Смекни!
smekni.com

Зведення і угрупування статистичних даних (стр. 1 из 7)

Зміст

ВВЕДЕННЯ
1. Зміст і роль проектного фінансування

2. Значення проектного фінансування в діяльності банків

3. Учасники проектного фінансування

4. Риски проектного фінансування

5. Предмет і методи банківської статистики

5.1Статистика активів і пасивів

6. Зведення і угрупування статистичних даних.

УКЛАДЕННЯ
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ВВЕДЕННЯ

З'явилося проектне фінансування в 70-і роки минулого століття у зв'язку з "нафтовим бумом", коли ціни на нафту і інші енергоносії за короткий період часу виросли багаторазово. Відповідно прибутковість інвестиційних проектів у видобуток нафти і газу стала складати сотні і навіть тисячі відсотків в рік. Це вплинуло на поведінку банків. Їх традиційна пасивна поведінка, коли потенційні позичальники йдуть у банк і "просять грошей", змінилася на активно-агресивну, коли самі банки стали шукати (передусім, в нафтовому і газовому секторі економіки) високоприбуткові проекти для кредитування. Після падіння цін на нафту і газ в 80-і роки портфель ПФ багатьох банків знецінився. Встало завдання диверсифікації цього портфеля за рахунок відбору високоякісних проектів в інших секторах економіки. Банки, що спеціалізуються на ПФ, стали впроваджуватися в сектор телекомунікацій, гірничодобувну промисловість, туристичний бізнес і так далі. Нині у банківському секторі сконцентровані великі фінансові ресурси здатні сприяти економічному розвитку країни. Проте при здійсненні інвестиційної діяльності комерційні банки стикаються з досить складними проблемами.

Працюючи з інвестиціями, банки являються зараз фактично єдиним елементом системи установ, що здійснюють кредитування інвестиційних проектів в промисловості. Так, немає маркетингових центрів, підприємств по підготовці інвестиційних проектів і інвестиційного проектування. В результаті усього цього витрати банків при підготовці і здійсненні інвестиційних проектів виключно високі, а ризик на кожному етапі великий, оскільки існує безліч економічних чинників, які можуть негативно впливати на інвестиційний процесі.

Економічна ситуація, що склалася, характеризується нестабільністю розвитку промислового виробництва, недосконалістю правової бази і відсутністю системи гарантій, примушує банки остерігатися інвестування в галузі промисловості. Фінансування довгострокових інвестиційних програм припускає здійснення аналізу і контролю поточної діяльності підприємств з боку банків, проте, далеко не усі підприємства готові до цього. Там, де це відбувається, банки стають безпосередніми активними учасниками розробки стратегії і фінансового забезпечення інвестиційної діяльності підприємство.

Найважливішим пріоритетом державної соціально-економічної політики є прискорений економічний розвиток країни. Однією з ключових умов реалізації наявного потенціалу економічного розвитку є розширення банківського кредитування. Розвиток банківського кредитування і в цілому підвищення ролі банківського сектора в економіці входить до числа стратегічних завдань держави.

В умовах подолання фінансової кризи в країні, падіння довіри іноземних інвесторів до гарантій фінансових інститутів і зниження рейтингу країни серед потенційних інвесторів потрібні нові інструменти і форми залучення інвестицій, не пов'язані з гарантіями місцевих фінансових інститутів, що втратили довіру. У світовій практиці бізнесу розроблені інструменти, що дозволяють розділити основний бізнес і конкретний інвестиційний проект, і зв'язати боргові зобов'язання з проектом, що реалізовується. Серед таких інструментів можна виділити проектне фінансування, яке, як правило, не вимагає зовнішніх гарантій, базується на ефективності власне проекту, оцінці величини і якості його активів і детальному розподілі ризиків і відповідальності між його учасниками, що забезпечує, кінець кінцем, повернення вкладених коштів і відсотків по кредиту.

Сьогодні украй актуальним є використання світового досвіду підготовки фінансування і реалізації інвестиційних проектів в умовах ринкової економіки. В сучасних умовах дефіциту грошових коштів для різних проектів залучення інвестицій на основі проектного фінансування є по суті єдиним привабливим способом виходу на ринок кредитних ресурсів. У зв'язку з цим розробка галузевих методичних і практичних рекомендацій по проектному фінансуванню стає невідкладним завданням. Генерація нових грошових потоків за допомогою інструментів проектного фінансування стає актуальною і необхідною справою в сучасних умовах.

Головною причиною недостатньої участі російських банків в угодах проектного фінансування є не недолік фінансових можливостей, а швидше поведінкова особливість, пов'язана з недостатнім рівнем розуміння суті цієї схеми, відсутністю достатньої кількості кваліфікованих професіоналів на ринку праці, а також із зрозумілим прагненням уникнути додаткових ризиків і займатися перевіреним традиційним бізнесом. Конструктивним вирішенням питання могло б стати поступове залучення комерційних банків до проектного фінансування на базі синдикованого кредитування при провідній ролі великих банків з державною участю, а надалі - самостійна організація такого типу кредитів з боку великих приватних банків.

