Смекни!
smekni.com

Механізм державного регулювання розвитку регіонів (стр. 1 из 4)

Зміст

1. Механізм управління зайнятістю населення регіону

2. Завдання регіональної державної політики в економічній, соціальній та екологічній сферах

3. Баланс фінансових ресурсів регіонів, його призначення та принципи побудови

4. Складові механізму державного регулювання розвитку регіонів

Джерела інформації


1. Механізм управління зайнятістю населення регіону

Регіон – це виконавець державної регіональної політики. Функція регіонального управління зводиться до визначення переліку соціально-економічних проблем, характерних для певного регіону та оцінки рівня пріоритетності в рамках цільового блоку державної регіональної політики.

Управління у сфері зайнятості

Кабінет Міністрів України в межах своїх повноважень:

· забезпечує проведення державної політики зайнятості, розроблення та виконання відповідних державних програм, вирішує питання профорієнтації, підготовки та перепідготовки населення, регулює міграційні процеси;

· вирішує питання державного управління у сфері зайнятості;

· вносить до Верховної Ради України погоджені з соціальними партнерами пропозиції щодо вдосконалення засад регулювання зайнятості;

· приймає нормативно-правові акти з питань зайнятості населення; здійснює контроль за діяльністю органів виконавчої влади у сфері зайнятості.

Державна політика зайнятості в межах наданих повноважень реалізується:

· центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики;

· іншими центральними органами виконавчої влади;

· державною службою зайнятості;

· Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями;

· районними, районними в містах Києві та Севастополі державними адміністраціями;

· органами місцевого самоврядування;

· об’єднаннями організацій роботодавців;

· всеукраїнськими організаціями профспілок і їх об’єднаннями;

· недержавними підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні, професійної орієнтації.

Повноваження місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в забезпеченні реалізації державної політики зайнятості

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська і Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації, органи місцевого самоврядування в межах своєї компетенції:

· розробляють та організовують виконання перспективних і поточних програм у сфері зайнятості, заходи щодо розширення сфери застосування праці в регіоні та соціальної захищеності населення від безробіття;

· забезпечують реалізацію державних гарантії у сфері зайнятості;

· здійснюють заходи щодо запобігання масовому безробіттю та регулювання трудової міграції, у тому числі визначають доцільність використання в регіоні іноземної робочої сили;

· забезпечують організацію проведення оплачуваних громадських робіт;

· інформують відповідні центральні органи виконавчої влади та населення про стан і розвиток регіонального ринку праці, а також про виконання програм у сфері зайнятості та заходи щодо соціального захисту населення від безробіття.

Координація заходів щодо реалізації державної політики зайнятості на відповідних територіях покладається на орган виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики Автономної Республіки Крим, структурні підрозділи з питань праці та соціального захисту населення обласних, Київської і Севастопольської міських, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, органи місцевого самоврядування.

Територіальні програми зайнятості населення та розвитку трудового потенціалу

1. Територіальні програми зайнятості населення та розвитку трудового потенціалу є механізмом реалізації державної політики зайнятості населення в регіонах і складовими програм їх соціально-економічного розвитку.

2. Забезпечення розроблення та виконання територіальних програм зайнятості населення та розвитку трудового потенціалу покладається на Раду міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київську та Севастопольську міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації та органи місцевого самоврядування.

3. У територіальних програмах зайнятості населення та розвитку трудового потенціалу визначаються основні показники ринку праці та заходи, спрямовані на розширення сфери застосування праці шляхом створення нових робочих місць з урахуванням пріоритетності розвитку галузей (секторів) економіки регіону, приведення освітніх послуг у відповідність з потребами економіки та ринку праці, збалансування попиту і пропонування робочої сили на регіональному ринку праці, підвищення якості робочої сили, а також на соціальний захист безробітних, забезпечення додаткових гарантій зайнятості для громадян, які не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці.

