Смекни!
smekni.com

Сутність бюджету як економічної категорії (стр. 8 из 10)

На рахунох цих фондів ПДВ відноситься у трьох випадках:

1) якщо матеріальні цінності які були придбані для потреб виробництва, використовуються для невиробничих потреб. У цьому випадку сума ПДВ по таких матеріальних цінностях відображається, за кредитом рахунку 68 у кореспонденції з дебетом рахунків обліку джерел відшкодування витрат, пов‘язаних з невиробничими проблемами (зазначені вище рахунки);

2) при безплатній передачі товарів (робіт послуг) іншим підприємствам або громадянам суми податку на добавлену вартість, включаючи суми податку по матеріальних ресурсах, основних виробничих фондах, сплачуються за рахунок прибутку, що залишається у розпорядженні підприємства з відображенням за дебетом рахунку 81 і кредитом рахунку 68;

3) при одержанні від підприємств покупців (замовників) коштів на власні потреби підприємств-постачальників, ПДВ із цих сум відображається останніми за дебетом рахунку 51 і кредитом рахунку 68.

Приклад 1. Матеріали, які були прйдбані для виробничих потреб і сума ПДВ з яких відображена за дебетом рахунку 68, витрачаються на ремонт дитячого садка, що перебуває на балансі підприємства, в сумі 50000 крб.

В обліку ця операція відображається:

Д 87 (і т. ін.) Д 87 (...) К 05 К 68 50000 10000 (50000 Х 0,20)

При визначенні суми ПДВ застосовується ставка 20%, тому що в обліку вартість цих матеріалів відображається без податку на добавлену вартість.

Приклад 2. Матеріали, які були придбані для виробничих потреб

і сума ПДВ з яких була відображена за дебетом рахунку 68, вико-ристані для невиробничих потреб на суму 2000 тис. крб. В обліку це відображається:

Д 81 Д 81 К 05 К 68 2000 тис 400 тис (2000 Х 0,20)

Суми податку на добавлену вартість по придбаних основних невиробничих фондах включаються до їх вартості (тобто не відносяться на розрахунки з бюджетом, як по основних виробничих фондах).

Розглянемо тепер, як відображається в обліку податок на добавлену вартість по будівельно-монтажних роботах замовників (забудовників). Тут треба розрізняти два види - залежно від способу виконання будівельно-монтажних робіт: 1) підрядного; 2) господарського (тобто безпосердньо самим підприємством).

У першому випадку замовники (забудовники) суму. ПДВ по виконаних підрядчиками будівельно-монтажних роботах та устаткуванню, що не потребує монтажу, відображають за дебетом рахунку 33 «Капітальні вкладення по устаткуванню, що потребує монтажу, і будівельних. матеріалах та конструкціях — за дебетом рахунку 07 «Будівельні матеріали та устаткування до установки».

Пріиклад. Підприємство перерахувало ремонтно-будівельному управлінню эа виконані будівельно-монтажні роботи по спорудженню складського приміщення 180,0 млн крб., у тому числі податок на,добавлену вартість – 30 млн.крб.

Ця операція знайде відображення:

Д 33 К 51 180,8 млн.

Таким чином, у цьому випадку ПДВ на розрахунки бюджетом не відноситься, а покривається за рахунок відповідного джерела фінансування.

У другому випадку при виконанні будівельно-монтажних робіт господарським способом, податок на добавлену вартість відображається за дебетом рахунку 33 у кореспонденції з кредитом рахунку 68, тобто підприємства, які виконують будівельно-монтажні роботи для власних потреб, повинні обчислити ПДВ і перерахувати його до бюджету. Об’єктом оподаткування в цьому випадку є собівартість виконаних робіт. Сума податку, яка підлягає сплаті, до бюджету, визначається як різниця між сумою податку обчисленого виходячи із фактичних витрат на будівельно-монтажні (ремонтні) роботи, і сумою податку, сплаченого по будівельних матеріалах та устаткуванню, що потребуе монтажу, які використані на виконання таких робіт.

Кредитове сальдо на рахунку 68 (різниця між сумою податку за відвантажені товари (роботи, послуги) і сумою податку, що сплачена або підлягає сплаті постачальникам за придбані матеріальні ресурси (роботи, послуги), введенні в експлуатацію основні виробничі фонди, нематеріальні активи) перераховується у бюджет і відображається за дебетом рахнку 65 і кредитом рахунку 51 "Розрахунковий рахунок»

Підприємства із сезонним характером виробництва, які проводять кредитування ПДВ, зараховані на розрахунковий рахунок кошти на кредитування податку відображають за дебетом рахунку 51 і кредитом рахунку 95 «Інші позикові кошти» субрахунок 4 «Кредитування податку на добавлену вартість». Повернения кредиту відображається підприємствами зворотними записами.

Таким чином, ми розглянули порядок відображення в обліку операцій, пов’язаних із податком на добавлеиу вартість. 3вернемо увагу на порядок складання розрахункових та відвантажувальних документів.

Що стосується розрахункових (платіжних) документів за реалізовані товари (роботи, послугн), то в них сума податку повинна вказуватись окремим рядком, а при звільненні їх від податку в зазначених документах робиться позначка «Без ПДВ». Якщо в розрахункових (платіжних) документах сума податку не відокремлена або не зроблена позначка «Без ПДВ», вони не повинні прийматися установами банків для виконання. Контроль за виконанням банками цього правила здійснюють податкові інспекції.

