Смекни!
smekni.com

Аналіз трудових, матеріальних і фінансових ресурсів підприємства (стр. 1 из 4)

Міністерство освіти і науки України

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Факультет управління та бізнесу

Кафедра економіки підприємства

Звіт

З виробничої економічної практики

Виконала: ст. гр. ЕП – 31

Гранкіна Анастасія Олександрівна

Номер залікової книжки:

074264

Керівник від кафедри:

Дефорж Сергій Юрійович

Керівник від підприємства:

Король Олександр Костянтинович

Харків 2010


Зміст

Вступ

1. Інформаційна база для проведення аналізу виробничо-господарської діяльності

2. Характеристика підприємства

3. Організація діяльності підприємства

4. Аналіз виробничо-господарської діяльності

5. Загальна характеристика виробництва

6. Аналіз стану і використання основних фондів

7. Аналіз використання трудових ресурсів

8. Стан охорони навколишнього середовища

9. Аналіз фінансового стану підприємства

10. Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства

Висновки


Вступ

Метою проходження практики є ознайомлення безпосередньо на підприємстві з виробничим процесом і технологічним циклом виробництва, відпрацювання вмінь і навичок із професії та спеціальності, закріплення знань, отриманих при вивченні певного циклу теоретичних дисциплін та придбання первинного практичного досвіду у галузі планування, організації, управління, обліку та аналізу трудових, матеріальних і фінансових ресурсів, техніко-економічної діяльності підприємств.

Основними завданнями написання звіту є:

1. ознайомлення з базою практики;

2. вивчення організацію управління виробництвом;

3. вивчення організацію планування, обліку й аналізу матеріальних, трудових і фінансових ресурсів;

4. вивчення організацію управлінського обліку.


1. Інформаційна база для проведення аналізу виробничо-господарської діяльності

Джерелами інформації для проведення аналізу були такі документи:

- баланс підприємства за попередній рік і за звітний період, форма № 1;

- звіт про фінансові результати і їхнє використання за попередній рік і за звітний період, форма № 2;

- звіт про фінансово-майнове положення, форма № 3; звіт по роботі за попередній рік і за звітний період, форма №1–ПВ, форма № 3–ПВ;

- звіт про витрати на виробництво продукції, робіт, послуг, форма № 5;

- розрахунок нормативу власних оборотних коштів;

- розшифровування дебіторської і кредиторської заборгованості; звіт про наявність і рух основних фондів, амортизації (знос), форма №11–Оф;

- зведена таблиця основних показників, форма № 22 (річні);

- звіт про рух засобів в іноземній валюті, форма № 15;

- бізнес-план;

- матеріали маркетингових досліджень;

- висновки аудиторських перевірок.

2. Характеристика підприємства

Закрите акціонерне суспільство Лозівський завод "Трактородеталь" здійснює свою діяльність на підставі Статуту, зареєстрованого рішенням №105 від 26 лютого 1996 року виконавського комітету Лозівської міської ради Харківської області. Предметом діяльності ЗАТ "ЛЗТД" є виробництво і реалізація запасних частин до автомобілів, тракторів і сільськогосподарської техніки для підприємств, організацій і суб'єктів підприємницької діяльності.

Закрите акціонерне товариство "Лозівський завод Трактородеталь", далі ЗАТ "ЛЗТД", засноване згідно з рішенням установчих зборів (Протокол № 1 від 23. 02. 1996р.) , які відбулися в м. Лозовій, шляхом перетворення суб’єкта підприємницької діяльності - орендного підприємства "Лозівський завод "Трактородеталь".

Повна назва на українській мові - закрите акціонерне товариство "Лозівський завод "Трактородеталь"

Скорочена назва: - ЗАТ "ЛЗТД".

Місце знаходження: Україна, 64600, м. Лозова, Харківська обл., вул. Потьомкіна, 1 телефон: 2-27-14 факс 2-59-93

Лозівський завод "Трактородеталь" є одним з основних спеціалізованих підприємств по виробництву прокладок головок блоку до двигунів внутрішнього згорання і відомих дисків муфт зчеплення до автотракторної техніки, вироблюваної як в Україні, так і в країнах ближнього зарубіжжя.

Історія заводу починається з 1959 року, але особливий розвиток він отримав в 1970 році, коли було ухвалено рішення про нарощування потужностей з метою повного забезпечення прокладками складальні виробництва моторобудівних заводів: "Серп і Молот" "ХЗТД", "ММЗ", "АМЗ".

В 1996 році завод був перетворений в закрите акціонерне товариство, визначилися нові шляхи і можливості по технічному переозброєнню виробництва, освоєнню нових видів продукції, в більшій мірі був активізований внутрішній потенціал трудового колективу. За рахунок технічної переозброєння виробництва освоєна нова спеціалізація - виробництво дисків відомих муфт зчеплення. Сьогодні в серійному виробництві знаходяться диски муфт зчеплення до таких автомобілів і тракторів, як ГАЗ - 53, ГАЗ - 52, КамАЗ, ЮМЗ, Т-150, всього 20 найменувань.

В 2001 році завод приступив до виробництва фільтруючих елементів паливних, мастильних і повітряних систем двигунів до автотракторної техніки з використанням прогресивних технологій і якісних вхідних матеріалів.

Вся основна продукція підприємства сертифікована в системі УкрСепро.

