Смекни!
smekni.com

Товарна політика ВАТ Вентиляторний завод "Гермес" (стр. 2 из 3)

Оскільки метою діяльності підприємства є отримання прибутку у довгостроковому періоді, то управлінська діяльність має бути направлена на виділення окремих сегментів ринку (цільових ринків для даного підприємства) та напрямлення зусиль для його опанування (захоплення). Таким чином, сегментація має стратегічний характер, тобто стратегічна сегментація напрямлення на встановлення довготривалих зв'язків з певним сегментом покупців, співпраця з яким дозволить отримати підприємству достатній прибуток при мінімальному рівні ризику.

Стратегія поведінки ВАТ Вентиляторний завод «Гермес» на ринку — визначення основних напрямів розвитку товарного або регіонального ринків, виходячи з оцінок поточної кон'юнктури і перспектив її розвитку. Розробляється стратегія поведінки ВАТ Вентиляторний завод «Гермес» на ринку власними маркетинговими підрозділами фірм або спеціальними науково-дослідними організаціями, лабораториями ВАТ Вентиляторний завод «Гермес».

Товарна політика ВАТ Вентиляторний завод «Гермес» визначається кон’юнктурою ринку та затверджується радою директорів ВАТ Вентиляторний завод «Гермес». Для прогнозування кон’юнктури ринку промислових вентиляторів ВАТ Вентиляторний завод «Гермес» проводить сегментування даного ринку.

Сегментування ринку продукції виробничо-технічного призначення може бути здійснено з використанням таких ознак:

· демографічні: галузь промисловості, розмір підприємства, місцезнаходження;

· операційні змінні: технологія, статус споживача (висока, помірна чи низька активність споживача), можливості споживачів (обсяги споживання);

· практика закупівель: організація постачання, профіль підприємства (промислове, фінансове тощо), структура існуючих відносин (постійні чи перспективні споживачі), політика закупівель (лізинг, контракт на обслуговування, комплектні поставки), критерій закупівель (якість, ціна обслуговування);

· ситуаційні ознаки: терміновість, область використання продукції, розмір замовлення;

· особисті характеристики споживачів: подібність продавця і покупця, ставлення до ризику, лояльність (відданість), імідж, форма власності, фінансовий стан, характер діяльності (імпорт чи експорт, добуваюче чи переробне підприємство).

ВАТ Вентиляторний завод «Гермес» встановило, що ефективна методика сегментування повинна відповідати вимогам:

· дійсність (виявлені сегменти повинні складатись із споживачів, які мають однакові запити);

· можливість кількісної оцінки критеріїв (показників) споживачів визначених сегментів;

· прибутковість виявлених сегментів;

· доступність сегментів (можливість досягнення сегментів товарами, інформацією);

· активність (можливість охвату виявлених сегментів).

Стратегічна сегментація ринку електронних інструментів повинна забезпечити:

· виявити найбільш прибуткові сегменти ринку, оцінити найбільш перспективні з них;

· формування уявлення про нинішні та майбутні потреби клієнтів ВАТ Вентиляторний завод «Гермес»;

· формування цілей розвитку ВАТ Вентиляторний завод «Гермес» і вироблення плану для їх досягнення ;

· розробку комплексу міроприємств ВАТ Вентиляторний завод «Гермес» для реалізації цього плану;

· визначення найбільш перспективних груп потенційних клієнтів тих або інших продуктів з конкретизацією плану дій для ВАТ Вентиляторний завод «Гермес»;

· опис потенційного сегмента, типів клієнтів ВАТ Вентиляторний завод «Гермес», які можуть відноситися до сегменту і стратегії залучення клієнтів до розміщення грошових засобів у банківські вклади;

· огляд персональних даних кожного домогосподарства-клієнта ВАТ Вентиляторний завод «Гермес» даного сегменту;

· огляд товарів та послуг, якими користуються домогосподарства-клієнти ВАТ Вентиляторний завод «Гермес» тощо.

Відповідно до проведеної в 2007 році сегментації ринку ВАТ Вентиляторний завод «Гермес» визначило, що основними покупцями надалі залишаються промислові підприємства, які придбавають у ВАТ Вентиляторний завод «Гермес» понад 76% від загальної вартості виробленої товарної продукції. В той же час на населення припадає близько 24% загальної вартості виробленої товарної продукції.

4. Зробити взаємозв’язок товарної політики із стратегією розподілу і

маркетинговою ціновою політикою ВАТ Вентиляторний завод

«Гермес»

Товарна політика ВАТ Вентиляторний завод «Гермес» тісно пов’язана із стратегією розподілу і маркетинговою ціновою політикою підприємства, оскільки дані напрямки діяльності спрямовані на досягнення спільної мети – отримання прибутку в результаті господарської діяльності ВАТ Вентиляторний завод «Гермес».

