Смекни!
smekni.com

Національний банк України - центр методичного забезпечення організації бухгалтерського обліку в (стр. 2 из 3)

Принцип окремого відображення активів та пасивів. За даним
принципом всі рахунки, на яких вони обліковуються, є активними
або пасивними, за винятком рахунків прибутків та збитків, пере­
оцінки, а також клірингових, транзитних та технічних банківських
рахунків. Іншими словами, статті активів та пасивів оцінюються ок­ремо і відображаються в розгорнутому вигляді, вони не повинні
сальдуватись у балансі.

Прийнятність вхідного балансу. Цей принцип означає, що за­
лишки за рахунками на початок поточного звітного періоду мають
відповідати залишкам на кінець попереднього звітного періоду.

Власне, цей принцип означає реалізацію поділу безперервної діяль­ності банку на звітні періоди.

Принцип суттєвості. Даний принцип означає, що в обліку
мають бути відображені всі суттєві (важливі) події або господарські
операції. Водночас несуттєві події чи факти не повинні відобража­тися в обліку. Зауважимо, що визначення суттєвості може бути
суб'єктивним.

Принцип собівартості. Згідно з цим принципом активи й па­сиви обліковуються за фактичними витратами на їх придбання або
виникнення. Активи та зобов'язання в іноземній валюті переоціню­ються на звітну дату за офіційним курсом Національного банку
України, що діяв на останній робочий день звітного періоду.

Принцип відкритості. Відповідно до цього принципу фінан­сові звіти мають бути достатньо якісними і детальними, щоб уник­
нути двозначності, достовірно відображати фінансовий стан устано­ви та результати її діяльності за звітний період. Звітність має бути
чітко складеною, зрозумілою для користувачів та супроводжуватися
пояснювальною запискою.

Принцип консолідації. Згідно з цим принципом, якщо уста­
нова має філіали, дочірні та спільні підприємства, вона повинна
складати зведену фінансову звітність у цілому по банку, в якій буде
відображена економічна ситуація загалом. Під час підготовки до
складання зведеної фінансової звітності необхідно: уніфікувати ра­хунки дочірніх та спільних підприємств; здійснити зведення статей
балансу; зменшити валюту балансу на залишки за взаємними розра­хунками та вкладеннями.

Перевага змісту над формою. Цей принцип означає, що опе­рації відображаються відповідно до їхньої економічної суті, а не
юридичної форми. Так, операції з обліку векселів, фінансовий лі­зинг відображені в плані рахунків банків відповідно до їхньої еко­номічної суті, тобто як кредитні операції.

Облік, грунтуючись на зазначених принципах, має забезпечити одержання достовірної, якісної, своєчасної та доступної для розумін­ня інформації з метою прийняття її користувачами відповідних рішень.

3. Організація бухгалтерського обліку в банках

Бухгалтерський облік у банківській системі України організу­ється Національним банком з урахуванням діючих у міжнародній практиці принципів та стандартів бухгалтерського обліку та чин­ного національного законодавства. Найбільш жорстко регулює На­ціональний банк України фінансовий облік. Управлінський облік, як зазначалося, банки організують самостійно, залежно від особливостей діяльності, структури, потреб управління. Бухгалтерський облік у банках має грунтуватися на єдиних методологічних засадах. Ме­тодологія відображення в обліку окремих банківських операцій, ви­користання визначених у межах чинного законодавства принципів, способів, прийомів та процедур ведення бухгалтерського обліку фіксуються у відповідному документі банку (наприклад у наказі), котрим визначається облікова політика банку. Зміни положень облі­кової політики та їхні причини викладаються окремо у пояснюваль­ній записці до річного звіту банку.

Господарські операції, тобто факти підприємницької та іншої діяльності, що впливають на стан майна, капіталу, зобов'язань і фі­нансових результатів, відображаються у бухгалтерському обліку ме­тодом їх суцільного і безперервного документування. Записи в облі­кових регістрах здійснюються на підставі первинних документів, тобто письмових свідоцтв, що фіксують, підтверджують господар­ські операції та надають юридичної сили даним бухгалтерського обліку.

Первинні документи складаються у момент проведення кожної господарської операції, а якщо це неможливо — безпосередньо після її закінчення. Відповідальність за своєчасне і якісне скла­дання документів, передавання їх для відображення у бухгалтер­ському обліку, за достовірність наведених у документах даних не­суть особи, які склали і підписали ці документи. Банківські документи підписуються особисто, а у разі їх складання на обчис­лювальних машинах — у вигляді паролю або іншим способом авторизації, що дає змогу однозначно ідентифікувати особу, яка здійснила господарську операцію. У документах забороняються виправлення і підчищення.

