Смекни!
smekni.com

Особливості організації фінансів АПК в умовах формування ринкових відносин (стр. 1 из 4)

ЗМІСТ

ВСТУП

1. ОСОБЛИВОСТІ ФІНАНСОВИХ ВІДНОСИН В РІЗНИХ ФОРМАХ ГОСПОДАРЮВАННЯ

1.1 Роль фінансів підприємства в сучасних умовах господарювання

1.2 Основи організації фінансів підприємства

2. АНАЛІЗ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОЇ ХАРАКТИРИСТИКИ ПІДПРИЄМСТВА

2.1 Історія створення підприємства та його природно кліматичні умови

2.2 Фінансовий стан підприємства

2.3. Фінансові результати господарської діяльності підприємства

3.ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ФІНАНСІВ АПК В УМОВАХ ФОРМУВАННЯ РИНКОВИХ ВІДНОСИН

3.1. Фінанси АПК – складова частина фінансової системи

3.2. Зміст та задачі управління фінансами, фінансовий механізм підприємства

3.3 Організація фінансової роботи в господарстві

3.4 Шляхи вдосконалення організації фінансів і фінансової роботи на сільськогосподарському підприємстві

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

СПИСОК ДЖЕРЕЛ


ВСТУП

Сільськогосподарське виробництво характеризується великим розривом між часом виробництва і робочим періодом, сезонністю і значною тривалістю виробничого циклу. В зв’язку з цим виникає особливість в організації фінансів підприємств АПК. Це велика потреба в кредиті банків, визначення фінансових результатів в кінці року. Залежність від погодних умов потребує створення натуральних і грошових фондів. В основі організації фінансів підприємств АПК покладено комерційний розрахунок. В цих умовах необхідне сучасне, адекватно сучасній економіці, організація фінансової діяльності кожного підприємства. Це потребує підготовки спеціалістів - фінансистів, які мають глибокі теоретичні і практичні знання.

Поставленні задачі – організація, розподіл та управління фінансами підприємства та раціональне їх використання для прибутковості та високо рентабельності. Всі ці поставлені задачі розраховуються калькуляційним, порівняльним та балансовим методом розрахунку. Об’єктом дослідження в курсової роботі є ДГ «Токмацьке»Токмацького району. На прикладі якого показана організація фінансів та їх розподіл.


1. ОСОБЛИВОСТІ ФІНАНСОВИХ ВІДНОСИН В РІЗНИХ ФОРМАХ ГОСПОДАРЮВАННЯ

1.1 Роль фінансів підприємства в сучасних умовах господарювання

Фінанси – це сукупність грошових відносин, організованих державою, в процесі яких здійснюється формування і використання загальнодержавних фондів грошових засобів для здійснення економічних, соціальних і політичних задач (6).

Фінанси представляють собою систему грошових відносин, за допомогою яких здійснюється планомірний розподіл сукупного суспільного продукту та національного доходу шляхом створення та використання фондів грошових засобів, необхідних для розвитку суспільного виробництва і підвищення його ефективності в цілях найбільш повного задоволення виростаючи матеріальних і духовних потреб, а також рішення інших задач суспільства.

Фінанси підприємств – це основа фінансів галузей народного господарства, так як у сфері матеріального виробництва створюються і первинно розподіляються сукупний суспільний продукт та національний доход (4). Фінанси є важливою частиною в організації суспільного виробництва. Використовуючи їх та інші економічні ричаги, держава впливає на розвиток матеріального виробництва та соціально–культурної сфери. За допомогою фінансів досягається планомірний розвиток економіки, активна дія на процеси виробництва, розподілу та обміну суспільного продукту, найбільш повне задоволення потреб народного господарства в матеріальних і грошових засобах.

Перехід до ринкової економіки потребує укріплення фінансів як основного ричага ефективного розвитку економіки. Тільки фінансова система гарантує успіх або невдачу всієї реорганізації господарства – затверджують С.І. Юрій та А.І. Крисоватий.

Полозенко Д.В. при розгляді цього питання робить акцент на те, що фінансування ситуація повинна передбачувати стан української економіки сільського господарства, її потенціальні можливості та реальні джерела фінансування, реальні ресурси, основним джерелом яких є внутрішній продукт.

Фінансові відносини охоплюють всі фази процесу відтворення. Тобто виробництва, розподілу, обміну, потреби. В процесі розподілу сукупного суспільного продукту він повинен бути розподілений на засоби виробництва (основні і оборотні) та предмети споживання. Від того наскільки вірно будуть вибрані пропорції цього розподілу, залежить темпи економічного росту, ефективність суспільного виробництва.

На інших стадіях суспільного відтворення також мають місце розподіл відносин та, значить, фінансові відносини. Це дуже важливо для вірного визначення ролі фінансів в економіки виробничої сфери; воно на протязі десятиріч планування командно-адміністративної системи в нашій країні не зараховувалось.

