Смекни!
smekni.com

Управління ефективністю розвитку ВАТ молокозавод "Самбірський" (стр. 1 из 7)

Курсовий проект

з дисципліни :

«Управління потенціалом підприємства»

на тему:

«Управління ефективністю розвитку ВАТ молокозавод «Самбірський»»


Зміст

Вступ

Розділ 1. Загальна характеристика підприємства

Розділ 2. Характеристика ринку

Розділ 3. Аналіз фінансово – економічного стану підприємства

Розділ 4. Порівняльний аналіз діяльності підприємства

Розділ 5. Формування цілей та стратегії розвитку підприємства

Розділ 6. Вибір і оцінка інвестиційних проектів розвитку

Висновки

Список використаної літератури


Вступ

Цей курсовий проект має на меті отримання практичних навиків з управління ефективністю розвитку підприємства, аналізу фінансового стану підприємства, оцінці альтернативних інвестиційних проектів розвитку, що забезпечать фінансове зростання та стабільність підприємства та обґрунтований вибір оптимальних проектів.

Основною метою діяльності кожного підприємства є отримання прибутку, а конкретно - максимізація прибутку, то під ефективним розвитком підприємства розуміють саме такий розвиток, який має забезпечити находження максимально можливих прибутків. До цього повинне прагнути кожне підприємство.

Але різна галузева та виробнича приналежність підприємств обумовлює різні шляхи досягнення цієї мети. Проте, до якої б галузі не відносилось підприємство, на якому ринку б не збувало свою продукцію, в першу чергу воно повинно бути фінансово стійким та платоспроможним, тільки за умови виконання цих двох факторів можна говорити про отримання прибутку.

Саме при умові фінансової стійкості і стабільності підприємство може зацікавити інвесторів. Інвестиції – найефективніший спосіб розвитку підприємства, його розширення, реконструкції чи оновлення. Вміло підібраний інвестиційний проект дозволяє підприємству нарощувати свої потужності, мінімізувати витрати, вийти на нові ринки і, як наслідок, збільшити свій прибуток.

Але важливо пам’ятати, що при реалізації кожного інвестиційного проекту існує ряд ризиків, які можуть загрожувати результатам і найефективнішого інвестиційного проекту.

При цьому, чим більша сума інвестованих коштів, тим більший ризик їх втратити, але і водночас, тим більша ймовірність отримання надприбутку.

Головним завданням особи, яка приймає рішення, є детально проаналізувати запропонований проект, спрогнозувати шлях і темпи розвитку підприємства за умови реалізації кожного проекту, а вже тоді приймати рішення про вибір найкращого проекту.


Розділ 1. Загальна характеристика підприємства

Відкрите акціонерне товариство молокозавод «Самбірський» знаходиться за адресою: 81400, Львівська область, м. Самбір, вул. Мазепи, 14. ВАТ молокозавод «Самбірський» спеціалізується на виробництві цільномолочної продукції, масла селянського, сиру твердого. Форма власності – колективна. ВАТ молокозавод «Самбірський» заснований 20 липня 1995 р. з свідоцтвом про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності № 00424415 з статутним фондом 979420 грн. Завод розміщений на території розміром в один гектар земельної площі. На території заводу знаходяться такі споруди: будинок, маслоцех, сироварно-цільномолочна дільниця, котельня, склади матеріальних ресурсів, готової продукції, лозеїновий цех, автомобільний парк.

ВАТ молокозавод «Самбірський» здійснює свою діяльність згідно з Конституцією України та у відповідності до Господарського та Цивільного кодексів України, Законів України “Про власність”, “Про зовнішньоекономічну діяльність” та іншого законодавства, що регламентує порядок створення та діяльності підприємства. Підприємство має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, печатку, кутовий штамп та інші реквізити.

ВАТ молокозавод «Самбірський» створено на базі Самбірського молокозаводу. Завод є виробничо – торговим підприємством, бо із закупленої молочної сировини виготовляє молочну продукцію, яка реалізується безпосередньо із заводу через уже налагоджену торгову мережу і оптових споживачів, оминаючи підприємства-посередники.

ВАТ молокозавод «Самбірський» реалізує свою продукцію у Львівській, Київській, Харківській, Донецькій областях, а також експортує у Москву і Санкт-Петербург.

Підприємство здійснює такі види діяльності:

1. Переробка молока та виготовлення молочної продукції.

2. Торговельна діяльність (оптова, роздрібна, комісійна).

3. Надання орендних послуг.

4. Надання послуг у сфері громадського харчування.

5.Надання транспортних послуг, в тому числі під час перевезення транзитних вантажів, внутрішні та міжнародні перевезення вантажів.

6. Товарообмінні операції.

7. Будівництво промислових об’єктів і об’єктів соціальної сфери.

8. Надання агентських, дилерських, консультаційних послуг.

9. Інші види діяльності не заборонені законодавством.

