Смекни!
smekni.com

Сутність Кейнсіанської теорії (стр. 5 из 6)

Пропозиція грошей визначається Центральним банком Що ж до попиту на гроші, то його можна підрозділити на декілька видів або «мотивів».

а) Трансакціонний мотив відображає використання грошей для здійснення операцій. Зберігання грошей здійснюється для заповнення розривів між грошовими надходженнями і платежами.

б) Мотив обережності відображає необхідність забезпечення грошових резервів для захисту себе від різних випадковостей, що вимагають раптових витрат; сюди ж відноситься прагнення зберегти майно у вигляді грошей для подальшого покриття фінансових зобов'язань. Цей мотив пов'язаний з тим фактом, що гроші є самим ліквідним активом тривалого користування.

Ступінь значущості мотиву обережності залежить від розвиненості ринку цінних паперів. Поява і еволюція ринку цінних паперів приводить до пониження ролі цього мотиву, оскільки у грошей виникає близький замінник - високоліквідні і прибуткові фінансові активи. Та зате з розвитком фінансового ринку збільшується значення ще одного мотиву попиту на гроші.

в) Спекулятивний мотив пов'язаний з прогнозом майбутньою ставка відсотка на ринку цінних паперів. Але теоретично можлива ситуація, при якій фактична ставка відсотка впаде до такого низького значення, що все без виключення учасники фінансового ринку чекатимуть в майбутньому її зростання. Тоді в економіці виникне ситуація, названа Дж. М. Кейнсом «абсолютною перевагою ліквідності», а її найближчими послідовниками в рамках традиційного кейнсіанства - «ліквідної пастки».

Мотив обережності і спекулятивний мотив важливі тому, що породжують нестабільність попиту на гроші. Унаслідок цієї нестабільності порушується тісний зв'язок між грошовою масою і рівнем цін.

Проте, значущість відсотка як грошового феномена залишається актуальною. На думку Дж.М. Кейнса ставка відсотка може в довгостроковій перспективі стати чинником, що загальмовує економічний розвиток.

Основи теорії ділових циклів

Головна причина циклів, по Дж.М. Кейнсу, - коливання граничної ефективності капіталу, що приводять до коливання інвестицій. У цикли також вносять внесок коливання переваги ліквідності і ефект мультиплікатора. Одна з основних особливостей циклів, згідно підходу Дж. М. Кейнса, їх внутрішня властивість ринковому господарству. Воно функціонує циклічно навіть без яких-небудь зовнішніх шоків типу воєн або державної політики. У цьому аспекті Дж. М. Кейнс також сильно розходився з «класиками».

Погляд Дж.М. Кейнса на проблему інфляції

Всякий уряд, говорить Кейнс, може існувати довгий час, друкуючи паперові гроші. Це така форма податкового обкладення, відхилитися від якої найважче. Кейнс приводить наступний приклад.

Допустимо, що в обігу знаходиться 9 млн. паперових знаків, і що в своїй сукупності вони представляють цінність в 36 млн. золотих доларів. Хай уряд випустили 3 млн. папірців, тоді їх загальна сума рівна 12 млн. У першому випадку кожен папірець має цінність 4 дол., в другому 3 дол. В результаті 9 млн. первинних папірців має цінність 27 млн. дол. замість 36 млн. Таким шляхом уряд, віддрукувавши додатково паперові гроші, придбав від населення суму, рівну 9 млн. дол. точно так, як і якби воно стягнуло цю суму податковим шляхом. На кого ж впав цей податок? Очевидно, на володарів первинних 9 млн. паперових грошей, які знецінилися в порівнянні з колишніми на 25%. Інфляція звелася до податку в 25% на всіх володарів паперових грошей в міру їх наявності у кожного.

Цей процес можна продовжувати і далі, але цінність грошей відповідно падає. Це означає, що кількість банкнотів, яка повинна випускати уряд, щоб досягти певного результату, повинна бути збільшене. Інфляція приходить державі на допомогу і іншим шляхом, полегшуючи тяжкість лежачих на нім зобов'язань в грошовій формі (зменшує реальну величину внутрішнього державного боргу).

Населення починає захищатися від інфляційного податку. Свій грошовий резерв воно переводить в коштовності і ін. Скорочуються витрати на домашні витрати. У операціях удаються до іноземної валюти. Зведення грошових ресурсів до мінімуму приводить до того, що щоденна потреба в готівці починає покриватися кредитом. Тому номінальні процентні ставки стрімко ростуть. При критичному рівні інфляції паперові гроші залишаються тільки в дрібній торгівлі, інших функцій вони виконувати вже не можуть. Ступінь знецінення грошей починає обганяти зростання паперового звернення (гіперінфляція). Інфляційний податок стає неможливим. Наступає розвал фіскальної системи і грошового звернення.

Коли інфляція доведена до цього рівня, то неминучою стає грошова реформа. Створення стійкої грошової одиниці – передумова відновлення нормальних джерел доходу. «Кращий шлях тому – це користування ще в перебіг деякого часу поганими грошима як джерелом доходу, але разом з тим негайне створення стабільної рахункової одиниці... з щоденним офіційним встановленням курсу такий по відношенню до поганих грошей».

