Смекни!
smekni.com

Формування та використання фонду оплати праці підприємства (стр. 1 из 8)

Зміст

Вступ

Розділ І. Теоретичні аспекти аналізу формування та використання фонду оплати праці підприємства

1.1 Ступінь висвітлення аналізу формування та використання фонду оплати праці підприємства в літературних джерелах

1.2 Погляди авторів щодо економічного аналізу формування та використання фонду оплати праці

1.3 Методологія аналізу формування та використання фонду оплати праці

Розділ ІІ. Загальна характеристика ТзОВ "Стар"

2.1 Організаційно-економічна характеристика ТзОВ "Стар" та системи його управління

2.2 Особливості технологічного процесу та їх вплив на організацію аналітичних досліджень на ТзОВ "Стар"

2.3 Основні показники діяльності ТзОВ "Стар" та їх оцінка

Розділ ІІІ. Аналіз формування та використання фонду оплати праці на ТзОВ "Стар"

3.1 Аналіз загального обсягу, структури та динаміки фонду оплати праці на ТзОВ "Стар"

3.2 Аналіз факторів, що обумовили зміну обсягу фонду оплати праці на ТзОВ "Стар"

3.3 Аналіз ефективності стимулювання персоналу на ТзОВ "Стар"

Висновки

Список використаної літератури

Додаток

Вступ

Виробництво кожної країни і кожної галузі залежить від ряду факторів. Такими факторами є кадри, труд і оплата праці. В цілому ефективність виробництва залежить від кваліфікації робітників, їх використання, що впливає на обсяг і темпи збільшення виробленої продукції, використання матеріально-технічних засобів. Використання трудових ресурсів пов’язано зі зміною показника продуктивності праці. На ріст же продуктивності праці впливає система оплати праці, тому що вона є стимулюючим фактором для росту кваліфікації праці, підвищення технічного рівня виконаної роботи.

Вибрана тема курсової роботи є дуже актуальною. Трудові ресурси – це головний ресурс кожного підприємства, а оплата праці робітників – це ціна трудових ресурсів, діючих у виробничому процесі. Тому багато авторів праць з економічного аналізу розкривають аналіз формування та використання фонду оплати праці, а саме – Бутинець Ф.Ф., Мних Є.В., Олійник О.В., Чумаченко М.Г., Болюх М.А., Бурчевський В.З.,Горбаток М.І. Черкасова І.О.Шадрина Г.В. та багато інших.

Об’єктом дослідження виступає фінансова діяльність ТзОВ «Стар». Предметом роботи відповідно до обраної теми являється аналіз формування та використання фонду оплати праці на підприємстві.

Мета роботи – дослідження особливостей аналізу формування та використання фонду оплати праці на підприємстві.

Завдання, які виконуються в ході роботи:

- дослідження літературних джерел з питань економічного аналізу на тему аналізу формування та використання фонду оплати праці підприємства;

- розкриття методології аналізу формування та використання фонду оплати праці підприємства;

- застосування вивченої методології для аналізу фонду оплати праці обраного об’єкта дослідження – ТзОВ «Стар».

Розділ І. Теоретичні аспекти аналізу формування та використання фонду оплати праці підприємства

1.1 Ступінь висвітлення аналізу формування та використання фонду оплати праці підприємства в літературних джерелах

Аналіз формування та використання фонду заробітної плати підприємства є досить важливим видом аналізу діяльності сучасного господарюючого суб’єкта.

В більшості підручників аналіз фонду оплати праці розглядається в контексті аналізу трудових ресурсів, а саме в підручнику за редакцією Бутинця Ф.Ф.[9], в підручнику колективу авторів – Санникова І.М., Стась В.М., Ергардт В.М. [12], в підручнику з аналізу господарської діяльності Черкасової І.О. [20], в підручнику з комплексного аналізу господарської діяльності підприємства Щадріної Г.В. та інших авторів.

Трудові ресурси взагалі є найбільш складним і важливим фактором виробництва. Вони включають поряд з персоналом підприємства незамінний ресурс – робочий час, а також фонд оплати праці працівників. Аналіз трудових ресурсів взагалі повинний забезпечити керівництво інформацією як оперативного, так і перспективного характеру.

Але в деяких підручниках аналіз фонду оплати праці проводиться в розрізі аналізу витрат виробництва підприємства, тобто з точки зору аналізу формування собівартості продукції підприємства. В такому розрізі аналіз рекомендується проводити в таких джерелах: підручник авторів Івахненко В.М., Горбаток М. І. [10], підручник за редакцією Чумаченка М.Г. [8] та інші.

У більшості галузей промисловості затрати на оплату праці мають меншу питому вагу в собівартості продукції, ніж матеріальні затрати. Проте загальновідомо, що одним із найважливіших джерел зниження собівартості продукції є більш швидке зростання продуктивності праці порівняно із середньою оплатою праці. Тому аналізу витрат на оплату праці слід завжди приділяти увагу в першу чергу.

При цьому розмір матеріалу, який приділено аналізу фонду оплати праці, в кожному підручнику з економічного аналізу є різним і сягає в середньому приблизно п’ять сторінок.

1.2 Погляди авторів щодо економічного аналізу формування та використання фонду оплати праці

В поглядах авторів праць з економічного аналізу щодо аналізу формування та використання фонду оплати праці суттєвих відмінностей не спостерігається, однак існують певні відмінності в методологій, яку вони пропонують для даного виду аналізу. Проведемо аналіз досліджених літературних джерел з питань економічного аналізу на предмет виявлення спільних рис та розбіжностей в порядку аналізу формування та використання фонду оплати праці підприємства.

