Смекни!
smekni.com

Організація забезпечення ТОВ "Дружба" Борщівського району (стр. 1 из 3)

Вступ

На сьогодні сільське господарство є одним із основних споживачів нафтопродуктів. Адже високопродуктивне використання сільськогосподарської техніки неможливе без паливо-мастильних матеріалів. Щороку с/г підприємтва витрачають мільйони тон нафтопродуктів, вартість яких істотно позначається на затратах на виробництво с/г продукції.

Нафтогосподарства с/г підприємств призначені для безперебійного забезпечення МТП паливо-мастильними матеріалами. На них покладають такі основні функції: планування і завезення нафтопродуктів з баз постачальних організацій; зберігання нафтопродуктів і контроль за їх якістю; видача та облік матеріалів; збір відпрацьованих масел і здавання їх на регенерацію і т.д. Проте через велику фінансову кризу, як в країні, так і в с/г; зокрема, забезпечення с/г товаровиробників паливо-мастильними матеріалами стає проблематичним. Це пояснюється неконтрольованою (з боку держави) лібералізацією цін на нафтопродукти та скрутним фінансовим становищем самих с/г підприємств, які через високі процентні ставки не можуть отримати банківські кредити. Тому уряду і державі в цілому потрібно активізувати пошуки шляхів виходу з економічної кризи та розвитку підприємницької діяльності.

Метою написання даної курсової роботи є:

- охарактеризувати господарську діяльність ТОВ „Дружба” та з'ясувати стан забезпечення його нафтопродуктами;

- розрахувати потребу господарства в паливо-мастильних матеріалах для самохідних комбайнів та с/г машин;

- описати заходи, що будуть сприяти покращенні забезпечення господарства нафтопродуктами.


1. Коротка характеристика господарства

1.1 Основні відомості про господарство

Теперішнє товариство з обмеженою відповідальністю “Дружба” утворилось внаслідок реструктуризації колишньої селянської спілки “Дружба”. На території колишнього КСП утворилося три нових господарства:

· Приватно-аграрне підприємство “Сокіл”;

· Приватно-аграрне підприємство “Маяк”;

· ТОВ “Дружба”.

До одного господарства входять три населені пункти: с. Тулин, с. Козаччина і с. Ланівці, де знаходиться центральна садиба господарства. Господарство займає досить вигідне географічне положення, оскільки розміщене поблизу шосе Борщів-Тернопіль. Відстань до районного центру м. Борщова складає 6 км., а до обласного – м. Тернопіль 105 км.

Основними виробничими підрозділами товариства є дві рільничі, тракторна та будівельні бригади, три ферми, автопарк. На території господарства збудовані капітальні приміщення ремонтної майстерні та пункту технічного обслуговування техніки, зернового току, складів. Зв’язок між виробничими підрозділами здійснюється шосейною дорогою то дорогами з твердим покриттям.

ТОВ “Дружба” спеціалізується по вирощуванню зернових культур і цукрового буряка, а також по виробництву молока та м’яса. Вигідне розташування забезпечує господарству швидку доставку виробленої продукції до переробних підприємств, які в основному знаходяться в м. Борщові. Там же і розташовані підприємства постачальники матеріально технічних ресурсів. Це фірма “Прометей ЛТД”, яка постачає нафтопродукти, Борщівське ВАТ “Украгрохім”, Райгосппостач та ряд інших.

1.2 Структура земельних угідь і посівних площ

Земля – найважливіше багатство нашого суспільства. На сільськогосподарських підприємствах земля є не тільки територіальною базою виробництва, але й його основним засобом, який не можна змінити іншим. Тому землю необхідно використовувати раціонально з найвищою віддачею. Вся земельна територія с/г підприємства розподіляється на угіддя. З них виділяють сільськогосподарські угіддя, які виступають основним засобом для виробництва с/г продукції. Найважливішими та найціннішими с/г угіддями є рілля, оскільки з одиниці її площі виробляють більше с/г продукції ніж з інших. Співвідношення площ окремих угідь (у відсотках до заданої площі земельного фонду), а це впливає на спеціалізацію й організацію виробництва. Розглянемо структуру земельних угідь ТОВ “Дружба”, що подана в таблиці 1.

Таблиця 1. Структура земельних угідь господарства

Види угідь Площа, га Структура%
Загальна земельна площа 1119,2 100
В т. ч. сільськогосподарські 1034,8 92,5
З них
Ріллі 987,7 88,3
Сіножаті 1,6 0,14
Пасовища 42,4 3,8
Багаторічні с/г насадження - -
Зарибнені ставки і водоймища 5,8 0,5

Як видно з даних таблиці с/г угідь становить основну частину (92,5%) земель господарства. В той час велика кількість ріллі (88,3%) свідчить про високий ступінь розораних земель, а це в свою чергу дозволяє ефективно розвиватися такій важливій галузі с/г виробництва, як рослинництво.

