Смекни!
smekni.com

Банківська система зарубіжних країн (стр. 1 из 9)

Реферат

Банківська система зарубіжних країн

Зміст

Зміст.. 1

Вступ.. 3

1. Банківські системи зарубіжних країн.3

2. Банківська система Англії.4

Центральний Банк. 4

Функції Банку Англії.6

Процентні ставки.7

Валютний курс.7

Резервна політика.7

Комерційні банки.. 10

Депозитні банки. 10

Облікові будинки. 12

Інші банки. 12

3. Банківська система США.13

Завдання Федеральної резервної системи.15

Роль федеральної резервної системи в уряді15

Рада керівників.16

Комітет з операцій на відкритому ринку.17

Федеральні резервні банки.17

2. Банківська система Франції.18

Французькі комерційні банки.20

Ощадні каси Франції.22

Фінансові компанії і ділові банки Франції.24

2. Банківська система інших розвинених держав.24

Банківська система Німеччини.24

Банківські системи Японії.25

Банківська система Італії.25

Висновки.. 25


Вступ

Банківська система - одна з найважливіших і невід'ємних структур ринкової економіки. Розвиток банків, товарного виробництва і звернення йшов паралельно і тісно перепліталося. При цьому банки, проводячи грошові розрахунки, кредитуючи господарство, виступаючи посередниками в перерозподілі капіталів, істотно підвищують загальну ефективність виробництва, сприяють зростанню продуктивності суспільної праці.

Сучасна банківська система - це найважливіша сфера національного господарства будь-якої розвиненої держави. Її практична роль визначається тим, що вона управляє в державі системою платежів і розрахунків; велику частину своїх комерційних операцій здійснює через внески, інвестиції і кредитні операції; разом з іншими фінансовими посередниками банки направляють заощадження населення до фірм і виробничих структур. Комерційні банки, діючи відповідно до грошово-кредитної політики держави, регулюють рух грошових потоків, впливаючи на швидкість їх обороту, емісію, загальну масу, включаючи кількість готівки, що знаходиться в обігу. Стабілізація ж зростання грошової маси - це застава зниження темпів інфляції, забезпечення постійності рівня цін, досягши якого ринкові відносини впливають на економіку народного господарства найефективнішим чином.

Сучасна банківська система - це сфера багатообразних послуг своїм клієнтам - від традиційних депозитно-позикових і розрахунково-касових операцій, що визначають основу банківської справи, до новітніх форм грошово-кредитних і фінансових інструментів, використовуваних банківськими структурами (лізинг, факторинг, траст і так далі).

Створення стійкої, гнучкої і ефективної банківської інфраструктури - одне з найважливіших (і надзвичайно складних) завдань економічної реформи в Росії. Особливо важливим бачиться розвиток банківської системи за кордоном, оскільки саме практика зарубіжних банків зумовлює становлення сучасної вітчизняної банківської системи, наближає її до міжнародних стандартів і, таким чином, обумовлює вихід російських банків на світовий рівень, а значить відновлення і зміцнення довіри з боку іноземних партнерів по відношенню до нашої країни.

Сьогодні, в умовах розвинених товарних і фінансових ринків, структура банківської системи різко ускладнюється. З'являються новий вигляд фінансових установ, нові кредитні установи, інструменти і методи обслуговування клієнтури.

В даній роботі розглянемо банківські системи Великобританії, США, Франції, Німеччини, Японії та Італії.

1. Банківські системи зарубіжних країн.

Банківська система - це сукупність різних видів банків і банківських інститутів і їх взаємозв'язку, що існують в тій або іншій країні в певний історичний період.

Банківські системи використовуються для вирішення поточних і стратегічних завдань:

* забезпечення економічного зростання;

* регулювання інфляції;

* регулювання платіжного балансу.

Характерною межею банківської системи є разом з концентрацією банків їх достатньо широка спеціалізація в особі центральних (емісійних), комерційних, інвестиційних, іпотечних, ощадних і інших. Звідси, з одного боку, конкурентна боротьба банків за залучення ресурсів, за надійну і вигідну клієнтуру, за високі доходи, з іншого боку, прагнення підсилити державне регулювання діяльності банків (відносно клієнтури, банківських відсотків і ін.)

Сучасні кредитно-банківські системи мають складну, многозвеньевую структуру. Якщо за основу класифікації прийняти характер послуг, які установи фінансового сектора надають своїм клієнтам, можна виділити три найважливіші елементи кредитної системи:

В ході історичного розвитку виникли сегментовані і універсальні банківські системи.