Таблиця 1.1.

Підходи до аналізу формування та використання фонду заробітної плати підприємства

Джерело Порядок аналізу формування та використання фонду оплати праці (ФОП)
Шадрина Г.В. Комплексный экономический анализ хозяйственной деятельности - Московский международный институт эконометрики, информатики, финансов и права. М., 2003. – 138 с. Аналіз ФОП проводиться в розділі аналізу трудових ресурсів підприємства. Автор рекомендує починати аналіз з розрахунку відносного та абсолютного відхилення фактичних показників ФОП від планових. У випадку перевитрати фактичного ФОП в порівнянні з плановим визначають величини зміни його постійної і змінної частин і вплив кожної з них на ріст заробітної плати. Проведення факторного аналізу, співвідношення темпів росту продуктивності праці та ФОП з врахуванням індексу інфляції.
Івахненко В. М., Горбаток М. І. Курс економічного аналізу: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. — Вид. 2-ге, перероб. і доп. — К.: КНЕУ, 2005. — 302 с. Аналіз ФОП проводиться в контексті аналізу собівартості продукції. Оплату праці аналізують за двома напрямами: 1) аналіз фонду оплати праці як елемента затрат на виробництво на підставі спеціальної статистичної форми (1-ПВ); 2) аналіз оплати праці за окремими статтями калькуляції, насамперед за статтею «Зарплата виробничих робітників». Аналіз використання ФОП розпочинають з визначення абсолютного відхилення від планового фонду або фактичного відхилення за базовий період. Після цього досліджують причини такого відхилення, виявляючи вплив двох факторів: зміни середньооблікової чисельності (кількісний
фактор) і зміни середньої заробітної плати (якісний фактор). Під час аналізу складу фонду заробітної плати робітників потрібно встановити співвідношення різних видів оплати праці (погодинна, відрядна та ін.), а також виявити непродуктивні виплати.
Економічний аналіз: Навч. посібник / М. А. Болюх, В. З. Бурчевський, М. І. Горбаток; За ред. акад. НАНУ, проф. М. Г. Чумаченка. — К.: КНЕУ, 2001. — 540 с. Аналіз ФОП проводиться в контексті аналізу собівартості продукції. Аналіз використання коштів на оплату праці проводиться способом порівняння фактично нарахованої заробітної плати наростаючим підсумком з початку року (за місяць, квартал, рік) з плановою в цілому по підприємству, за категоріями і групами персоналу, а також цехами, дільницями, бригадами. Під час аналізу виконуються такі завдання: 1) визначається абсолютна економія чи перевитрата; 2) дається оцінка використання кошторису з оплати праці; 3) виявляються фактори та визначається розмір їх впливу на економію чи перевитрату коштів з оплати праці; 4) обґрунтовуються зміни коштів на оплату праці; 5) пропонуються заходи для ліквідації причин перевитрат з оплати праці.
Черкасова И. О. Анализ хозяйственной деятельности. СПб.: Издательский Дом «Нева», 2003. — 192 с. Аналіз ФОП проводиться в розділі аналізу трудових ресурсів підприємства. Аналіз використання засобів на оплату праці рекомендується проводити систематично для контролю над використанням фонду заробітної плати, виявлення резервів зниження витрат за рахунок росту продуктивності праці і зниження трудомісткості продукції.
Комплексный экономический анализ. Санникова И.Н., Стась В.Н., Эргардт В.Н. Учебное пособие. АГУ. – Барнаул. - 2003. - 168 с. Аналіз ФОП проводиться в розділі аналізу трудових ресурсів підприємства. проводиться в таких напрямках – вивчення динаміки ФОП, виявлення непродуктивних виплат і необґрунтованої перевитрати по фонду заробітної плати, виявлення співвідношень темпів росту продуктивності праці і середньої заробітної плати.
Економічний аналіз: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів спеціальності 7.050106 «Облік і аудит». За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. – Житомир: ПП «Рута», 2003. – 680 с. Аналіз ФОП проводиться у взаємозв’язку з аналізом ефективності використання трудових ресурсів підприємства. Аналіз ФОП працівників підприємства проводиться у наступній послідовності: 1. Оцінюється структура фонду оплати праці за економічним змістом, джерелами формування, категоріями працівників тощо. 2. Розраховуються абсолютне та відносне відхилення фонду заробітної плати. 3. Визначають вплив факторів на абсолютне та відносне відхилення ФОП. 4. Аналіз рівня середньої заробітної плати. 5. Встановити відповідність між темпами росту продуктивності праці і ФОП.

Отже, в кожному оглянутому підручнику аналізу формування та використання фонду оплати праці приділяється увага. Але існують певні спільні та відмінні риси у підходах до даного аналізу. Відмінностями є те, що аналіз ФОП в деяких підручниках проводиться в контексті аналізу трудових ресурсів, в інших підручниках аналіз ФОП розглядається в розрізі аналізу формування собівартості продукції чи витрат виробництва підприємства. І перший і другий підхід має сенс, так як дійсно фактор оплати праці має тісний зв'язок і з собівартістю продукції, і з ефективністю використання трудових ресурсів. Відповідно це має вплив на використання показників та методів у факторному аналізу ефективності формування та використання фонду оплати праці. Спільним є виявлення відносних та абсолютних відхилень фактичного фонду оплати праці від запланованого, його динаміка та структура тощо.