Смекни!
smekni.com

Основні напрямки удосконалення діяльності ВАТ з іноземними інвестиціями "Курганський бройлер" (стр. 1 из 16)

ЗМІСТ

1 Економіка України як середовище функціонування бізнесу

1.1 Сутність, мета й функції бізнесу

1.2 Основні характеристики української економіки як середовища бізнесу

1.3 Правове середовище бізнесу в Україні

2 Економіко-правовий і статистичний огляд Відкритого Акціонерного Товариства з іноземнимиінвестиціями «Курганський бройлер»

2.1 Загальна характеристика підприємстваВАТ з іноземнимиінвестиціями «Курганський бройлер»

2.2 Аналіз фінансово-економічної діяльності ВАТ з іноземними інвестиціями «Курганський бройлер»

2.2.1 Аналіз майнового стану підприємства

2.2.2 Аналіз фінансової стійкості підприємства

2.2.3 Аналіз ліквідності і платоспроможності підприємства

2.2.4 Аналіз фінансових результатів і рентабельності підприємства

2.2.5 Аналіз ділової активності підприємства

2.2.6 Аналіз дебіторської і кредиторської заборгованості

2.3 Правове забезпечення діяльності ВАТ з іноземнимиінвестиціями «Курганський бройлер»

3Основні напрямки удосконалення діяльності Відкритого Акціонерного Товариства з іноземнимиінвестиціями «Курганський бройлер»

3.1 Розвиток матеріально-технічної бази підприємства

3.2 Пропозиції по керуванню витратами і зниженню собівартості продукції

1 Економіка України як середовище функціонування бізнесу

1.1 Сутність, мета й функції бізнесу

Бізнес (від староанглійського «bisig» - активний, зайнятий роботою, діловий), відіграє визначальну роль у сучасній економіці. Саме бізнесу суспільство зобов'язане практично всіма економічними благами, що визначають умови існування сучасної людини – від житла й одягу до харчування й інтелектуального дозвілля. Бізнес модифікується, приймає різні форми, трансформується й еволюціонує, залучає до себе нові покоління молодих людей, що віддають бізнесу кращі роки життя. Поняття «бізнесмена» як людини, що віддає себе виробництву товарів чипослуг в умовах ринкових відносин, у даний час є чимось начебто титулу. Не кожен працівник може назвати себе бізнесменом, не кожен процес у сфері виробництва може називатися бізнесом, і не кожен бізнес корисний суспільству. Проте, бізнес складає серцевину сучасної економіки, без нього економіка втрачає динамізм, адаптивність, а часом і цільову орієнтацію.

У сфері бізнесу закладений колосальний інтелектуальний і творчий потенціал, що може розкритися як у напрямках, бажаних для конкретної людини, чисуспільства, так і в небажаних. Суспільству часом приходиться стримувати й направляти потенціал бізнесу, жертвуючи при цьому можливостями задоволення поточних потреб на користь задоволення майбутніх запитів.

Сутність бізнесу складається в з'єднанні матеріальних, фінансових, трудових і інформаційних ресурсів з метою виробництва товарів, призначених для продажу іншим економічним агентам – підприємствам, організаціям, громадянам. Таке з'єднання може бути короткочасним чи довгостроковим (це зв'язано зі стабільністю попиту, і з можливостями відволікання ресурсів з іншими аспектами). Якщо мова йде про довгострокове з'єднання ресурсів, виникає, як правило, організація чи організаційна одиниця, функціонування якої підлегле визначеним, відносно стійким правилам і нормам, тобто підприємство.

Бізнес може бути реалізований на різних підприємствах послідовно в часі, чи паралельно. Те саме підприємство може стати ареною функціонування різних бізнесів. Бізнес може припинитися з виходом з нього бізнесмена, а може бути й успішно продовжений іншими людьми. Іншими словами, границі й суть бізнесу не можуть не бути розпливчастими і часом ідентифікація різних економічних явищ породжених одним бізнесом представляє значні труднощі (іноді така ідентифікація здійснюється правоохоронними органами з метою боротьби з порушенням законів).

Роль бізнесу в суспільстві досить яскраво може бути проілюстрована на прикладі ролі підприємства як найбільш стійкої форми бізнесу. Роль підприємства багатогранна, а його сутність багатофункціональна. Відповідно до поглядів одних економістів, основне призначення підприємства – служити джерелом доходу для власників (акціонерів); інші вважають, що суть підприємства у виробництві продукції, задоволенні матеріальних потреб суспільства; треті, говорячи про підприємство, мають на увазі його функцію забезпечення зайнятості. Прихильники комплексного підходу відзначають цілий ряд додаткових істотних функцій підприємства в сучасному суспільстві.

У табл. 1.1 наведені економічні агенти, найбільш тісно зв'язані з підприємствами: населення і його окремі групи, інші підприємства, науково-дослідні і дослідно-конструкторські організації, банки, навчальні заклади, податкові органи, федеральні і місцеві органи виконавчої і законодавчої влади, федеральні органи галузевого регулювання.


