Смекни!
smekni.com

Типи і моделі ринкової економіки (стр. 1 из 5)

ЗМІСТ

ЗМІСТ. 1

ВСТУП.. 2

1. ПОНЯТТЯ І СУТЬ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ.. 3

2. ТИПИ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ.. 7

3. МОДЕЛІ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ.. 15

ВИСНОВОК.. 22

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ.. 24

ВСТУП

У кожній системі існують свої національні моделі організації господарства, оскільки країни відрізняються рівнем економічного розвитку, соціальними і національними умовами. Ринкова економіка включає декілька різних за змістом моделей економіки. Вони відрізняються залежно від ступеня дії держави на економіку і від пріоритетних завдань.

Проте сучасна модель ринкового господарювання, яка склалася в країнах з высоко- і среднеразвитой ринковою економікою, характеризується поряд загальних закономірностей: відвертість ринку; високим рівнем розвитку економіки країни в цілому і інфраструктури ринку; розвиненою системою методів регулювання національної економіки; економічним зростанням.

У наший країни є декілька варіантів формування економіки. Теоретично можливий вибір між що вже показали себе на практиці національними моделями організації господарства. Але успішне використання світового досвіду у вітчизняній економіці повинне відбуватися з урахуванням відмінностей в нинішньому рівні продуктивної бази, національного колориту. Необхідність подальших ринкових реформ, традиційно висока роль держави, посилення соціальних початків в сучасній економіці, неможливість і небажаність повернення до тотального домінування держави в економіці звужують теоретично широкий вибір до моделі соціального ринкового господарства.

1. ПОНЯТТЯ І СУТЬ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ

Економіки різних країн разом із загальними рисами мають відмінності, іноді досить істотні. Найчастіше такі відмінності викликані масштабами і рівнями розвитку, специфікою галузевої структури економіки, залежної від природних ресурсів. Позначаються і історичні особливості. Проте головна відмінність економік полягає в принципах організації відтворювальних процесів. Пристрій економічного життя в країні витікає з того, яким чином уряд і народ країни відповідають на три головні питання економічної науки: «Що, як для кого проводити?»

Залежно від того, як діють економіка і як нею управляють, розрізняють різні типи економічних систем. До того ж на будь-якій економічній системі лежить відбиток пануючого в країні політичного устрою, державній ідеології. [1. С.57]

Економіка будь-якої країни функціонує як самостійна велика система. І кожна ланка цієї системи може існувати тільки тому, що отримує що-небудь від інших ланок, тобто знаходиться з ними у взаємозв'язку і взаємозалежності.

Таким чином, економічна система – це особливим чином впорядкована система зв'язків між виробниками і споживачами матеріальних і нематеріальних благ і послуг.

Багатогранність економічної системи дозволяє визначати її по-різному: це і сукупність механізмів і інститутів, що стосуються виробництва, доходів; це і інститути організації; закони і правила, традиції, переконання, що стосуються економічної поведінки і тому подібне [2. С.31]

Економічна система виділяється з інших видів систем (наприклад, технічних) своїми специфічними: виробництвом, обміном і розподілом благ в суспільстві, доведенням їх до кінцевого споживача. Немає жодної людини, яка не брала участь би в цьому процесі. Ця участь може бути прямою або непрямою. Наприклад, пенсіонери залучені у виконання функцій економічної системи наданням своїх заощаджень або банкам, вкладаючи в них гроші, або акціонерним суспільствам, набуваючи їх акцій і облігацій. Практично все працездатне населення або служить в державних установах, або має свій бізнес, або працює по найму, а іноді і суміщає деякі з видів діяльності. Таким чином, одні і ті ж люди виступають і як виробники, і як споживачі благ, що створюються усередині економічної системи. [3. С.36]

Економічна система – сукупність економічних явищ і процесів, що здійснюються в суспільстві на основі відносин, що діють в нім, власності і організаційно-правових форм господарювання.

Економічне явище – це діяльність економічних суб'єктів або агентів. До них відносяться домогосподарства, окремі підприємці, керівники банків, фірм, асоціації, об'єднання, урядові органи і установи. [4. С.28]

Положення і роль кожного економічного агента визначаються його відношенням до ресурсів (чинникам) виробництва. Одні мають в своєму розпорядженні капітал і володіють економічною владою, визначають форми господарювання, беруть участь в управлінні підприємницькою діяльністю. Інші розпоряджаються лише власною робочою силою, і їх можливості впливу на організацію виробництва, розподіл доходів, участь в управлінні обмежені.

Економічне явище в динаміці (розвитку) є економічний процес. Причинно-наслідкові взаємозв'язки, що виникають між економічними явищами в процесі їх розвитку, називаються економічним механізмом. Вони використовуються економічним суб'єктом для досягнення позитивних результатів економічної діяльності. Економічна діяльність – це виробництво різних життєвих благ і послуг, що є основою існування кожної людини і всього суспільства в цілому.