Фінансова система України, як і в іншій країні з ринковими умовами функціонування економіки об’єднує в собі централізовані (державні) фінанси і децентралізовані фінанси – фінанси підприємств і галузей народного господарства, фінанси населення.

Використання фінансів дає можливість підприємствам забезпечувати рішення виробничих та соціально - економічних проблем свого функціонування. При цьому сфера фінансових відносин підприємств включає в себе відносини:

- між підприємством та його засновниками з приводу формування статутного фонду;

- між підприємством і державою в цілях законодавства про оподаткування, соціальне страхування, формування загальнодержавних цільових грошових фондів;

- між підприємством та його постачальниками і покупцями з питань виконання господарських договорів;

- між підприємствами та банками з приводу взяття і повернення кредитів, а також виплати відсотків за їх використання;

- в середині підприємств – з приводу розподілу прибутку, який залишається в його розпорядженні після виплат податків і обов’язкових платежів;

- між підприємством та його робітниками.

Шеремет А.Д. та Сайфулін Р.С. крім вище названих відносин виділяють слідуючи:

- відносини з товарними, сировинними та фондовими біржами по операціям з виробничими та фінансовими активами;

- відносини з аудиторськими фірмами та іншими господарюючими суб’єктами.

Загальними для всіх перелічених видів відносин є те, що вони виражені в грошовій формі і представляють собою сукупність виплат і надходження грошових засобів підприємства.

Загальним елементом фінансових відносин є також те, що вони з’являються як результат господарських операцій, ініційованих самим підприємством або іншим учасником економічного процесу. Тому стан фінансових відносин або простіше стан фінансів підприємства визначається перш за все станом його виробничо – фінансових характеристик (фактів).

Але справедливе і зворотне ствердження, а саме – правильна і раціональна організація фінансів підприємства є головним фактором його успішної виробничо – господарської діяльності. В сучасних економічних теоріях бізнес розглядається як система руху капіталів. Раціональне розміщення засобів, ефективне їх використання та пошук довших джерел для фінансування – головні задачі організації фінансів підприємств.

В умовах ринку питання стану фінансів підприємства цікавить мільйони акціонерів, а також інших учасників економічного процесу. Це питання найбільш важливе для робітників самого с.г. підприємства та його адміністрації, тому що механізм ринку ясно вимальовує можливості банкрутства.

Починаючи зі складання бізнес-плану керівництво підприємства повинно чітко уявляти, за рахунок яких фінансових ресурсів воно буде здійснювати свою діяльність і які сфери вкладання капіталу будуть використовувати. Це необхідно підприємству при отриманні кредиту і при організації подальшої діяльності.

Досвід доказав життєздатність і ефективність ринкового механізму в забезпечені збалансованості економіки, в раціональному використанні трудових, матеріальних, та фінансових ресурсів, в створенні гнучких виробництв, сприятливих до запитів споживачів і досягнень научно-технічного прогресу. В умовах ринку підприємство є головним суб’єктом господарювання, незалежним товаровиробником, економічний простір для якого практично безмежний, але цілком залежить від вміння працювати беззбитково, адаптуючись до умов економічного середовища (1).

1.2 Основи організації фінансів підприємства

Перехід до ринкової економіки обумовлює збільшення ролі фінансів підприємств в системі господарювання. Конкурентно спроможність та платоспроможність с.г. підприємств визначаються організацією фінансів підприємства.

Функціонування фінансів с.г. підприємств здійснюються за допомогою цілеспрямованої їх організації. Під організацією фінансів розуміють форми, методи, способи формування та використання ресурсів, контроль за їх кругообігом для досягнення економічних цілей згідно з діючими актами законодавства.

В основі організації фінансів підприємства лежить комерційний розрахунок. В ринковій економіці господарський механізм саморозвитку базується на таких основних принципах: саморегулювання, самоокупності, самофінансування. Цим принципам відповідає комерційний розрахунок, котрий заключається в постійному порівнянні (грошовому виразі) затрат і результаті діяльності. Його метою є отримання максимального прибутку за мінімальних затрат капіталу і мінімально можливому ризику. Питання про те, що вироблять, як і для кого виробляти в ринкових умовах для підприємств визначається головним орієнтиром – прибутком. Комерційний розрахунок значно впливає на організацію підприємств. Він передбачає, що фінансові відносини підприємств регламентуються державою, головними економічними методами – за допомогою податковій, амортизаційній, валютній політиці.

Підприємства контролюються як особистими ревізійними комісіями, так і фінансово-кредитними, податковими, антимонопольними та природоохоронними органами. Важливе значення має контроль за цінами, вірним нарахунком заробітної плати, розподілом фондів економічного стимулювання.