Смекни!
smekni.com

Обгрунтування інвестиційного проекту (стр. 1 из 10)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економіки

КУРСОВА РОБОТА

З дисципліни «Економіка підприємства»

На тему:

«Обґрунтування інвестиційного проекту»

Виконала: студентка групи МЕ-ІІ-І

Солтик Ірина

Перевірив: доцент Лукін С. Ю

Київ – 2011р.


ВСТУП

Аналіз інвестиційних проектів є складовою процесу управління інвестиціями, адже він дає інформаційну базу (у вигляді проекту як спеціально оформленого інвестиційного плану чи результатів проведеної експертизи проекту) для ухвалення рішення щодо включення проекту в інвестиційний портфель, початку його інвестування.

Це все необхідно для інвестора, щоб наочно бачити, чи варто вкладати капітал в те чи інше підприємство, його партнерам, його кредиторам. А на етапі реалізації інвестування без наявності такого проекту неможлива ефективна координація зусиль усіх цих учасників.

Обґрунтування інвестиційних проектів — це комплекс методичних і практичних прийомів розробки, аналізу й оцінки доцільності реалізації проекту. Зазвичай лише незначна частка інвестицій виявляється невдалою, тобто не дає очікуваного результату з незалежних від інвесторапричин. Однак не зважаючи на це, всі проекти єризиковими. Разом з тим усі учасникиінвестиційного проекту зацікавлені втому, щоб виключити провал проекту.

Більшість проектів, що виявилися збитковими, могла бутине допущена до реалізації за умови якісного попереднього аналізу зурахуванням зовнішніх умов і внутрішніх якостей проекту.

Інвестиційні проекти аналізують на основі комплексного вивчення аспектів майбутнього інвестування. До цих аспектів належать економічне середовище, правильно поставлені мета і завдання проекту,маркетинговий, виробничий, фінансовий та організаційний планінвестора, технічна база проекту, його соціальна значущість, екологічна безпека, фінансова достатність і спроможність проекту, організація управління проектом, аналіз інвестиційного ризику, чутливістьпроекту до зміни окремих найсуттєвіших факторів, достатність показників ефективності, оцінка можливостей учасників проекту, діловихякостей його менеджерів.

Перелічені аспекти повинні бути розроблені у процесі підготовки інвестиційного проекту, розглянуті під час його аналізу, ураховані при прийнятті рішення щодо інвестування, а також досліджені при реалізації проекту аж до його завершення чи припинення.

Саме від грамотно і правильно розробленого інвестиційного проекту залежить, чи вдасться нам запевнити інвестора вкладати свій капітал в розвиток нашого підприємства.


РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ РОЗРОБКИ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЕКТУ

1.1 Поняття проекту й проектного циклу

Проект є організаційною формою реалізації процесу інвестування. Це поняття охоплює як стратегічне планування інвестиційної діяльності, так і практичну реалізацію щоденного оперативного управління нею.

Для того щоб повніше охопити багатофункціональність поняття“інвестиційний проект”, визначимо його у двох аспектах: як документі як конкретні дії інвестора щодо реалізації своїх інвестиційнихнамірів.

Згідно з першим аспектом інвестиційний проект — це спеціальнопідготовлена документація з максимально повним описом і обгрунтуванням всіх особливостей майбутнього інвестування. У такому розумінні проект є документованим інвестиційним планом.

Щодо другого аспекту інвестиційний проект — це комплекс заходів, які здійснює інвестор з метою реалізації свого плану нарощування капіталу. Дії інвестора мають бути оптимальними для досягнення поставлених цілей при обмеженні часових, фінансових і матеріальних ресурсів.

Двохаспектне визначення інвестиційного проектудає змогу надаліточніше й повніше окреслити питання його розробки та експертизи. На відміну від поняття “інвестиційний проект” під терміном “бізнес-план” розуміють документ, що містить лише економічний план реалізації проекту та його обгрунтування. Бізнес-план є складовоюінвестиційного проекту.

Інвестиційний проект як план стратегічних дій інвестора в обраному напрямку істотно впливає на якість (тобто ефективність) інвестування. Не викликає сумніву той факт, що інвестор (або його менеджер проекту), маючи план, досягне вищих результатів, аніж у разійого відсутності. Проект вносить системність та організованість упроцес інвестування.