На остання місце в раціональному використанні землі, одержання високих врожаїв с/г культур належить і структурі посівних площ. Під структурою посівних площ розуміють процентне співвідношення посівних площ ріллі.

Розглянемо структуру посівних площ господарства, яка наведена в табл. 2

Таблиця 2. Структура посівних площ господарства

Назва культур Площа, га Структура,%
Рілля 987,7 100
Озима пшениця 300 30,4
Ячмінь 142 14,4
Жито 40 4,0
Овес 15 1,5
Гречка 24 2,4
Цукрові буряки 106 10,8
Картопля 1 0,1
Овочі 2 0,2
Кукурудза на силос 90 9,1
Однорічні трави 267,7 27,1

Як видно із даних таблиці в структурі посівних площ важливі значення надано трьом основним групам с/г культур, це – зерновим, частка яких в структурі становить 52,7%, кормовим – 36,5%,та цукровому буряку – 10,8%. Ці культури визначають спеціалізацію господарства в галузі рослинництва.

1.3 Машинно-тракторний парк господарства

Для здійснення комплексної механізації сільськогосподарського виробництва важливе значення має раціональна структура машинно-тракторного парку господарства. Адже виконання кожного технічного процесу передбачає його безпосередність, яка забезпечується правильним співвідношенням між кількістю та продуктивністю тракторів і сільськогосподарських машин.

Крім того структура машинно-тракторного парку повинна відповідати природно – економічним умовам господарства та його спеціалізації.

Одним із найважливіших енергетичних засобів МТП господарства є комбайни. Розглянемо наявність комбайнів у ТОВ “Дружба”, яка наведена у таблиці 3.

Таблиця 3. Наявність у господарстві самохідних комбайнів

Марка комбайна Наявність у господарстві, шт. Рік випуску Заплановано ремонтів шт. План завозу нових комбайнів,шт.
Поточних Капітальних
ДОН-1500
СК-6 “Колос” 1 1989 1 - -
СК-5М “Нива” 2 1988, 1991 1 1 1
КС-6Б 1 1989 - 1 1
РКС-6 - - - -
КСКУ-6 - - - -
КСК-100 1 1990 1 - -
КСК-4-1 - - - -
та ін.

Як видно із даних таблиці самохідних комбайнів в господарстві небагато – 5 штук і всі вони вже досить багато років (більше 10) працюють. Для підтримання їх в робочому стані необхідно проводити щороку численні поточні та капітальні ремонти. Проте, щоб замінити їх новими господарство не має достатньо коштів, хоча й планує в цьому році закупити один зерновий та один бурякозбиральний комбайни.

Основна частина всіх робіт в рільництві виконується сільськогосподарськими машинами. І від того на скільки добре господарство забезпечене с/г технікою залежить якість та терміни виконання робіт, завантаження машин, а значить і ефективність їх використання. Розглянемо наявність с/г машин у господарстві, яка подана в таблиці 4

Таблиця 4. Наявність у господарстві сільськогосподарських машин

Назва та марка с/гмашини Наявність у господарстві, шт. Об´єм виконуваних робіт Навантажування на одну машину, га
Плуги:
ПЛН-5-35 2 987,7 197,5
ПН-3-35 3
Культиватори:
КПС-4 3 845,7 281,9
УСМК-5,4Б 1 51 51
КРН-4,2 1 91 91
Оприскувач:
СП-2000 1 987,7 987,7
Стогоклад:
ПФ-0,5 1 517 517
Граблі:
ГВК-6 1 517 517
Сівалки:
СЗ-3,6 4 517 129,3
СЗТ-3,6 4 517 129,3
ССТ-126 1 51 51
Картоплесаджалки:
КСМ-4 1 1 1
Жатки:
ЖВН-6А 1 487 487
ЖРБ-4,2 1 30 30
Сінокосарки:
КС-2,1 2 322,7 161,4
Силосозбиральний комбайн:
КСС-2,6 1 90 90
Гичкозбиральна машина:
БМ-6А 1 51 51
І т.д.

Як видно з таблиці парк с/г машин господарства також невеликий як в цілому так і по окремих назвах та марках техніки і як результат обсяги робіт які доводиться їм виконувати, також значні. Це особливо видно з колонки “навантаження на одну машину, га”