Смекни!
smekni.com

Ринок цінних паперів та його роль у суспільному відтворенні (стр. 1 из 6)

Поняття та види цінних паперів

Поняття цінних паперів

Цінні папери - грошові документи, що засвідчують правоволодіння або відносини позики, визначають взаємовідносини міжособою, яка їх випустила, та їх власником і передбачають, якправило, виплату доходу у вигляді дивідендів або процентів, атакож можливість передачі грошових та інших прав, що випливають зцих документів, іншим особам.

Цінні папери можуть бути іменними або на пред'явника. Іменніцінні папери, якщо інше не передбачено цим Законом або в нихспеціально не вказано, що вони не підлягають передачі, передаютьсяшляхом повного індосаменту (передавальним записом, який засвідчуєперехід прав за цінним папером до іншої особи). Цінні папери на пред'явника обертаються вільно.

Цінні папери можуть бути використан для здійсненнярозрахунків, а також як застава для забезпечення платежів ікредитів.

Відновлення втрачених іменних цінних паперів провадитьсядержавними органами, підприємствами, установами і організаціями,що випустили ці папери.Спадкоємство цінних паперів здійснюється відповідно доцивільного законодавства України. Поняття, особливі умови випуску, використання та обігуприватизаційних паперів визначаються спеціальним законодавствомУкраїни. Порядок обігу цінних паперів, випущених Союзом РСР, іншимисоюзними республіками і розміщених на території України, регулюється цим Законом, іншими актами законодавства України, а також договорами України з Союзом РСР і відповідними союзними республіками.

Види цінних паперів

В Україні можуть випускатися таківиди цінних паперів:

акції;

облігації внутрішніх та зовнішніх державних позик;

облігації місцевих позик;

облігації підприємств;

казначейські зобов'язання республіки;

ощадні сертифікати;

інвестиційні сертифікати;

векселі;

приватизаційні папери.

Акції

Акція - цінний папір без установленого строку обігу, щозасвідчує дольову участь у статутному фонді акціонерноготовариства, підтверджує членство в акціонерному товаристві таправо на участь в управлінні ним, дає право його власникові наодержання частини прибутку у вигляді дивіденду, а також на участьу розподілі майна при ліквідації акціонерного товариства.

Акції можуть бути іменними та на пред'явника, привілейованимита простими. Громадяни вправі бути власниками, як правило, іменнихакцій.Обіг іменної акції фіксується у книзі реєстрації акцій, щоведеться товариством. До неї має бути внесено відомості про кожнуіменну акцію, включаючи відомості про власника, час придбанняакції, а також кількість таких акцій у кожного з акціонерів. По акціях на пред'явника у книзі реєструється їх загальнакількість.

Привілейовані акції дають власникові переважне право наодержання дивідендів, а також на пріоритетну участь у розподілімайна акціонерного товариства у разі його ліквідації. Власникипривілейованих акцій не мають права брати участь в управлінніакціонерним товариством, якщо інше не передбачено його статутом.

Привілейовані акції можуть випускатися із фіксованим упроцентах до їх номінальної вартості щорічно виплачуванимдивідендом. Виплата дивідендів провадиться у розмірі, зазначеномув акції, незалежно від розміру одержаного товариством прибутку увідповідному році. У тому разі коли прибуток відповідного року єнедостатнім, виплата дивідендів по привілейованих акціяхпровадиться за рахунок резервного фонду.

Якщо розмір дивідендів, що виплачуються акціонерам, попростих акціях перевищує розмір дивідендів по привілейованихакціях, власникам останніх може провадитися доплата до розмірудивідендів, виплачених іншим акціонерам. Привілейовані акції не можуть бути випущені на суму, щоперевищує 10 процентів статутного фонду акціонерного товариства.

Порядок здійснення переважного права на одержання дивідендіввизначається статутом акціонерного товариства.Мінімальна номінальна вартістьакції не може бути меншою 50 карбованців. Номінальна вартістьакції більша 50 карбованців повинна бути кратною мінімальній вартості акції.

Акціонерам може видаватися сертифікат на сумарну номінальнувартість акцій.Акція повинна містити такі реквізити: фірмове найменуванняакціонерного товариства та його місцезнаходження, найменуванняцінного паперу - "акція", її порядковий номер, дату випуску, видакції та її номінальну вартість, ім'я власника (для іменноїакції), розмір статутного фонду акціонерного товариства на деньвипуску акцій, а також кількість акцій, що випускаються, строквиплати дивідендів та підпис голови правління акціонерного

товариства або іншої уповноваженої на це особи, печаткуакціонерного товариства.

До акції може додаватися купонний лист на виплату дивідендів. Купон на виплату дивідендів повинен містити такі основнідані: порядковий номер купона на виплату дивідендів, порядковийномер акції, по якій виплачуються дивіденди, найменування акціонерного товариства і рік виплати дивідендів.

Власник акції має право на частину прибутку акціонерноготовариства (дивіденди), на участь в управлінні товариством (крімвласника привілейованої акції), а також інші права, передбачені цим Законом, іншими законодавчими актами України, а такожстатутом акціонерного товариства.

