Смекни!
smekni.com

Экономическое обоснование результатов финансовой деятельности предприятия (стр. 1 из 10)

РОЗДІЛ 1

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДП МОУ ХАРКІВСЬКИЙ ЗАВОД ЗАЛІЗОБЕТОННИХ ВИРОБІВ

1.1 Загальний опис підприємства

Державне підприємство Міністерства Оборони України Харківський завод залізобетонних виробів займається виробництвом збірних бетонних і залізобетонних конструкцій і виробів, залізобетонних сумішей, а також виробів із залізобетону спеціального призначення. ДП МОУ «ХЗЗВ» розташований за адресою: м. Харків 61017, вул. Котлова 220.

ДП МОУ ХЗЗВ входить до складу Центрального управління будівельної промисловості та матеріально-технічного забезпечення МО України.

Завод залізобетонних виробів № 348 та конструкцій утворений на базі деревообробного комбінату №211 Будівельного управління Київського Військового Округу наказом Керівника КВО № 3 від 5.01.60 р. Засновником підприємства є Міністерство Оборони України.

Рішенням Харківської міської Ради від 22.10.1997 року за № 904 заводу надано земельну ділянку загальною площею 5,302 га по вул. Котлова 220, в тому числі у постійне користування площею 4,47 га (ділянка № 1) та у тимчасове користування строком на 10 років площею 0,832 га (ділянка № 2), що підтверджено видачею Державного акта на право постійного користування землею сер. ХР-35-01-001624 за № 240.

Наказом Міністра Оборони України від 25.04.1998 р. створено на основних фондах та оборотних коштах 348-го заводу залізобетонних виробів та конструкцій Головного управління військового будівництва державне підприємство Міністерства Оборони України “Харківський завод залізобетонних виробів.

Головними напрямками діяльності підприємства є виробництво продукції виробничо-технічного призначення та товарів народного споживання, а саме:

1) виготовлення залізобетонних та бетонних виробів і конструкцій;

2) приготування товарного бетону та розчину;

3) виготовлення товарної арматури;

4) надання послуг: по замовленню підприємств, організацій і населенню на підставі угод; участь в реалізації державних регіональних та міських, районних програм розвитку виробничої і соціальної структур.

Асортимент продукції або послуг, що надаються споживачам:

ДП МОУ ХЗЗВ випускає наступну продукцію:

1) плити пустотного настилу довжиною від 2,4 м до 7,2 м, шириною 1,0 м та 1,2 м;

2) фундаментні блоки і добори усіх видів блоків;

3) перемички несучі і не несучі розмір від 1,5 до 3,0 м;

4) паркани і склянки до них;

5) стрічкові фундаменти;

6) бордюри 1 м і 3 м;

7) лотки, плити теплотрас;

8) кільця 1,0 м - 2,0 м, кришки кілець;

9) телефонні колодязі малого і великого типу;

10) прогони від 2,8 м до 6,0 м довжиною;

11) сходові марші і площадки;

12) дорожні плити шириною 1,2 м і 1,5 м;

13) балкони;

14) плити плоскі;

15) балки;

16) стовпи;

17) товарний бетон;

18) товарну арматуру та інше.

Встановлена потужність підприємства при 3-х змінній роботі становить 75 тис.м³ на рік з установленим активним і пасивним фондом в 5,4 млн. грн., в т.ч. активним 0,601 млн. грн.. При однозмінній роботі підприємства потужність складає 25 тис.м³ на рік, фактична на сьогодні 15 526 м³ збірного з/б і стінових блоків, при цьому активні фонди використовуються на 82%,пасивні на 90%.

Зниження потужності заводу відбулося через відсутність постійних замовлень на масову продукцію.

1.2 Аналіз ринку залізобетонних виробів

Ринок збуту підприємства переважно розташований у м. Харків та області.

В кінці 90-х років від будівництва будинків із залізобетонних конструкцій українські будівельники перейшли до більш сучасному способу - монолітно ¬ каркасного. Вважалося, що споруда об'єктів із застосуванням ЗБВ - це технологія минулого.

В той же час, сьогодні простежується збільшення інтересу будівельників до залізобетонних виробів. Що, у свою чергу, стимулює ринок ЗБВ, адаптуючи його до сучасних будівельних реалій. Експерти прогнозують, що вже в найближчі роки відсоток будівництва будинків з ЖБ виробів значно зросте. Хоча, незважаючи на оптимістичні прогнози, на ринку існує ряд проблем, які потребують негайного вирішення.

Залізобетонні вироби являють собою певні форми бетону, які армуються сталевими стрижнями. Вони задаються продукції безпосередньо на заводі при виготовленні. ЗБВ використовуються для зведення житлових будинків, промислових будівель, для створення доріг тимчасового та постійного користування, для ремонту та прокладання теплових мереж і т. д. [15]

Стабільно розвивається, з непоганим річним приростом, галузь залізобетонних конструкцій і виробів суттєво просунулася в своїх обсягах за останні кілька років. 2010 припинив негативну динаміку.