Основним змістом економічної системи є праця в певній суспільній формі, організовувана різним чином, а також умови економічної діяльності.

Основна відмінність економічних систем витікає з характеру розподілу і обміну вироблюваних економічних продуктів. Технологія виробництва, що ґрунтується на загальних законах фізики, хімії і інших точних наук, знаходиться поза політичним впливом. В значній мірі однотипні потреби людей. Особливо фізіологічні. Але відносно того, як розподіляти і обмінювати продукт виробничої діяльності, точки зору можуть істотно розходитися або навіть бути полярно протилежними.

Система завжди знаходиться в розвитку. Сучасний мир характеризується наявністю самих різних економічних систем, які, виникаючи в той або інший історичний період, не залишалися незмінними, а постійно розвивалися. Щоб краще зрозуміти чи то інше явище в житті суспільства, необхідно спостерігати його не у одного якого-небудь народу і не в одну яку-небудь епоху, а розглядати його в процесі історичного розвитку. [5. С.51]

Для кожної економічної системи характерні свої національні моделі організації господарства, оскільки країни відрізняються своєрідністю історії, рівнем економічного розвитку, соціальними і національними умовами. Так, для адміністративно-командної економічної системи характерні були радянська і інші моделі. Сучасній капіталістичній системі також властиві різні моделі.

З яких би позицій ми не розглядали економічну систему, в ній завжди присутньо трьох основних суб'єктів економіки: домогосподарство, фірми, держава. У розвинених державах дана тріада суб'єктів господарювання завжди доповнюється четвертим елементом – іноземним сектором.

Первинним суб'єктом представляються домашні господарства, тобто приватні господарські осередки, націлених на задоволення своїх власних потреб. У цих осередках формуються всі початкові ресурси економіки, і вони є їх власниками. Продаючи свою працю, надаючи в користування майно і капітал, вони отримують грошовий дохід і направляють його на споживання.

Фірми вдають із себе підприємницьку структуру. Вони реалізують ресурси, отримані з домашніх господарств, проводячи масу товарів і послуг і забезпечуючи ними всю різноманітність індивідуальних і суспільних потреб нації. На їх частку в цьому процесі дістається прибуток.

Держава – сукупність органів, що реалізовують загальнонаціональні інтереси. Визначальна мета держави – проводити суспільні блага. Головним чином на безкоштовній основі: соціальний захист населення; розвиток науки, освіти і культури; забезпечення безпеки країни і ін. державний інтерес полягає в зборі податків і їх витрачанні на національні потреби. У держави є і специфічне економічне завдання: воно випускає в звернення гроші і контролює їх рух в економічній системі.

Іноземний сектор в основному представлений експортно-імпортними операціями із закордоном. Міжнародні економічні відносини будуються на неухильному і чіткому виконанні узятих на себе зобов'язань. Якщо держава їх не може з якої-небудь причини виконати, то наступає дефолт – відмова, і відносно даної країни міжнародні організації роблять заходи примусового характеру.

У будь-якій країні існують сотні тисяч, а то і мільйони фірм, ще більше домашніх господарств, та і само держава складається із значної кількості установ і організацій. Причому мова йде в останньому випадку не тільки про урядові органи, але і громадських організаціях.

Всі вони ухвалюють управлінські рішення, використовуючи інформацію про динаміку господарської системи. Між суб'єктами встановлюються вертикальні і горизонтальні зв'язки і відносини. Внаслідок чого утворюється загальний економічний простір діяльності з пересічними економічними інтересами. Проте як суб'єкти економічної системи вони чітко розмежовані на вищеперелічені домогосподарства, фірми, державу. і саме в цій якості і розглядаються економічною теорією. [3. С.37]

Економічна система виконує такі функції, як створення матеріальних засобів для суспільства, здійснення взаємодії суспільства з природою, виступає саморегульованою підсистемою соціального життя, що створює необхідні передумови і умови для різних сторін життя.

Таким чином, економічна система – це частина суспільства в цілому, яка крім економічних відносин, включає політичні, ідеологічні, соціально-культурні, юридичні і так далі відносини.

Суспільство ж за допомогою своїх структур впливає на економічну систему, пізнає економічні закони, які використовуються для економічного розвитку, створює соціально-економічні передумови, виробляє економічну політику і норми функціонування економічної системи.

Таким чином, засвоївши суть економічної системи, можна зрозуміти закономірності розвитку економічного життя суспільства. Економічна система служить сполучною ланкою між природою і суспільством. На вході у неї ресурси (природні, трудові), а на виході – продукти, які задовольняють потреби людей і суспільства в цілому. Саме тому в представленні людей економічна система асоціюється з поняттям «економіка».