Сегментована система припускає жорстке законодавче розділення сфер операційної діяльності і функцій окремих видів фінансових установ. Подібні структури склалися, наприклад, в США і Японії.

При універсальній структурі закон не містить обмежень щодо окремих видів операцій і сфер фінансового обслуговування. Всі кредитно-фінансові інститути можуть здійснювати будь-які види операцій і надавати клієнтам повний набір послуг. Такий тип універсальних банків склався у Великобританії. Велику роль у функціонуванні банківського сектора грає високий ступінь самоконтролю фінансових інститутів, строге дотримання ними звичаїв і традицій, вироблених банківським співтовариством.

Переплетення функцій різних видів кредитних установ і популярність універсального типа банку створює відомі труднощі для визначення понять "банк" і "банківська діяльність". Найчастіше головною ознакою банківської діяльності вважається прийом депозитів і видача кредитів як професійне заняття. Саме така практика прийнята в банківському законодавстві Бельгії, Італії, Іспанії, Греції, Люксембурга і інших країн. У деяких інших країнах (Німеччина, Франція) термін "банк" або " кредитна установа" асоціюється з ширшим набором послуг і не обмежується тільки прийомом заощаджень і видачею кредиту. У деяких країнах, наприклад, у Великобританії, для віднесення до класу кредитних установ досить лише виконання функції прийому депозитів. Це дозволяє прирівняти до банків деякі види спеціалізованих інститутів.

2. Банківська система Англії.

Банківська статистика Великобританії ділить всі фінансові інститути на дві групи: власне банківський сектор і небанківські фінансові установи.

Таблиця 1.: Фінансових інститутів Великобританії

Банківськийсектор · Комерційні банки (зокрема клірингові банки)· Облікові будинки· Торгові банки· Іноземні і консорциальные банки
Небанківськіфінансовіустанови · Будівельні суспільства· Страхові компанії· Інвестиційні компанії (і юнит-трасти)· Пенсійні фонди· Кредитні союзи

Центральний Банк

У сучасних економічних умовах розвитку багатьох держав в світі дискусія про роль і функції центральних банків, що почалася практично з моменту їх виникнення, одержала додатковий імпульс. Ефективність здійснюваної центральним банком фінансової політики багато банківських фахівців пов'язують з їх повноваженнями і ступенем незалежності від урядових органів.

Зупинимося докладніше на серці британської банківської системи - Банці Англії.

Банк Англії - найстаріший центральний банк миру. Даний інститут з'явився в кінці сімнадцятого століття в Англії, в результаті так званої операції між майже збанкрутілим урядом і групою фінансистів.

У будь-якій сучасній економіці центральний банк грає винятково важливу роль. Особливо вірно це ствердження по відношенню до Банку Англії, по-перше, через тієї винятково важливої ролі, яку грає у Великобританії банківський сектор і по-друге, у силу того, що Лондонський Сіті заразом є одним із провідних міжнародних фінансових центрів сучасного світу. Банк Англії формально не є непокладом фінансовою установою, Казначейство Сполученого Королівства має право віддавати розпорядження Банку. Але звичайно Казначейство не використовує це право, за винятком критичних випадків або принципових рішень про структуру Банку Англії.

У силу історичної традиції Банк Англії не прагне до високого ступеня регулювання банківської системи. Проте, після кожної банківської кризи ступінь втручання зростала. Так як традиції державного регулювання не дуже глибоко укорінені в англійській економіці ( навіть сам Банк Англії виникнув і тривалий година розвивався як приватний банк), а також у силу консервативного поводження, роль Банку часто недооцінюється. Проте Банк є цілком сучасним інститутом, мабуть одним із самих професійних центральних банків усього світу і непогано справляється з динамичним життям лондонського Сіті.

Численні функції, які виконує Банк Англії можна розділити на дві групи:

1. група - прямі професійні обов'язки, витікаючі з банківського статусу (депозитно-позикові, розрахункові і емісійні операції);

2. група - контрольні функції, за допомогою яких держава здійснює втручання в грошово-кредитну систему, намагаючись впливати на хід економічних процесів.

У цій своєї ролі Банк Англії виступає, спираючись головним чином на традиції, а не на правові норми. Різноманітні правила і процедури, що регламентують діяльність кредитно-банківських установ, встановлені в порядку “ джентльменських угод” між цими установами і Банком Англії.

Існує безліч функцій Банку Англії, але всі вони покликані до досягнення трьох головної мети. Серед них: