Смекни!
smekni.com

Організація діяльності державної податкової інспекції Святошинського району міста Києва (стр. 2 из 16)

- поглиблення та розширення теоретичних знань, набуття практичних навичок з усіх дисциплін навчального плану;

- глибокий аналіз діючого законодавства щодо податкової системи, виявлення проблемних питань;

- виявлення недоліків у податковому менеджменті;

- підбір статистичного і звітного матеріалу для написання звіту по практиці;

- опрацювання питань щодо вдосконалення податкової системи;

- аналіз змін у податковому законодавстві, які внесені під час проходження практики;

- набуття практичних навичок з організації та управління податковою роботою, яка спрямована на правильне застосування, неухильне дотримання та запобігання невиконання вимог нормативних актів;

Отже, основними завданнями стажування є: вдосконалення знань і навичок по спеціальності та перевірка можливості самостійної роботи у сфері податкової практики.


1. Організаційна структура ДПІ у Святошинському районі

Організаційна структура ДПІ у Святошинському районі м. Києва побудована згідно з типовою структурою міжрайонних та об'єднаних державних податкових інспекцій, які мають відділення (додаток А) затвердженою наказом державної податкової адміністрації "Про організаційну структуру органів державної податкової служби" від 20 квітня 2000 року за № 207// [45].

Завдання управління обліку і звітності:

1.Здійснення та удосконалення контролю за повнотою і своєчасним надходженням податків, зборів та інших платежів, внесків до державних цільових фондів, встановлених Закономодавством України.

2.Забезпечення правильного зарахування податків, зборів та інших платежів згідно класифікації доходів.

3.Ведення реєстрів надходжень платежів.

4.Ведення особових рахунків підприємств та організацій, які сплачують податки та збори до бюджету.

5.Підготовка висновків фінансовому відділу про заліки переплат податків та інших платежів з погашенням недоїмки, та повернення до бюджету зайво внесених платежів.

6.Проведення звірок з підприємствами – платниками податків, установами банків, фінансовим відділом надходжень коштів в бюджет.

7.Забезпечення збереження бланків суворої звітності.

Завданням Управління оподаткування юридичних осіб та Управління оподаткування фізичних осіб є забезпечення організації роботи відповідних відділів з питань повноти обліку платників податків, контролю за дотриманням податкового Закономодавства, правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати до бюджетів податків, своєчасності подання платниками податків декларацій, розрахунків на інших документів, пов’язаних з обчисленням податків.

Головним завданням відділу масово-роз’яснювальної роботи є організація роботи по роз’ясненню платникам податкового Закономодавства України, надання необхідної консультативної методичної допомоги в додержанні податкового Закономодавства платниками.

Основні завдання відділу інформатизації процесів оподаткування:

1.Супроводження системного програмного забезпечення і систем управління базами даних.

2. Забезпечення роботи комп’ютерної техніки, що перебуває в розпорядженні ДПІ.

3. Забезпечення безперебійного та ефективного функціонування АРМів, своєчасна заміна версій, узагальнення зауважень і пропозицій по вдосконаленню програмного забезпечення та технології обробки інформації і передача їх до ДПІ.

4.Забезпечення інформаційного обміну між ДПІ та ДПА, органами державної влади, банків, органами статистики, підприємствами, установами та іншими організаціями, а також обмін інформацією всередині ДПІ.

5.Забезпечення своєчасної передачі інформації, що надходить на адресу інших управлінь і відділів чи керівництву ДПІ.

6.Проведення спільно з працівниками інших управлінь та відділів документальних перевірок платників податків за допомогою комп’ютерної техніки, перевірка інформації, що зберігається і обробляється в комп’ютерних системах платників податків, з метою виявлення об’єктів оподаткування.


2. Облік платників податків

Облік платників податків в ДПІ Святошинського району здійснюється відділом обліку платників податків. Робота відділу регламентуєтьсяЗакономом України «Про державну податкову службу в Україні», Інструкцією про порядок обліку платників податків № 80, Методичними рекомендаціями щодо організації обліку платників податків в органах ДПС, Порядком взаємодії підрозділів органів ДПС України щодо організації обліку платників податків, Положенням про відділ обліку платників податків у Святошинському районі м. Києва та іншим чинним Закономодавством, нормативними і методичними матеріалами, наказами, розпорядженнями начальника ДПІ у Святошинському районі м. Києва.