Мета підприємства - задоволення попиту споживачів в товарах і послугах, та одержання прибутку. Місією ВАТ молокозавод «Самбірський» є задоволення харчових, смакових, естетичних потреб споживачів молочної продукції, пропонуючи якісний та відносно недорогий асортимент твердих сирів, молока, сметани та вершкового масла.

У 2001 – 2003 роках було проведено заміну технологічного обладнання, модернізовано дільницю виробництва твердих сичужних сирів. У 2003 році було також здано в експлуатацію сучасну камеру дозрівання та зберігання сиру, що дало можливість безперебійно нарощувати виробництво, забезпечити дотримання належних санітарно-гігієнічних норм, оптимально використовувати виробничі потужності. Мережа молокозаводу налічує близько 200 молокозливних пунктів, які відповідно обладнані для належного зберігання молочної продукції.

На даний час підприємство випускає такі види продукції:

· Молоко пастеризоване 2,5% в плівці 1 кг.; сметана вагова 15%; вершки пастеризовані 35% вагові; масло “Селянське”.

· Спреди солодковершкові 72,5% загального жиру: “Самбірський ніжний” (25%); “Галицький смак” (30%); “Львівський ювілейний” (40%); “Самбірський екстра” (50%); “Селянський” (60%);

· Спреди солодковершкові 62,5% загального жиру: “Селяночка” (25%); “Галицький” (30%); “Львівський” (40%); “Ніжний” (60%).

На дільницях виробництва сирів збережено класичну, традиційну технологію виробництва сирів твердих: сир “Ярославський” твердий; сир “Костромський” твердий; сир “Естонський” твердий. Сир “Естонський” користується великим попитом у покупців. Полюбилися споживачам і такі елітні види сирів, як сир “Сметанковий”; сир “Едам”; сир “Маасдамер”; сир “Мисливський”; сир “Мармуровий”. На підприємстві при сприянні голландських фахівців розпочали виробництво сиру “Гауда”. Для збереження характерних специфічних смакових якостей сиру голландські молочні промисловці постачають спеціальні бактеріальні культури.

Сировину для виробництва на підприємство ВАТ молокозавод «Самбірський» поставляють із сільської місцевості. Найбільший обсяг виробництва на підприємстві у весняно-осінній період, за рахунок того, що населення постачає більше сировини. Сировину доставляють не лише із сіл Самбірського району, а й наближених до Львівської області районів. В зимовий період населення не може постачати великої кількості сировини, в зв’язку з чим підприємство наперед закуповує сировину і зберігає її в спеціальних холодильних камерах. Це в свою чергу забезпечує необхідний обсяг виготовлення продукції і в зимовий період.

На підприємстві обсяги виробництва сиру становлять 50-110 тонн на місяць. ВАТ молокозавод «Самбірський» реалізовує свою продукцію через свої фірмові магазини, один з яких знаходиться поряд з самим завод. Такі магазини є у місті Самборі, Львові, інших містах України.

В загальному підприємство ВАТ молокозавод «Самбірський» працює успішно, використовує усі методи для забезпечення потреб споживачів і одержання вищого прибутку та кращої організації виробництва; реалізовує свою продукцію не лише на національному , але і на міжнародному ринку товарів і продовжує шукати нові ринки збуту власної продукції.

ВАТ молокозавод «Самбірський» на протязі 1997-2003 років брав участь в спільних українсько-голландських проектах в рамках програми співдружності з Східною Європою PSO, яка фінансувалася Міністерством економіки Нідерландів.

Голландці працювали не лише з виробниками, а й з постачальниками. Було оновлено 6 господарств, в яких встановили холодильники, землі сіяли травами привезеними з Голландії. Було проведено навчання, як правильно заготовляти корми по новій технології. Дані господарства отримали нові доїльні апарати. Це й дозволило збільшити заготовку молока і молокозавод отримав можливість не переривати роботу в зимовий період, як це було декілька років назад. Заготовка молока збільшилась майже вдвічі.

Продукція заводу включена до Національного реєстру кращих товарів України, вона нагороджена знаком «Вища проба» Загальноукраїнського конкурсу «Лідери XXI століття».

Розділ 2. Характеристика ринку

Першою і найважливішою складовою комплексу маркетингу, що його фірма розробляє для свого цільового ринку, є товар. Виважена й послідовна товарна політика виробника закладає підвалини його ринкового успіху.

Харчова промисловість – це, в певній мірі, безпрограшна галузь, тому що продукти харчування не є ексклюзивним товаром і попит на них є постійним. Це є товари першої необхідності, які при будь яких змінах зовнішнього середовища люди все одно будуть споживати. Але, нажаль, зараз на ринку є дуже мало якісних, корисних і поживних продуктів харчування . Це зумовлено науковим прогресом (навчились виготовляти «штучну» їжу), нестачею сировини (занепад сільського господарства), або ж ще якимись чинниками. Тому сучасна людина понад усе бажає харчуватися здоровою і екологічно-чистою їжею. Саме таку продукцію виготовляє ВАТ молокозавод «Самбірський».