Кейнс вважав, що значне безробіття виключає значну інфляцію. А так само вважав виключно важливою підтримку стійкості рівня цін. Для цього рівень грошової заробітної плати повинен підтримуватися стабільним настільки, наскільки це можливо. Ціни, що проте ростуть, переважно низької грошової заробітної плати. Дефляція гірша за інфляцію, оскільки передбачення пониження цін скорочує виробництво і погіршує положення виробників.

Кейнса часто звинувачували в тому, що він недооцінив погрози інфляції. Але в ті роки, які він жив, загроза безробіття була сильніша за загрозу інфляції, чим і виправдовувалися його погляди. Коли змінилася економічна ситуація, почали мінятися і його оцінки. Так, вже в 1945 р. Кейнс висловився за підвищення процентних ставок, побоюючись інфляційної дії на сукупний попит погашення величезних військових позик.

Причини безробіття по Кейнсу

На малюнку 4.2 представлена крива, що зв'язує рівень безробіття U (у відсотках) з рівнем національного доходу Y (у доларах). По Кейнсу рівноважний рівень національного доходу Y1, тобто макроекономічна рівновага, відповідає умові рівності інвестицій I заощадженням S. При цьому повна зайнятість може і не досягатися, або тому, що «фірми» не мають необхідних стимулів для достатніх інвестицій у виробництво, що забезпечує повну зайнятість.

Рисунок 4.2 Залежність рівня безробіття U від національного доходу Y

Підвищення рівня інвестицій і зниження рівня накопичень мультиплікативно збільшує національний дохід і знижує рівень безробіття.

Кейнс піддав критиці положення, що панувало в неокласичній теорії, про добровільний характер безробіття. Він показав, що в реальності існує і вимушене безробіття, породжене неможливістю отримати робоче місце навіть за бажання працювати за меншу плату. В умовах спаду виробництва, коли не задіяна значна частина трудових ресурсів, ті, що працюють не пред'являють підвищених вимог до зростання заробітної плати, а безробітні згодні отримати роботу по ставках нижчим, ніж що діють.

Проте навіть зниження заробітної плати в умовах спаду виробництва не приведе до зростання зайнятості. Падіння доходів домашніх господарств скоротить їх споживчі витрати, а отже, і сукупний попит в економіці. Зіткнувшись із звуженням ринку товарів і послуг, підприємці будуть вимушені понизити об'єми виробництва і зайнятості. Звідси витікає виведення Кейнса про те, що на сучасному світі з його звичаями і інститутами доцільніше проводити політику жорсткої грошової заробітної плати, чим політику гнучкої зарплати, що чутливо реагує на кожну зміну в об'ємі безробіття.


ВИСНОВОК

Загальний економічний аналіз Дж. Кейнса з'явився слідством вперше тоді проведеного, такого, що став тепер уже звичним, ділення науки на мікро- і макроекономіку. Про нетривіальність нового підходу свідчить хоч би той факт, що багато помилок економістів докейнсіанской епохи виникали з їх спроб дати мікроекономічні відповіді на макроекономічні питання.

Наприклад, на основі теорії ціни пояснювати рівень зайнятості. Сьогодні нам здається цілком зрозумілим, що велика система, що складається з малих підсистем — фірм, домашніх господарств — в цілому є вже не просто великою фірмою або великим домашнім господарством, а щось якісне інше. Але очевидним це зробив Кейнс. Він показав, що економіка країни в цілому не може бути адекватно описана в термінах простих ринкових відносин. Кейнсу належить відкриття того, що чинники, керівники «великою» економікою, не є просто збільшеними, версією чинників, керівників поведінкою її «малих» частин. Відмінність між макро- і мікросистемами зумовлює різницю в термінах і методах аналізу. І якщо, слідуючи за філософом Т. Куном, розглядати розвиток науки поетапно, то можна виявити поступовий, накопичувальний, і стрибкоподібний, заснований на новій парадигмі, типи розвитку. У економічній науці, спорудженій на класичному фундаменті, першою парадигмою була концепція граничної корисності С. Джевонса (XIX в.), а другий — макроекономічна концепція Дж. Кейнса.

Кейнсіанська школа вважає, що економіка розвивається не так просто, як це вважали прихильники класичної школи, а заробітня плата, ціни, процентні ставки не настільки гнучкі інструментами, які були б здатні врівноважити попит і пропозицію на макроекономічному рівні. Зарплата на основі офіційного законодавства і договірної системи може не знизитися, а безробіття може зростати. В період депресії падіння сукупного попиту приведе до падіння обсягів виробництва і скорочення попиту на працю.

Згідно з кейнсіанською теорією при державному невтручанні повна зайнятість скоріше випадковість, ніж закономірність. Капіталізм не є саморегулюючою системою, що спроможна до нескінченного процвітання. Причини безробіття та інфляції криються в значній мірі у відсутності синхронності при прийнятті економічних рішень, а особливо по заощадженнях та інвесиціях.