Робота з обліку платників податків здійснюється працівниками підрозділів обліку платників податків у відділі автоматизованого адміністрування податків. Відділ приймає документи, які необхідні для постановки на податковий облік; ставить платників податків на облік; формує облікову справу податкоплатників; веде банк даних та реєстрів платників, журнали обліку платників податків юридичних та фізичних осіб, що є СПД; видає документи, що підтверджують перебування платника на податковому обліку; підтримує облікові дані в актуальному стані; звіряє з органами держреєстрації та виявляє платників, що ухиляються від сплати податків.

Процесу постановки суб’єктів господарювання на облік в органах ДПС передує їх облік в органах державної реєстрації.

Взяття на облік платників податків - юридичних осіб та відокремлених підрозділів юридичних осіб здійснюється за їх місцезнаходженням. Військові частини в десятиденний строк з моменту одержання свідоцтва про реєстрацію військової частини як суб'єкта господарської діяльності інформують про це органи державної податкової служби за місцем своєї дислокації. Неприбуткові організації, які повністю фінансуються з бюджету, обслуговуються централізованими бухгалтеріями виконавчих органів місцевої влади. Установа або організація, яка обслуговується централізованою бухгалтерією, надає до органу державної податкової служби підтвердження від централізованої бухгалтерії факту її обслуговування. [49]

Підставою для взяття юридичної особи на облік в ДПІ є надходження повідомлення від державного реєстратора про проведення державної реєстрації юридичної особи. Про отримання повідомлення підрозділом з обліку платників податків робиться запис у журналі обліку платників податків - юридичних осіб за ф. N 2-ОПП (додаток Б). Отримані відомості вносяться до районного рівня Єдиного банку даних юридичних осіб.

За бажанням платника податків - юридичної особи або ж якщо відомості не надійшли від державного реєстратора узяття його на облік може бути здійснене органом державної податкової служби на підставі подання наступних документів: заяви за ф. N 1-ОПП (додаток Б1); копії свідоцтва про державну реєстрацію; копії документу, що підтверджує присвоєння ідентифікаційного коду за ЄДРПОУ.

Узяття на облік платника податків провадиться протягом двох робочих днів після надходження відомостей від державного реєстратора чи заяви від платника податків.

Після взяття платника податків на облік ДПІ формує довідку про взяття на облік платника податків за ф. N 4- ОПП (додаток Б2). Про видачу довідки робиться запис у журналі реєстрації довідок про взяття на облік платників податків за ф. N 14- ОПП (додаток Б3). Платник податків зобов'язаний подати особисто або надіслати поштою на адресу ДПІ, повідомлення про відкриття/закриття рахунків у банках. Підрозділи обліку платників податків після взяття на облік платника податків формують його облікову справу (реєстраційну частину). Далі цей підрозділ, не пізніше наступного дня після взяття платника податків на облік друкує та передає списки платників податків, узятих на облік, до підрозділів з питань оподаткування юридичних осіб для подальшого контролю за поданням ними податкової звітності. Підрозділи з питань оподаткування формують облікову справу (звітну частину) на кожного платника.

Реєстрація фізичних осіб-платників податків проводиться за місцем постійного проживання платників, а для осіб, які не мають постійного місця проживання – органом ДПС за місцем отримання доходів. Реєстрація платників ведеться у Державному реєстрі фізичних осіб.

Під час реєстрації до облікової картки фізичної особи-платника податків вносяться такі дані: прізвище, ім’я та по батькові, дата та місце народження, місце проживання, місце основної роботи, види сплачуваних податків та інших обов’язкових платежів. ДПА України надає фізичній особі - платнику податків ідентифікаційний номер і надсилає до податкового органу за місцем проживання такої особи або за місцем отримання доходів інформацію про ідентифікаційний номер, який надається фізичній особі.

Керівники та посадові особи підприємств, установ, організацій, фізичні особи - СПД зобов’язані подавати до ДПІ відомості про суми виплаченої фізичним особам доходів і утриманих з них податків (довідка ф. № 8-ДР).

Узяття на облік фізичної особи - підприємця здійснюється за місцем проживання такої особи на підставі повідомлення державного реєстратора про проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця.

Про отримання повідомлення від державного реєстратора підрозділом з обліку платників податків ДПІ Святошинського району стосовно кожної фізичної особи - підприємця робиться запис у журналі обліку платників податків і зборів (обов'язкових платежів) фізичних осіб за ф. N 7- ОПП (додаток Б4). Отримані відомості вносяться до Реєстру фізичних осіб.

На бажання фізичної особи - підприємця, або якщо не надійшли відомості від державного реєстратора, узяття такої особи на облік може бути здійснене органом державної податкової служби, якщо така особа подає до органу державної податкової служби: заяву за формою N 5- ОПП (додаток Б5) та копію свідоцтва про державну реєстрацію.