Смекни!
smekni.com

Характеристика та управління на взуттєвій фабриці (стр. 1 из 3)

ЗВІТ

ПРО ПРОХОДЖЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ

На базі ТВО "Нова Стар"

Тернопіль, 2008

Вступ

Перехід до ринкової економіки потребує від підприємства підвищення ефективності виробництва, конкурентноздатності продукції і послуг на основі впровадження досягнень науково-технічного прогресу, ефективних форм господарювання і управління виробництвом, активізації підприємництва і т.п.

ТОВ «Нова Стар» є досить цікавим об’єктом для дослідження та вивчення ефективності діяльності цього підприємства. Адже ТОВ «Нова Стар» є досить молодим підприємством, хоча і було засноване на базі дочірнього підприємства «Теребовлянська взуттєва фабрика».

Це підприємство стало на тяжкий шлях досягнення власних цілей, адже у даний час, при перехідній економіці та довготривалих проблемах на політичному фронті, досить не легко посісти належне місце у господарстві нашої країни.

Та ТОВ «Нова Стар» робить досить впевнені кроки у своєму розвитку.

Тому ми і обрали дане підприємство для проходження своєї навчальної практики.

1. Основна характеристика діяльності підприємства

Дочірнє підприємство «Теребовлянська взуттєва фабрика» було створене у жовтні 2002 року на базі відкритого акціонерного товариства «Теребовлянська взуттєва фабрика», що в свою чергу виникло із державного підприємства «Теребовлянська взуттєва фабрика» у червні 1992 року.

В листопаді 2002 року на підприємство було запрошено італійського інвестора. Підприємство «Теребовлянська взуттєва фабрика» було забезпечено 100% іноземними інвестиціями «Ла Кастеллана», центральний офіс якого знаходиться у м. Києві, вул. Генерала Наумова 23 б.

Але 19 лютого 2007 р. цю фабрику викупили Згунццардо Бруно, громадянин Республіки Італії, та Дарра Джанпаоло, також громадянин Італії. Тому це підприємство на даний час являється Товариством з обмеженою відповідальністю «Нова Стар». Засноване воно на основі Цивільного та Господарського кодексів України, Законів України «Про господарські товариства», «Про власність», «Про зовнішньоекономічну діяльність» та іншого чинного законодавства України для здійснення підприємницької діяльності та отримання прибутку на основі повного господарського розрахунку, самофінансування та самоокупності.

ТОВ «Нова Стар» створене з метою випуску та реалізації взуття. При створенні підприємства складено його Статут, як самостійної господарсько-фінансової одиниці.

Товариство є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки у банківських установах, круглу печатку, кутовий штамп з власним найменування, бланки, торговельну марку (знак для товарів та послуг), іншу атрибутику юридичної особи, може від свого імені укладати договори, набувати майнові та пов’язані з ними немайнові права, нести обов’язки, бути позивачем та відповідачем у суді, господарському суді, третейському суді.

Статутний капітал ТОВ «Нова Стар» дорівнює 40000,0 грн.

Керівництво підприємства здійснюється директорами, згідно Статуту підприємства України.

Засновницьким документом підприємства є Статут, який затверджено державним реєстратором Теребовлянської районної адміністрації.

Після одержання Свідоцтва про реєстрацію на протязі 5 днів ТОВ «Нова Стар» було зареєстровано у державній податковій інспекції, пенсійному фонді, фонді соціального страхування, інвестиційному та інших фондах.

Підприємство зареєстроване за адресою 48100, Тернопільська обл., Теребовлянський район, м. Теребовля, вул. Січових Стрільців 28.

Форма власності за КФВ є скасована.

ТОВ «Нова Стар» виробляє жіноче шкіряне взуття. Дана продукція має високі характеристики якості такі, як висока якість сировини, з якої виготовляють взуття, велика щільність пластів, високі гігроскопічні властивості та основною перевагою є те, що вони добре зберігають тепло.

ТОВ «Нова Стар» має відкриті два рахунки: поточний у гривнях та валютний у відкритому акціонерному товаристві комерційний банк «Надра».

2. Організація економічної роботи на підприємстві

Статутний фонд підприємства ТОВ «Нова Стар» на момент створення становив, як вже було зазначено вище, – 40 тис. грн.

Предметом діяльності ТОВ «Нова Стар» за Статутом є:

· Виготовлення та пошиття взуття;

· Здійснення маркетингової, лізингової, брокерської, дилерської діяльності;

· Здійснення по експорту-імпорту сировини, матеріалів, продукції виробничо-технічного призначення, товарів народного споживання;

· Інформаційно-консультативні послуги;

· Надання транспортно-експедиційних послуг при перевезеннях зовнішньоторговельних та транзитних вантажів;

· Переробка сировини із шкіри та її замінника. (Додаток №1)

Але основною діяльністю даного підприємства є виготовлення та пошиття взуття.

У цехах знаходяться п’ять ліній пошиву верху взуття та три лінії його монтажу. Усі лінії забезпечені конвеєрами.

