Смекни!
smekni.com

Відкрите акціонерне товариство (стр. 6 из 8)

Банкрутство це стан неплатоспроможності, що підтверджує нездатність То­вариства у встановлений законодавством термін задовольнити вимоги, які пред'яв­ляються до нього кредиторами, та виконати зобов'язання перед бюджетом1. Това­риство визнається банкрутом відповідно до положень законодавства про банкрутс­тво.

У розвинутій ринковій економіці банкрутство є звичайним явищем. До про­цедури банкрутства вдаються з метою досягнення фінансової стабільності підпри­ємства та найбільш оптимального розподілу його активів. Досить часто ініціювання процедури банкрутства призводить до того, що в процесі реструктуризації на міс­ці підприємства-банкрута створюється нове життєздатне та конкурентоспроможне Товариство.

2.Санація та ліквідація Товариства

Під час судочинства щодо справ про банкрутство усі учасники процесу зав­жди ретельно аналізують два основних варіанти виходу з банкрутства — санацію підприємства-боржника або ліквідацію його активів.

Санація це система заходів щодо уникнення ліквідації Товариства у проце­сі банкрутства, яка передбачає задоволення третьою особою вимог кредиторів до боржника на певних умовах. Санація може також здійснюватися шляхом укладан­ня угоди з усіма кредиторами Товариства, за якою виплати кредиторам здійсню­ються на умовах, що відрізняються від попередніх умов, узгоджених на момент на­дання кредиту або позики. Така форма санації дозволяє Товариству функціонувати далі та звести до мінімуму збитки кредиторів. Крім того, санація може передбача­ти, наприклад, злиття підприємства, що опинилося на межі банкрутства, з більш мо­гутньою компанією, перепрофілювання його діяльності та зміну корпоративної структури, ліквідацію неприбуткових виробництв, цехів тощо та пов'язаний з цим продаж частини активів підприємства-боржника. Ці заходи слід відрізняти від пов­ної ліквідації активів Товариства, про яку йдеться далі. Санація дозволяє і кредито­рам, і акціонерам уникнути значних витрат, зусиль та втрат часу, пов'язаних з лік­відацією підприємства-банкрута. Ліквідація активів Товариства. Якщо пропозиції щодо санації підприємства не надходили або їх було відхилено, в процесі банкрутства створюється ліквідаційна комісія, основним завданням якої є погашення боргів підприємства-боржника пе­ред кредиторами за рахунок коштів від продажу його активів. Якщо борги підпри­ємства-боржника є занадто великими, то для їх погашення необхідно продати все його майно або таку велику його частку, що продовження його функціонування ви­явиться неможливим. Лише в цих випадках арбітражний суд приймає рішення що­до ліквідації підприємства-банкрута. Таким чином, ліквідація певної частки активів підприємства-банкрута не в усіх випадках призводить до його ліквідації як суб'єк­та підприємницької діяльності.

3. Процедура банкрутства

Чинне законодавство України детально регламентує порядок та послідовність виконання заходів, пов'язаних з банкрутством.

Судочинство щодо справ про банкрутство здійснюється в Україні арбітражни­ми судами за місцем знаходження підприємства-банкрута. Справи про банкрутство у судовій практиці вважаються досить складними, і часто їх розгляд триває багато місяців. Тому наведена нижче схема може дати лише загальне уявлення про послі­довність заходів, які проводяться у таких випадках. Загалом ці заходи зводяться до таких кроків:

· подання заяви до арбітражного суду;

· прийняття рішення щодо порушення справи про банкрутство;

· публікація повідомлення в пресі щодо порушення справи;

· подання претензій кредиторами;

· подання та розгляд пропозицій щодо санації;

· визнання боржника банкрутом (за відсутності пропозицій щодо санації або в разі їх відхилення);

· робота ліквідаційної комісії, спрямована на погашення претензій креди­торів;

· відновлення роботи звільненого від боргів підприємства;

· прийняття рішення арбітражного суду про ліквідацію юридичної особи-банкрута — у тому разі, якщо після задоволення всіх претензій майна банкрута не залишилося або майно, що залишилося, є недостатнім для продовження роботи;

· ліквідація Товариства-банкрута.

4. Ініціювання процедури банкрутства

Ініціювати процедуру банкрутства можуть як кредитори Товариства, так і са­ме Товариство. Загальновідомо, що ініціаторами процедури банкрутства здебільшо­го виступають кредитори. У процесі банкрутства вони мають проводити свою, де­тально продуману політику. Для кредитора важливо оцінити, що є більш вигідним: зберегти підприємство-боржника як цілісний майновий комплекс (сподіваючись на погашення боргів у майбутньому) чи отримати борг (частку боргу) через ліквідацію боржника. У багатьох випадках, наприклад, доцільно здійснювати санацію Товари­ства. Цей захід вважають успішним, якщо кредитори зазнають менших збитків по­рівняно з тими, що можуть виникнути в разі ліквідації Товариства.