У всіх випадках відвантаження товарів (виконання робіт, надання послуг), включаючи продаж за готівку, за бартерними операціями, в обов’язковому порядку складаються рахунки-фактури, накладні, акти, реєстри тощо, в яких указуються: дата складаиня, назви й адреси постачальника та покупця; кількість ціна і сума ПДВ по кожній позиції окремо.

У журналах-ордерах, відомостях, машинограмах та інших регістрах бухгалтерського обліку по заготівлі матеріала і реалізації продукції (робіт, послуг) сума ПДВ повинна виділятися в окрему графу на підставі розрахункових документів.

11. Особливості обчислення ПДВ по окремих платниках і товарах, роботах, послугах

1. ПО ТРАНСПОРТНИХ ПОСЛУГАХ:

Оподатковуваним оборотом у підприємств, які здійснюють перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу, пошти, є обсяг наданих транспортних послуг (крім послуг вільно конвертованій валюті та валюті країн СНД) незалежно від пункту, їх кінцевого призначення та всі види платних послуг, що надаються пасажирам на вокзалах, поїздах дорогах, (наприклад, надання постільної білизни в поїздах, зберігання багажу та ін.)

Приклад: Вартість - проїзних документів Київ — Варшава, складається з вартості плацкарти в розмірі 12500 крб., і 25 доларів США та квитка вартістю 14000 крб. і 30 доларів США. Підлягають оподаткуванню за ставкою 16,67% провізна плата (включаючи страховий збір, плату за попередній продаж квитків та інші збори і вартість плацкарти тільки в карбованцях, тобто податок становить

(14 000 + 12 500) х 0,1667 = 4418 крб.

Якщо квитки реалізуються окремим категоріям громадян, які за законодавством України мають право на безплатний проїзд, сплата ПДВ ие провадиться. Оподатковуваним оборотом при реалізації квитків за пільговими тарифами є їх вартість виходячи з указаних тарифів. При поверненні грошей покупцям за невикористані квитки,проїзні доріументи їм також повертається вся сума, сплаченого податку. Якщо повертається лише частина вартості квитка, то поверненню підлягає відповідна частина ПДВ.

2. ПО ПЛАТНИХ ПОСЛУГАХ

По побутових та інших послугах оподаткуванню підлягає:

а) вартість наданих послуг;

б) якщо при виконанні послуг використовуються матеріали, запасні частини тощо підприємства, яке безпосередньо надає ці послуги, різниця між вартістю матеріалу, одержаного від замовника, і вартістю, сплаченою постачальникам з урахуванням податку на добавлену вартість, також підлягає оподаткуванню).

3. ПО ТОРГОВЕЛЬНИХ ТА ПОСЕРЕДНИЦЬКИХ ПОСЛУГАХ:

Біржі (фондові, товарно-сировинні, універсальні та ін.), включаючи ті, котрі є товариствами з обмеженою, відповідальністю і які не займаються комерційною та виробничою діяльністю, є платниками податку на добавлену вартість на загальних підставах і визначають суму податку в розмірі 16,67 % з доходу, одержаного у вигляді: виручки від продажу (перепродажу, оренди, суборенди) брокерських місць, біржового збору, плати за право участі в торгах, плати за інформаційно-комерційні та інші послуги. При реалізації продукції через брокерську контору оподатковуванню у цих платників підлягае як сума брокерського доходу, так і різниця в ціні, якщо продукція продається за цілою, що перевищує ціну придбання (ставка — 16,67 %).

Оподатковуваним оборотом при продажу товарів на аукціонах є як різниця між кінцевою ціною проданих товарів і ціною їх надходження на аукціон; включаючи ПДВ, так і інші доходи від проведення аукціону (наприклад, плата за вхідні квитки та ін.).

Приклад 1. Мале підприємство уклало договір з іншим підприємництвом на виконання робіт на загальну суму 200 млн крб. Для виконання цих робіт мале підприємство створило тимчасовий творчий колектив, який виконав обсяг робіт на суму 150 млн крб. У цьому випадку мале підприємство обчислюе ПДВ виходячи із загального обсягу виконаних робіт, тобто:

200 млн х 0,1667 = 33,3 млн. крб.

4. ПО ПУТІВКАХ:

При реалізації путівок (крім путівок н санаторно-курортне лікування, з реалізації яких ПДВ не сплачується) податок на добавлену вартість обчислюється виходячи з їх вартості за ставкою 16,67%.

5. ПО БУДІВЕЛЬНО-МОНТАЖНИХ, РЕМОНТНИХ ТА ІНШИХ РОБОТАХ:

Як ми вже зазначали вище, слід розрізняти два способи виконання будівельно-монтажних робіт: підрядяий та господарський.

При підрядному способі будівництва ПДВ обчислюється за ставкою 20% від суми, що складаеться з прямих та накладних витрат, планових нагромаджень, відрахувань за вислугою років, на розвиток бази будівельної організації тощо. Зверніть увагу: суми компенсації витрат і доплат включаються в акт виконаних робіт без податку на добавлену вартість, сплаченого постачальникам за будівельні матеріали, роботи та послуги, що відносяться на собівартість будівництва.