Смекни!
smekni.com

Державний бюджет його структура та шляхи збалансування (стр. 1 из 8)

Волинського інституту ім. В. Липинського МАУП

Курсова робота

тема: “Державний бюджет, його структура та шляхи збалансування”

дисципліна: Економічна теорія

шифр групи: ІН7-09-04-Б1Ф(4.0д)

підготував: Щурко Юрій Миколайович

перевірив: Кінах Н. В.

м. Луцьк

2005 р.

ЗМІСТ

Вступ .…………………………………………………………………............... 3

1. Методологічні основи формування бюджету ……........................................ 4

1.1. Сутність і роль бюджету …………........................................................ 4

1.2. Методи, принципи і джерела формування бюджету ........................... 8

1.3. Класифікація видатків та форми бюджетного фінансування ............. 12

2. Особливості формування бюджету України ................................................… 17

2.1 Склад і структура доходів бюджету України ....................................... 17

2.2 Склад і структура видатків українського бюджету ............................. 21

3. Шляхи збалансування державного бюджету .................................................. 24

3.1. Стан бюджету ………………….……….................................................. 24

3.2. Характеристика бюджетного дефіциту .................................................. 26

3.3. Джерела покриття дефіциту бюджету …................................................ 30

Висновки ……………………………………………………………….………….. 34

Додатки ……………………………………………………………………………. 36

Список використаної літератури ………………………………………………… 39

Вступ

Тема державного бюджету завжди була актуальною, такою вона залишається і зараз, адже від цього, здавалося б, на перший погляд, звичайного документу насправді багато що залежить. Візьмемо для прикладу стан бюджету, а точніше його дефіцит, якщо він великий ( більше 3% ), то з’являється інфляція, яка призводить до знецінення грошей по всій країні та втрати заощаджень. Або інший приклад: у бюджеті змінено розміри допомоги при народженні дитини, чи допомоги по безробіттю, чи мінімальну заробітну плату, від цього відповідно змінився фінансовий стан людей у цих категоріях, а якщо змінити відсоток централізації до бюджету? І таких прикладів можна навести безліч.

Отже, можна зробити висновок, що державний бюджет безпоседньо впливає на кожного громадянина і від нього залежить будуть люди жити добре, чи не дуже( у фінансовому плані ).

Мета цієї курсової роботи розкрити структуру державного бюджету, тобто показати його дохідну і видаткову частини, а також запропонувати методи збалансування і оптимізації цих частин та шляхи досягнення стану бездефіцитності.

Суб’єктом дослідження у цій курсовій є – сам державний бюджет, а об’єктом дослідження виступає – його структура та дефіцит державного бюджету.

Дана курсова робота складається зі вступу, трьох розділів і висновків.

В 1-му розділі розкривається суть бюджету та теоретичні основи його складання, у 2-му – більш детальніше розглядається як, на практиці, формуються доходи і видатки бюджету України. 3-ій розділ присвячений проблемі бюджетного дефіциту та реальним шляхам виходу з неї.

Розділ 1. Методологічні основи формування державного бюджету.

1.1. Сутність і роль бюджету.

Сутність бюджету розкривається при вивченні його як економічної категорії та як основного фінансового плану. Бюджетяк економічна категорія – є основною ланкою державних фінансів і важливою складовою фінансової сис-теми в цілому. Державні фінанси виражають сукупність економічних відносин у грошовій формі з приводу розподілу і перерозподілу вартості ВВП з метою фінансового забезпечен­ня реалізації функцій держави. Суб'єктами цих від-носин є юри­дичні й фізичні особи та держава, об'єктом — ВВП. За певних умов об'єктом фінансових відносин може бути національне ба­гатство, виражене у вартості накопичених у суспільстві благ та природних ресурсів.

Бюджет держави як відособлена ланка фінансової системи ві­дображає ту частину розподільних відносин, яка пов'язана із фор­муванням і використанням основного централізованого фонду грошових коштів. Характерними ознаками цих відносин є те, що вони, по-перше, відбивають двосторонні відносини держави з юридичними та фізичними особами; по-друге, регламентуються державою в законодавчій формі; по-третє, пов'язані зі створен­ням фінансової бази для забезпечення виконання державою її функцій — управлінської, оборонної, економічної та соціальної; по-четверте, характеризують перерозподіл доходів і коштів між галузями, регіонами, соціальними верствами населення; по-п'яте, спрямовані на реалізацію основних завдань економічного і соці­ального розвитку країни. Отже, бюджет держави являє собою сукупність законодавчо регламентованих відносин між держа­вою і юридичними та фізичними особами з приводу розподілу й перерозподілу ВВП, а за певних умов — і національного багатст­ва з метою формування і використання централізованого фонду грошових коштів, призначеного для забезпечення виконання державою її функцій.

Як система розподільних відносин, що характеризують рух вартості від одного суб'єкта до іншого, бюджет держави виражає певні фінансові протиріччя у суспільстві. Кожний суб'єкт хоче віддати до бюджету якомога менше, а отримати — якнайбільше. Це об'єктивне явище, притаманне і фінансам у цілому. Адже об'єкт фінансових відносин один — ВВП, а суб'єктів — троє: юридичні та фізичні особи і держава. Ці протиріччя обов'язково мають бути збалансованими, інакше підривається економічна ба­за і порушується соціальний спокій у суспільстві. Тобто необхід­но досягти оптимальних пропорцій розподілу ВВП через бюджет. Проблема полягає в тому, що науково встановлених пропорцій не існує. Ніхто у світі ще математично не обґрунтував критерії оптимальності, не довів, якими ж мають бути пропорції.

