Смекни!
smekni.com

Відкрите акціонерне товариство (стр. 3 из 8)

- порядок розподілу прибутку, включаючи виплату дивідендів, та покрит­тя збитків;

- склад та компетенцію органів управління Товариства та порядок прий­няття ними рішень;

- порядок внесення змін до установчих документів Товариства; . порядок реорганізації та ліквідації Товариства.

Крім вищезазначених положень, Статут може містити інші додаткові відомос­ті, що не суперечать чинному законодавству України.

2.3.2Питання, що залишаються поза межами Статуту

Зазвичай порядок управління діяльністю Товариства акціонерами, членами Спостережної ради та членами Правління детально в Статуті Товариства не визна­чається. Ці правила встановлюються у робочому порядку і за допомогою інших внутрішніх нормативних документів, що затверджуються Загальними зборами ак­ціонерів або Спостережною радою. Такі документи доповнюють та розширюють положення Статуту. Крім того, процедура внесення змін і доповнень до внутрішніх нормативних документів є більш простішою у порівнянні з процедурою, передба­ченою для зміни Статуту. Основна вимога, яку належить брати до уваги під час роз­робки внутрішніх нормативних документів, — їх відповідність положенням Стату­ту. Норми внутрішніх документів, що суперечать Статуту, є недійсними.

2.3.3Внесення змін та доповнень до Статуту

Оскільки Статут є «внутрішнім законом» Товариства, він повинен перегляда­тися у разі внесення змін або розширення сфери діяльності Товариства.

Наприклад, до Статуту Товариства належить вносити зміни за таких обставин:

- зміна предмету та цілей діяльності Товариства;

- зміна місцезнаходження Товариства або поширення його діяльності на зовнішні ринки;

- збільшення або зменшення статутного фонду Товариства;

- зміна структури та повноважень органів управління Товариства;

- в деяких інших випадках.

Згідно із Законом України «Про господарські товариства» рішення про вне­сення будь-яких змін та доповнень до Статуту приймаються більшістю у три чвер­ті голосів акціонерів, що беруть участь у Загальних зборах акціонерів. Рішення про затвердження Статуту в новій редакції також повинно прийматися більшістю в три чверті голосів акціонерів, що беруть участь в Загальних зборах" та є власниками голосуючих акцій.

Зміни та доповнення в установчі документи (Статут, установчий договір, як­що такий укладено) оформляються окремим додатком до них або шляхом викладен­ня установчих документів в новій редакції і є невід'ємною частиною відповідних ус­тановчих документів. Зміни та доповнення набувають чинності після реєстрації у відповідному органі, що здійснював державну реєстрацію Товариства.

Перереєстрація Товариства здійснюється у таких випадках:

- зміна найменування Товариства;

- зміна організаційно-правової форми (наприклад, відкрите акціонерне товариство буде реорганізоване у товариство з обмеженою відповідаль­ністю);

- зміна форми власності Товариства.

У разі перереєстрації Товариства готується новий Статут. Перереєстрація суб'єкта підприємницької діяльності проводиться у відповідності до Положення в порядку, встановленому для його державної реєстрації.


3 Акції та інші ціні папери Акціонерного товариства

3.1 Цінні папери акціонерного товариства

3.1.1.Загальні положення про цінні папери

Товариство може залучати необхідні фінансові ресурси шляхом випуску та реалізації цінних паперів на фондовому ринку1. Цінні папери є грошовими доку­ментами, що засвідчують право володіння або відносини позики, визначають взає­мовідносини між особою, яка випустила ці документи, та їх власником і передба­чають, як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів або відсотків, а також мож­ливість передачі грошових та інших прав, що випливають з цих документів, іншим особам.

У господарському обігу цінні папери мають певну вартість і разом з грошима є засобом обігу та платежу, виконують роль кредитного інструменту та забезпечу­ють спрощену передачу прав на різноманітні блага.

Цінні папери поділяють на такі групи:

- пайові цінні папери (акції);

- боргові цінні папери (облігації, векселі, ощадні сертифікати тощо);

- похідні цінні папери (фондові деривативи);

- приватизаційні папери(приватизаційні майнові сертифікати, житлові чеки, земельні бони).

Широкий випуск цінних паперів, створення та розвиток їх ринку мають вели­ке значення для розвитку приватного сектору. Разом з іншими джерелами (бюдже­том, власними коштами підприємств, кредитом) ринок цінних паперів дозволяє за­безпечити альтернативне фінансування різних галузей економіки.

3.1.2Акції акціонерного товариства, їх типи та категорії

Акція цінний папір, що засвідчує дольову участь у статутному фонді Това­риства і надає її власнику певні корпоративні права.

