Смекни!
smekni.com

Сутність Кейнсіанської теорії (стр. 6 из 6)

Кейнсіанці заперечують механізм, на якому базується класична теорія, тобто, автомат регулювання ставки процента і співвідношення цін та заробітньої плати. Вони стверджують, що суб’єкти заощаджень та інвестори представляють собою різні групи, які розробляють свої плани заощаджень та інвестицій на різних основах. Відповідно до кейнсіанської теорії кількість вироблених товарів та послуг та рівень зайнятості знаходяться в прямій залежності від сукупних витрат.

Відводячи вирішальну роль сукупному попитові, а отже, і сукупним витратам, в моделі розрізняють заплановані і фактичні витрати. Модель, у якій поєднано заплановані витрати та фактичні витрати, функції споживання та інвестицій, графічно має вигляд “кейнсіанського хреста”.

Рівновага товарного ринку змінюється під впливом зміни обсягів податків та державних витрат. Залежність між змінюваними податками та загальним випуском, між державними витратами та загальним випуском визначається мультиплікаторами.

Кейнсіанськая модель макроекономічного регулювання сприймалася як якір порятунку в США і Великобританії починаючи з часу «великої депресії» 30-х рр. і, особливо, в післявоєнний період, але вона виявила свою недосконалість в останній третині XX в. З'явилася нова хвороба — «стагфляція», що поєднувала в собі інфляцію і стагнацію, пригноблюваний стан кон'юнктури. Тим часом, правовірні кейнсіанці «рятували» економіку від стагнації або кризи за допомогою дозованої інфляції. Очевидним став той факт, що владні важелі держави, що створюють за допомогою позик, податків і грошової емісії додатковий попит, нездібні створити товарної пропозиції, що вони недостатні для подолання всіх і усіляких економічних лих. Адже модель Кейнса орієнтувалася, крім всього іншого, на кризи перевиробництва, була покликана тому активізувати попит. Хотілося б відмітити, що зміни, що відбулися в останні десятиліття, в світовій економіці не можуть розхитати фундамент кейнсіанського учення, навіть якщо його окремі практичні виводи не поєднуються з вимогами сьогоднішнього дня.


Список літератури

1. Бартнев С.А. Історія економічних учень.-М.:2001.

2. Курс економіки: Підручник./Под ред.Б.А. Райзберга.-М.: 2001.

3. Кэмпбелл Р.Макконнелл, Стенлі Л. Брю. Економікс. Пер. з англ. 11-го видавництва – До., Хагар-Демос, 1993 р.

4. Кейнс Дж. М. Общая теорія зайнятості, відсотка і грошей. -М.: «Прогрес», 1978 р.

5. Макроекономіка: практичний курс. Навчальний посібник. /Под ред.

Луссе А. – СПб.: «Пітер», 1999.

6. Макроекономіка. Навчальний посібник. /Под ред. канд. ач. наук.

Е.В. Красникової – М.: «ТЄЇС», 1998.

7. Малкин м.Ю. Дж. М. Кейнс і еволюція кейнсіанства. Н. Новгород, 1998.

8. Миколаєва І. П. Економічеськая теорія. -М.: «Фінстатінформ», 1997 р.

9. Ховард До., Еріашвілі н.Д., Никітін а.М. Економічна теорія . – М.:2000.

10. Стаття «A MonetaryTheoryofProduction» включена в один з томів Зібрання Творів Дж. М. Кейнса: TheCollectedWritingsofJohnMaynardKeynesLondon, 1973. Vol.XIII.

11.http://www.economicus.ru та інші