На заводі створено інструментальне виробництво, яке в повному об'ємі задовольняє потреби основного виробництва у виготовленні і ремонті штампового і технологічного обладнання. Виробничі і технологічні можливості заводу дозволяють в найкоротші терміни організувати масове виробництво будь-якої прокладки головки блоку двигунів внутрішнього згорання.

Основою життєдіяльності заводу є постійне освоєння нових видів продукції на основі маркетингового дослідження ринку спеціалізованими службами заводу. Протягом 2003 року заводом було освоєно виробництво рукавів гумових високого тиску, шкворнів поворотного кулака до автомобілів "Газель", і "КАМаЗ", гальмівної стрічки до трактора "Т-70".

З 1 червня 2003 р. була проведена реструктуризація ЗАТ "ЛЗТД" - закритий виробничий цех № 1, розташований в п Герсеваново, віддаленістю 25 км від центрального майданчика. Устаткування цеху повністю перевезено на майданчики цеху №2 і цеху № 3.

В даний час проведено розділення продукції, що випускається, між двома цехами заводу.

Цех № 2 зайнятий виробництвом прокладок головок блоку, прокладок випускного і впускного колектора тракторів, сільгоспмашин, вантажних і легкових автомобілів, втулок поворотного кулака до автомобілів "КАМаЗ", ТАЗ", "ЗИЛ-130" "ИКАРУС", "ГАЗЕЛЬ", втулки важеля до трактора "ЮМЗ", втулки кронштейна "ЮМЗ", втулки шатуна - "ГАЗ-53", "ГАЗ-51", "ЯМЗ", "ЗІЛ-130","СМД-20","ЮМЗ", шлангів високого тиску до тракторів. Крім того, цех №2 зайнятий виготовленням маточин для збірки дисків зчеплення.

Цех № 3 виробляє гальмівні стрічки до тракторів "ДТ-75", "Т-25", "Т-40", диски муфт зчеплення до тракторів, сільгоспмашин, вантажних і легкових автомобілів, елементи фільтруючі паливні, масляні і повітряні до тракторів "Т-150", "ДТ-75", "МТЗ", "ЮМЗ", "Т-40", "Т-25", "Т-16", комбайну "ДОН-1500", до автомобілів "КАМаЗ"," ГАЗ ","МАЗ","ІФА".

По виробничим потужностям виробництва прокладок завод займає друге місце в Європі і являється єдиним спеціалізованим підприємством в Країнах СНД.

3. Організація діяльності підприємства

Органами управління ЗАТ "ЛЗТД" є:

- загальні збори акціонерів;

- рада акціонерного товариства;

- правління (виконавчий орган);

- ревізійна комісія (контролюючий орган).

Вищим органом управління ЗАТ "ЛЗТД" являються загальні збори учасників, які правомірні приймати рішення по всіх питаннях діяльності акціонерного товариства.

Рада акціонерного товариства обирається з членів акціонерного товариства загальними зборами акціонерів в кількості 5 чоловік строком на 3 роки і здійснює контроль за діяльністю Правління щодо виконання рішень загальних зборів акціонерів.

Виконавчим органом ЗАТ "ЛЗТД", здійснюючим керівництво поточною діяльністю акціонерного товариства, являється Правління, яке обирається в кількості 7 чоловік. До його складу входить Президент ЗАТ "ЛЗТД", його замісники, головний бухгалтер, інші посадові особи та працівники.

Роботою Правління керує голова, (він же Президент ЗАТ "ЛЗТД"), який обирається згідно з Статутом строком на 5 років загальними зборами акціонерів. Кандидатуру Президента загальним зборам пропонує Рада акціонерного товариства

Правління вирішує всі питання виробничо-господарської та комерційної діяльності ЗАТ крім тих, що відносяться до виключної компетенції загальних зборів.

Правління діє від імені акціонерів в межах повноважень, передбачених чинним законодавством, Статутом та Положенням про правління ЗАТ "ЛЗТД".

Контроль за фінансово-господарською діяльністю правління ЗАТ здійснює ревізійна комісія, яка обирається з числа акціонерів.

Ревізійна комісія ЗАТ "ЛЗТД" обирається в кількості 5 чоловік строком на 3 роки. Поле діяльності ревізійної комісії визначається Положенням про ревізійну комісію ЗАТ "ЛЗТД". Ревізійна комісія складає висновки по річним звітам та баланс, виконує перевірку фінансово-господарської діяльності, докладає про результати перевірок загальним зборам акціонерів. Більш детальна організаційна структура управління підприємством наведена в додатку А.

4. Аналіз виробничо-господарської діяльності

За 2009 рік підприємством вироблено товарної продукції в діючих цінах підприємства на суму 9398,1 тис. грн.. В порівняних цінах, які діяли на 01.01.2009г об'єм продукції склав 9431,3 тис. грн., що до відповідного періоду 2008 г склало 95,6 %, відставання від показників минулого року пояснюється скороченням попиту на продукцію підприємства (прокладки та диски муфт зчеплення до тракторів, гальмівних стрічок), за рахунок завезення більш дешевої продукції конкурентів з Росії. А оскільки продукція до тракторів займає найбільшу питому вагу (72,5 %), це негативно сказалося на загальному обсязі виробництва. Частка запасних частин до вантажних автомобілів складає - 22,3 % і 4,3 % - приходиться на частку запасних частин до легкових автомобілів. (Розподіл за видами продукції наведено в табл. 1.)