1. Зміст і роль проектного фінансування



Останнім часом термін "проектне фінансування" застосовується як найменування системи фінансових і комерційних операцій, заснованих як на кредитах, що надаються банками, так і на опосередкованій бюджетній підтримці, підтримці різних державних організацій, інвестиційних фондів, страхових компаній і інших зацікавлених інвесторів.

Проектне фінансування - це вид фінансування (як позикове, так і через продаж пакетів акцій), необхідний для розвитку конкретного проекту материнської компанії (спонсора).

Проектне фінансування, або проектне кредитування, характеризуючись в цілому підвищеними рисками для банку-кредитора, має зовнішню подібність з венчурного (ризиковим) фінансування. Проте ці механізми фінансування принципово різні.
У ряді основних компонентів проектного фінансування є присутніми :

- організація державної підтримки інвестиційного процесу в приватному секторі економіки;

- процедури і технології закупівель товарів, робіт і послуг у рамках інвестиційної проектної діяльності;

- управління рисками інвестиційного проекту;

- реалізація інвестиційних проектів на базі концесійних угод;

- способи і методи фінансування інвестиційних проектів.

Роль проектного фінансування стає такою, що очолює у фінансуванні, будівництві і

управлінні великими виробничими об'єктами і об'єктами інфраструктури.
В основу проектного фінансування закладена ідея фінансування інвестиційних проектів за рахунок доходів, які принесе створювана організація в майбутньому.
Проектне фінансування дозволяє істотно понизити витрати по фінансуванню проектів розвитку підприємства за рахунок отримання порівняно недорогих інвестиційних кредитів.
З огляду на те, що в основі проектного фінансування лежить ідея фінансування інвестиційних проектів за рахунок генерованих ними ж доходів і, враховуючи досвід, накопичений фахівцями в проектному фінансуванні, можна виділити декілька важливих моментів, що визначають долю проекту, а точніше його успіх отримання необхідного фінансування.

Передусім, потрібний сильний топ-менеджмент, лідер-ініціатор проекту, і повна рішучість, відповідальність і цілеспрямованість зробити проект. Оскільки підготовка і реалізація проекту спричиняє за собою безліч труднощів і значні ризики (і не лише втрати в грошовому вираженні).

Оскільки генерація грошей - по суті є єдиною чіткою гарантією повернення кредитних коштів, те колосальне значення має опрацювання деталей проекту у тому числі і фінансових потоків. Важливий так званий проектний аналіз, який проводиться на початковій (передінвестиційною) стадії. У зв'язку з тим, що на початковою (передінвестиційній) фазі визначається ефективність проекту, її опрацюванню приділяють значна увага.

З цієї причини необхідно приділяти усебічну увагу усім глобальним питанням інвестиційного проекту і залучати до активної участі в проекті різні компанії, що так чи інакше визначають долю проекту : інжинірингові компанії, консультантів, банки-кредитори, покупців продукції, постачальників устаткування.

Результатом розгляду усіх аспектів проекту, являється формування різних варіантів реалізації проекту (технологічні альтернативи, масштаб проекту, умови виробництва і збуту, фінансова діяльність, схеми фінансування проекту та ін.) У результаті, для оцінки життєздатності проекту порівнюють варіанти проекту з точки зору їх вартості, термінів реалізації і прибутковості. В результаті такої оцінки інвестор (замовник) має бути упевнений, що на продукцію, що є результатом проекту, впродовж усього життєвого циклу триматиметься стабільний попит, достатній для призначення такої ціни, яка забезпечувала б покриття витрат на експлуатацію і обслуговування об'єктів проекту, виплату заборгованостей і задовільну окупність.

Як дуже важливий момент варто підкреслити наявність "Чіткої ідеї проекту", що у свою чергу має на увазі опрацьованість окремих стадій проекту. За рахунок чого цей проект буде конкурентоздатний. Яке можливо сформувати гарантійне забезпечення (активи, гарантія адміністрації, експортні контракти). Також можна перерахувати декілька найважливіших моментів, які вже на стадії формування "Чіткої ідеї проекту" дозволяють точно визначити успішність отримання фінансування і реалізації проекту : по-перше, наявність вже діючого виробництва (хоча і малих потужностей), по-друге, наявність сировинної бази або налагодженої схеми забезпечення сировиною і електроенергією, по-третє, підтримка і зацікавленість місцевої влади (податкові пільги). Як одна з вимог, а частенько як одну з труднощів в отриманні достатнього фінансування можна назвати наявність у підприємства позитивного балансу (бажано за тривалий період).