Для бюджету зростання ВВП має дуже важливе значення. По-перше, при цьому за стабільних пропорцій розподілу зростають доходи держави, як і решти суб'єктів фінансових відносин. По-друге, і це головне, стабільне зростання ВВП створює пере­думови для зменшення частки держави. Розглядаючи цю залеж­ність, слід спинитися на факторах, які визначають рівень бюджет­ної централізації ВВП. Основним із них є обсяг і характер вико­нання державою її функцій.

У цілому бюджет держави як економічна категорія є дуже складним явищем, яке відіграє важливу роль у суспільстві. Він урівноважує фінансові інтереси суб'єктів розподільних відносин, забезпечує збалансований розвиток країни. Через бюджет фінан­суються основні державні видатки. Велика роль бюджету виявля­ється й у ставленні до нього. В усіх країнах світу бюджетні від­носини регулюються в законодавчому порядку, що дає підстави розглядати бюджет і як правову категорію.

Правова характеристика бюджету пов'язана з розглядом його як фінансового плану, що являє собою розпис доходів і видатків основного централізованого фонду грошових коштів держави. Правове регламентування бюджету здійснюється у загальних ри­сах головним законом — Конституцією і деталізується у бюджет­ному законодавстві, яке охоплює три рівні. Перший — це зако­нодавчий акт, що здійснює загальне регламентування бюджету і бюджетних відносин. До 2001 р. в Україні таку роль виконував Закон «Про бюджетну систему України», а нині — «Бюджетний

кодекс України». Він визначає засади формування бюджету і принципи побудови бюджетної системи, її склад, розмежування доходів і видатків між бюджетами, регламентує бюджетний про­цес та міжбюджетні відносини[3;5]. Другий — ухвалення законів, що регламентують окремі статті доходів і видатків. Стосовно форму­вання доходів основним є Закон України «Про систему оподатку­вання» і закони, які регламентують стягнення окремих податків: «Про податок на додану вартість», «Про акцизний збір», «Про податок на прибуток підприємств» та ін. Податкове законодавст­во може бути систематизоване й у єдиному документі — подат­ковому кодексі, проект якого розроблено і підготовлено до за­твердження в Україні. Стосовно видатків таких прямих законів немає, але є закони, які визначають основи і пріоритети фінансу­вання, наприклад Закон України «Про освіту». І нарешті, третій рівень — це щорічне прийняття закону про Державний бюджет і відповідних рішень місцевих органів влади про місцеві бюджети. Прийняття цих актів являє собою законодавче затвердження бю­джету як основного фінансового плану.

Розглядаючи бюджет як фінансовий план, слід зазначити, що його вертикальна структура (за рівнями органів влади й управ­ління) відповідає структурі бюджетного устрою. Оскільки зараз немає єдиного бюджету країни, то відсутній і відповідний єдиний фінансовий план. Зведений бюджет України як фінансовий план не затверджується, хоча в Бюджетному кодексі України і зазна­чено, що бюджетна система базується на принципі єдності. Зве­дений бюджет використовується як аналітико-статистичне уза­гальнення планових і фактичних показників. Він є довідковим документом, який показує суму ресурсів, що мобілізуються і пе­рерозподіляються через бюджет, роль і місце бюджету в еконо­мічній системі.

З позиції фінансового плану бюджет держави розглядається як сукупність Державного бюджету України, Республіканського бюджету Автономної Республіки Крим, місцевих бюджетів. Державний бюджет України є фінансовим планом центральних органів влади й управління. Він відображає загальнодержавні по­треби в грошових коштах, джерела їх формування, розподіл і пе­рерозподіл. Саме Державний бюджет насамперед характеризує економічну й соціальну політику держави. Республіканський бю­джет Автономної Республіки Крим та місцеві бюджети є фінан­совими планами регіональних органів представницької та вико­навчої влади і відображають їх фінансову діяльність.

В Україні бюджет як фінансовий план певною мірою відрізня­ється від бюджету як економічної категорії, оскільки до складу Державного бюджету при затвердженні зараховувалися також фонди цільового призначення. Так, у різні роки до Державного бюджету входили Фонд для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту на­селення, Державний інноваційний фонд, Державний фонд охоро­ни навколишнього природного середовища, Державний фонд сприяння зайнятості населення, Фонд розвитку паливно-енерге­тичного комплексу, Фонд соціального захисту інвалідів та Дер­жавний дорожній фонд. До 1997 р. до Державного бюджету вхо­див Пенсійний фонд. Частка цільових фондів у 1997 р. становила 21 % загального обсягу доходів і 16 % видатків зведеного бю­джету України та близько третини Державного бюджету. Зазначений підхід не є правомірним, хоча і має свої причини: у такий спосіб установлюється законодавче регулювання форму­вання і використання вказаних фондів. У зв'язку з цим посилює­ться контроль за цільовим і раціональним використанням коштів. Однак зарахування цільових фондів до бюджету змінює структу­ру його доходів і видатків і не дає можливості точно проаналізу­вати фінансову політику держави[2;25].