Висновок: Механізмом управління зайнятістю населення в нашому регіоні є територіальна програма зайнятості населення та розвитку трудового потенціалу, яка затверджена на державному рівні. Управління зайнятістю в херсонській області вирішує низку проблем таким чином:

1) розвиток якості робочої сили через освіту, професійну підготовку та перепідготовку;

2) вдосконалення інформаційної системи на ринку праці;

3) цільова підтримка робочих місць;

4) розвиток механізмів працевлаштування, зокрема працевлаштування біженців, переселенців, безробітних з тривалими термінами незайнятості, жінок, молоді та підлітків, організація профконсультування, професійного навчання безробітних;

5) організація громадських тимчасових та сезонних робіт.

Варто зазначити, що роль регіонів у політиці працевлаштування та соціальної підтримки безробітних є значно ширшою ніж на макрорівні.

2. Завдання регіональної державної політики в економічній, соціальній та екологічній сферах

Регіональна економічна політика характеризується певною сукупністю цілей, завдань, механізмів, які в кінцевому підсумку визначають її стратегію і тактику. Вона грунтується на врахуванні широкого спектра національних, політичних, соціальних факторів, що і дає змогу ефективно впливати на регіональний розвиток. При визначенні пріоритетних напрямів регіональної економічної політики беруться до уваги демографічні, екологічні, виробничі та інші проблеми, вирішення яких сприяє загальному економічному піднесенню регіонів.

Кабінет Міністрів України розробив і вніс на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про концепцію державної регіональної політики», згідно з якою ця політика являє собою систему заходів організаційного, правового та економічного характеру, що здійснюються державою у сфері регіонального розвитку країни відповідно до її поточних і стратегічних цілей. Головне їх спрямування — це забезпечення раціонального використання природних ресурсів регіонів, нормалізація життєдіяльності населення, досягнення екологічної безпеки та вдосконалення територіальної структури економіки.

На основі чіткого визначення мети державної регіональної економічної політики обгрунтовуються її основні завдання. Серед пріоритетних завдань на тривалу перспективу державними органами управління визначено структурну перебудову економіки регіонів України, насамперед промислових регіонів і центрів з надмірною концентрацією підприємств важкої індустрії та складною екологічною обстановкою (Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Луганська області, міста Київ, Харків, Одеса, Кривий Ріг, Маріуполь та Макіївка). При здійсненні структурних трансформаційних процесів передбачається поліпшити екологічну ситуацію у промислових центрах Донбасу, Придніпров’я, Прикарпаття та на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Важливе місце серед завдань регіональної економічної політики посідають соціальні питання, вирішення яких можливе лише на основі радикальних змін у сучасній політиці зайнятості та ринку праці. У перспективі передбачається активізувати діяльність щодо створення нових робочих місць у споживчій сфері, організаціях ринкової інфраструктури, малому та середньому підприємництві виробничої сфери. Це дозволить забезпечити працевлаштування осіб, які вивільняються з промислових підприємств, та підвищити рівень зайнятості населення у сфері обслуговування.

Необхідною передумовою соціального прогресу країни та одним з важливих завдань регіональної економічної політики є поліпшення демографічної ситуації у регіонах України на основі подолання процесів депопуляції й покращання соціально-побутових умов життя населення, здійснення заходів щодо підтримки сімей з дітьми та найменш соціально захищених верств населення, зростання рівня споживання населенням товарів та послуг.

У виробничій сфері пріоритетними завданнями визначено розвиток експортних та імпортозамінних виробництв у регіонах, де для цього є сприятливі умови (вигідне транспортно-географічне положення, необхідний економічний та науковий потенціал). Це дозволить суттєво вплинути на експортний потенціал територій, вдосконалити структуру експорту держави, розширити зовнішньоекономічні зв’язки.

Особлива увага приділятиметься розвитку сільськогосподарського виробництва на основі удосконалення його спеціалізації та підвищення рівня інтенсифікації з метою нарощування експортного потенціалу, комплексної інтеграції переробних галузей з виробництвом сільськогосподарської продукції та сировини.

Завданнями регіональної економічної політики передбачається повніше використання рекреаційних ресурсів Криму, районів узбережжя Чорного та Азовського морів, Карпат, а також сприятливих за кліматичними та природними факторами районів Волинської, Вінницької, Полтавської, Черкаської та інших областей з метою формування в майбутньому високорозвинутих рекреаційно-туристичних та оздоровчо-лікувальних комплексів державного і міжнародного значення.