Прибуткова діяльність протягом 7 років, значний поступальний розвиток виробничої та соціальної інфраструктури, зростання частки на ринку промислових вентиляторів є результатом і характеристикою конкурентоспроможності виробничої системи ВАТ Вентиляторний завод «Гермес», адже на ринку даної продукції існує досить жорстка конкуренція як з боку вітчизняних, так і з боку закордонних виробників промислових вентиляторів та кондиціонерів.

Чинниками конкурентоспроможності діяльності ВАТ Вентиляторний завод «Гермес» на внутрішньому та зовнішньому ринках промислових вентиляторів та кондиціонерів є:

· організаційна побудова підприємства;

· рівень техніко-економічної підготовки персоналу;

· організаційно-економічний потенціал;

· науково-технічний рівень розвитку;

· інвестиції.

Початковою метою створення ВАТ Вентиляторний завод «Гермес» було задоволення потреб промисловості в якісних вентиляційних системах та кондиціонуванні в умовах швидкого зростання попиту зі сторони промисловості України та зовнішніх ринків. Підприємство позиціонувало себе на ринку промислових вентиляторів та кондиціонерів виробництвом нових моделей промислових вентиляторів та кондиціонерів на основі новітніх розробок та проектів вітчизняних вчених, при цьому інноваційна діяльність підприємства зацікавила внутрішніх інвесторів, які інвестували в побудову приміщення, розробку та освоєння інвестиційного проекту, забезпечення виробничої та соціальної інфраструктури понад 20 млн. грн., що забезпечило можливість здійснення подальших науково-дослідних робіт на базі новоствореного підприємства. В рамках взаємозв’язку товарної політики із стратегією розподілу і маркетинговою ціновою політикою ВАТ Вентиляторний завод «Гермес» важливу роль відіграють дослідження загальноекономічної кон’юнктури ринку вентиляторів та інших виробів з металу. Дослідження загальноекономічної кон’юнктури ринку вентиляторів включає:

· визначення співвідношення попиту та пропозиції ринку вентиляторів та інших виробів з металу;

· аналіз стану й динаміки платоспроможності покупців вентиляторів та інших виробів з металу;

· дослідження механізму функціонування ринку цінних паперів і грошового обігу підприємств, що виробляють промислові вентилятори;

· аналіз динаміки оптових та роздрібних цін на ринку вентиляторів та інших виробів з металу;

· аналіз стану номінальних і реальних доходів суб’єктів ринку вентиляторів та інших виробів з металу;

· дослідження динаміки продуктивності праці суб’єктів ринку вентиляторів та інших виробів з металу;

· визначення величини основних макроекономічних показників ринку вентиляторів та інших виробів з металу;

· розрахунок обсягів капіталовкладень суб’єктів ринку вентиляторів та інших виробів з металу;

· визначення величини і динаміки затрат на наукові дослідження та розробки суб’єктів ринку вентиляторів та інших виробів з металу;

· обчислення темпів оновлення продукції суб’єктів ринку вентиляторів та інших виробів з металу;

· розрахунок показників внутрішньої та зовнішньої торгівлі.

Однією з головних цілей ВАТ Вентиляторний завод «Гермес» є отримання максимального прибутку та збільшення його вартості. Для вирішення цих задач необхідно отримати інформацію про джерела доходів, а також про те, які клієнти його забезпечують і чому, виявити ті ключові бізнес-процеси, на удосконаленні яких повинно сконцентруватися підприємство, щоб забезпечити приріст доходу та реалізацію корпоративної стратегії. У відповідності з цим у подальшому підприємство направляє інвестиції і організовує свою управлінську роботу.

У загальному вигляді проблема розвитку системи внутрішнього контролю на рівні ВАТ Вентиляторний завод «Гермес» полягає у вироблені комплексного, системного підходу і пов'язаних з ним методичних рішень, які б були здатні створити практичні умови для її впровадження та функціонування.

5. Конкуренція і антиделенінгова діяльність ВАТ Вентиляторний завод

«Гермес»

ВАТ Вентиляторний завод «Гермес» контролює близько 12% українського ринку промислових вентиляторів, тому в рамках конкурентної боротьби діє в межах встановлених законодавства норм та обмежень. Всі питання щодо фактів недобросовісної конкуренції ВАТ Вентиляторний завод «Гермес» вирішує порядку, визначеному законодавством України.

Недобросовісною конкуренцією є будь-які дії у конкуренції, що суперечать правилам, торговим та іншим чесним звичаям у підприємницькій діяльності. Неправомірним є використання без дозволу уповноваженої на те особи чужого імені, фірмового найменування, знаків для товарів і послуг, інших позначень, а також рекламних матеріалів, упаковки товарів, назв літературних, художніх творів, періодичних видань, зазначень походження товарів, що може призвести до змішування з діяльністю іншого господарюючого суб’єкта (підприємця), який має пріоритет на їх використання.