Але найважливішим етапом виробництва взуття є його маркування.

Маркування взуття передбачає наявність такої інформації:

· Найменування підприємства-виготівника;

· Адреси;

· Товарного знаку;

· Артикула;

· Розміру;

· Повноти;

· Сорту;

· Позначення нормативного документа.

Маркувальні дані розміщують безпосередньо на товарі.

В окремих випадках допускається їх розміщення на ярликах або інших деталях кожної півпари. На індивідуальній упаковці кожної пари взуття зазначається дата випуску.

На ходовій поверхні взуття кожної півпари шкіряного взуття вказують його розмір і повноту, а на підкладці у верхній частині взуття проставляють: розмір, повноту, артикул, фасон, дату випуску, номер стандарту, сорт. Марку підприємства наносять на вкладені устілки, напівустілки, підпятники.

Важливим фактором, від якого залежить якість взуття – є його зберігання.

Тому, взуття зберігають в сухих, чистих, добре вентильованих приміщеннях при температурі 15–20С, відносній вологості повітря 50–70%.

При зберіганні коробок і ящиків з взуттям розміщують на відстані не менше 0,2 м від стін і підлоги; 0,5 м від електричних ламп; 1 м – від приладів опалення. Взуття в коробках складають на стелажах на висоту не більше восьми рядів, а без коробок – не більше пяти рядів з прокладкою із картону між рядами. Взуття без коробок укладають каблучною частиною однієї півпари на гомілкову частину іншої. Розпаковане взуття потрібно оберігати від дії прямих сонячних променів.

Контроль і оцінку якості шкіряного взуття проводять по показниках, які мають відповідати вимогам. Загальними показниками якості є:

· гарантійний строк носіння;

· пружність кріплення деталей низу і ниточних з’єднань;

· маса;

· гнучкість;

· силует;

· зовнішній вигляд;

· внутрішня обробка.

Спеціальними показниками є гігієнічні властивості, які мають значення для оцінюючої групи взуття і інші показники.

Кожен цех та лінія має доведений помісячний план виробництва, а кожен робітник норму виробництва взуття. Від виконання, перевиконання або недовиконання залежить заробітна плата робітників та інших категорій працівників, аналогічна картина із соціальними виплатами (харчування, оздоровлення і т.п.).

Складський облік матеріалів поступлення та реалізація, виробництво та формування витрат по взутті, невиробничі витрати – весь процес – комп’ютеризований, дані всі надходять на комп’ютер – сервер, який находиться у адміністративному корпусі фабрики.

Перевитрати, економія затрат, якість продукції розглядають на виробничих нарадах кожних десять днів на протязі року, де і приймаються відповідні рішення.

На підприємстві постійно запроваджуються новітні методи управління та економічного аналізу підприємства відповідно до Європейських стандартів.

3. Персонал підприємства: його склад та структура. Організації охорони праці в організації

На даному підприємстві налічується 218 працівників, з них 212 є працюючими на даний момент, 6 чоловік знаходяться у декреті.

У відповідності із характером виконуючих робіт усі робітники підприємства поділяються на керівників, спеціалістів та робітників.

Генеральний директор набирає штат і складає штатний розклад спеціалістів, основних та допоміжних робочих.

До обов’язків генерального директора входять:

· контроль фінансово-господарської діяльності,

· упорядкування штатного розкладу і добір кадрів;

· контроль за веденням бухобліку і усіх форм звітності;

· підготовка і проведення зборів, нарад, семінарів учасників і других заходів.

· без доручення здійснює дії від імені товариства, представляючи його інтереси перед усіма органами й організаціями.

Замісник директора забезпечує організацію виробництва, дотримання технології координує дії трудового колективу, відповідає за якість продукції, що випускається за виконання добових, квартальних і річних норм випуску продукції.

Інженер з охорони праці та безпеки життєдіяльності відповідає за працездатність устаткування, його своєчасне технічне обслуговування, ремонт сторонніми організаціями, а також за своєчасне ознайомлення працівників з правилами безпеки при роботі на дільницях.

Бухгалтер-економіст забезпечує повне урахування грошових засобів, що надходять, товарно-матеріальних цінностей і основних цінностей, а також своєчасний відбиток у бухобліку операцій, пов’язаних із їхнім рухом відповідно до встановлених правил. Відповідає за достовірне урахування витрат обігу і виробництва, достовірний розрахунок показників ефективності виробничої діяльності. Відповідає за своєчасні перерахування засобів у держбюджет грошей на погашення позички банкам, відрахування у різноманітні фонди і резерви. Підпорядковується директору підприємства.

Також на підприємстві є склад, де зберігається виробнича продукція і за яким закріплений начальник. Він слідкує за кількістю пар взуття, які прибувають на склад, контролює умови для зберігання продукції. Начальник складу підпорядковується генеральному директору та заміснику директора. Йому ж є підзвітним замісник завідуючого складом.