Смекни!
smekni.com

Фізична культура і спорт в умовах ринкової економіки (стр. 1 из 2)

Фізична культура і спорт в умовах ринкової економіки


В умовах поглиблення ринкових відносин відбувається інтенсифікація економічної і особливо підприємницької діяльності не тільки організацій фізкультурно-спортивного напрямку, але й усіх працівників галузі «ФКіС».

У зв’язку з цим радикально змінюються вимоги до професійної підготовки кадрів по фізкультурі і спорті, які у процесі навчання у ВНЗ повинні засвоїти не тільки основи ринкової економіки, але й сформувати економічне мислення, оволодіти елементами економічної культури, поведінки та самовизначення у сфері спортивного підприємництва.

Державний освітянський стандарт вищої професійної освіти в рамках засвоєння навчального курсу «Економіка ФКіС» передбачає розгляд фізкультури і спорту, як галузі народного господарства, вивчення економіки, фінансового забезпечення, матеріально-технічної бази і трудових ресурсів галузі, проведення економічного аналізу діяльності фізкультурно-спортивних організацій.

Бакалавр «ФКіС» повинен не тільки добре орієнтуватися у різноманітних макро і мікроекономічних проблемах фізкультури і спорту, які функціонують в умовах формування ринкової економіки, але й вміти працювати з різними документами і фінансовими планами, кошторисами і договорами.

Галузева структура народного господарства характеризується переліком окремих галузей, окремих виробництв і видів діяльності, які виділені в економіці країни на підставі суспільного розподілу праці, пропорціями, які сформувалися між ними у розподілі ресурсів і масштабах виробництва, міжгалузевими взаємовідносинами, які проявились в обміні товарами і послугами.

В основу класифікація галузей народного господарства можуть бути покладені різні принципи, які відображають способи виділення однорідних видів діяльності в одну класифікаційну галузеву одиницю.

Існує підхід, який передбачає, що галузь народного господарства включає в себе сукупність виробництв однорідної продукції незалежно від масштабів підприємств або їх підрозділів, відомчої належності чи наявності самостійного балансу. Мова йде про те, що якщо на великих підприємствах в невеликих масштабах у якості допоміжних виробляються товари чи послуги, які не характерні для основної діяльності, то вони повинні враховуватись не за профілем цього підприємства, а по галузях, відповідним споживчим якостям товарів чи послуг, що виробляються.

Іншими словами, в основу класифікації галузей покладено підприємство (організація, установа), яке має самостійний баланс і має визначений вид діяльності, тобто принцип «господарчої» галузі.

Виробнича сфера являє собою сукупність галузей матеріального виробництва, кінцевий результат діяльності яких є матеріальний продукт. Це галузі, які виробляють, в першу чергу, засоби виробництва і предмети споживання. До них відносять: промисловість, с\г, будівництво, торгівлю, транспорт.

Невиробнича сфера – це комплекс галузей, які не виробляють, як правило, безпосередньо матеріальних цінностей. У більшості випадків це галузі, які пов’язані із задоволенням нематеріальних потреб людини за допомогою надання різноманітних послуг, а саме послуг житлово-комунального господарства, побутового обслуговування, транспорту та зв’язку для населення, охорона здоров’я, фізкультура і спорт, освіта, культура, наука (у сфері матеріального виробництва – 66,2%, нематеріального – 33,8%, країні Європи – 60-70% у сфері послуг, причина – впровадження заходів НТР).

Аналізуючи структуру галузей народного господарства його було поділено на виробничу та невиробничу сфери, необхідно відзначити, що органічний взаємозв’язок цих двох сфер економіки полягає у тому, що матеріальне виробництво, що матеріальне виробництво, яке створює матеріально-технічні умови для усіх видів суспільно-корисної діяльності, у тому числі і для невиробничої сфери, випробовує на собі і зворотний зв'язок – вплив самого працівника (його освіта, інтелект, здоров’я) всього того, що є вирішальним впливом на зростання продуктивності праці, а забезпечується нематеріальним виробництвом.

ФКС з економічної точки зору можна охарактеризувати, як вид суспільно-корисної діяльності з надання різнохарактерних послуг. Така діяльність відноситься до невиробничої сфери, тому що прямо не приймає участь у створенні матеріального продукту.

Галузь – це сукупність підприємств і організацій, які характеризуються загальністю продукції, що виготовляється, технології виробництва, основних фондів, професійних навичок працюючих і потреб, які задовольняються ними.