Банківські документи для надання їм юридичної сили і доказово­сті повинні мати обов'язкові реквізити, перелік яких, залежно від виду документів, може визначатися законами України, нормативни­ми документами Національного банку України, інших міністерств та відомств (у межах їхньої компетенції), а також самим банком. За­лежно від характеру операції, технології оброблення даних до до­кументів можуть включатися додаткові реквізити.

Інформація, що міститься у взятих до обліку первинних докуме­нтах і необхідна для відображення у бухгалтерському обліку, наг­ромаджується та систематизується в облікових регістрах. Облікові регістри — носії спеціального формату (паперові, машинні) у ви­гляді машинограм, ордерів, журналів, особових рахунків тощо — призначені для нагромадження, групування та узагальнення інфор­мації з первинних документів, взятих до обліку. Форми облікових регістрів рекомендуються Національним банком України або роз­робляються банками самостійно з дотриманням загальних методо­логічних засад. Банки, що складають облікові регістри на машинозчитувальних носіях, повинні забезпечити технічні засоби для їх відтворення у зручному для читання вигляді. На вимогу контроль­них або судових органів та своїх клієнтів банк зобов'язаний зробити копії таких регістрів на паперовому носії.

Інформація про господарські операції банку за звітний період з облікових регістрів переноситься у згрупованому вигляді до фінан­сових (бухгалтерських) звітів.

З метою упорядкування руху та своєчасного відображення гос­подарських операцій у бухгалтерському обліку банки встановлюють графіки документообороту. Документооборот за банківськими опе­раціями послідовне переміщення розрахунково-грошових доку­ментів з часу їх виписування або надходження ззовні до закінчення операцій за робочий день і здавання в поточний архів. Графік доку­ментообороту встановлює чітко визначений рух (переміщення) до­кументів між банком і клієнтами, між різними установами банків, кількість підрозділів банку та виконавців, через які проходить ко­жен первинний документ, визначає максимальний термін його пере­бування в підрозділі, терміни для відображення в обліку.

Документооборот залежить від специфіки виконання тих або ін­ших банківських операцій, структури обліково-операційного апара­ту банку, автоматизації обліку тощо. Тому порядок проходження документів усередині банку визначається ним самостійно з ураху­ванням вимог, які встановлює Національний банк України до окре­мих операцій. При цьому мають дотримуватися основні правила до­кументообороту:

кожний документ підлягає попередньому контролю;

документи за безготівковими розрахунками спочатку відоб­ражаються за дебетом рахунків платників, а лише потім — за креди­том рахунків одержувачів;

прибуткові касові документи відображаються в обліку після
прийняття грошей касою, а видаткові направляються в касу для
оплати тільки після відображення їх за рахунками бухгалтерського
обліку.

Графіки документообороту за різними операціями банку можуть набувати різної форми. Вони можуть оформлятися у вигляді схеми або переліку робіт зі створення, перевірки та оброблення докумен­тів, що виконуються кожним підрозділом банку, а також усіма ви­конавцями із зазначенням їхнього взаємозв'язку і термінів виконан­ня робіт. Наголосимо, що однією з умов надання Національним банком України комерційним банкам ліцензії на здійснення банків­ських операцій є наявність у них відповідних внутрішніх докумен­тів, які регламентують здійснення комерційним банком діяльності, що згідно з чинним законодавством підлягає ліцензуванню.

Для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та звітності банки проводять інвентаризацію коштів, грошових зобов'язань та майна. Інвентаризація це спосіб бухгалтерського обліку, що забезпечує відповідність облікових даних про наявність коштів, грошових зобов 'язань та майна їхній фактичній наявності. Залежно від повноти охоплення коштів (зобов'язань, майна) інвен­таризації бувають повні й часткові. Повна інвентаризація охоплює всі кошти, грошові зобов'язання та майно установи банку, а частко­ва — лише один або кілька видів господарських об'єктів. Окремо можна виділити вибіркову інвентаризацію, однак за характером охоплення вона належить до часткової.

Кількість та вид інвентаризацій у звітному році, дати їх прове­дення, перелік майна, коштів та грошових зобов'язань, що підляга­ють інвентаризації під час кожної з них, визначаються банком, крім випадків, коли проведення інвентаризації згідно з чинним законо­давством є обов'язковим.

Розходження фактичної наявності матеріальних цінностей та коштів з даними бухгалтерського обліку, встановленими під час ін­вентаризації, регулюються установою банку у такому порядку: