Смекни!
smekni.com

Аграрна політика в системі суспільних відносин (стр. 1 из 2)

РЕФЕРАТ

на тему:

«Аграрна політика в системі суспільних відносин»

Вступ

Під терміном «політика» (від грец. Politika – державні або суспільні справи) розуміють діяльність у сфері відносин між соціальними групами населення і класами, а також участь у справах держави, визначення форм, завдань та змісту його діяльності. Ядро політики – набуття, утримання і використання державної влади. Державі як керуючої системі суспільства належить вирішальна роль у визначенні пріоритетів, цілей і завдань суспільного розвитку, а також у розробці та реалізації системи конкретних заходів по їх досягненню. Розрізняють зовнішню і внутрішню політику, за допомогою яких вирішується завдання збереження і спрощення існуючої в державі системи суспільних відносин. Нормальний розвиток суспільства можливе тільки на основі тісної та гармонійної взаємодії основних сфер життєдіяльності – політичної, економічної, соціальної та духовної. Економіці належить виняткова роль у забезпеченні життя суспільства як сфері виробництва і відтворення, матеріальних благ. Економічне життя суспільства розвивається за специфічними законами, проте відносини з приводу виробництва, розподілу, обміну та споживання, матеріальних благ в історії людства завжди мали соціально – політичного забарвлення. Це змушувало державну владу в тій чи іншій мірі втручатися в економічні процеси, здійснювати їх корегування і регулювання, тобто розробляти та здійснювати економічну політику.

1. Аграрна політика як складова частина економічної політики

Економічна політика – це поведінка держави відносно національної економіки, певна система дій, спрямованих на заохочення або зміна економічних процесів. Для економічної політики характерні позитивний і нормативний підходи. Позитивний підхід служить базою для аналізу і наукового прогнозування. Нормативний підхід сприяє виправленню ситуації шляхом розробки відповідних рецептів, політико-правових нормативів, обов'язкових для виконання.

Складність економічної політики полягає в тому, що на шляху до досягнення певної мети вона зачіпає численні господарські сфери: фінанси, кредит, грошовий обіг, податкову систему, промисловість, сільське господарство, зовнішню торгівлю та ін

В рамках кожної сфери економічна політика конкретизується і реалізується як фінансово-кредитна, податкова, бюджетна, структурна, зовнішньоекономічна, промислова, аграрна і т.д. Це підсистеми загальної економічної політики держави. Як показує вітчизняний і світовий досвід, кожна підсистема в структурі економічної політики може стати потужним засобом впливу на економічну систему й суспільне життя в цілому.

Економічна політика держави покликана вирішувати конкретні завдання:

– Стимулювати макроекономічне зростання та стабільність;

– Створювати і підтримувати на належному рівні необхідну для нормального розвитку ринку інфраструктуру;

– Коригувати рівновагу ринку в тих ситуаціях, коли механізм його саморегуляції дає «збої».

Аграрна політика – складова частина економічної та загальної політики держави.

В економічній літературі представлені два принципових підходи до розуміння сутності аграрної політики.

1. У вузькому сенсі слова під аграрною політикою розуміють систему цілей та заходів, спрямованих на розвиток аграрного сектора економіки.

2. У широкому сенсі слова в аграрну політику включають:

– Політику розвитку аграрного сектору;

– Продовольчу політику, що стосується споживання продуктів харчування основними групами і верствами населення;

– Агропромислову політику, пов'язану з проблемами обслуговування сільського господарства;

– Зовнішньоторговельну аграрну політику.

У зв'язку з цим аграрна політика може бути визначена як сукупність принципів і дій, які проводить держава у розв'язанні комплексу проблем, пов'язаних з функціонуванням агропромислового комплексу (власне сільськогосподарського виробництва, структур агробізнесу, ринку сільгосппродукції, споживання, розвитку сільських громад і т.д.).

2. Предмет і методи аграрної політики

При розробці аграрної політики вкрай важливо враховувати:

– Відносини, що виникають з приводу володіння, розпорядження та користування землею та іншими факторами сільськогосподарського виробництва;

– Попит та пропозиція на матеріально-технічні ресурси, сільськогосподарську продукцію, сировину і продовольство;

– Стан інфраструктури ринку;

– Співвідношення цін на продукцію сільського господарства та промисловості;

– Співвідношення доходів сільськогосподарських товаровиробників та інших груп населення;

– Розвиток виробничої та соціальної інфраструктури на селі;

– Необхідність забезпечення фізичної та економічної доступності продовольства для основних соціально – демографічних і територіальних груп населення.

Предмет аграрної політики – це ті сторони соціально – економічних відносин в АПК, які не можуть бути відрегульовані механізмами ринкової економіки і вимагають для свого рішення участі держави.

Методи аграрної політики – це прийоми (інструменти) державного регулювання економіки АПК.

Завданнями державного регулювання АПК є:

– Стабілізація і розвиток агропромислового виробництва;

– Забезпечення продовольчої безпеки країни;

– Формування та регулювання ринків сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства;

– Поліпшення продовольчого забезпечення населення;

– Підтримка економічного паритету між сільським господарством та іншими галузями економіки;

– Зближення рівнів доходів працівників сільського господарства та інших галузей економіки;

– Захист вітчизняних товаровиробників.

За способом функціонування розрізняють методи прямого і непрямого впливу на аграрну економіку.

Методи прямого впливу припускають таке регулювання, при якому суб'єкти економіки змушені приймати рішення, засновані не на самостійному економічному виборі, а на приписах держави. Як приклад можуть бути названі зміни в податковому законодавстві, всі можливі адміністративні обмеження у сфері контролю якості продовольства і т.д.

Методи прямого впливу часто бувають найбільш ефективними завдяки оперативному досягненню економічного результату. Проте у них є серйозні недоліки, пов'язані зі створенням перешкод у ринковому процесі.

Методи непрямого впливу виявляються в тому, що держава прямо не впливає на прийняті суб'єктами економіки рішення, але створює передумови до того, щоб при самостійному виборі суб'єкти віддавали перевагу тим варіантам економічних рішень, які відповідають цілям економічної та аграрної політики. Переваги даних методів полягають у тому, що вони не порушують ринкову ситуацію, стан динамічної рівноваги.

3. Групи інтересів в аграрній політиці

Аграрна політика, як і політика в цілому, визначається різноманіттям суспільних, групових і приватних інтересів.

Носії інтересів – це вітчизняні товаровиробники та споживачі сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства. Вони являють собою досить складну групу суб'єктів ринкових відносин, у якій можливі певні суперечності.

Виразники інтересів також досить складна і суперечлива група, що включає в себе політичні партії, громадські та професійні об'єднання.

Групи виразників інтересів не випадково називають групами тиску. У них є ще й третє найменування – лобіюють організації.

Лобізм-це повсюдна світова практика, яка, безумовно, потребує законодавчого регулювання.

Лобіюють організації, як правило, встановлюють тісні відносини з таким впливовим у громадському «класом», як державна бюрократія.

Бюрократія – це шар службовців – професіоналів, які беруть безпосередню участь у підготовці, реалізації та контролі за ходом реалізації рішень, прийнятих начальницьким суб'єктом. Бюрократія – впливовий прошарок суспільства.

Політики виступають першими у ряді суб'єктів, що формують аграрну політику держави. Політики і бюрократія прагнуть до підтримки агропродовольчого сектора в очікуванні політичних та громадських дивідендів.

З суспільно-політичних організацій найбільш впливовими у сфері аграрної політики Агропромисловий союз в Росії, утворені в 1997 році за ініціативою з місць на базі колишнього Аграрного союзу. Основна його мета – представлення та захист інтересів сільських товаровиробників в органах державної влади та місцевого самоврядування всіх рівнів, господарських та громадських організаціях.

В кінці 80-х років була створена АККОР – Асоціація селянських (фермерських) господарств і сільськогосподарських кооперативів Росії. Поряд з агропромислового союзом АККОР бере участь у підписанні щорічних угод з Урядом.

У Російській Федерації першим лобістом інтересів сільського господарства в Уряді перед особою Міністерства фінансів РФ та Міністерства економічного розвитку і торгівлі РФ виступає Міністерство сільського господарства РФ. Воно бореться за перерозподіл бюджетних коштів на користь реалізації своїх галузевих програм.

У 2002 році в нашій країні налічувалося понад 45 галузевих спілок АПК, 36 з яких входили до Асоціації спілок АПК Росії. Відмінною рисою галузевих союзів АПК є те, що в них представлені в основному переробники, харчовики та трейдери.

Один з перших і найбільш вдалих союзів – союз цукровиробників Росії. Створений у 1996 році кількома великими цукровими торговцями і регіональними асоціаціями цукрових заводів. Головну свою задачу Союз бачить у встановленні режиму найбільшого сприяння переробникам цукру Росії.

Іншим великим і найпершим союзом виробників став Російський зерновий союз, створений в 1994 році. Союз здійснює моніторинг ринкової кон'юнктури. Своє завдання він бачить у наданні впливу на процес регулювання зернового ринку в Росії.