Не дивлячись на те, що наведене визначення відноситься насамперед до галузей виробничої сфери, його правомірно застосовувати на будь-яку галузь народного господарства, тому що в ньому містяться головні признаки, які лежать в основі, з одного боку, об’єднання в галузь різних господарських одиниць, а з іншого боку, різниці між галузями. В основі об єднання різних господарських одиниць в галузь лежать:

a) особливості праці робітників підприємств і організацій, які виконують специфічні функції в системі суспільного поділу праці;

b) особливості використовуваних засобів праці;

c) специфічна форма результатів праці.

Сукупність названих при знаків відображає виникнення різновидів суспільно необхідної діяльності та їх формування в галузь: розвиток потреб у будь-якому продукті праці (товарі, послузі) обумовлює спеціалізацію виробництва, її постійне поглиблення за рахунок впровадження нових, але того самого профільного напрямку видів діяльності (послуг), що з часом потребує відповідної форми управління.

Підтвердженням постійного поглиблення спеціалізації може слугувати розширення впливу фізкультури і спорту на вирішення багатьох соціальних питань.

Загальні галузеві признаки змісту виробничого процесу в галузі ФКіС:

- організації галузі здійснюють специфічні функції, які пов’язані із задоволенням специфічних потреб. Продуктом виробництва, в першу чергу, виступають оздоровчі, освітні, видавничі послуги, які задовольняють різноманітні потреби фізкультурно-спортивної направленості людей різного віку, інтересів і матеріальних можливостей;

- професійне забезпечення виробничого процесу досягається багаторівневою системою підготовки кадрів, які надаються середніми та вищими навчальними закладами, після вузівською освітою і різними формами підвищення кваліфікації;

- матеріально-технічна база - спортивні споруди, їх оснащення та інвентар;

- представляє собою характерні для цих видів діяльності основні і оборотні фонди невиробничого призначення;

- бюджетне фінансування здійснюється у відповідності з самостійною статтею державних витрат;

- управління галуззю здійснюється системою органів виконавчої влади регіонального і місцевого рівнів, які розробляють стратегію розвитку фізичної культури і спорту й несуть відповідальність за їх реалізацію.

Аналіз динаміки основних показників фізкультури і спорту у масштабах країни свідчить про наявність у розвитку галузі ряду тенденцій, які в останні роки набувають позитивного характеру:

- зростає кількість спортивних споруд;

- збільшується чисельність штатних працівників фізкультурно-оздоровчих центрів, спортивних клубів, підприємств та організацій;

- збільшується кількість людей, які займаються в секціях і групах за видами спорту, клубах і групах фізкультурно-оздоровчого напрямку.

Разом з тим, розвитку фізкультури і спорту протягом значного часу притаманні і негативні тенденції.

В першу чергу, це бюджетне фінансування галузі «за залишковим принципом», невиконання законодавчих актів у частині затверджених нормативів фінансування фізкультури і спорту, а також невиконання показників бюджетного фінансування.

В кожній галузі народного господарства проявляються економічні відносини, які характерні в цілому для конкретної країни.

Методологічною основою для їх аналізу є загальна економічна теорія - економіка.

Крім цього існує ряд економічних дисциплін, які вивчають конкретну галузь (економіка транспорту, економіка спорту).

Як відомо, предметом економіки є проблема підвищення ефективності використання обмежених ресурсів для задоволення безмежних потреб людей. Це загальна для народного господарства будь-якої країни проблема. Яка характерна і для кожної галузі.

Стосовно галузі ФКіС вона знаходить вияв у таких питаннях:

- яка організаційно-правова форма найбільш ефективна для функціонування фізкультурно-спортивної організації з врахуванням специфічних особливостей останньої;

- які найбільш раціональні способи залучення займаних чи пайових фінансових ресурсів для функціонування і розвитку фізкультурно-спортивної організації;

- як підвищити конкурентоздатність фізкультурно-спортивної організації;

- як найбільш ефективно використовувати мережу фізкультурно-спортивних споруд і кожну з них окремо;

- як реалізувати велику кількість білетів на спортивні змагання, абонементів для занять у фізкультурно-оздоровчих групах.

Таким чином, предметом економіки ФКіС є проблема вибору найбільш раціональних способів споживання ресурсів (факторів виробництва) для розширення ринку надання послуг, максимального наближення їх асортименту і якості до споживчих вимог. Вирішення цих проблем передбачає не тільки використання економічних інструментів, а й розробку моделей організації виробництва, застосування соціально-психологічних методів стимулювання працівників, системи маркетингових засобів, які просувають послуги і товари до споживачів.

У розумінні предмета галузевої економіки знаходиться взаємозв’язок двох основних розділів економічної теорії – макроекономіки та мікроекономіки.

Мікроекономіка як розділ економіки пов’язана з вивченням відносно мало масштабних економічних процесів, суб’єктів явищ (підприємств, фірм, відносин між ними).