Смекни!
smekni.com

Податкова система України та її розвиток в сучасних умовах (стр. 5 из 5)

Основна дискусія навколо нового Податкового кодексу відбувається навколо спрощеної системи оподаткування, відзначають експерти. Новий кодекс збільшує максимальний оборот для підприємців з 500 тис. грн до 600 тис. грн, але тільки для підприємців, у яких є касові апарати. Для інших підприємців максимальний оборот знижується до 300 тис. грн.

Крім того, новий податковий кодекс передбачає, що багато видів діяльності більше не будуть підпадати під спрощену систему оподаткування і будуть зобов'язані перейти на загальну систему. Це призведе до переходу великої кількості підприємців на загальну систему оподаткування, що означає збільшення їх витрат.

У результаті, вважають експерти, багатьом дрібним підприємцям доведеться наймати бухгалтерів для ведення обліку та періодичного оббивання порогів податкової адміністрації, пенсійного фонду та багатьох інших фондів. Їм також доведеться платити більш високі податки. А отримати додаткові кошти для покриття нових витрат і сплати нових податків вони можуть тільки одним шляхом - збільшивши вартість своїх товарів і послуг. У результаті всім нам, споживачам, доведеться платити більше - резюмують експерти.

Ще однією зміною, яка призведе до зростання інфляції в країні, буде збільшення акцизів на алкоголь, тютюн і бензин. Якщо збільшення акцизів на алкоголь і тютюн при бажанні можна обґрунтувати не тільки бажанням наповнити скарбницю, але й високою метою турботи про здоров'я нації, то збільшення акцизу на бензин буде мати дуже великий ефект на ціни.

Адже більшість споживчих товарів перевозяться по країні автомобілями, а збільшення витрат на перевезення збільшить вартість товарів. Акциз на бензин збільшений з 132 євро за тонну до 182 євро, або на 50 євро. У результаті очікується збільшення ціни бензину (не враховуючи зміни ціни нафти) приблизно на 0.60-1.00 гривню за літр.

Результатом цього стане те, що в автомобілістів залишиться менше грошей для купівлі товарів і послуг, припускають експерти. Цілком можна очікувати і підняття цін на транспортні перевезення автомобільним транспортом (автобусами, маршрутками, таксі), адже в бюджеті в цій економічній ситуації навряд чи знайдуться кошти для нових дотацій.

У цілому можна говорити про те, що, незважаючи на хвалу нового податкового кодексу з боку представників уряду, безпосереднім результатом введення кодексу буде необхідність всім, за винятком хіба що представників великого бізнесу, затягувати пояси тугіше, підсумували аналітики.

Як повідомили УНІАН у прес-службі телеканалу ТВі, про це в ефірі каналу заявив керівник Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності Олександр ДАНИЛЮК, коментуючи багатотисячні акції протесту по всій Україні проти ухвалення нового Податкового кодексу.

"Насправді, сьогодні всіх (представників малого та середнього бізнесу – УНІАН) влаштує збереження статус-кво. Усіх влаштує та система, яка була", – сказав О.ДАНИЛЮК.

Він наголосив, що ухвалення розробленого Кабміном проекту Податкового кодексу не сприятиме покращенню податкової системи і закликав владу не вносити до неї змін.

«Те, що нинішня влада називає реформами, такими не є. Тоді, принаймні, не рухайте ті ліберальні зрушення, які зроблено з 1998 року по 2010 рік. Ніяких надій на те, що вони (влада – УНІАН) зможуть зробити щось хороше, немає», – зазначив О.ДАНИЛЮК.

Він вважає, що ухвалення нового Податкового кодексу призведе до обвалу української економіки остаточно в першому кварталі 2011 року.

Крім того, підкреслив О.ДАНИЛЮК, ухвалення Податкового кодексу в нинішніх умовах є незаконним, оскільки не має відбуватися менше ніж за півроку до початку нового бюджетного року. На думку експерта, це суперечить і Бюджетному кодексу, і чинному податковому законодавству, а також і пропонованому новому Податковому кодексу.

КОМЕНТАРI

ПОКИ НЕ ЗМІНИТЬСЯ ІДЕОЛОГІЯ, РЕФОРМИ БУТИ НЕ МОЖЕ

Сергій ВЛАСЕНКО, народний депутат України, екс-заступник голови Державної податкової адміністрації України:

— Задеклароване зниження податкових зборів — це, звичайно ж, позитивний момент. Але в нинішній економічній ситуації, зокрема, в формуванні прибуткової частини бюджету, зрозуміло, що відміна якихось податкових зборів має бути компенсована чимось іншим. Ось вже прозвучала теза про те, що начебто вводиться податок на розкіш, тобто податок на велику нерухомість, на досить дорогі автомобілі й так далі.