У світовій практиці справи про банкрутство часто порушуються за ініціативою боржників. Така можливість передбачається і законодавством України. Боржнику ця процедура часто дозволяє за досить короткий проміжок часу позбутися боргів і відновити нормальну роботу підприємства. Ініціюючи банкрутство, підприємствоборжник може уникнути ситуації, коли борги починають рости «немов на дріж­джах», а також отримати право вибору умов проведення санації.

5.2 Ліквідація Товариства

1.Поняття ліквідації Товариства

Ліквідація Товариства це комплекс економіко-правових заходів, спрямова­них на припинення існування юридичної особи як суб'єкта підприємницької діяль­ності без переходу прав та обов'язків у порядку правонаступництва.

Банкрутство може бути окремим випадком ліквідації, однак причиною лікві­дації Товариства не завжди є його неплатоспроможність. Товариство може припи­нити свою діяльність також за таких обставин:

· після закінчення терміну, на який воно створювалося, після досягнення мети, що ставилася під час його створення, або за інших обставин, пе­редбачених установчими документами;

· за рішенням Загальних зборів акціонерів;

· на підставі рішення суду або арбітражного суду за поданням органів, що контролюють діяльність Товариства в разі систематичного або гру­бого порушення ним законодавства, а саме:

— провадження діяльності, що суперечить установчим документам та за­конодавству;

— визнання установчих документів недійсними або такими, що суперечать законодавству;

— несвоєчасного повідомлення про зміну його назви, організаційної форми, форми власності та місцезнаходження;

— неподання протягом року до органів державної податкової служби звітності, передбаченої чинним законодавством.

2.Порядок ліквідації Товариства

Ліквідацію проводить ліквідаційна комісія, призначена самим Товариством, а в разі припинення діяльності Товариства за рішенням суду чи арбітражного суду — ліквідаційна комісія, призначена цими органами. Робота ліквідаційної комісії скла­дається з таких головних етапів:

· публікація в місцевому та одному з офіційних центральних друкованих органів повідомлення про ліквідацію Товариства із зазначенням терміну пред'явлення претензій кредиторами;

· оцінка майна Товариства;

· комплекс заходів щодо розрахунків з дебіторами та кредиторами То­вариства;

· розподіл грошових коштів, включаючи кошти від розпродажу майна Товариства, що залишилися після розрахунків з кредиторами, між акці­онерами пропорційно частці у статутному фонді Товариства, що нале­жить кожному з них;

· складання та надання ліквідаційного балансу на затвердження органу, що створив ліквідаційну комісію;

· подання до органу, що здійснює державну реєстрацію, документів, не­обхідних для скасування державної реєстрації Товариства.

Ліквідація Товариства вважається завершеною, а Товариство — таким, що припинило свою діяльність (у даному випадку — ліквідованим) з моменту внесен­ня запису про це до державного реєстру.


ВИСНОВОК

Так як масова приватизація, що здійснюється в Україні, трансформувала тисячі великих та середніх підприємств у відкриті акціонерні товариства, то це дало змогу мільйонам громадян стати власниками тастворило необхідну мотивацію та зацікавленість в ефективному функціонуванні приватизованих підприємств. Ефективне управління відкритим акціонерним товариством потребує тісної співпраці між ак­ціонерами, їх представниками у Спостережній раді та Правлінням.

В цій курсовій викладено основні принципи корпоративного управління, що є загальноприйнятими у країнах світової співдружності. Оскільки більшість великих та середніх приватизованих підприємств України набули форми відкритих акціонерних товариств, основну увагу в ній зосереджено на правових нормах та практичних механізмах, що застосовуються саме до акціонерних товариств такого виду. Ця курсова розроблена на базі чинного законодавства України. Проте, варто брати до уваги, що зараз в цій сфері триває активний законотворчий процес. Тому ця курсова може бути використаний як загальний довідник.


ДОДАТОК А

Установчий договір про створення відкритого акціонерного товариства

м.(с.)__________ «____»_________200__р.

Засновниками відкритого акціонерного товариства виступають:

1) орган приватизації — ______________________________________

(назва органу приватизації)

в особі______________________________________________________________

(прізвище, ім'я, по батькові; посада)

2) юридична особа_____________________________________________

(повна назва юридичної особи)

в особі____________________________________________________

(прізвище, ім'я, по батькові; посада)

— юридична особа_____________________________________________

(повна назва юридичної особи)

в особі____________________________________________________

(прізвище, ім'я, по батькові; посада)