Встановлене чинним законодавством поняття акції чітко визначає особливі майнові права її власника на частину прибутку Товариства, а також на частину майна в разі його ліквідації. У решті випадків Товариство не зобов'язане поверта­ти власнику акцій його внесок до статутного фонду Товариства та викуповувати ак­ції, що йому належать. Повернути вкладені кошти власник акції може через про­даж акцій, які йому належать, на вторинному (біржовому, позабіржовому) ринку цінних паперів за ринковою ціною.

Чинне законодавство обмежує відповідальність власників акцій за зобов'язан­нями Товариства у межах належних їм акцій. Наприклад, у разі банкрутства під­приємства акціонер ризикує втратити лише ті кошти, що були внесені ним в обмін на акції Товариства. Володіння акцією не передбачає наявності трудових відносин її власника з Товариством.

Право на випуск акцій в Україні мають лише акціонерні товариства. Акції, що випускаються Товариством, поділяються:

1. за типами на:

іменні Пайові цінні папери із зазначенням власника, якому належать права, засвідчені у цінному папері.

на пред'явника Пайові цінні папери без зазначення власника. Права, засвідчені у цінному папері, належать пред'явнику акції.

2. за категоріями на;

прості Пайові цінні папери, що надають їх власнику право:

на участь в управлінні Товариством;

на участь у розподілі чистого прибутку після вип­лати дивідендів по привілейованих акціях;

у разі ліквідації Товариства на отримання части­ни його активів, але тільки після виконання Това­риством зобов'язань перед бюджетом, кредитора­ми, а також власниками привілейованих акцій.

Привілейован Пайові цінні папери, що надають їх власнику:

переважне право на отримання дивідендів;

пріоритетне, порівняно з власниками простих ак­цій, право на участь у розподілі майна Товариства в разі його ліквідації.

Власники привілейованих акцій не мають права брати участь в управлінні Товариством (не мають права го­лосу), якщо інше не передбачене його Статутом.

3. за формами випуску на:

випущені у докуметарнійформ Для випуску акцій в документарній формі Товариство виготовляє сертифікати акцій" відповідно до вимог, визначених Державною комісією з цінних паперів тфондового ринку.

випущені у бездокументарнійформіУ разі випуску акцій в бездокументарній формі, Товариство оформлює глобальний сертифікат, який відповідає загальному обсягу зареєстрованого випуску, і пе­редає його на зберігання обраному ним депозитарію.

Треба зазначити, що найбільш поширеними на фондовому ринку України є прості іменні акції.

Для визначення типу та категорії акцій, що випускаються, необхідно брати до уваги встановлені чинним законодавством обмеження, а саме:

- у процесі приватизації майна державних підприємств шляхом їх

- перетворення у відкриті акціонерні товариства можна випускати тільки прості іменні акції;

- привілейовані акції можна випускати лише на таку суму, яка не перевищує 10% статутного фонду акціонерного товариства.

Випуск певної категорії акцій також залежить від того, хто буде їх потенцій­ним покупцем. Під час емісії цінних паперів Товариству необхідно враховувати ін­тереси потенційних інвесторів. Адже такі інвестори купуватимуть ту чи іншу кате­горію акцій Товариства, виходячи з поставлених цілей. Потенційні інвестори мо­жуть прагнути отримати доступ до управління справами Товариства (тому їх буде цікавити придбання простих акцій) або знизити ризик своїх капіталовкладень, от­римуючи гарантовану норму прибутку та маючи можливість у разі ліквідації Това­риства повернути вкладені кошти позачергово (тому купуватимуть привілейовані акції).

Оплату акцій Товариства можна здійснювати грошовими коштами (у тому числі іноземною валютою), цінними паперами, матеріальними цінностями, майно­вими правами. Форма оплати акцій визначається Статутом Товариства. Незалежно від форми внеску вартість акцій виражається в гривнях.

3.1.3Інші цінні папери акціонерного товариства

Облігація цінний папір, що засвідчує вкладення її власником грошових кош­тів, а також підтверджує зобов'язання Товариства відшкодувати йому номінальну вартість такого цінного паперу в передбачений у ньому строк з виплатою фіксова­ного відсотка (якщо інше не передбачене умовами випуску).

Випуск облігацій здійснюють у разі виникнення таких потреб:

- залучити додатковий капітал, не зменшуючи вже існуючих часток акціонерів;

- отримати капітал при нижчих процентах, ніж надають банки та інші фінансові джерела;

- забезпечити довгострокове надання фіксованих процентів;