Але насправді питання не в новому або старому податковому кодексі. Проблема, як мені здається, полягає в наступному: на сьогоднішній день Україна все ще перебуває у стадії боротьби з наслідками економічної кризи, а цей період характеризується певними тимчасовими заходами уряду. Податкова реформа ж — це те, що має здійснюватися в досить стабільній ситуації. Тому я не думаю, що на сьогоднішній день будуть ефективними заходи, які були б ефективними в нормально працюючій економіці. І говорити сьогодні про прийняття нового податкового кодексу, мені здається, передчасно. Потрібно змінювати не лише формально написані речі, але й ідеологію, підходи як платників податків, так і фіскалів. Тому що без зміни ментальності як нараховували, умовно кажучи, не зовсім коректно з точки зору закону, так і нараховуватимуть. Тобто податковий кодекс для цього не перешкода, але й не підмога.

Проблема реформи не в тому, аби взяти потрібні закони, об'єднати їх під однією обкладинкою, назвати це податковим кодексом і говорити, що це панацея від всіх проблем. Поки не зміняться підходи податкової служби до перевірок, до адміністрування, до відстоювання своїх позицій у судах, поки не зміниться ідеологія платників податків, які будь-якими шляхами, інколи навіть за межею закону, шукають мінімізації сплати податків, жодної реформи бути не може. Був такий жарт: «Чому росіяни не платять податок з доходу фізосіб, адже він найменший у Європі?». Відповідь: «Тому що 13 — нещасливе число»... Податкова система, аби вона нормально сприймалася платниками податків, має бути простою, зрозумілою й прозорою.

ПОПРИ НЕДОСКОНАЛІСТЬ, НОВИЙ ПРОЕКТ ОБІЦЯЄ БАГАТО ПОЗИТИВНИХ ТЕНДЕНЦІЙ

Анна ДЕРЕВ'ЯНКО, виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації:

— Взагалі новий Податковий кодекс викликає змішанні почуття. З одного боку, схвальним є бажання нового уряду наводити лад у системі оподаткування України, з іншого, залишається багато запитань щодо самого тексту, який є, вочевидь, недопрацьованим. Європейська Бізнес-асоціація вважає, що основною метою нового Податкового кодексу має бути, скоріше, боротьба з нелегальними схемами ухилення від оподаткування, аніж додатковий фіскальний тягар на легальний бізнес. З огляду на це, дуже бажано, щоб уряд надавав більше часу та можливості зворотного зв'язку для бізнес-спільноти, задля того, щоб можна було залучати більшу кількість ідей для ефективного функціонування податкової системи України. У разі, якщо Податковий кодекс буде прийнято без належного доопрацювання та врахування коментарів, бюджет наступного 2011 року буде побудовано на недосконалому юридичному інструменті, який не дозволить економіці України працювати ефективно.

Та попри те, що нова версія Податкового кодексу далека від досконалості, Європейська Бізнес-асоціація бачить низку позитивних тенденцій, а саме: кодифікація, впровадження єдиного соціального внеску, скорочення кількості податків та напрямок на покращення системи адміністрування податків в Україні. Також не може не тішити зниження ставки певних видів податків.

БАГАТО ПРОПОЗИЦІЙ БІЗНЕСУ В ХОДІ ПІДГОТОВКИ КОДЕКСУ НЕ СПРИЙМАЛИ

В'ячеслав БИКОВЕЦЬ, перший віце-президент спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України:

— Цілком слушно зауважити, чи долучалися підприємці та роботодавці до процесу підготовки самого проекту Податкового кодексу. Формально робочі групи були створені і до складу останніх таки включили представників організацій підприємців та роботодавців, але до самої роботи в складі цих груп вони не залучалися...

Але за інформацією, що нині доступна в засобах масової інформації, можна зробити висновки, що за новим проектом Податкового кодексу адміністрування податків у нас буде більш жорстким. Та й у ньому передбачено цілу низку новацій, які не можуть бути підтримані бізнесом.

Що ж до нашого альтернативного варіанта вдосконалення податкового законодавства України, то тут варто зауважити, що ми багато працювали над питаннями, які стосуються спрощеної системи оподаткування... Але, на жаль, дуже багато наших пропозицій, які пов'язані саме з цією сферою, не завжди сприймалися представниками ДПА чи Мінфіну. Зокрема, це пропозиції щодо визначення суб'єктів господарювання, які можуть користуватися спрощеною системою оподаткування, обсягу доходів і величини самих податкових зборів.


Джерела

1.http://uk.wikipedia.org/wiki/Податкова система України

2.↑ Плікус І., "Податкова система України: який їй бути?" / "Фінансова Україна" №24, 2000 р.

3.↑ Більшість компаній констатували значне погіршення ситуації із податками в Україні, журнал "Кореспондент", 22 квiтня 2010 р.

4.http://www.zaxid.net/newsua/2010/12/3/214055/

5.http://www.experts.in.ua/baza/prognoz/index.php?ELEMENT_ID=73776

6.http://www.ityre.com/uk/main/news/item/20399/

7.http://www.day.kiev.ua/299670