Смекни!
smekni.com

Бюджетний дефіцит та державний борг: причини, наслідки та способи відшкодування (стр. 1 из 5)

Міністерство освіти і науки України

Харківський державний університет харчування та торгівлі

Курсова робота

з макроекономіки

на тему: Бюджетний дефіцит та державний борг: причини,наслідки та способи відшкодування

Харків 2011р.


Зміст

Вступ

1. Теоретичні основи дослідження бюджетного, дефіциту та державного боргу

1.1 Сутність бюджету, джерела утворення, структура.

1.2 Бюджетний дефіцит. Державний борг.

1.3 Основні напрями подолання дефіциту бюджету України

2.Бюджет України та державний борг на 2011 рік

2.1 Формування бюджетного дефіциту на 2011 рік

2.2 Державний борг України 2011 року.

3.Зарубіжний досвід управління дефіцитом державного бюджету та можливість його впровадження в Україну

Висновки

Література

державний фінанси бюджет

Вступ

Важливим моментом у процесі розгляду проблеми бюджетного дефіциту є те, що її неможливо розв'язати за рахунок боргового фінансування, оскільки категорії "бюджетний дефіцит" і "державний борг" тісно пов'язані між собою. Одне поняття випливає з іншого, а саме за рахунок боргового фінансування можна скоротити бюджетний дефіцит, проте одразу починає зростати обсяг державного боргу. І навпаки, при збільшенні виплат по державному боргу останній, звичайно, зменшується, однак це, в свою чергу, незмінне призводить до збільшення бюджетного дефіциту. Цей процес може бути нескінченним, внаслідок чого коло замкнеться, якщо уряд не докладе зусиль для того, щоб підвищити ділову та економічну активність у країні. Найвірогідніше, йдеться про те, щоб посилити увагу до концепції функціональних фінансів.

Безумовно, уряд має контролювати розмір бюджетного дефіциту і державного боргу. Інакше воно само по собі чинитиме дестабілізуючий вплив на соціально-економічний розвиток країни. Щоб досягти контрольованості таких подій, використовують три основних загальноприйнятих способи фінансування дефіциту державного бюджету, а саме: грошово-кредитна емісія; випуск державних позик; збільшення податкових надходжень до державного бюджету.

Сьогодні в умовах спаду виробництва, відсутності його підтримки, посилення фінансової нестабільності, кризи неплатежів, невиконання доходів бюджетів всіх рівнів процес зростання дефіциту бюджету дослідження цього явища є актуальним і вимагає подальшого вивчення. Аналіз підходів до теоретичного обґрунтування та практичного впровадження наукових досягнень у галузі бюджету дає змогу визначити, що проблема дефіциту державного бюджету є актуальною, а тому вимагає подальших досліджень, розробки і впровадження дійових заходів щодо його стабілізації і розвитку економіки держави в умовах дефіцитного бюджету. Очевидно, що бюджетна система України, а головним чином бюджетний дефіцит, потребує вдосконалення: форм та методів планування бюджетів різних рівнів, ефективного використання бюджетних коштів, міжбюджетних стосунків. Вищезазначене свідчить про актуальність теми дослідження.

Відповідно до поставленої мети у роботі були поставлені такі завдання:

− визначення сутності бюджетного дефіциту і державного боргу та його ролі в соціально-економічних процесах;

− оцінка причин і наслідків бюджетного дефіциту та державного боргу для економіки України;

− розгляд можливих напрямків вирішення існуючих проблем в управлінні бюджетом України;

− вивчення зарубіжного досвіду по управлінню бюджетом та можливостей його застосування в Україні.


1. Теоретичні основи дослідження бюджетного, дефіциту та державного боргу

1.1 Сутність бюджету, джерела утворення, структура

Бюджет як самостійна економічна категорія є формою існування реальних, об'єктивно обумовлених розподільних відносин, які виконують специфічне призначення — задоволення потреб як суспільства в цілому, так і його адміністративно-територіальних структур у фінансових ресурсах.

Бюджет також має такі особливості.

1. Бюджет є особливою економічною формою перерозподільних відносин, що пов'язані з відокремленням у розпорядження держави частини національного доходу та її використанням для задоволення потреб усього суспільства й окремих його державно-територіальних формувань.

2. За допомогою бюджету відбувається перерозподіл НД між галузями народного господарства, територіями країни, сферами суспільної діяльності.

3. Пропорції бюджетного перерозподілу вартості визначаються розширеного відтворення в цілому і завданнями, що стоять перед суспільством на кожному історичному етапі його розвитку.

