Смекни!
smekni.com

Фінансовий стан ВАТ "Донрибкомбінат" (стр. 1 из 7)

ЗМІСТ

Вступ

1.Загальна характеристика об’єкта практики

2.Характеристика основних показників виробничої діяльності підприємства

3.Характеристика фінансового стану підприємства за оснвними показниками

4. Організація бухгалтерського обліку

5. Ревізія і контроль на підприємстві

Висновки

ДОДАТКИ

Перелік посилань


ВСТУП

Фінансовий стан - це найважливіша характеристика економічної діяльності підприємства в зовнішнім середовищі. Воно визначає конкурентноздатність підприємства, його потенціал у діловому співробітництві, оцінює, у якому ступені гарантовані економічні інтереси самого підприємства і його партнерів по фінансовим і іншим відносинам. Тому можна вважати, що основна задача аналізу фінансового стану - показати стан підприємства для внутрішніх та зовнішніх споживачів, кількість яких при розвитку ринкових відносин значно зростає. Зовнішніх користувачів фінансової інформації можна розбити на дві великі групи:

- особи й організації, що мають безпосередній фінансовий інтерес - засновники, акціонери, потенційні інвестори, постачальники і покупці продукції (послуг), різні кредитори, працівники підприємства, а також держава, насамперед в особі податкових органів. Так, зокрема, фінансовий стан підприємства є головним критерієм для банків при вирішенні питання про доцільність чи недоцільності видачі йому кредиту, а при позитивному рішенні цього питання - під які відсотки і на який термін;

- користувачі, що мають непрямий (опосередкований) фінансовий інтерес, - аудиторські і консалтингові фірми, органи державного управління, різні фінансові інститути (біржі, асоціації і т.д. ), законодавчі органи й органи статистики, преса й інформаційні агентства.

Актуальність задач, пов'язаних із прогнозуванням фінансового стану підприємства, відбита в одному з використовуваних визначень фінансового аналізу, відповідно до якого фінансовий аналіз являє собою процес, заснований на вивченні даних про фінансовий стан підприємства і результати його діяльності в минулому з метою оцінки майбутніх умов і результатів діяльності. Таким чином, головною задачею фінансового аналізу є зниження неминучої невизначеності, пов'язаної з прийняттям економічних рішень, орієнтованих у майбутнє. При такому підході фінансовий аналіз може використовуватися як інструмент обґрунтування короткострокових і довгострокових економічних рішень, доцільності інвестицій; як засіб оцінки майстерності і якості управління; як спосіб прогнозування майбутніх фінансових результатів. Фінансове прогнозування дозволяє в значній мірі поліпшити управління підприємством за рахунок забезпечення координації усіх факторів виробництва і реалізації, взаємозв'язки діяльності всіх підрозділів, і розподілу відповідальності.

Об’єктом дослідження даної роботи є відкрите акціонерне товариство «Донрибкомбінат».

Метою дослідження є вивчення економічних процесів та результатів роботи даного комбінату через ознайомлення з виробничим станом підприємства, дослідження та аналіз фінансової звітності.

Інформативною базою виступили первинні документи, річна фінансова звітність, калькуляції.


1.ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОБ’ЄКТА ПРАКТИКИ

Відкрите акціонерне товариство «Донрибкомбінат» існує з 1938 року. Підприємство має сільськогосподарську направленість, займається розведенням та реалізацією ставкової риби ( карп, товстолобик, білий амур, карась). На початковій стадії розведення сома канального та осетрових. Також підприємство має мету востановлення цеху рибокопчення.

Спосіб виробництва – повносистемне, головним завданням якого є вирощування товарної риби – від ікринки до товарної маси. Оборот дво- і трирічний за інтенсивною, рідше екстенсивною формою ведення господарства.

Комбінат складається з рибхозів у Олександрівському, Краснолиманському, Дебальцевському, Костянтинівському, Ізюмському, Мар’їнському районах та рибхозами і головним відділенням у Слов’янському районі. Бухгалтерський облік ведеться централізовано. Тобто, щомісячно з рибхозів звозяться первині документи для подальшої обробки у центральній бухгалтерії.

За часів Радянського Союзу комбінат, що тоді називався Експерементально-виробничим риборозвідним підприємством, був одним з найкращих «кузниц кадров» молодих спеціалістів у рибному господарстві. Мав зв’язки з зарубіжними партнерами.

На даний час комбінат переживає не найкращі часи, чому посприяло багато обставин (становлення України незалежною, і як результат, економічні проблеми, багатозмінність керівництва, непрофесіональність молодих кадрів, тощо).

Місцезнаходження ВАТ «Донрибкомбінат»: Україна, Донецька область, Слов’янський р-н, сел.. Мирне.

До складу комбінату входять підвідомчі йому рибхози, що безпосередньо підкоряються Голові правління ВАТ «Донрибкомбінат»:

а) рибхоз «Червона Долина»;

б) рибхоз «Маячка»;

в) рибхоз «Олександрівський;

г) рибхоз «Миронівський»;

д) рибхоз «Краснолиманський -Нітріус»;

є) рибодільниця «СлавТЕС»;

ж) рибодільниця «Клебан-Бик».

Структуру управління ВАТ «Донрибкомбінат» надано на рис.1.

Наглядова Рада
Голова правління
Адміністративно-господарчий відділ
Відділ кадрів Служба головного енергетика
Бухгалтерія Служба головного інженера
Ревізійний відділ Служба охорони
Комерційний відділ Виробничий відділ
Підпорядковані рибхози

Рисунок 1. Структура управління ВАТ «Донрибкомбінат».

Предметом діяльності ВАТ «Донрибкомбінат» є:

а) розведення і реалізація рибопосадкового матеріалу (лічинок, мальків, цьоголіток, річників, дволіток);

б) вирощування та реалізація товарної риби;

в) вирощування ячміня, пшениці та соняшника на вигодування риби.

Майно підприємства складають основні фонди, оборотні засоби, інші цінності, придбане майно. Є орендовані основні засоби.

ВАТ «Донрибкомбінат» сплачує податки, обов’язкові платежі та збори, згідно з чинним законодавством України.

Комбінат є підприємством сезонного виробництва, отже планує свою діяльність шляхами розробки техніко-економічних норм, що є основою для планування господарської діяльності. Матеріально-технічне забезпечення підпорядкованих рибхозів здійснюється комбінатом централізовано та самостійно (ПММ, запчастини, МШП, матеріали) згідно затвердженого плану вирощування рибо продукції і замовлень. Реалізують продукцію згідно затверджених на підприємстві цін.

Рибництво - це складний біотехнічний процес, який характеризується високим рівнем ризику при одержанні продукції і можливістю управління процесом, сформованим з декількох самостійних, але взаємоповязаних стадій вирощування рибопосадкового матеріалу та товарної риби. Біотехнічні особливості обовязково повинні враховуватись при організації документообігу, обліку витрат на виробництво. ВАТ «Донрибкомбінат» здійснює оперативний і бухгалтерський звіт результатів своєї роботи, веде статистичну звітність. Комбінат будує управління на принципах: використання прогресивних виробничих та управлінських технологій; модернізація й розвиток потужностей; оптимізація існуючих процесів виробництва; постійний моніторинг витрати коштів; розвиток персоналу та поліпшення умов праці; дбайливе ставлення до водних ресурсів та екологічна безпека. Будь-які нові капітальні вкладення ґрунтуються на фінансових розрахунках. Для цього необхідна розроблена номенклатура витрат на виробництво. У рибництві постає проблема наявності багатьох факторів, які не підлягають обліку, оскільки рибницькі господарства страждають від високого рівня ризику. Сам цей факт необхідно враховувати при розрахунках. Малоймовірно, що процес вирощування риби відбуватиметься відповідно до наміченого, оскільки такі фактори, як „погодні умови”, „поведінка риби”, не підлягають законам обліку. У зв’язку з цим організація та побудова високоефективної системи обліку витрат сприятиме своєчасному надходженню та якісній обробці облікової інформації.

Ринками збуту рибопродукції є оптові замовники, великі супермаркети («Ашан», «Амстор», «Фуршет», «Метро» тощо), розничні покупці, ринки міст Луганської, Донецької, Харківської, Сумської, Полтавської областей.

Конкурентами комбіната у вирощуванні ставкової риби є ВАТ «Полтаварибхоз», «Сумириба», «Ізюмриба».

Контроль за якістю продукції достатньо високий. Інженери лабораторії комбінату ретельно обстежують рибу на предмет захворювань, перевіряють чистоту ставів.


2 ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ ПОКАЗНИКІВ ВИРОБНИЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

В сучасних економічних умовах діяльність кожного господарюючого суб’єкта являється предметом уваги широкого кола учасників ринкових відносин (організацій і осіб), які зацікавленні в результатах його функціонування. На основі доступної їм звітно-облікової інформації вказанні особи намагаються оцінити фінансове положення підприємства. Основним інструментом для цьогослугує економічний аналіз, за допомогою якого можна об’єктивно оцінити внутрішні і зовнішні відносини об’єкта, що аналізують : охарактеризувати його платоспроможність, ефективність і прибутковість діяльності, перспективи розвитку, а потім по його результатам прийняти обгрунтовані рішення.

Економічний аналіз являє собою процес, побудований на вівченні даних про фінансовий стан підприємства і результатах його діяльності в минулому з метою оцінки майбутніх умов і результатів діяльності. Таким чином, головною метою економічного аналізу є зниженя неминучої невідомості, пов’язаної з прийняттям економічних рішень, орієнтованих на майбутнє.