Смекни!
smekni.com

Глобальні світові проблеми (стр. 1 из 4)

Реферат на тему:

Глобальні світові проблеми


Глобалізація господарської діяльності призвела до того, що на механізм світового господарства все більш помітний вплив стали справляти проблеми, про які світове співтовариство вперше загово­рило наприкінці 60-х і на початку 70-х років. Ці проблеми одержа­ли назву глобальних, а в наукову літературу був уведений термін "глобалістика" як специфічний напрямок міжнародних економіч­них досліджень.

Більшість дослідників одностайні в тому, що, незважаючи на всю розмаїтість глобальних проблем, вони мають загальну специ­фіку, яка виділяє їх на тлі інших проблем світової економіки. Така специфіка глобальних проблем полягає в тому, що вони мають ряд загальних ознак:

-- носять загальносвітовий характер, тобто впливають на інте­реси та долю всього (чи, принаймні, більшості) людства;

- загрожують людству серйозним регресом в умовах життя та подальшому розвитку продуктивних сил (чи навіть загибеллю люд­ської цивілізації як такої);

- потребують термінового та невідкладного розв'язання;

- взаємозалежні між собою;

- вимагають для свого вирішення спільних дій усього світово­го співтовариства.

Виходячи з цих ознак, до глобальних стали відносити такі проблеми світового розвитку: подолання бідності та відсталості; миру, роззброєння, запобігання світовій ядерній війні (проблема миру та демілітаризації); продовольчу; природних ресурсів (яка розглядається часто як дві окремі проблеми - енергетична та сиро­винна); екологічну; демографічну; розвитку людського потенціалу.

Зміни, що відбулися в 70—80-і й особливо в 90-і р., дають під­ставу говорити про зміну пріоритетів у глобальних проблемах. Як­що ще в 60-70-х р. головною вважалася проблема запобігання сві­товій ядерній війні, то зараз на перше місце одні фахівці ставлять екологічну проблему, інші - демографічну проблему, а треті - про­блему бідності та відсталості.

Питання встановлення пріоритетних глобальних проблем має не лише наукове, а й важливе практичне значення. За оцінками, що проводилися в різних дослідницьких центрах, щорічні витрати людства на вирішення глобальних проблем мають складати не ме­нше 1 трлн дол, тобто близько 2,5 світового ВВП наприкінці 90-х р., розрахованого за паритетом купівельної спроможності. Звідси важливого значення набувають рейтинг тієї чи іншої проблеми та фінансування її вирішення відповідно до рейтингу.

В сучасному світі бідність і відсталість характерні насамперед для країн, що розвиваються, де проживає майже 2/3 населення Зе­млі. Тому глобальну-проблему часто називають проблемою подо­лання відсталості країн, що розвиваються.

Для більшості цих країн, особливо найменш розвинутих, ти­пова значна відсталість, якщо робити висновки за рівнем їх соціа­льно-економічного розвитку. В результаті для багатьох з цих країн характерні загрозливі масштаби убогості. Так, 1/4 населення Бра­зилії, 1 /3 жителів Нігерії, 1/5 населення Індії споживають товарів і послуг менше ніж на 1 дол у день (за паритетом купівельної спро­можності).

Від недоїдання у світі страждає близько 800 млн чоловік. До того ж значна частина злиденних людей неписьменні. Так, частка неписьменних серед населення, дорослішого за 15 років, складає в Бразилії 17 %, у Нігерії близько 43 % і в Індії - приблизно 48 %.

Величезні масштаби бідності та відсталості викликають сум­нів у тому, чи можна взагалі говорити про нормальний розвиток і прогрес людського суспільства, коли більша частина жителів пла­нети опиняється за межею гідного людського існування. Проблема загострюється тим, що досягнення світового науково-технічного прогресу "обходять стороною" багато країн, що розвиваються, їх колосальні за чисельністю трудові ресурси мало використовуються, а самі ці країни у своїй більшості не досить активно беруть участь у світовому господарському житті.

Було б украй нерозумно не бачити ті небезпеки, що виника­ють внаслідок збереження такого становища в багатьох країнах, що розвиваються. Так, воно формує в широкій суспільній свідомості в цих країнах негативне відношення до існуючого у світі порядку. Це виражається в різних ідеях про відповідальність розвинутих країн за стан у країнах, що розвиваються, а також у вимогах перерозподі­лу доходів у світовій економіці, деякої "зрівнялівки" у світовому масштабі. Наприклад, рух країн, що розвиваються, за встановлення нового міжнародного економічного порядку.

Наростання соціальної напруженості через загострення про­блеми відсталості підштовхує різні групи населення та правлячі ко­ла країн, які розвиваються, до пошуку внутрішніх і зовнішніх вину­ватців такої складної ситуації, що виявляється в збільшенні кілько­сті та глибини конфліктів у світі, що розвивається, в тому числі етнічних, релігійних, територіальних. Так, за даними Стокгольмсько­го міжнародного інституту досліджень проблем світу в другій по­ловині 90-х років у світі нараховувалося понад 150 конфліктів різ­ного походження. З огляду на тенденцію до розширення "клубу" ядерних держав за рахунок країн, що розвиваються, неможливо вгадати всю можливу катастрофічність подібного розвитку подій.