4. Галузь бюджетного розподілу посідає центральне місце у складі державних фінансів, що обумовлено провідною роллю бюджету порівняно з іншими ланками.

Сутність бюджету, його економічну природу відображають певні економічні відносини. Учасниками цих відносин є держава, суб'єкти господарювання всіх форм власності та населення:

Сутність бюджету проявляється також у тому, що він є основною ланкою державних фінансів. На рис.1 відображено рівні та ланки державних фінансів, серед яких бюджет держави відіграє провідну роль.


Таблица. Система державних фінансів

Ланки
Бюджет держави Цільові фонди Державний кредит Фінанси підприємств
Рівні Загально державні фінанси Державний бюджет Загальнодержавні фонди Державні позики Фінанси державного сектору
Місцеві фінанси Місцеві бюджети Регіональні фонди Місцеві позики Фінанси муніципального господарства

Сутність бюджету реалізується через його функції. Основних, чітко структурованих функцій є дві — розподілу на і контрольна. В економічній літературі називаються також і до даткові функції — економічної безпеки держави, забезпечення існування держави тощо.

Через розподільну функцію держава зосереджує у своїх руках усі джерела бюджетних надходжень, щоб потім використати їх з най більшою ефективністю.

Сфера дії розподільної функції досить значна. Це пояснюється тим, що в бюджетних відносинах беруть участь практично всі члени суспільства. Основою бюджетного розподілу є чистий дохід, який утворюється в суспільстві.

Сутність контрольної функції полягає в тому, що суспільство в особі специфічних державних або недержавних структур контролює і вирівнює бюджетний розподіл. Виконання контрольної функції сприяє оптимальному рухові бюджетних ресурсів як в частині їх збирання, так і розподілення.

Функціонування бюджету здійснюється у взаємодії двох його особливих форм — доходів і видатків, кожна з яких має специфічне суспільне призначення.

За рахунок доходів формується фінансова база діяльності держави, а за рахунок видатків забезпечуються економічні та соціальні потреби всіх членів суспільства

Основні джерела формування Державного бюджету.

1.Сутність доходів Державного бюджету.

Доходи Державного бюджету — це частина централізованих фінансових ресурсів держави, які врегульовані відповідними нормативними актами і необхідні для виконання її функцій. Доходи бюджету відображають економічні відносини держави з підприємства ми, установами, організаціями, фізичними особами, які виникають у процесі стягнення бюджетних платежів.

Конкретизація доходів та ставок відрахувань уточнюється в Законі про Державний бюджет на поточний рік. Розглянемо класифікацію доходів, подану в табл. 1.

Таблиця . Класифікація доходів Державного бюджету

Критерії класифікації Види доходів
Залежно від повно ти зарахування до ходів до бюджету • закріплені — згідно з чинним законодавством повністю зараховуються до бюджету;• регулюючі — зараховуються у певному відсотковому відношенні
За частотою появи • звичайні — регулярно включаються в доходи;• надзвичайні — з'являються в доходах за виняткових, але обґрунтованих обставин
За методами залучення • податки; • збори; • обов'язкові платежі; • інші надходження
За способом зарахування • загальний фонд; • спеціальний фонд
За розділами відповідно до Бюджетного кодексу • податкові надходження; • неподаткові надходження;• доходи від операцій з капіталом;• трансферти

На рівень доходів Державного бюджету впливають зовнішні та внутрішні фактори. Вони можуть мати економічне, соціальне, політичне, національне спрямування. Розглянемо лише економічний напрям як найбільш вагомий. Склад доходів Державного бюджету України передбачений ст. 29 Бюджетного кодексу.

Сутність видатків Державного бюджету.

Видатки з державного бюджету України — це економічні відносини, які виникають у зв'язку з розподілом централізованого фонду грошових коштів держави і його використання за цільовим призначенням.

Економічний зміст видатків Державного бюджету як засобу впливу на досягнення найвищої справедливості і корисності для кожного члена суспільства полягає у забезпеченні вирівнювання доходів усіх верств населення. Згідно зі статтею 87 Бюджетного кодексу України видатки Державного бюджету України спрямовані на фінансування заходів:

1) державне управління: законодавчу владу; виконавчу владу;Президента України;

2) судову владу;

3) міжнародну діяльність;

4) фундаментальні та прикладні дослідження і сприяння науково-технічному прогресу державного значення, міжнародні наукові та ^формаційні зв´язки державного значення;

5) національну оборону;

6) правоохоронну діяльність та забезпечення безпеки держави;

7) освіту: