Смекни!
smekni.com

Структура ринку і функціонування його основних елементів (стр. 1 из 2)

СТРУКТУРА РИНКУ І ФУНКЦІОНУВАННЯ ЙОГО ОСНОВНИХ ЕЛЕМЕНТІВ

1. Структура ринку

У ринковій системі є 2 основних типи ринків – ринок ресурсів і ринок продуктів. Модель кругообігу ресурсів, продуктів і доходу демонструє складне, взаємозв'язане переплетення процесів прийняття рішень та економічної діяльності. Домогосподарства і підприємства виступають на обох основних ринках, але у кожному випадку на протилежних сторонах. На ресурсному ринку підприємства виступають як покупці, тобто на стороні попиту, а домогосподарства, як власники ресурсів і постачальники, виступають продавцями, тобто на стороні пропозиції. Взаємодія попиту і пропозиції на величезну множину людських і матеріальних ресурсів встановлює ціну на кожен з них. Платежі, які проводять підприємства, купуючи кожен з ресурсів, є витрати цих підприємств, але одночасно вони утворюють потоки заробітної плати, ренти, відсотка і прибутків у домогосподарства, що поставляють ресурси.

На ринку продуктів вони міняються положеннями: домогосподарства як споживачі виявляються покупцями, тобто на стороні попиту вони витрачають свій грошовий дохід, одержаний від продажу ресурсів, на покупку товарів і послуг. А підприємства вже стають продавцями, тобто на стороні пропозиції вони продають готові вироби домогосподарствам в обмін на споживчі витрати останніх або, з погляду підприємств, в обмін на одержувану ними виручку.

Ці потоки є одночасними і такими, що нескінченно повторюються.

Дана модель має ряд обмежень, пов'язаних з тим, що вона не розкриває суть процесів, які відбуваються на окремих ринках, і формування цін на них, не висвітлює роль міжнародних ринків, коливання в рівнях виробництва і зайнятості, проблему виникнення відходів тощо. Проте, вона розкриває фундаментальні принципи функціонування ринкової економіки і сприяє розумінню цих складних процесів.

Основними суб'єктами ринкової економіки є домашні господарства, організації бізнесу і уряд. Такий розподіл відображає 2 головні сфери економічної активності людей.

Домашнє господарство – це узагальнений елемент споживчої сфери економіки, його основна економічна функція – споживання кінцевих товарів і послуг, які виробляються бізнесом.

Домогосподарства відіграють подвійну роль в економіці. Вони є основними постачальниками всіх економічних ресурсів і одночасно основною групою, що витрачає в національному господарстві.

Організації бізнесу і урядові інститути є структурними елементами другої головної сфери людської діяльності в області економіки – сфери ділової активності людей. Саме в результаті цієї діяльності домашні господарства одержують доходи.

Основна функція організацій бізнесу – це виробництво всієї маси товарів і послуг для домашніх господарств і уряду, тобто задоволення всієї гамми індивідуальних і суспільних потреб нації.

Урядові інститути – це, як правило, неприбуткові бюджетні організації, які реалізовують функції державного управління країною і регулювання економіки на різних рівнях.

Наведена структуризація господарських суб'єктів відображає не відособлені сфери участі людей у суспільному виробництві, а розподіл економічних функцій кожного члена суспільства у різних сферах економічного життя. Не існує людини, яка б тільки працювала і не брала участь у споживанні. Також практично не існує дорослих людей, окрім, можливо, тих, що живуть на допомогу, які б тільки споживали, не брали жодної участі у суспільному виробництві і не мали б доходу. Більшість же працездатного населення або служать у державних установах, або працюють за наймом на фірмах, або зайняті бізнесом, забезпечуючи собі і своїй сім'ї дохід, необхідний для споживання. Таким чином, практично будь-який дорослий член суспільства є, з одного боку, членом домашнього господарства, реалізовуючи функцію споживання, а з іншого – учасником організації бізнесу або уряду, реалізовуючи функцію виробництва або управління.

2. Ринок товарів і послуг

На ринку товарів і послуг діють всі 3 типи господарських суб'єктів. При цьому бізнес виступає як виробник і продавець товарів, а уряд і домашні господарства є покупцями.

Незважаючи на те, що всі 3 суб'єкти взаємодіють на одному ринку, характер взаємин бізнес – домашні господарства і бізнес – уряд різний.

На споживчому ринку взаємодія класичного типу – товари спочатку виробляються бізнесом, потім надходять на ринок, залишаючись власністю бізнесу, і тільки потім купуються домашніми господарствами, переходячи у їхню власність. Характерною ознакою споживчого ринку є те, що ціни на ньому фактично формуються після виробництва товарів. Саме такий ринок схильний до кризових явищ, оскільки розраховане на передбачуваний попит виробництво може не збігатися з фактичним попитом (і цінами), внаслідок чого доходи бізнесу будуть нижчі передбачуваних.

Бізнес не може примусити домашні господарства купувати все, що він виробляє. Він може або зацікавити покупців нижчими цінами чи різними пільгами, або переконати купувати за допомогою реклами, що вимагає чималих витрат. Тому на споживчому ринку, незважаючи на різні прийоми торгівлі, основний ризик бере на себе бізнес.

На відміну від споживчого ринку, основна маса покупок уряду на ринку товарів і послуг здійснюється у контрактній формі. Природно, коли уряд виплачує заробітну плату численним чиновникам урядових установ, то ці витрати уряду виявляються у вигляді попиту на споживчому ринку. Проте переважна частина урядових витрат виступає у формі урядових замовлень бізнесу на виробництво різної продукції і послуг загальнонаціонального значення. В цьому випадку робота здійснюється відповідно до контракту, в якому до виробництва продукції оговорюються її ціни, кількість та умови постачання.

Таким чином, ринок продуктів і послуг уряду, це по суті ринок контрактів, тобто істотно стійкіший ринок з розділенням ризику між бізнесом та урядом. Таким самим по суті ринком контрактів є величезний за масштабами ринок проміжних продуктів і послуг між організаціями бізнесу.

Визначальною характеристикою ринку товарів і послуг є перехід продукції із власності виробника у власність споживача в результаті акту купівлі-продажу.

3. Ринок факторів

В умовах свободи приватного підприємництва фактори виробництва (праця, земля, капітал, підприємницька здатність), будучи власністю домашніх господарств, виступають на ринку факторів як специфічні товари, що купуються бізнесом для виробництва всієї маси продуктів і послуг за цінами, які формуються під впливом попиту на фактори з боку бізнесу і пропозиції з боку домашніх господарств.

Організаційно ринок факторів є розосередженим ринком, який визначається правовою та інформаційною структурою економіки. По суті це 3 основних взаємозв'язаних ринки – ринок праці, ринок землекористування і ринок капіталу. Взаємозв'язок між ринками обумовлений залежністю попиту і пропозиції на одному ринку від ситуації на інших, що пов'язано з відомою замінністю факторів виробництва для бізнесу.

Основною відмінною рисою ринку факторів є те, що товар-фактор у результаті акту купівлі-продажу не переходить у власність покупця, тобто фірм, а залишається власністю продавців, тобто домашніх господарств. Іншими словами, характер залучення до виробництва факторів, що належать домашнім господарствам, носить скоріше характер оренди факторів у тимчасове користування їх бізнесом за певну плату, ніж продажі факторів у власність бізнесу.

Специфічний характер використання факторів обумовлений фундаментальними економічними принципами ринкової економіки – правом приватної власності громадян на фактори і обмеженою тільки законом свободою підприємництва. Кожен член суспільства, кожне домашнє господарство вільне у виборі способу використання факторів, що належать йому: або використовувати у власному бізнесі, або надати за плату в розпорядження іншого приватного бізнесу чи державної організації. При цьому розмір поточного доходу має важливе, але не завжди вирішальне значення при виборі характеру економічної активності окремою людиною. Часто люди, маючи можливість отримання значних доходів під час роботи за наймом, проте відкривають власний бізнес, що обіцяє менші доходи, але надає істотно більшу свободу підприємницької діяльності.

Попит на ресурси є похідним, вторинним або породженим попитом від попиту на готові товари і послуги, які виробляються за допомогою даних ресурсів. Ресурси задовольняють потреби споживача не прямо, а побічно, через виробництво товарів і послуг. Домогосподарства бажають споживати різні товари, виготовлені за допомогою ресурсів, а не самі ресурси.

Похідний характер попиту на ресурси означає, що стійкість попиту залежатиме від:

- продуктивності ресурсу при створенні товару;

- ринкової ціни товару, виготовленого за допомогою даного ресурсу.

Еластичність попиту на ресурс залежатиме від легкості ресурсозаміщення, еластичності попиту на продукт і співвідношення витрат на ресурс і загальних витрат.

4. Ринок землекористування

Під фактором виробництва «земля» в широкому сенсі розуміються не тільки земельні ділянки, але і корисні копалини, які знаходяться в надрах, сировинні ресурси, а також ліси, що ростуть на поверхні, луки тощо.

Оскільки земля знаходиться у приватній власності домашніх господарств, власники земельних ділянок надають їх у тимчасове користування бізнесу, особливо у сільськогосподарському виробництві, за певну плату – ренту. Величина ренти встановлюється на ринку землекористування під впливом попиту на використання землі з боку фірм і пропозиції на надання землі з боку землевласників.

Рента, як ціна фактора виробництва – землі, принципово відрізняється від ціни землі, як об'єкта купівлі-продажу з переходом земельних ділянок у власність покупця. В цьому випадку земля є звичайним товаром, що має ціну, яка формується на ринку землі.