Смекни!
smekni.com

Відкрите акціонерне товариство (стр. 4 из 8)

- ефективно та в доступній формі отримати кредит безпосередньо у потенційних кредиторів;

- розширити та урізноманітнити кредитні ресурси Товариства;

- встановити кредитний рейтинг Товариства, що свідчить про рівень його кредитоспроможності (платоспроможності).

Облігації можуть бути іменні та на пред'явника, процентні та безпроцентні (цільові), такі, що вільно обертаються, і такі, що мають обмежене коло обігу.Відповідно до чинного законодавства акціонерні товариства можуть випуска­ти облігації лише після повної оплати всіх раніше випущених акцій. При цьому су­ма випущених облігацій не може перевищувати 25% від розміру статутного фонду. Усім без винятку видам підприємств заборонено випускати облігацій з метою фор­мування та поповнення статутного фонду емітента, а також для покриття збитків, пов'язаних з їх господарською діяльністю.

Вексель безумовне грошове зобов'язання однієї сторони сплатити іншій стороні визначену суму грошей у певному місці і в певний строк.

Вексель є універсальним фінансовим інструментом, який використовують як зручний засіб оформлення кредитно-розрахункових відносин. Вексельний обіг прискорює розрахунки і розширює можливості кредитування.

3.2 Вимоги, що ставляться до передачі акцій

3.2.1Вільна передача акцій

Прості іменні акції відкритих акціонерних товариств, випущені в процесі при­ватизації, обертаються вільно: акціонери можуть розпоряджатися своїми акціями без обмежень. Вони можуть продавати або іншим способом відчужувати їх на ко­ристь будь-яких юридичних та фізичних осіб, якщо інше не передбачене чинним законодавством. Емітентам забороняється встановлювати не передбачені законо­давством обмеження стосовно відчуження акціонерами відкритих акціонерних то­вариств акцій, набутих в процесі приватизації.

3.2.2Перехід та реалізація права власності на іменні акції

Право власності на іменні акції, випущені в бездокументарній формі, перехо­дить до нового власника з моменту зарахування акцій на рахунок власника у зберігача цінних паперів і засвідчується випискою з рахунку в цінних паперах, яку зберігач зобов'язаний надати власнику акцій. Іменні акції, випущені в документарній формі, передаються новому власнику шляхом повного індосаменту (передавального запису). Підтвердженням права власнос­ті на іменні акції в документарній формі є бланк цінного паперу — сертифікат акцій.

Свої права, які випливають з іменної акції, а саме, на участь в управлінні, от­римання дивідендів тощо, власник акції може реалізувати з моменту внесення змін до реєстру акціонерів Товариства.

3.2.3 Реєстр акціонерів

Реєстр акціонерів це складений на певну дату перелік акціонерів (власників іменних цінних паперів) та номінальних утримувачів, який є одним з основних кор­поративних документів Товариства. Він дає можливість ідентифікувати акціонерів, а також кількість, номінальну вартість та категорію акцій, що їм належать. Власники акцій отримують статус акціонера і всі пов'язані з цим статусом права лише після того, як відповідні відомості про них буде внесено до реєстру акціонерів.

Реєстр акціонерів ведеться з метою всебічного та повного забезпечення прав акціонерів та відстеження обігу випущених акцій Товариства.

З погляду емітента, правильна та незалежна реєстрація прав власності на ак­ції є способом залучення внутрішнього й, особливо, іноземного капіталу. Існування ефективної системи реєстрації власників іменних цінних паперів, з точки зору по­тенційного інвестора, є гарантом його корпоративних прав.

Здійснювати діяльність щодо ведення реєстру акціонерів може:

- Емітент - Має право вести власний реєстр, якщо кількість акціонерів — власників іменних цінних паперів не переви­щує 500 і за умови наявності дозволу на ведення реєс­тру власників іменних цінних паперів.

- Реєстратор - Суб'єкт підприємницької діяльності, що має дозвіл наведення реєстру власників іменних цінних паперів, який видається Державною комісією з цінних паперів і фондового ринку. Ведення реєстрів власників іменнихцінних паперів є для реєстратора виключним видом його діяльності, який не може поєднуватися з іншими видами діяльності, крім депозитарної.

Основні функції реєстратора полягають у здійсненні ним таких видів діяльності:

- формування системи реєстру акціонерів (власників іменних цінних па­перів) — поетапне внесення в систему інформації про емітента та випущені ним акції, а також власників та акції, що їм належать;

- внесення змін до системи реєстру акціонерів та корегування відомостей про зареєстрованих в системі реєстру осіб;

- надання емітенту послуг, пов'язаних з реєстраторською діяльністю:

- допомога в підготовці та проведенні Загальних зборів акціонерів;

- нарахування та сплата дивідендів;

- надання консультаційних послуг з питань обігу цінних паперів та об­ліку прав власності на них.

Доступ до системи реєстру обмежується колом осіб, які мають право отриму­вати цю інформацію. Такими особами є:

- емітент;

- зареєстровані фізичні та юридичні особи;

- державні органи та установи в межах наданих їм повноважень, перед­бачених чинним законодавством.

Емітент має право отримувати всю інформацію, що міститься в системі реєс­тру, але не має права її розголошувати.

Зареєстровані особи мають право отримати інформацію щодо свого особово­го рахунку, але не можуть отримати таких відомостей про інших власників та ак­ції, що їм належать.

Доступ державних органів та установ до системи реєстру здійснюється згідно з чинним законодавством на підставі письмового запиту, підписаного керівником та засвідченого печаткою цього органу. Уповноважені особи державних органів та ус­танов мають право отримати інформацію з системи реєстру в межах їх повноважень, визначених чинним законодавством України.

Усім іншим особам доступ до інформації системи реєстру забороняється.


4 Управлінський облік

У процесі здійснення діяльності Товариство має вести документацію та облік, що відповідають вимогам чинного законодавства та контрактів, укладених Товари­ством. Книги та документацію Товариства, зазвичай, поділяють на такі категорії:

• корпоративні;

• фінансові;

• кадрові;

• юридичні;

• інші.

4.1 Корпоративні книги

До корпоративних книг Товариства входять усі документи, які підтверджують, що підприємство зареєстроване як акціонерне товариство і з моменту реєстрації здійснює свою діяльність згідно з установчими документами Товариства та закона­ми, що регулюють діяльність акціонерних товариств. Належне ведення корпоратив­них книг є необхідною умовою забезпечення прозорості діяльності Товариства для контролюючих органів, органів державної влади та управління, акціонерів і третіх осіб (громадськості та потенційних інвесторів). Наявність перелічених далі доку­ментів у консолідованому та систематизованому вигляді істотно полегшить роботу посадовим особам Товариства. Відповідальність за ведення корпоративних книг, як правило, несуть секретар Правління та головний юрист Товариства. До цих книг входять такі документи:

- свідоцтво про державну реєстрацію Товариства;

- зареєстровані у встановленому порядку установчі документи Товариства (Статут та Установчий договір), а також всі зміни та додатки до них;

- оригінали (копії) усіх ліцензій, патентів та дозволів, виданих Товариству для здійснення його діяльності органами державної влади та місцевого самоврядування;

- документи (квитанції, повідомлення), що свідчать про своєчасне персо­нальне повідомлення кожного акціонера про кожні Загальні збори акці­онерів, а також відмови від участі у Зборах, якщо такі надходили від ак­ціонерів;

- усі довіреності, видані акціонерами, повідомлення про анулювання дові­реностей, якщо такі надходили від акціонерів;

- протоколи усіх річних та позачергових Загальних зборів акціонерів То­вариства;

- документи (квитанції, повідомлення), що свідчать про своєчасне персо­нальне повідомлення кожного члена Спостережної ради про кожне за­сідання ради, а також відмови від участі у засіданнях, якщо такі надхо­дили;

- протоколи усіх засідань Спостережної ради або документів, що свідчать про прийняття Спостережною радою рішень шляхом опитування, селекторних засідань тощо;

- внутрішні нормативні документи Товариства (Положення про Правлін­ня; Положення про Спостережну раду; Положення про порядок розпо­ділу прибутку Товариства тощо);

- правила внутрішнього трудового розпорядку Товариства, затверджені Правлінням;

- протоколи усіх засідань Правління та Ревізійної комісії;

- перелік усіх посадових осіб Товариства, включаючи усіх посадових осіб та працівників, що мають довіреність на представництво інтересів То­вариства;

- система реєстру власників іменних цінних паперів (у разі необхідності).

4.2 Фінансова документація

Фінансова документація включає документи, необхідні для підготовки звітів, що надаються до податкової інспекції, а також для здійснення контролю за резуль­татами діяльності Товариства. Відповідальність за ведення такої документації покла­дається на фінансового директора, якому допомагає головний бухгалтер Товариства та контролює Ревізійна комісія. Зовнішні аудитори перевіряють цю документацію у процесі підготовки періодичних звітів, що надаються Ревізійній комісії та Загаль­ним зборам акціонерів. Всю документацію належить вести згідно з правилами та нормами, що встановлені законодавством України. Якщо Товариство має намір здійснювати зовнішньоекономічну діяльність або будь-які інші види діяльності на міжнародному ринку або збирається запропонувати свої акції іноземним інвесто­рам, то фінансова документація також повинна відповідати міжнародним стандартам та нормам ведення бухгалтерського обліку2. Зовнішні аудитори можуть надава­ти Товариству консультаційну допомогу з питань ведення фінансової документації та приведення її у відповідність до встановлених норм.