Аналіз інвестиційних проектів здійснюють з урахуванням сукупності важливих моментів, що формують розмаїття і типову послідовність операцій розробки й оцінки проекту. До них належать:

· комплексність подання процесу інвестування (маркетингові,організаційні, фінансові, виробничі, трудові та часові параметри);

· урахування зв’язку проекту із зовнішніми умовами (стан економікикраїни, регіональні, галузеві особливості проекту, сумісність продукціїпроекту зі станом ринку, місцеві умови та співробітництво з органамивлади, екологічна сумісність, соціальнабезконфліктність проекту,відповідність ситуації на місцевомуринку праці);

· інтегрована оцінка ефективності проекту на основі співвідношення результатів і витрат, пов’язаних з проектом;

· урахування прогнозованої невизначеності проекту та потенційних ризиків;

· застосування методики приведення грошових потоків до єдиних умов обліку;

· прагнення подати прогнозовану модель проекту з максимальною деталізацією і конкретизацією;

· урахування соціальних і управлінських аспектів проекту як важливих умов його майбутньої ефективності.

Проекти класифікують за багатьма ознаками. Основними з них єтакі:

- період реалізації проекту (коротко-, середньо-, довгостроковий проект);

- відношення до вже діючого підприємства чи виробництва (проект, що впроваджується на діючому підприємстві, і проект, щореалізується при створенні нового підприємства);

- відношення до діючих основних фондів (проект розширеннявиробництва, проект модернізації устаткування, проект технічного переозброєння, проект повної реконструкції);

- масштаб проекту (тактичні та стратегічні проекти, тобто пов’язані зі значною зміною активів, сфери діяльності, форми власності);

- форма реальних активів (проекти інвестицій в основні чи воборотні фонди).

Період, протягом якого готуються і реалізуються інвестиційні наміри інвестора, — це життєвий цикл проекту. Він розбивається накілька типових кроків:

-формування інвестиційних намірів;

-розробка концепції проекту (конкретизація завдань, вибір продукту проекту, визначення джерел фінансування, вибір учасників проекту, попередня розробка маркетингового та фінансового планів);

-розробка проекту як документованого плану (деталізованогоінвестиційного обгрунтування і плану дій на період життєвогоциклу проекту);

-передінвестиційний аналіз проекту (вивчення потенційних можливостей проекту, оцінка реальності фінансових планів, зовнішньої та внутрішньої узгодженості проекту, його комерційноїреалістичності й доцільності);

-створення (чи придбання) інвестиційного об’єкта “під ключ” іпідготовка до початку його експлуатації;

-експлуатація інвестиційного об’єкта та повернення через нагромадження поточного прибутку інвестованих у проект коштів(період окупності проекту);

-отримання чистого прибутку з проекту (понад вкладені в нього кошти);

-завершення або ліквідація інвестиційного проекту (демонтажосновних фондів, продаж оборотних коштів та інших активів,вирішення організаційних і юридичних питань щодо припинення господарської діяльності з використанням активів проекту).

Дані кроки можна об’єднати у три агреговані фази: передінвестиційна (розробка проекту як документа), інвестиційна (формування активів проекту “під ключ”) і експлуатаційна (запуск тагосподарська експлуатація активів і регулярне отримання поточного прибутку, повернення вкладених коштів) ( рис.1.1.1).

Рис. 1.1.1 Фази і стадії проектного циклу

Аналіз інвестиційних проектів як предмет вивчення є сукупністю прийомів і рекомендацій щодо розробки й експертизи проекту з метою визначення ступеня його повноти, вірогідності, реалістичності й доцільності.

Загальна схема проектного аналізу складається з таких етапів:

1. Попередній аналіз інвестиційної ідеї.

2. Ідентифікація проекту (регіон, галузь, роль проекту з урахуванням місцевих умов, масштаб проекту, базове підприємство).

3. Інституціональний аналіз (зовнішні умови, юридичні й адміністративні аспекти проекту).

4. Аналіз технічної бази проекту (передбачений виробничий апарат, технологія, організація виробництва та зберігання продукції).

5.Комерційний аналіз проекту (співвідношення проекту і ринківйого продукції, реалістичність прогнозів збуту, достатність ресурсів, можливість управління ресурсами та витратами).

6.Фінансовий аналіз (можливість одержання поточного прибутку, збалансованість грошових потоків, достатність коштів,здатність розрахуватися з кредиторами проекту, можливістьповернення вкладеного капіталу).

7.Соціальний аналіз (вплив проекту на людей, які працюють надпроектом, оцінка впливу проекту на екологію).

8. Економічний аналіз (цінність проекту для суспільства і країни,оцінка впливу проекту на соціально-економічну ситуацію україні та регіоні).

9.Аналіз запропонованої інвестором системи управління проектом і можливостей досягнення поставлених у проекті цілей.

10. Формування комплексної оцінки інвестиційного проекту (зурахуванням оцінок наведених сфер впливу проекту) і рекомендацій інвестору щодо ухвалення рішення про реалізацію йогоінвестиційного наміру, поданого у вигляді проекту.