комп'ютерах. Робота з комп’ютерами також може викликати біль в спині, втому м'язів рук, головний біль, погіршення зору та сну.

Заходи з попередження та профілактики нещасних випадків та захворювань в ДПІ поділяються на організаційні та технічні. До технічних належать заходи з виробничої санітарії та техніки безпеки.

Заходи з виробничої санітарії передбачають усунення дії на співробітників шкідливих факторів, а саме: створення комфортного мікроклімату; влаштування систем кондиціювання повітря; теплоізоляція будівель; установлення оптимального освітлення; застосування раціонального режиму праці та відпочинку, санітарного та побутового обслуговування. Заходи з техніки безпеки передбачають усунення дії на працюючих небезпечних факторів, джерелом яких є електрообладнання, з яким працюють працівники ДПІ у Святошинському районі. До цих заходів, у першу чергу, належать заземлення та занулення електрообладнання, заміна несправного або пошкодженого електрообладнання.

До організаційних заходів належать навчання та нагляд з ОП; дотримання нормативних та законодавчих актів із охорони праці; проведення медичних оглядів працівників ДПІ; рекомендації для самостійних занять по зниженню зорового перевантаження, а також комплекс фізичних вправ для зняття розумової та м'язової втоми.

В податковій інспекції має постійно вестися моніторинг нещасних випадків, професійних захворювань, аварій і з цих питань в обов’язковому порядку мають проводитися розслідування.

Розслідуванню підлягають травми, зокрема отримані внаслідок тілесних ушкоджень, заподіяних іншою особою; гострі професійні захворювання; теплові удари; опіки; обмороження; ураження електричним струмом та шонізуючим випромінюванням.

Ушкодження, отримані внаслідок аврій, пожеж, стихійного лиха, що призвели до втрати працівником працездатності на один чи більше днів, або до необхідності перевести потерпілого на іншу легшу роботу терміном не менше як на один робочий день, а також випадки смерті на підприємстві.

Відповідно до статті 23 Закону України “Про охорону праці”[23] ДПІ повинна звітувати про стан умов праці за минулий календарний рік (на 31 січня наступного року). Звіти подаються у двох формах: форма № 1-ПВ “Звіт про стан, умови праці, пільги та компенсації за роботу у шкідливих умовах праці” та форма № 1-УБ (відомча) “Звіт про стан умов та безпеки праці”. Крім цього необхідно також подавати форму державного статистичного спостереження № 7-ТНВ “Звіт про травматизм на виробництві у 200_ році”, затверджену наказом Держкомстату України “Про затвердження річних форм державних статистичних спостережень з праці” від 14.08.2002 р. № 309, зареєстрованим у Мін'юсті України 30.08.2002 р. № 720/ 7008.

18.8 Організація пожежної безпеки в приміщеннях ДПІ у Святошинському районі. Категорія приміщень за вибухонебезпечністю. Системи пожежної сигналізації та пожежегасіння, наявність первинних засобів пожежегасіння

Відповідно до Закону України “Про пожежну безпеку” [28] та Інструкції ДПА України “Про заходи протипожежної безпеки у службових приміщеннях” особою, відповідальною за стан охорони праці в ДПІ у Святошинському районі м. Києва розроблено “Інструкцію заходів пожежної безпеки в приміщенні ДПІ у Святошинському районі м. Києва ” (додаток П).

Цією інструкцією визначені: