Смекни!
smekni.com

Курс лекций по Экономическому анализу (стр. 1 из 11)

ТЕМА 1. НАУКОВІ ОСНОВИ ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ

1. Види аналізу господарської діяльності.

2. Економічний аналіз і теорія пізнання.

3. Економічний аналіз і основні принципи діалектики.

4. Основні принципи економічного аналізу.

1. Види аналізу господарської діяльності

Мета економічного аналізу – це вивчення результатів діяльності всіх підприємств і господарських організацій, визначення впливу факторів на показники їхньої роботи для виявлення в подальшому недоліків і резервів, а також розробка заходів, спрямованих на відновлення і збільшення обсягів виробництва та реалізації, підвищення ефективності діяльності.

Аналіз господарської діяльності – це функція керування виробництвом. В залежності від умов праці підприємства та обсягу його роботи використовують різні методи аналізу.

Як функція керування виробництвом економічний аналіз виходить за межі підприємства — стає функцією управління галузями та національною економікою в цілому.

Виходячи з цього, слід розрізняти теоретико-економічний аналіз та конкретно-економічний аналіз.

Теоретико-економічний аналіз проводиться на макрорівні з метою визначення основних напрямів розвитку держави.

Конкретно-економічний аналіз проводиться на мікрорівні для вивчення конкретних питань, проблем та господарчих операцій на підприємстві. Наприклад: кредитування, това­рооборот, ціноутворення тощо.

В залежності від глибини дослідження та призначення результатів економічного аналізу виділяють такі його види:

а) загальноекономічний;

б) техніко-економічний;

в) функціонально-вартісний.

Залежність видів економічного аналізу від рівня управління, об'єктів аналізу та їх деталізації, інтервалу та повноти охоп­лення, призначення результатів аналізу ілюструє така схема.


В економічній літературі аналіз господарської діяльності класифікують за різними ознаками. За галузевою ознакою:

– галузевий;

– міжгалузевий;

За часом проведення аналізу:

– ретроспективний;

– оперативний;

– перспективний.

За місцем проведення:

– внутрішньогосподарський;

– галузевий;

– міжгалузевий.

За обсягом дослідження та мірою охоплення госпо­дарської діяльності:

– комплексний (повний);

– тематичний (частковий, вибірковий, експрес-аналіз). За суб'єктами управління:

– техніко-економічний;

– фінансово-економічний;

– аудиторський (бухгалтерський) аналіз;

– соціально-економічний;

– економіко-статистичний аналіз (проводять органи ста­тистики: підприємство, галузь, регіон);

– економіко-екологічний;

– маркетинговий аналіз.

В залежності від методики вивчення об'єкта:

– порівняльний;

– факторний;

– діагностичний (експрес-аналіз);

– маржинальний;

– економіко-математичний аналіз (відбирається найбільш оптимальний варіант вирішення задачі);

– стохастичний аналіз (дисперсійний, кореляційний, компонентний і інш.);

– функціонально-вартісний метод виявлення резервів. За суб'єктами (користувачами аналізу);

– внутрішній;

– зовнішній.

Кожний вид аналізу має свій зміст, свою методику прове­дення та організацію.


2. Економічний аналіз і теорія пізнання

Теорія пізнання – це розділ філософії, що вивчає мож­ливості та закономірності пізнання від відчуття уявлення до об'єктивної реальності до дійсності, досліджує етапи, ступінь та форми пізнавального процесу, умови і критерії для вста­новлення його достовірності та істини.

Теорія пізнання визначає суть, необхідність та послідов­ність економічного аналізу. Вона визначає поняття об'єкта і суб'єкта пізнання. Об'єктом вважається об'єктивна дійсність, практика та матеріальна діяльність людини, що являються складовою основою розвитку суспільства. Суб'єкт – це сама людина, суспільство. Тільки діалектична єдність суб'єкта і об'єкта пізнання забезпечить його достовірність та його істину.

Узагальнюючи методи та прийоми науки, процес пізнання використовує такі інструменти: аналіз і синтез, експеримент, моделювання. Активно тут виступають людські знання, мислення.

Мислення охоплює:

– поняття (уявлення);

– судження;

– умовивід, тобто висновок.

Аналіз дає можливість розкрити поняття, властивості предмета, показників.

Через судження з використанням прийомів індукції або дедукції робиться умовивід.

Таким чином процес мислення проходить через три стадії:

1) споглядання – збір інформації, фактів;

2) спостереження – виявлення тенденції, закономірності розвитку підприємства, впровадження в практику;

3) формування нових пропозицій та висновків.

В основі аналізу лежить діалектичний спосіб пізнання, що дає змогу забезпечити практичну корисність, підвищити економічну ефективність діяльності людини.

Раціонально управляти — це передбачати перспективу.

3. Економічний аналіз і основні принципи діалектики

Економічний аналіз базується на принципах діалектики.

1. Все пізнається в русі. Аналітик виступає як кіноопера­тор, який фіксує перехід від одного кадру до другого, від одної життєвої ситуації до другої, створюючи ланцюжок обставин.

2. Все пізнається в супідрядності, взаємозалежності, взаємообумовленості. Без вивчення економічних явищ, їх взаємодії не можна зрозуміти ні структури, ні властивостей, ні дії законів,

3. Все пізнається через причинно-наслідкові зв'язки. Тобто причина породжує наслідок, а наслідок знову обер­тається причиною обставин.

4. Єдність і боротьба протилежностей (розглядаються негативні та позитивні сторони підприємства).

5. Єдність переходу кількості в якість і нової якості в нову кількість (конкурентоспроможність випуску продукції).

6. Закон заперечення заперечення (закупили сучасне обладнання, наступає «критичний момент» заміни старого новим і таке інш.). Роль аналізу — своєчасно виявити ростки нового і дати можливість швидко впровадити нове і т.д.

4. Основні принципи економічного аналізу

Всебічне вивчення економічних явищ, процесів і госпо­дарських операцій базується на ряді принципів, які регулю­ють методику та методологію.

Принципи економічного аналізу, що регулюють проце­дурну сторону його методології та методики.

1) системність;

2) комплексність;

3) періодичність;

4) зрозумілість та адекватність тлумачення;

5) достовірність;

6) об'єктивність;

7) доречність;

8) своєчасність.

Науковість – це методологія економічного аналізу, яка повинна бути основана на діалектиці й економічній теорії, що найбільш повно відображають об'єктивну діяльність. Цей принцип потребує всебічного врахування економічних зако­нів, реальної діяльності.

Системний підхід до вивчення явищ господарчих операцій виявляється в комплексному взаємозв'язаному вивченні дії факторів організації, техніки та технології виробництва.

Принцип системності можливий якщо вивчаються окремо взяті факти без урахування взаємозв'язків.

Періодичність – систематичне проведення аналізу за відповідні звітні періоди. Він дає можливість створити цілісне уявлення про динаміку господарських і фінансових процесів на підприємстві.

Об'єктивність та достовірність – дослідження економіч­них явищ, процесів і господарських операцій, їх причинно-наслідкових зв'язків на підставі достовірної інформації, від чого залежить об'єктивна оцінка ефективності використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів. Об'єктивна оцінка необхідна як передумова обґрунтування оптимальних управлінських рішень.

Достовірність та об'єктивність – використання вірогідної інформації без арифметичних помилок у розрахунках, правильне застосування методики розрахунку окремих показ­ників та впливу окремих факторів. Зрозумілість та адекват­ність тлумачення досягається через пояснення отриманих результатів дослідження у вигляді висновків, пояснювальних записок, коментарів.

Доречність та своєчасність аналітичної інформації визнача­ють її вплив на прийняття управлінських рішень користувачами.

Своєчасна та доречна інформація дає можливість оперативно оцінити минулі, теперішні та майбутні події, а також вжити необхідних заходів для виправлення ситуації або її пом'якшення.

Системність та комплектність аналізу органічно пов'язані між собою. Їх методологічна єдність знаходить своє відоб­раження в єдності економіки і політики: економічного, технічного, технологічного, економіко-соціального цілого і його частин в універсальності системи показників. Системність потребує дослідження фінансово-господарської діяльності з використанням усіх видів економічної інформації в комплексному взаємозв'язку, взаємозумовленості та взає­мозалежності дії чинників, "що обумовлюють результати виробництва. Комплексне дослідження результатів діяль­ності підприємства і його структурних підрозділів розпочи­нають з вивчення загальних показників, а потім досліджують окремі ділянки роботи підприємства та чинники, що обумовлюють їх зміну.

Обґрунтованість висновків – узагальнення об'єктивних і пояснення отриманих результатів дослідження діяльності підприємства з обов'язковим відображенням їх в аналітичних висновках і пояснювальних записках з метою формування оптимальних управлінських рішень.

Оперативність - уміння швидко і чітко, на підставі аналітичної інформації, оцінити минулі, поточні й майбутні події для усунення виявлених недоліків і поліпшення еконо­мічної ситуації. При цьому використовується інформація, яка необхідна для обґрунтування і прийняття оптимальних управлінських рішень.

Ефективність – витрати на здійснення аналізу повинні давати економічний ефект.