Більшість економістів схиляються до того, що визначальне значення у вирішенні проблеми бідності та відсталості має розроб­лення в країнах, що розвиваються, ефективних національних стра­тегій розвитку, які спираються на внутрішні економічні ресурси на основі комплексного підходу. При такому підході в якості переду­мов для створення сучасної економіки та досягнення стійкого еко­номічного зростання розглядаються не тільки індустріалізація та постіндустріалізація, лібералізація господарського життя та рефор­мування аграрних відносин, а й реформа освіти, поліпшення систе­ми охорони здоров'я, зм'якшення нерівності, проведення раціона­льної демографічної політики, стимулювання вирішення проблем зайнятості.

Однак багато країн, що розвиваються (особливо найменш роз­винуті), не можуть цілком змінити своє положення без міжнарод­ного сприяння вирішенню проблеми відсталості.

Воно здійснюється насамперед по лінії так званої офіційної допомоги розвитку з боку розвинутих країн у вигляді надання фі­нансових ресурсів. Для найбідніших країн (а саме вони є головними одержувачами цієї допомоги) офіційна допомога розвитку складає понад 3 % від їх ВВП, у тому числі для країн тропічної Африки на­віть більше 5 %, хоча в розрахунку на кожного жителя цього регіо­ну це всього 26 дол на рік (1996 р.).

Ще більші можливості для подолання відсталості забезпечу­ють іноземні приватні інвестиції - прямі та портфельні, а також ба­нківські позики. Приплив цих фінансових ресурсів у країни, що розвиваються, зростає особливо швидко і є в даний час основою зо­внішнього фінансування країн третього світу. За даними МВФ, у 90-і рр. чистий приплив усіх фінансових ресурсів (тобто за винят­ком платежів по них) у країни, що розвиваються, складав щорічно від 114 до 229 млрд дол. Однак ефективність усіх цих фінансових потоків здебільшого нівелювалася корумпованістю і простим зло­дійством, досить широко розповсюдженим у країнах, що розвива­ються, а також неефективністю використання одержуваних коштів.

Проблема необхідності збереження миру на Землі та запобі­гання руйнівній ядерній війні, що сприймалася ще донедавна як глобальна проблема номер один, тепер утратила колишню гостроту та фатальність.

Зміна політичної обстановки у світі, що почалася в середині 70-х р. (яка отримала назву "розрядка"), та закінчення "холодної війни" наприкінці 80-х р. поступово привели до припинення боро­тьби двох систем, що тримала весь світ у страху протягом майже сорока років після завершення другої світової війни.

Це знайшло своє відображення в укладенні цілої серії догово­рів і угод у військово-політичних областях, реальному скороченні збройних сил, озброєнь і витрат на них у основних країн - колиш­ніх супротивників по протистоянню.

Зниження напруженості у світі підтверджується й майже дво­разовим скороченням з кінця 80-х р. світової торгівлі зброєю.

Зміна військово-політичної обстановки у світі спричинила на­слідки суперечливого характеру. В багатьох розвинутих країнах, а також особливо в колишніх радянських республіках, активно йде процес конверсії військового виробництва, на яку раніше поклада­лися великі надії у зв'язку з вивільненням великої кількості вироб­ничих потужностей і робочої сили. Однак конверсія виявилася справою й економічно (переналагодження специфічного устатку­вання), і соціально (масове вивільнення працівників оборонних га­лузей і скорочення чисельності збройних сил) дуже дорогою. За оцінками експертів Стокгольмського міжнародного інституту до­сліджень проблем світу, початкові витрати на конверсію перевищують витрати на гонку озброєння.

На жаль, війна не зникла з арсеналу способів вирішення конф­ліктів. Глобальне протистояння змінилося посиленням і збільшен­ням різного роду конфліктів локального характеру з приводу тери­торіальних, етнічних, релігійних розбіжностей, які загрожують пе­ретвориться в регіональні чи глобальні конфлікти з відповідним за­лученням нових учасників (конфлікти в Африці, Південно-Східній Азії, Афганістані, колишній Югославії й ін.). Збільшення кількості локальних конфліктів спричиняє зростання кількості військових біженців. За підрахунками Стокгольмського міжнародного інститу­ту досліджень проблем світу, в середині 90-х р. у далекому щодо Росії зарубіжжі нараховувалося близько 50 конфліктів, де велися бойові дії та лилася кров.

Новим і несподіваним викликом світовому співтовариству стало розширення "клуба" ядерних держав. Навесні 1998 р. Індія та Пакистан здійснили випробування ядерної зброї. Серед держав, на­ближених до статусу ядерних, називають ПАР, Ізраїль, Іран, Ірак, КНДР, а також Японію, Тайвань, Бразилію, Аргентину.

Реальна загроза розповсюдження ядерної зброї, що знаходить­ся за межами міжнародного врегулювання, може створити нову си­туацію у світі, яку важко розв'язати, що потребує нових політичних і економічних підходів.