Смекни!
smekni.com

Сутність бюджету як економічної категорії (стр. 9 из 10)

При виконанні будівельно-монтажних, ремонтних та інших робіт господарським способом як для потреб виробництва, так і для непромислово-виробничих потреб оподатковуваним оборотом є сума витрат на їх виконання. Податок на добавлену вартість, який підлягає сплаті до бюджету з цього обороту, визначається як різниця між обчисленим ПДВ, виходячи із суми витрат на їх виконання, і сумами податку по будівельних матеріалах, устаткуванню тощо, сплаченого постачальникам. Сума податку на добавлену вартість, по оподатковуваному обороту відноситься на рахунок відповідного джерела фінансування (прибутку та ін.)

6. ПО РЕАЛІЗАЦІЇ ОСНОВНИХ ФОНДІВ:

Тут слід розрізняти два способи визначення податку на добавлену вартість залежно від того, які основні фонди реалізуються та входить чи не входить ПДВ до їх балансової вартості. Пов’язано це з тим, що до 6 січня 1993 р. податок на добавлену вартість, сплачений постачальникам цих фондів, включався до їх балансової вартості і на розрахунки з бюджетом не відносився. Починаючи з 6 січня 1993 р. податок на добавлену вартість, сплачений постачальникам по основних виробничих фондах не включається до їх балансової вартості, а відноситься на розрахунки з бюджетом по ПДВ (зверніть увагу: по основних невиробничих фондах ПДВ не відноситься на розрахунки з бюджетом, як і в 1992 р.).

7. ПО РЕАЛІЗАЦІЇ ТОВАРІВ НА ЯКІ ВСТАНОВЛЕНО ДОТАЦІЇ:

Приклад. На 1 л молока встановлена дотація в сумі 120 крб. (цифри умовні)

1. Оптова ціна 1 л молока = 1160 крб.

2. Вільна відпускна ціна реалізації 1 л молока в торгівельну мережу з урахуванням дотації без ПДВ (1160 - 120) = 1040 крб.

З.Вільна відпускна ціна реалізації 1л молока в торгівельну мережу э урахуваниям, дотації і ПДВ : (1040 х 1,20) = 1248 крб.

4. ПДВ (1248 х 0,1667) = 208 крб.

8. ПО НЕПРИБУТКОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ:

Будь-які неприбуткові підприємства та організації включаючи бюджетні, суми податку на добавлену вартість, сплачені постачальникам эа придбані товари, виконані роботи та послуги, покривають за рахунок збільшення відповідних джерел фінансування (в тому числі бюджету). Ці суми не підлягають відшкодуванню з бюджету та невідносяться на розрахунки з бюджетом, якщо їх використання не пов’язане з метою отримання прибутку. В разі реалізації такими підприємствами товарів, надання платних послуг, виконання робіт з метою одержання прибутку вони є платниками ПДВ, а сума податку, належна до сплати в бюджет визначається як різниця між сумами податку, одержаними від покупців за реалізовані їм товари (роботи, послуги) і сумами податку, що сплачеиий або підлягає сплаті постачальникам за матеріальні ресурси, вартість яких відноситься на витрати виробництва даної продукції (робіт, послуг).

9. СТЯГНЕННЯ ПОДАТКУ НА ДОБАВЛЕНУ ВАРТІСТЬ 3 ОСІБ, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬСЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ БЕЗ СТВОРЕННЯ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ:

Перш ніж розглянути на прикладі порядок стягнення податку иа добавлену вартість з осіб, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи, нагадаємо основні положення оподаткування цих платників, викладені вище. Особи, які займаються підприємницькою діяльністю, є платниками ПДВ тільки в тому випадку, якщо їх виручка від реалізації товарів (робіт, послуг) перевищує 100 мінімальних розмірів заробітної плати на рік, оподатковуваний оборот—це чистий доход, одержаний за реалізацію товарів (робіт, послуг). Чнстий доход обчнслюється як різниця між виручкою від реаліааціі товарів (робіт, послуг) і фактичними витратами, пов’язаними з одержанням цього доходу, включаючи ПДВ.

Протягом року ці платники повинні сплачувати до бюджету авансові платежі ПДВ, які визначаються на основі передбачуваних доходів. До 15 березня року, наступного за звітним, вони мають подати в податковнй орган за місцем свого постійного проживання декларацію про фактично одержані доходи за звітний рік, на основі якої обчислюється сума ПДВ, що належить сплаті в бюджет по фактично одержаних.доходах, а також суми доплати або надлишку обчисленого та сплаченого авансовими платежами ПДВ. Сума сплаченого в бюджет податку на добавлену вартість виключаеться з оподатковуваного прибутковим податком доходу громадян.

12. Контроль податкових інспекцій за правильністю та своєчасністю розрахунків платників із бюджетом

Платники податку на добавлену вартість та їх службові особи несуть відповідальність за правильність обчислення і своечасітість сплати податку до бюджету відповідно до чинного законодавства України. Контроль за правильністю обчислення і своєчасністю сплати ПДВ здійснюється податковими інспекціями згідно із Законом України «Про державну податорву службу в Україні».

Існують два етапи перевірок декларацій по податку на добавлену вартість: камеральна, та документальна. Камерральна перевірка (без виходу на підприємство) проводиться податковим інспектором у момент одержання декларації з викристанням бухгалтерської звітності про фінансово-господардьку діяльність підприємств. Зокрема, перевіряється взаємопогодженість різних форм, звітності (відповідністьсум ПДВ, відображених у формі №2, яка є додатком до балансу, та відображених у деклараціях за звітний рік). При цьому слід звернути увагу на те, що форма №2 бухгалтерської звітності ведеться наростаючим підсумком з початку року, а декларації по ПДВ складаються щомісячно (щоквартально). Надалі перевіряється відповідність декларації по додатку на добавлену вартість за звітний період, останній декларації за попередній звітний період, зокрема по сумах перевищення ПДВ, що сплачений або підлягає сплаті постачальникам, (підрядникам), над сумою ПДВ, одержаного від покупців за попередній період, яка буде враховуватись у звітному періоді. Таке ж порівняння проводиться по розрахунках сум кредитування ПДВ по підприємствах із сезонним характером виробництва.: Останній етап — перевірка правильності арифметичних підрахунків у поданій декларації. Якщо в результаті камеральної перевірки помилок в обчисленні ПДВ не встановлено, перевірена декларащя передається інспектору з обліку для відображеиня в особовому рахунку платника. Якщо буде виявлено, що платежі ПДВ підлягають сплаті в більшій сумі, ніж указано в декларації, сплата донарахованих сум проводиться у 6-денний стррк з дня надіслання податковим органом повідомлення про доплату. При зменшенні обчислених до сплати сум податку сума різіниці зараховується платнику до чергових платежів або повертається йому на підставі письмової заяви.

Документальні перевірки декларацій по податку на добавлену вартість проводяться податковим інспектором з виходом на підприємство у строки, встановлені, керівниками податкових органів, але не рідше одного разу на два роки, а по платниках податку, які сплачують декадні платежі,— не менше одного разу на рік.

При документальній перевірці податкові інспектори використовують банківські та розрахункові (відвантажувальні) документи, а також дані аналітичного та синтетичного бухгалтерського обліку, зокрема відомість № 16«Реалізація», журнали-ордери № 2, 3, 6, 8 та головну книгу.

Основна мета документальної перевірки — визначити правильність відображення у головній книзі оборотів по дебету і кредиту рахунку 68 «Розрахунки з бюджетом», субрахунок «Податок на добавлену вартість» та їх відповідність сумам, відображеним у податкових деклараціях за період, що перевіряється.

Передусім розглянемо порядок перевірки оборотів по дебету рахунку 68:

1. Суми ПДВ, сплачені за придбану сировину, матеріали та інші товарно-матеріальні цінності, відносяться на дебет рахунку 68 тільки в тому випадку, якщо вони використовуються для потреб основної діяльності. Якщо ж ідеться про потреби невиробничого характеру, податок на добавлену вартість слід віднести на рахунок відповідних джерел фінансування (прибутку і т.ін.). Для перевірки цього використовуються банківські та розрахункові документи, за якими перевіряється, які саме матеріальні цінності були оплачені, та журнал-ордер №6, за яким установлюється, за рахунок яких джерел фінансування віднесений ПДВ по відповідних матеріальних ресурсах.

2. Сума ПДВ, що сплачена за роботи та послуги, відноситься на дебет рахунку 68 тільки тоді, якщо їх вартість вдноситься на витрати виробництва (обігу). Отже, сумн ПДВ, сплачені за роботи, послуги, джерелом фінансування яких не є собівартість, повинні відноситися на рахунок відповідних джерел фінансування. Для перевірки використовуються банківські документи та журнал-ордер № 6;

3. При перевірці правильності віднесення на дебет рахунку 68 податку, сплаченого за придбані основні фонди, слід визначити:

а) чи належать ці фонди, згідно з класифікацією, до основних виробничих фондів (адже ПДВ по невиробничих фондах на дебет рахунку 68 не відноситься);

б) коли ці фонди були введені в експлуатацію (податок по придбаних, але не введених в експлуатацію основних виробничих фондах на дебет рахунку 68 не відноситься);

4. При перевірці торговельних підприємств необхідно звернути увагу на те, що при придбанні ними товарів для подальшого перепродажу їх вартість відображаеться в обліку на рахунку 41 «Товари» разом із податком на добавлену вартість, сплаченим постачальникам за цей товар; тобто суми ПДВ, сплачені постачальникам, ца розрахунки з бюджетом не відносяться (дебет рахунку 68).

Дуже уважно слід перевіряти віднесення на дебет рахунку 68 податку по сировині, матеріалах, (роботах, послугах), якщо вони використовуються для виробництва товарів (робіт, послуг), які згідно з чинним законодавством звільняються від сплати ПДВ. Так, податок, сплачений постачальникам, відноситься на розрахунки з бюджетом тільки при виробництві товарів (робіт, послуг), зазначених у пунктах «а»—«д» (див. 5.1.5). При виробництві товарів (робіт, послуг), зазначених у пунктах «е» — «х» (див. 5,1.5), ПДВ, сплачений постачальникам, відноситься на собівартість, а за придбані основні фонди і нематеріальні активи — покривається за рахунок відповідних джерел їх придбання, тобто не відноситься на дебет рахунку 68.