Після стрімкого падіння ринку в 2008-2009 роках минулий рік показав більш позитивні результати. Кажуть про позитивну тенденцію і дані Держкомстату України - вже осіння зводка зафіксувала приріст. Так, виробництво елементів конструкцій збірних для будівництва (ЗБВ і ЗБК) у жовтні 2010 року збільшилося на 9,0% до рівня жовтня 2009 року і склало 0,190 млн м3; в січні-жовтні збільшилося на 4,7% до відповідного періоду 2009 року, склавши 1,4 млн м3. Залишки готової продукції на складах заводів-виготовлювачів на кінець жовтня - близько 0,2 млн м3. На рис. 1.1 зображено обсяг виробництва ЗБВ на ринку України.

Рис. 1.1 Зміна обсягів ринку ЗБВ в Україні протягом 2006-2010 рр.

Позитивні зрушення намітилися і в сегменті ЗБК для енергетичної галузі. Показники минулого року свідчать про подолання основних кризових явищ в даному сегменті і про стабілізацію ситуації. Слід зазначити, що особливість роботи великих промислових виробників ЗБК для енергетичної галузі полягає в тому, що основні обсяги замовлень формуються підприємствами-споживачами протягом попереднього року. Тому планові обсяги виробництва 2010 року відповідні фактичному, перш за все фінансовому рівню замовників станом на кінець 2009 року. [16]

На українському ринку товарного бетону та залізобетонних виробів і конструкцій працюють понад 300 операторів. Серед провідних гравців можна виділити групу Ковальської (ВАТ «Завод залізобетонних конструкцій ім. С. Ковальської», ТОВ «Бетон Комплекс» і ТОВ «Бетон Сервіс»), Дарницький завод ЗБК, ЗАТ «Об'єднання«Дніпроенергобудпром», ВАТ«Броварський завод будівельних конструкцій»та ін. Кожен завод займає невелику частку ринку, 1-3% від спільного ринку України.

Що стосується сегменту енергетичного залізобетону, то тут лідерами вітчизняного ринку виступають ПрАТ «Бетон Нова» (Донецька обл.), ВАТ «Галенергобудпром» (Львівська обл.) та ДП МОУ ХЗЗВ (Харківська обл.). «Обсяг виробленої продукції у всіх підприємств приблизно однаковий. Лідери ринку визначилися вже давно, і за останній час істотних змін у складі його провідних учасників не спостерігалося. Розподіл ринку енергетичного залізобетону представлено на рис. 1.2

Рис. 1.2. Розподіл ринку енергетичного пінобетону на ринку України

Залізобетонна продукція, вироблена трьома основними операторами ринку енергетичного будівництва, цілком задовольняє попит на даний вид виробів усередині Україні, залишаючи можливість для нарощування потужностей та виходу на міжнародний ринок. При цьому потрібно відзначити, що в період кризи з'явилися дрібні виробники, які за рахунок демпінгу цін та інших методів недобросовісної конкуренції намагаються закріпитися на ринку. [18]

В останні роки в Україні величезними темпами йде будівництво супермаркетів, виробничих підприємств, складських приміщень, в перспективі - зведення недорогого соціального житла. Фахівці стверджують, що це саме та ніша, яка повинна бути зайнята ЗБВ в найближчі два роки. Вже зараз багато компаній зацікавилися будівництвом житла в більш низької цінової категорії. Технологічне рішення цього завдання - повернення до технологій із широким застосуванням залізобетонних виробів. Прогнозується, що даний вид будівництва буде істотно модернізований.

Одною з особливостей ринку ЗБВ є його локальний розвиток. Виробництво ЗБВ знаходиться, в основному, у Київській (лідирує - 25%), Дніпропетровській, Харківській, Житомирській, Одеській, Вінницькій областях. Це пояснюється місцезнаходженням великих будівництв, а також дорогими транспортними витратами, інформує будівельний сайт domobaza.info.

До фінансової кризи зростання ринку ЗБВ становив практично 30%. І треба відзначити те, що багато виробників були не проти повністю освоїти комплектні збірні конструкції для каркасного будівництва. І це можна зрозуміти: збірні ЗБК відмінно використовують при будівництві споруд з великими вільними площами і дуже великими прольотами (торгові, спортивні центри, промислові споруди і, звичайно, складські комплекси). Завдяки застосуванню ЗБВ можна додатково збільшити площу відкритого простору і довжину прольоту, і, відповідно, об'єкт буде служити довше. [17]

З осені 2008 року попит на споживання та виробництво ЖБК став різко падати, тому що будівництво практично зупинилася. Однією з тенденцій сьогодення є бартер в якості оплати. І бартерні схеми стануть загальноприйнятими, якщо становище не зміниться. Ще одна неприємна тенденція - інвестори заморожують проекти, тому що не мають можливості отримати кредит.

Основние тенденції та перспективи ринку залізобетонних виробів в Україну, на думку фахівців - це, перш за все:

1) застосування великорозмірних конструкцій і виробів зі збірного залізобетону;

2) застосування високоміцних бетонів;

3) застосування легких бетонів і тонкостінних конструкцій.

1.3. Аналіз основних техніко-економічних показників діяльності підприємства

Спочатку розглянемо виробництво продукції на ДП МОУ «ХЗЗВ», оскільки це найважливіший показник, що характеризує виробничо-господарську діяльність підприємства і впливає на організацію праці на підприємстві.

Виробнича програма характеризується натуральними і вартісними показниками. Натуральні показники не завжди цілком характеризують динаміку виробництва, оскільки не враховують структурних зрушень підвидів продукції, а також її якість. Тому при оцінці виконання виробничої програмі доцільно проаналізувати вартісні показники, які приведені в табл. 1.1. та 1.2.