Акція є неподільною. У разі коли одна і та ж акція належитькільком особам, усі вони визнаються одним власником акції і можутьздійснювати свої права через одного з них або через спільногопредставника.

Випуск акцій акціонерним товариством здійснюється у розмірійого статутного фонду або на всю вартість майна державногопідприємства (у разі перетворення його в акціонерне товариство).Додатковий випуск акцій можливий у тому разі, коли попереднівипуски акцій були зареєстровані і всі раніше випущені акціїповністю оплачені за вартістю не нижче номінальної. Забороняється випуск акцій для покриття збитків, пов'язаних згосподарською діяльністю акціонерного товариства.

Акції оплачуються в гривнях, а у випадках, передбаченихстатутом акціонерного товариства, також у іноземній валюті абошляхом передачі майна. Незалежно від форми внесеного вкладувартість акції виражається у гривнях.

Підприємства, установи і організації можуть придбати акції зарахунок коштів, що надходять у їх розпорядження після сплатиподатків та процентів за банківський кредит.Акції можуть бути видані одержувачу (покупцю) тільки післяповної оплати їх вартості.Акціонерне товариство може викуповувати в акціонера акції, щоналежать йому, для їх наступного перепродажу, розповсюдження середсвоїх працівників або анулювання. Ці акції повинні бутиреалізовані або анульовані в строк не більше одного року. Протягомцього періоду розподіл прибутку, а також голосування і визначеннякворуму на загальних зборах акціонерів провадиться без урахуванняпридбаних акціонерним товариством власних акцій.

Дивіденди по акціях виплачуються один раз на рік запідсумками календарного року в порядку, передбаченому статутомакціонерного товариства, за рахунок прибутку, що залишається уйого розпорядженні після сплати встановлених законодавствомподатків, інших платежів у бюджет та процентів за банківськийкредит.

Облігації

Облігація - цінний папір, що засвідчує внесення її власникомгрошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йомуномінальну вартість цього цінного паперу в передбачений в ньомустрок з виплатою фіксованого процента ( якщо інше не передбаченоумовами випуску). Облігації усіх видів розповсюджуються середпідприємств і громадян на добровільних засадах.

Мінімальна номінальна вартістьоблігації не може бути меншою 50 карбованців. Номінальна вартістьоблігації більша 50 карбованців повинна бути кратною мінімальній вартості облігації.

Випускаються облігації таких видів:

а) облігації внутрішніх і місцевих позик;

б) облігації підприємств.

Облігації підприємств випускаються підприємствами усіхпередбачених законом форм власності, об'єднаннями підприємств,акціонерними та іншими товариствами і не дають їх власникам правана участь в управлінні.Облігації можуть випускатися іменними і на пред'явника,процентними і безпроцентними (цільовими), що вільно обертаютьсяабо з обмеженим колом обігу. Облігації внутрішніх і місцевих позик випускаються напред'явника. Обов'язковим реквізитом цільових облігацій є зазначеннятовару (послуг), під який вони випускаються.

Облігації підприємств повинні мати такі реквізити:найменування цінного паперу - "облігація", фірмове найменування імісцезнаходження емітента облігацій; фірмове найменування або ім'япокупця (для іменної облігації); номінальну вартість облігації;строки погашення, розмір і строки виплати процентів (дляпроцентних облігацій); місце і дату випуску, а також серію і номероблігації; підпис керівника емітента або іншої уповноваженої на цеособи, печатку емітента.

Крім основної частини до облігації може додаватися купоннийлист на виплату процентів.Купон на виплату процентів повинен містити такі основні дані:порядковий номер купона на виплату процентів; номер облігації, поякій виплачуються проценти; найменування емітента і рік виплатипроцентів. Облігації, запропоновані для відкритого продажу з наступнимвільним обігом (крім безпроцентних облігацій), повинні міститикупонний лист.

Рішення про випуск облігацій внутрішніх і місцевих позикприймається відповідно Кабінетом Міністрів України і місцевимирадами.У рішенні повинні визначатися емітент, умови випуску іпорядок розміщення облігацій.Рішення про випуск облігацій підприємств приймаєтьсяемітентом і оформляється протоколом.

Протокол рішення про випуск облігацій підприємств повиненобов'язково містити: фірмове найменування емітента облігацій тайого місцезнаходження; відомості про статутний фонд, господарськудіяльність і службових осіб емітента; найменування контролюючогооргану (аудиторської фірми); дані про розміщення раніше випущенихцінних паперів; мету випуску і вид облігацій (іменні чи напред'явника); загальну суму емісії, кількість і номінальнувартість облігацій; кількість учасників голосування; порядок випуску облігацій та виплати доходів по них; строки поверненнякоштів при відмові від випуску облігацій; строки продажу відповідних товарів або надання відповідних послуг по цільовихоблігаціях; порядок повідомлення про випуск та розміщенняоблігацій; порядок оплати облігацій. Протокол, крім того, може містити й інші відомості щодовипуску облігацій.