Смекни!
smekni.com

Види податків. Економічна ефективність діяльності АТ "Комфорт" (стр. 2 из 4)

Обчислюється за ставками для конкретних видів підакцизних товарів у відсотках до вартості у відпускних цінах, для імпортних товарів - до митної (закупівельної) вартості з врахуванням митних зборів та мита, для окремих видів підакцизних товарів - у величині ЕКЮ до фізичної одиниці виміру товару.

Ввізне мито - За ставками Єдиного митного тарифу.

Б) Податки, які сплачують з прибутку

Податок на прибуток підприємства

Балансовий прибуток підприємства - це загальна сума його прибутку від усіх видів діяльності за звітний період, отримана як на території України, її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, так і за її межами, яка відображена в його балансі і включає прибуток від реалізації продукції(робіт, послуг) , в тому числі продукції допоміжних і обслуговуючих виробництв, що не мають окремого балансу, основних фондів, не матеріальних активів, цінних паперів, валютних цінностей, інших видів фінансових ресурсів та матеріальних цінностей, а також прибуток від орендних операцій, а також від позареалізаційних операцій.

Овчислюється - 30 % від суми прибутку, обчислення як різниця між скоригованим валовим доходом, валовими витратами та сумою амортизаційних відрахувань.

Платники податків:

Суб’єкти підприємницької діяльності, бюджетні організації в частині здійснення госпрозрахункової діяльності, банки(крім Національного банку України і його установ, за винятком госпрозрахункових закладів), які є юридичними особами згідно з законодавством України, міжнародні організації, що не мають імунітету та дипломатичних привілеїв і здійснюють підприємницьку діяльність в Україні.

Національний банк України і його установи(за винятком госпрозрахункових) сплачують до державного бюджету суму перевищення валових доходів над видатками згідно з кошторисом витрат, затвердженим Верховною Радою України.

Плата (податок) на землю

Використання землі в Україні є платним. Плата за землю утримується у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається у відсотках від грошової оцінки 1 га земельної ділянки:

· для земель сільськогосподарського призначення: рілля, сіножаті та пасовища-0,181 %;

· багаторічні насадження - 0,0543 % ;

для земель у межах території населених пунктів - 1,81 %.

Рентні платежі :

· рентна плата за нафту і природний газ, що видобуваються в Україні;

· різниця в цінах на газ природний власного виробництва.

Обчислюються за конкретними ставками у твердій сумі на 1 тонну нафти та 1000 куб. метрів природного газу.

Податок з власників транспортних засобів - обчислюється за конкретними річними ставками на 100 куб. см. об’єму циліндрів двигунів, 1 кВт потужності двигуна

Податок на промисел. Платниками податку на промисел є громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, якщо вони не зареєстровані як суб’єкти підприємництва і здійснюють несистематичний, не більше чотирьох разів протягом календарного року, продаж виробленої, переробленої та купленої продукції, речей, товарів. Обчислюється у розмірі 10 % вказаної в декларації вартості товарів, що підлягають продажу протягом трьох днів, але не менше однієї мінімальної заробітної плати. У разі збільшення терміну продажу товарів до семи днів ставка податку подвоюється

Податки, збори та на витрати виробництва обов’язкові відрахування, які відносяться

Державне мито.

Платниками державного мита на території України є фізичні та юридичні особи за вчинення в їхніх інтересах дій та видачу документів, що мають юридичне значення, уповноваженними на те органами. Обчислюється за конкретними ставками (у відсотках або частках н. м.) від дій, за які справляється державне мито. За конкретними ставками (у відсотках або частках н. м.) від дій, за які справляється державне мито.

Вивізне (експортне) мито – обчислюється за конкретними ставками у відсотках до митної вартості окремих видів товарів (5 - 200%)

Збір за спеціальне використання природних ресурсів:

· плата за спеціальне використання надр при видобуванні корисних копалин;

· плата за спеціальне використання прісних водних ресурсів;

· плата за спеціальне використання лісових ресурсів.

Обчислюється за нормативами від розміру використання в межах ліміту і понад ліміт.

Платежі за забруднення навколишнього природного середовища (екологічний податок). За нормативами і лімітами викидів та скидів забруднюючих речовин і розміщення відходів.

Збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок Державного бюджету. За конкретними ставками на одиницю видобутку чи погашення запасів залежно від виду корисних копалин.

Збір на обов’язкове соціальне страхування (у тому числі обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття. Обчислюється у розмірі 5,5 % від фактичних витрат на оплату праці (1% - для працюючих інвалідів). У тому числі 1,5 % - на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття;

0,5 % від суми оподатковуваного доходу (прибуток) - для фізичних осіб - суб’єктів підприємницької діяльності, які не використовують праці найманих працівників, адвокатів, приватних нотаріусів (збір на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття).

Збір на обов’язкове державне страхування -32% від фактичних витрат на оплату праці, суми оподаткованого доходу (прибуток) та суми винагород, які виплачуються фізичним особам за договорами цивільно правового характеру (4% - для працюючих інвалідів)

Відрахування та збори на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування - 1,2% від обсягу виробництва продукції, виконуваних робіт (послуг); 0,06% від товарообігу заготівельних, торгівельних та постачально-збутових організацій

Збір до Державного Інноваційного фонду - 1% обсягу реалізації продукції (робіт, послуг)

Плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності - 160 ЕКЮ за календарний місяць за здійснення операцій з роздрібної торгівлі та з торгівлі готівковими валютними цінностями.

Від 350 до 8000 ЕКЮ на рік за здійснення операцій з надання тих чи інших послуг у сфері грального бізнесу.

В) Податки на заробітну плату громадян

Прибутковий податок за конкретними ставками прогресивної шкали залежно від суми заробітку за місцем основної роботи, 20% з сум доходів, одержуваних громадянами за місцем основної роботи.

Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування - 0,5% сукупного оподатковуваного доходу.

Збір на обов’язкове соціальне страхування - 0,5% сукупного оподатковуваного доходу.

До місцевих податків і зборів належать:

1. Збір за парковку автотранспору Ставка збору за парковку автотранспорту встановлюється з розрахунку за одну годину парковки, її граничний розмір не повинен перевищувати 3 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян в спеціально обладнаних місцях і 1 відсотка - у відведених місцях.

2. Ринковий збір. Ринковий збір справляється за кожний день торгівлі. Його граничний розмір не повинен перевищувати 20 відсотків мінімальної заробітної плати для громадян і трьох мінімальних заробітних плат для юридичних осіб залежно від ринку, його територіального розміщення та виду продукції (товару). Ринковий збір справляється працівниками ринку до початку реалізації продукції.

3. Збір за видачу ордера на квартиру Граничний розмір збору за видачу ордера на квартиру не повинен перевищувати 30 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян на час оформлення ордера на квартиру.

4. Курортний збір Граничний розмір курортного збору не може перевищувати 10 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

5. Збір за участь у бігах на іподромі Граничний розмір збору за участь у бігах на іподромі за кожного коня не повинен перевищувати трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

6. Збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі на іподромі Його граничний розмір не повинен перевищувати 5 відсотків від суми цієї надбавки.

7. Податок з рекламиГраничний розмір податку з реклами не повинен перевищувати 0,1 відсотка вартості послуг за розміщення одноразової реклами та 0,5 відсотка за розміщення реклами на тривалий час.

8. Збір за право використання місцевої символікиГраничний розмір збору за право на використання місцевої символіки не повинен перевищувати з юридичних осіб - 0,1 відсотка вартості виробленої продукції.

9. Збір за право проведення кіно- і телезйомок

10. Збір за проведення місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей

11. Комунальний податок

12. Збір за проїзд по території прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон

13. Збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі

Місцеві податки і збори, порядок їх сплати встановлюються органами місцевого самоврядування відповідно до переліку і в межах граничних розмірів ставок, установлених законодавством України, крім збору за проїзд автотранспорту, що прямує за кордон по території прикордонних областей, який встановлюється обласними Радами народних депутатів.

Суми місцевих податків і зборів зараховуються до бюджетів місцевого самоврядування за місцем знаходження (проживання) платника, якщо інше не встановлено законодавчими актами України.

Крім цього, ще розрізняють прямі і непрямі податки.

Прямі податки-це податки, які держава стягує безпосередньо з доходів або майна платника податку.До них належать:податок на прибуток підприємств і організацій, прибутковий податок з доходів громадян.

Непрямі податки-це податки, які стягуються у вигляді надбавки до ціни товару і сплачуються споживачами при його купівлі. До них належать, зокрема, податок на добавлену вартість і акцизний збір.


2. Бізнес-план

2.1 Форма організації бізнесу