Смекни!
smekni.com

Праця, її види і властивості (стр. 1 из 4)

1. Поняття праці

Праця – цілеспрямована діяльність людини, що реалізує свої фізичні та розумові здібності для отримання певних матеріальних або духовних благ, іменованих на виробництві продуктом праці, продуктом виробництва.

Технічна організація праці - це, по-перше, зв'язок людини у процесі спільної праці з знаряддями праці, технікою, матеріалами, технологічним процесом, по-друге, відображення ставлення людини до природи, ступінь впливу на неї при використанні її в трудовій діяльності. Технічна органи організація праці правом не регулюється, для неї існують технологічні інструкції, правила. Тому технічна організація праці, тобто як керувати технікою, як робити одяг, взуття, той чи інший продукт, в різних країнах, у різних суспільствах може бути однаковою. Це стосується, наприклад, технологій вироблення літаків, машин, цукру, хліба і т. д. Обидві названі боки громадської організації праці знаходяться у зв'язку і у взаємодії, впливаючи один на одного.

Громадська організація праці - існуюча в даному суспільстві, державі зв'язок між людьми в процесі спільної праці, що включає їх відносини з власності до середовищ засобів виробництва і до продукту праці. Ці історично розділені для кожної держави, суспільства ставлення людей, тобто їх зв'язку з участі в громадської організації праці, і є предметом правового регулювання, тобто предметом галузі трудового права.

Праця - доцільна, формально матеріальна (прямо-фіксований - фізична праця) і нематеріальна (побічно-фіксований - розумова праця), гарматна діяльність особи, спрямована на задоволення потреб індивіда і суспільства.

В процесі праці людина опосередковує, регулює і контролює обмін між собою і природою. Змінюючи в процесі праці природні умови свого життя, людина змінює і свою власну природу, розвиває свої творчі сили і здібності. Праця являє собою як спосіб відчуження людини від природи, так і форму зв'язку людського суспільства з природою.

Як економічна категорія, праця являє собою один з факторів виробництва.

В історичному матеріалізм працю розглядається як своєрідна субстанція історії, як фундаментальний спосіб людського життя, як "клітинка" усього різноманіття форм ставлення людини до світу. В процесі цілеспрямованої трудової діяльності осіб (суб'єкт праці) за допомогою створених ним знарядь праці перетворює предмет праці в необхідний йому продукт. Продукт праці обумовлено специфікою предмета (матеріалу), рівнем розвитку знарядь, метою і спосіб його здійснення [6].

В мети продукт праці існує до його створення в голові людини ідеально. Хоча мета організує процес праці, підпорядковуючи волю чинного суб'єкта, проте головним критерієм розвиненості праці є знаряддя праці. У них опредмечений (виражений у предметній речової формі) рівень розвитку матеріального виробництва, тип суспільного поділу праці. Крім того, в процесі праці виникають особливі відносини між людьми - виробничі відносини. Оскільки праця - громадська діяльність, колективна, виникає потреба в коштах її організації. Таким організуючим і контролюючим засобом стала членороздільна мова [1].

Подальший розвиток суспільства значною мірою залежить від вдосконалення знарядь праці і виробничих відносин. Ці характеристики праці істотно відрізняють характер людської діяльності від інстинктивного поведінки тварин, що дозволило Карлу Марксу і Фрідріха Енгельса розглянути працю в якості своєрідного "творця" людської історії, створити "трудову гіпотезу" походження людини і суспільства (антропосоціогенез). Проблема виникнення людини мислячого, що творить, здатного до трудової діяльності, спільно з собі подібними, була розглянута Енгельсом в роботах "Діалектика природи", "Роль праці в процесі перетворення мавпи до людини". Енгельс запропонував існування складного маятнико-образного руху від біологічних до якісно новим соціальним закономірностям і назад в процесі антропогенезу. Чинності зміни природних умов життя майбутній чоловік став частіше використовувати природні об'єкти (каміння, палиці) у своїй предметної діяльності; він змушений був розпрямитися для кращої орієнтації в умовах змінився рельєфу; шукати захист від холоду при зміні клімату. Ці природні передумови стимулювали розвиток найпростіших трудових навичок, які, у свою чергу, призвели до зміни будови руки. Звільнена від участі в пересуванні, рука стала органом і одночасно продуктом праці. Рука як біологічний орган втратила свою природну спеціалізацію, що створило умови для вдосконалення її неспеціалізованих навичок для розширення кола предметів, за допомогою яких можна впливати на природу. Все це призводить до того, що людина змогла діяти "за міркою будь-якого виду" (К.Маркс).

Розвиток суспільства і людини тепер прямо пов'язане з удосконалюванням знарядь праці. Виробництво знарядь праці - процес колективний, який є найважливішим, визначальною ознакою. Тварини можуть використовувати природні предмети у власних діях, але ніколи не виготовляють знаряддя праці з допомогою знарядь праці. Навіть найпримітивніші знаряддя праці закріплювали і передавали іншим особам інстинктивно незакріплені "схеми діяльності". У знаряддя праці, їх форми і функції закріплені ідеальні, історично вироблені, узагальнені способи трудової діяльності. Знаряддя праці змушують людину діяти за логікою загальної схеми праці. В процесі навчання оволодіння знаряддями праці стає найважливішим засобом соціалізації осіб, залучення їх до норм культури. Знаряддя праці були першими предметними, матеріальними "абстракціями", що зробило вплив на процеси становлення і розвитку власне мислення [2].

У процесі колективного діяльності у людей виникає і "потреба щось сказати один одному", і предмет розмови, тобто з'явилося, що сказати іншим. Потреба створила свій орган. Гортань мавпи змінила свою структуру, це і стало біологічної передумовою виникнення мови.

Маятнико-образний рух від біологічного до соціального, від соціального до біологічного прискорюється. Причини практично неможливо відокремити від наслідків. В результаті природно-біологічні закономірності відходять на другий план, людина набуває закінчену соціальну форму, біологічна еволюція закінчена і відтепер людина живе за новим, громадським законами, він навіть їсть і п'є "по-людськи". В силу вступає соціальний відбір, що проявляється в удосконаленні процесу праці, в передачі трудових навичок наступним поколінням. Праця стає регулятором стосунків людини з природою, процесом, що відокремлює людини від природи і зв'язує його з нею. Ускладнюються в процесі праці форми спілкування, мова й мислення призводять до появи нового типу організації життя - до суспільства.

Мова не просто фіксує (для запам'ятовування) певні смисли предметів, він активно бере участь в процесі породження цих значень. Таким чином, виникає нова надбіологічна, протосоціальна цілісність. Праця пов'язує учасників спільної діяльності в спільність, опосередковує їх спілкування. Подальший розвиток людини представлено розвитку суспільних відносин і культурних форм їх збереження і розвитку. У процесі створення форм культури, культурних способів саморегуляції суспільного життя людей і себе створює як її суб'єкта і творця, тобто як громадського людини [1].

У працю і за допомогою праці задовольняються всі потреби людини. Праця стає основним способом самоствердження людини у світі. Виробництво, таким чином, є основоположний, сутнісний ознака людини і суспільства. У працю удосконалюються фізичні і духовні якості людини, формуються власне людські культурні потреби. Таким чином, в працю створюються не тільки продукти споживання, але і сам діяч, суб'єкт праці - людина. У цьому плані з повною підставою можна сказати - "праця створив людину". Тварина лише користується природою і виробляє у ній зміни тільки в силу своєї присутності. Людина змушує природу служити своїм цілям і тим самим панує над нею. У розвитку форм праці від примітивних, нав'язаних зовнішньої необхідністю, до вільно-творчих знайшов своє відображення процес прогресивного розвитку людства. Хоча "трудова" гіпотеза пояснює багато аспектів антропосоціогенезу, сучасними вченими, у тому числі і вітчизняними, вона визнається недостатньою. Одним з істотних аргументів є те, що генетика заперечує спадкування придбаних ознак. Ця ситуація стимулює вчених до пошуку нових версій виникнення людини.

Праця, це властивість винятково людини розумного, у складі структурованих громадських структур. Мета праці - зменшити ентропію навколишнього світу.

Хоча є й інші точки зору. Так Ф.Н. Ільясов дає наступне визначення: "праця - це діяльність суб'єкта, спрямована на випереджальне задоволення його потреб" [1]. Тобто основним критерієм є факт "випереджає діяльності", тобто потреба ще не актуалізована, а дії за її випереджувального задоволенню вже відбуваються. Тоді, наприклад, діяльність білки, що робить на зиму запаси горіхів, може бути названа працею, а коли голодний вовк наздогнав і з'їв зайця - немає.

2. Соціальна сутність праці, її характер і зміст

Праця є основа і неодмінна умова життєдіяльності людей. Впливаючи на навколишнє природне середовище, змінюючи і пристосовуючи її до своїх потреб, люди не тільки забезпечують своє існування, але і створюють умови для розвитку і прогресу суспільства [3].

Будь-який процес праці передбачає наявність предмета праці, засоби праці і самого праці як діяльності з надання предмета праці необхідних людині властивостей.

Предмети праці - це все те, на що спрямований працю, що зазнає зміни для придбання корисних властивостей і задоволення тим самим людських потреб.

У результаті завершення процесу праці утворюються продукти праці - речовина природи, предмети або інші об'єкти, що володіють необхідними властивостями і пристосовані до людських потреб.