Таблиця 1.1

Взаємні чекання підприємства і різних суб'єктів економіки

Економічні суб'єкти Чекання з боку суб'єкта Чекання з боку даного підприємства
Населення і його окремі групи (реальні, потенційні і колишні працівники підприємства, члени їхніх родин, власники, інноватори, власники фінансових коштів, інші громадяни, суспільство в цілому) ЗайнятістьКошти до існуванняМожливість самореалізації в процесі праціМожливість самореалізації в колективіПовага з боку колективуМатеріальна і моральна підтримка в надзвичайних ситуаціяхОдержання доходів від коштів, вкладених у дане підприємствоПопит на організаційно-технологічні нововведенняВрахування інтересів суспільства Залучення робочої силиПопит на товари й послуги підприємстваПропозиція інноваційЗалучення коштів населення через цінні папериВідданість працівників корпоративним інтересамВизнання суспільної цінності підприємстваПідтримка в надзвичайних ситуаціях
Інші підприємства (реальні й потенційні партнери, конкуренти, власники, власники нових технологій, вільних фінансових і інших ресурсів) Попит на товари й послуги іншого підприємстваЗалучення кадрів, що одержали досвід роботи на даному підприємствіОдержання доходів від коштів, вкладених у дане підприємствоПопит на нові технології іншого підприємства Попит на товари й послуги даного підприємстваЗалучення кадрів, що одержали досвід роботи на іншому підприємствіОдержання доходів від коштів, вкладених в інше підприємствоПопит на нові технології даного підприємства
Банки Попит на банківські послуги Депозитно-розрахункове і кредитне обслуговування
Продовження таблиці 1.1
Науково-дослідницькітадосвідно-конструкторскі організації Попит на НДДКР Пропозиція НДДКР
Навчальні заклади Попит на випускників Пропозиція спеціалістів
Податкові органи Своєчасна сплата податків Надання податкових пільг і відстрочок
Дане підприємство Створення й розширення соціально-економічного потенціалу розвитку підприємстваЗакріплення й удосконалювання технологічних навичок, передача виробничого досвіду Створення й розширення соціально-економічного потенціалу розвитку підприємстваЗакріплення й удосконалювання технологічних навичок, передача виробничого досвіду
Федеральні і місцеві органи виконавчої й законодавчої влади Забезпечення достатнього обсягу податкових надходжень для формування федерального й місцевого бюджетів Бюджетне фінансування підприємстваСтворення й підтримка зовнішніх умов діяльності підприємства
Федеральні органи галузевого регулювання Реалізація галузевої політики держави Інформаційна підтримкаКоординація діяльності з іншими галузями

У цей же список для повноти картини включене і саме дане підприємство, що також пред'являє визначені цільові вимоги до ходу й результатів своєї діяльності. Узагальнено їх можна охарактеризувати як наявність у кожен момент часу соціально-економічного потенціалу, що забезпечує майбутнє функціонування підприємства. При цьому в поняття потенціалу включаються (із тими чи іншими пріоритетами) як активи підприємства, так і позитивні характеристики його ринкового положення, накопичений досвід і т.д.

Сутність зв'язків підприємства (чи бізнесу в цілому) з іншими економічними й соціальними суб'єктами можна узагальнено охарактеризувати поняттям чекання. Підприємство представляється як би одним із вузлів багатомірної павутини, що зв'язує різних інституціональних агентів. Сполучними нитками служать різноманітні чекання, у тому числі чекання стосовно даного підприємства. Ці чекання іноді приймають форму пропозицій чивимог; відповідно підприємство також очікує від інших суб'єктів прояву попиту на продукцію чицінні папери, пропозиції факторів і т.д. Майже кожне підприємство, ледь з'явившись, виявляється як би у фокусі численних чекань з боку всіляких економічних суб'єктів (стосовно підприємства «Роги і копита» це явище яскраво описано в «Золотому теляті» І.Ільфом і Є.Петров). Для структур взаємних чекань не є перешкодою стіни підприємства: окремі підсистеми і працівники підприємства також зв'язують із зовнішніми об'єктами свої чекання і є адресатами їхніх чекань. Іноді ці чекання формулюються в явному виді (скажемо, з боку працівника при найманні на роботу), іноді носять схований характер (щира причина створення «Рогів і копит»). Ступінь близькості векторів зовнішніх і внутрішніх чекань у значній мірі впливає на долю й успіх підприємства. У загальному випадку виникають дві конфігурації чекань: одна відображає чекання агентів, спрямовані на підприємство й усередину нього, інша відображає чекання підприємства від відповідних суб'єктів. Серед мережних адресатів чекань підприємства – постачальники, покупці, підприємств-технологічні реципієнти і донори, науково-дослідні і дослідно-конструкторські організації, автори організаційно-технологічних інновацій, інвестори, фінансово-кредитні установи, податкові органи й ін. (незайвим буде згадати в цьому переліку і «дахи» – кримінальні утворення, що забезпечують кримінальну , а часом і економічну безпеку підприємств).